GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #104 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
Firme koriste sisteme za elektronska plaćanja, a i kućni korisnici dobijaju priliku da račune plaćaju iz fotelje. Prenos novca preko Interneta zahteva pojačanu opreznost i poštovanje osnovnih bezbednosnih pravila. A tu smo na nuli...  «pročitajte više»
- PC #104 (Oktobar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Milan Četić
U IT industriji odavno nema nedodirljivih, pa je samo pitanje vremena kada će neka grupa proizvoda doći pod udar nemilosrdnog rata cena. Trenutno su na "dnevnom redu" kolor laserski štampači, čije su cene iz dana u dan sve niže i već su pale ispod magične granice od 500 evra. Da li je vreme za vaš prvi kolor laser?
preview
Uroš Radulović
Razmišljate o računaru koji bi bio opremljen "svim"? Mi smo ga dobili od firme Desk, u Cooler Master Stacker kućišta sa 11 mesta za montažu 5.25" uređaja...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Sunce na mobilnom
Draško Drašković
Borba između Jave i Microsoft .NET tehnologija premestila se iz sudnice na mobilne telefone. Za korisnike i razvoj softvera uopšte, biće najbolje da nijedna strana ne preuzme primat...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
AMD Sempron procesori
Uroš Radulović
Posle nedavne promocije AMD64 procesora u 939 pakovanju, AMD nastavlja da "zatrpava" zbunjene korisnike novim oznakama i novim procesorima. Najviše nas je interesovao Sempron, naslednik Duron-a...
preview
Milan Bašić
ZyXEL je porodici uređaja za bežično umrežavanje podario svoje tradicionalne vrednosti: solidan kvalitet i prihvatljivu cenu. Kako rade njihove 802.11b i 802.11g kartice, Access Point ruteri i druge wireless "igračke"?
nopreview
HP DeskJet 6540
Milan Četić
Modelom DeskJet 6540 Hewlett-Packard najavljuje sledeću generaciju stonih inkjet štampača, koja donosi novi dizajn i nove kertridže većeg kapaciteta, sa više mlaznica.
nopreview
Steno flash diskovi
Branko Maksimović
Ime Apacer je sve prisutnije na našem tržištu, pa se posle Compact Flash kartica na našem stolu našao i niz zanimljivih USB diskova koji se ističu već na prvi pogled...
nopreview
Gigabyte GK-5UW
Nenad Akšić
Gigabyte je sve aktivniji na tržištu periferijskih uređaja, pa se pred nama našao GK-5UW bežični set koji se izdvaja po "neobičnoj" frekvenciji na kojoj komunicira.
nopreview
Apacer Image Steno
Branko Maksimović
Na prvi pogled ćete pomisliti da je Apacer Image Steno kamerica, ali u istom minijaturnom kućištu smešteno je još nekoliko funkcija.
nopreview
Omron RS8600 fiskalna kasa
Vladimir Cerić
Proces fiskalizacije teče svojim tokom, pa se na tržištu pojavljuju novi modeli uređaja. Omron RS8600 odudara od uobičajene ponude, pošto je u pitanju odlično opremljeni modularni POS terminal.
nopreview
Logitech MX1000 laserski miš
Branko Maksimović
Mislili ste da su miševi sa kuglicom dobri, a onda se pojavio optički miš i za kuglicu više nije bilo mesta. Sada stižu laserski miševi...
nopreview
Gigabyte M1600B
Vladimir Cerić
Inspirisani odvojenim komandama za rukovanje audio CD-ovima koje sve češće srećemo na notebook računarima, inženjeri firme Gigabyte su koncipirali specijalni DVD čitač koji radi i dok je računar isključen.
nopreview
HP OfficeJet 9130
Marko Mihajlović
Multifunkcionalni uređaji su se do sada delili na veoma jeftine i veoma skupe. OfficeJet 9130 bi mogao predstavljati prekretnicu - robusan uređaj namenjen srednjim i većim kancelarijama veoma pristupačne cene. Šta je u kućištu?
nopreview
Epson Photo Stylus R200
Angelina Vučković
Foto-štampač koji će svojom cenom i performansama privući veliki broj kupaca zove se Photo Stylus R200. Šta može da uradi Epson-ovih 5.760*1.440 dpi i šest kolor kertridža?
nopreview
Mercury DVD3683 plejer
Branislav Bubanja
Glavna odlika svih Mercury DVD plejera je niska cena, pa je DVD 3683 već na prvo pominjanje cene privukao našu pažnju. Šta se dobija za 69 evra?
nopreview
Canon i9550
Milan Četić
Treba vam inkjet štampač A3 formata? Sa zadovoljstvom smo isprobali Canon i9550...
nopreview
Maxgear DVD plejer
Nenad Akšić
U "poplavi" jeftinih DVD plejera svoje mesto pokušava da izbori i Maxgear, proizvod iz Sweex porodice. Ističe se obiljem priključaka...
nopreview
Epson Perfection 4870
Milan Četić
Epson je poznat po skenerima najvišeg kvaliteta, a najnoviji Perfection 4870 je novi doprinos ove kompanije grafičkoj industriji. Dosadašnji vodeći model Perfection 3200 unapređen je u više pogleda, a optička rezolucija je dostigla 4.800 dpi.
nopreview
Lexmark X5250 i X1180
Angelina Vučković
Lexmark širi ponudu malih multifunkcionalnih uređaja po niskoj ceni - stigli su naslednici popularnog Lexmark-a X1150...
nopreview
Kodak EasyShare DX4530
Nenad Akšić
Tražite jeftin point and shoot fotoaparat? Kodak-ova ponuda u ovoj klasi uvek je vredna pažnje...
nopreview
HP NX9020
Nenad Akšić
NX serija kompanije HP spada u poslovne modele, a mi smo se susreli sa najjeftinijim od njih - NX9020. Po čemu je specifičan ovaj notebook?
nopreview
DC6020 za početnike
Branko Maksimović
I jefitini fotoaparati stigli su do rezolucije od 6 Mp. Ipak, ne očekujte više od onoga što ste uložili...
nopreview
Epox 8HDA3+ ploča
Aleksandar Veljković
Kupujući matičnu ploču za Athlon 64 procesore, korisnici su se proteklih meseci najčešće odlučivali za VIA K8T800 čipset. Šta je Epox izvukao iz konkurenta, nForce3/250?
nopreview
Canon Powershot S1 IS
Milan Četić
Digitalni fotoaparati sa velikim optičkim zumom se retko pojavljuju, a upravo oni interesuju mnoge fotoamatere. Canon Powershot S1 IS donosi 10x optički zum visokog kvaliteta, ali je rezolucija ostala na 3.2 Mp. Kakvi su rezultati?
nopreview
X-PERT DVD Maker
Branislav Bubanja
Iako bi se po imenu moglo pretpostaviti da je u pitanju softverski paket, V-Stream X-PERT DVD Maker predstavlja kombinaciju hardvera i softvera sa kojom ćete na najjednostavniji mogući način prebaciti svoje video-zapise u digitalni oblik.
nopreview
HP Photosmart 8150 i 8450
Milan Četić
HP svake godine obnavlja porodicu svojih foto inkjet štampača, pa su do nas stigla dva najnovija modela sa vrha HP-ove ponude - Photosmarte 8150 i 8450.
nopreview
Gericom Webgine 341C2
Nenad Akšić
Moderan notebook koji košta 639 evra stavio nas je u vanredni režim - navikli smo da se cena najjeftinijih modela penje do 800-900 evra. Notebook je potpisao Gericom, a njegova oznaka je Webgine 341C2...
nopreview
Olympus C-60
Aleksandar Veljković
Iako istih dimenzija kao i digitalni mju modeli, C-60 po komunikaciji sa korisnikom i bogatstvu opcija predstavlja nešto više...
nopreview
Leadtek WinFast TV2000 XP
Nenad Akšić
Jeftine TV kartice sa Conexant BT878A čipom vladaju tržištem, i pored očajnih drajvera. Uvidevši da je to ipak veliko tržište, Leadtek nudi svoj low-end model zasnovan baš na Conexant čipovima.
nopreview
Logitech Cordless Pilot
Nenad Akšić
Spas od šume kablova donose bežični miševi i tastature. Najdalje je stigao Logitech sa svojim Bluetooth rešenjima, koja povlače visoku cenu. Ovom prilikom predstavićemo jeftinijeg miša iz palete Cordless modela - Logitech Cordless Pilot Optical Mouse.
nopreview
Nomak iz List-a
Uroš Radulović
Da li je kod nas moguće pronaći kvalitetan računar za malo novca? Odgovor na ovo pitanje trebalo bi potražiti u Nomak-ovim računarima, odnosno brendu koji je pokrenula firma List Computers. "Tajna" je u AMD Sempron procesoru...
nopreview
Jelena Rupnik
Stoni usisivač dizajniran tako da liči na ružičastu maču? Gadžet bez koga je teško biti...
nopreview
Nokia 6820
Jelena Rupnik
Mobilni telefon za zagrižene autor SMS poruka - otvorite ga i videćete "tajnu" tastaturu...
nopreview
Kako odabrati platformu?
Aleksandar Veljković
Mnogo procesora, mnogo podnožja, još više čipsetova... Kako da odaberete platformu na kojoj ćete raditi tokom naredne godine, uzimajući u obzir performanse, fleksibilnost i cenu? Pomoći ćemo vam da dođete do zaključka...
nopreview
Od stare do digitalne fotografije
Milan Četić
Ako se duže vreme bavite fotografijom, sigurno se u vašim albumima i kutijama nagomilalo puno slika i negativa. U međuvremenu ste, naravno, kupili digitalni fotoaparat, ali papirne fotografije prosto zovu da ih digitalizujete. Kako?
nopreview
Skupo zadovoljstvo
Vladimir Cerić
Jednostavniji, lepši, neki tvrde i brži, Macintosh računari predstavljaju jaku konkurenciju PC-ju. Lansiranjem nove generacije PowerPC procesora, Apple svet je doživeo novu mladost, a Power Mac G5 je samo jedan od noviteta...
nopreview
Najmoćnija Nokia
Branko Maksimović
Visok renome koji finska kompanija Nokia uživa na tržištu ujedno predstavlja i veliku obavezu da se korisnicima ponudi nešto više od mobilnog telefona. Rezultati se zovu Nokia 6600 i 7610.
preview
Nenad Akšić
Među četiri LGA775 ploče pristigle tokom ovog meseca, dve je potpisao Intel lično, a čak tri su bazirane na naprednijoj verziji seta čipova i925. Dobra prilika za prelazak na novu generaciju opreme ili prvi mačići koje treba baciti?
nopreview
DivX uz DVD
Branislav Bubanja
Iako superioran po kvalitetu, DVD format i dalje nije "savladao" DivX, a novu popularnost DivX kodiranju filmova doneli su kućni DVD plejeri koji mogu da reprodukuju i DivX materijal. Istražili smo kompletnu domaću ponudu...
nopreview
DVD akrobacije
Vladimir Cerić
Iako je zbrka oko postojanja dva formata DVD medija uglavnom razjašnjena, problemi kompatibilnosti su ostali. Uz pomoć najnovijeg NEC-ovog DVD pisača isprobali smo bitsetting, novu tehniku za poboljšanje kompatibilnosti dual layer diskova.
nopreview
Moderno ozvučenje
Branislav Bubanja
Opremate dnevnu ili radnu sobu u kojoj treba da se čuje dobar zvuk iz raznih izvora? Izaberite jedan od 5.1 sistema koje smo ovoga meseca testirali...
nopreview
Multimedija na mobilnim uređajima
Nadežda Veljković
Prijem digitalnih TV signala je sledeći korak za handheld uređaje kao što su PDA računari i mobilni telefoni. Pratiće ih pokretni mobilni terminali u automobilima...
nopreview
Dopunjavati... ali kako?
Aleksandar Veljković
Refil-kitovi sa bojama predstavljaju odličan način da troškove eksploatacije svog inkjet štampača svedete na minimum, bez velikog rizika po životni vek glava. Pogledajmo rešenja koja predlaže SmileInk.
nopreview
Fabrika na putu oko sveta
Milenko Jovanović
Monitoring industrijskih postrojenja nije ništa novo, ali kombinacija monitoringa i Interneta je budućnost koja polako ali sigurno osvaja i naše prostore.
nopreview
Struktura sa stilom
Dragan Grbić
Ako ste više puta do sada pomislili "isprobao bih XML, ali nemam strpljenja da se borim sa tim strukturama", možda je vreme da preispitate svoj stav: Microsoft vam nudi da ovladate XML tehnologijom u grafičkom okruženju koristeći InfoPath 2003.
nopreview
OpenType praktikum
Bojan Stojanović
Vreme leti a DTP scena poprima novi oblik: InDesign polako istiskuje QuarkXPress, a sa tom promenom dolaze i OpenType fontovi. Vreme je da upoznate Font Lab 4.6 i pripremite se za tranziciju u digitalnoj tipografiji.
preview
Stevan Josimović
Računare i Internet često nazivamo "prozorom u svet", a sada je izgleda došlo vreme da svet smestimo u prozor. Alatka koja će nam u tome pomoći zove se Image Web Server i proizvod je firme Earth Resource Mapping.
nopreview
Virtuelni diskovi i njihovi editori
Zvezdan Dimitrijević
U PC #103 govorili smo o pravljenju image fajla hard diska, a ovoga puta biće testirani programi za osnovne operacije nad image fajlovima flopija, CD-ova i DVD-ova.
nopreview
Prečica do (Oracle) tabele
Dejan Mratinković
Ako u kancelariji začujete kreket žabe, nemojte se začuditi - to neko koristi TOAD (Tool for Oracle Application Development), alatku koja je značajno olakšala život programerima koji rade na bazama podataka kompanije Oracle.
preview
Branislav Bubanja
Treba vam jednostavan program za organizovanje fotografija i osnovne operacije nad njima? Isprobajte PhotoSlide domaće firme Asterius.
nopreview
Evolucija grafičkih formata
Bojan Stojanović
U moru kriptičnih skraćenica koje označavaju formate datoteka neophodne u pripremi za štampu, nije lako otkriti pravu kombinaciju. Analizirali smo nekoliko vodećih grafičkih formata i primetili brojna unapređenja. Šta je najbolje za vas?
nopreview
Cisco sertifikati
Kristijan Lazić
Mnogi profesionalci svoju stručnost dokazuju i posedovanjem diplome iz Cisco Career Certifications programa. Kako izgledaju ispiti?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
CPad, Crystal Player, FxFoto, Hardware Sensors Monitor, O&O DriveLED, PartitionMagic i Regmon.
preview
Dejan Ristanović
U našim uslovima je nezahvalno govoriti o rokovima, ali instalacija ADSL priključaka samo što nije počela. Prodaja će, po svemu sudeći, biti poverena najvećim Internet provajderima, što korisnicima garantuje efikasnu uslugu i konkurentne cene...
nopreview
Silovita struja bitova
Dražen Dotlić
Taman kada je izgledalo da se na polju P2P aplikacija ne može pojaviti ništa novo, objavljen je BitTorrent koji za vrlo kratko vreme postaje jedan od najvećih miljenika P2P populacije.
nopreview
pc104css.zip
(142.22 KB)
Dve kolone, tri kolone...
Aleksandar Vacić
Kako pretvoriti prost tekstualni sajt u grafički upečatljivu prezentaciju sa više kolona, zaglavljima i drugim elementima savremenog Web dizajna? Upoznajmo nove mogućnost CSS-a i atribut float, odnosno tehniku plutajućih blokova.
nopreview
Prijatelj iz detinjstva
Vesna Milošević
Poslednjih decenija igračke značajno menjaju izgled, ali jedna od njih odoleva zubu vremena i uvek izmamljuje osmehe, kako najmlađih tako i onih koji prave Web sajtove.
nopreview
Sinonim za remek-delo
Vladana Rašić
Da je Mikelanđelo Buonaroti bio umetnik za sva vremena svedoči veliki broj posetilaca galerija, muzeja ali i preko 130.000 Web prezentacija koje su popunile deo cyber prostora.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Testovi za polaganje vozačkog ispita
Branislav Bubanja
nopreview
Learning Java Script
Peđa Lalević
nopreview
Dva slova, jedan prst
Jelena Rupnik
Da je u Londonu leto zaista prošlo vidi se po tome što se IT tržište trgnulo iz mrtvila i generisalo pravu lavinu tema iz koje je težak posao odbaciti nešto...
nopreview
Revolucionarna plovidba
Vladimir Cerić
Čitaoci našeg časopisa zapazili su interesantnu marketinšku kampanju kompanije Foxconn, koja je organizovana u saradnji sa firmom PC Centar. Priča je nastavljena na talasima Dunava...
nopreview
Grčki IT Olimp
Esad Jakupović
Složeni IT sistem Olimpijade gradilo je 3.400 ljudi četiri godine. A sve to za samo 16 dana rada!
nopreview
Izlog knjiga
Branko Đaković
Projektovanje skladišta podataka, Microsoft računarski rečnik, Ilustrovana anatomija PC hardvera i Linux na radnom mestu.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
pc104acc.zip
(63.14 KB)
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
Office 2003 - instalacija, dokumenti, struktura
Dragan Grbić
Seriju specijalnih dodataka koji se bave paketom Office 2003 i njegovim komponentama počinjemo analizom osnova Office okruženja - kako se paket instalira, šta donosi, kako se formiraju i koriste dokumenti u raznim Office aplikacijama.
nopreview
PC-CD #104
I dalje u znaku upgrade-a vašeg softvera: na disku ćete naći Service Pack 2 za Microsoft Windows XP, Service Pack 1 za lokalizovani i nelokalizovani Microsoft Office 2003, novi Windows Media Player 10, unapređenje .NET Framework-a i svašta drugo...Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter