GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #104 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Desk (super) konfiguracija
Uroš Radulović
Razmišljate o računaru koji bi bio opremljen "svim"? Mi smo ga dobili od firme Desk, u Cooler Master Stacker kućišta sa 11 mesta za montažu 5.25" uređaja...
- PC #104 (Oktobar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Desk (super) konfiguracija

Već smo se navikli da od „Deska“ na testove dobijamo veoma kvalitetne konfiguracije, a za ovu priliku smo i pre otvaranja ogromnih kutija u kojima je oprema stigla naslućivali da je reč o nečemu izuzetnom. Kada smo ugledali ogromno Cooler Master Stacker kućište, ostali smo bez teksta – jedanaest mesta za montiranje 5.25“ uređaja nije mala stvar. Hard diskovi se u kućište montiraju uz pomoć fioka koje imaju ventilatore od 12 cm.

Samo kućište je izrađeno od aluminijuma i prilično je teško. Njegovu unutrašnjost karakteriše ogroman prostor, perfektno povezani kablovi i savršen raspored komponenti, odnosno ventilatora zaduženih za cirkulaciju vazduha. Sa gornje i zadnje strane kućišta su ventilatori od 8 odnosno 12 cm, a ovaj poslednji je povezan na CM Musketeer dodatak na prednjoj strani, koji uz pomoć atraktivnih panela prikazuje trenutnu temperaturu procesora i brzinu rotacije ventilatora. Tu je naravno i VU meter povezan na zvučnu karticu. Pun pogodak predstavlja izbor (serverskog) napajanja kapaciteta od 460 W sa 24-pinskim ATX konektorom.

Kompletan sistem je zasnovan na najnovijoj Asus-ovoj P5GD2 ploči i Intel P4 procesoru na 2.8 GHz u LGA775 pakovanju. Reč je o najopremljenijoj Asus-ovoj ploči baziranoj na i915 čipsetu. Ploča ima dosta mesta za proširenja, pošto poseduje po tri PCI Express x1 i PCI sloa i jedan PCI Express x16, u kojem se našla Asus Radeon X600 grafička kartica. Azalia kodek podržava 7.1 sistem. Zvučnici su proverenog, Altec Lansing kvaliteta, a radi se o 2.1 sistemu koji ima oznaku MX5001. Sistem je ukupne snage od 90W (RMS) i ostavlja odličan utisak.

Memorijski podsistem čine dva uparena modula Corsair Value Select DDR2 memorije ukupnog kapaciteta 1 GB, dok su za podatke zadužena dva Maxtor SATA hard diska RAID-u kapaciteta 400 GB. Diskovi su podeljeni na dve particije: sistemsku, na kojoj je licencirani Windows XP Home i drugu kapaciteta 300 GB, predviđenu za podatke. Od softvera, zatekli smo punu verziju paketa Ahead Nero i licencirani NOD32 antivirusni program, koji će „Desk“ besplatno isporučivati uz konfiguracije.

Od optičkih uređaja, izdvajamo najnoviji Pioneer DVD pisač 108, koji je u stanju da reže DVD+R diskove brzinom od 16x, a sa ovim modelom je omogućen i rad sa dual layer diskovima. Drugi optički uređaj je Asus DVD čitač 16x brzine.

Pomenimo i Logitech UltraX tastaturu i odličan Logitech MX900 bežični miš. Uz konfiguraciju nije stigao flopi drajv, ali je zato stigao USB 2.0 flash disk od 512 MB i APC-ova zaštita od naglih udara iz mreže.

Konfiguracija odiše snagom i svežinom, koja odudara od standardnih ponuda. Malo je kupaca koji mogu sebi da priušte ovakav računar, ali je poruka koju „Desk“ šalje jasna: profesionalizam, veliki asortiman, ljubaznost i velika posvećenost svakom kupcu je na prvom mestu.

Korisne adrese:

Desk
http://www.desk.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #104
preview
ZyXEL WiFi oprema
Milan BašićNIS

Shoppster-2023-03


Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter