GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #105 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Olympus mju mini
Aleksandar Veljković
Mju mini, osim što je po dimenzijama jedan od najmanjih aparata na tržištu, pre liči na deo nakita nego na tehniku. Performanse su, ipak, itekako ozbiljne...
- PC #105 (Novembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Olympus mju mini

Ako smo pre godinu i po dana pomislili da Olympus‑ova mju serije predstavlja vrhunac ekstravagancije, sada su granice ponovo pomerene.

Mju mini, sem što je po dimenzijama jedan od najminijaturnijih aparata na tržištu, pre liči na deo nakita nego na tehniku, naročito ako ga vidite okačenog oko vrata, na specijalno dizajniranoj ogrlici. Njegov metalizirano telo nepravilnih, ali originalnih, umetnički izvajanih linija može se dobiti u čak šest boja. Ispod senzacionalnog dizajna krije se besprekorna tehnologija koju karakteriše rezolucija 4 Mp i koja je namenjena pre svega onima koji lakoću dobijanja besprekornih snimaka stavljaju u prvi plan.

Kao i prethodnici iz mju serije, i mini poseduje all weather deklaraciju, što znači da mu snimanje po kiši ili vejavici ne može naškoditi. Umesto klizećih vratanaca sada je tu taster za uključivanje, koji poklopac objektiva uvlači ispod prednje maske i izvlači minijaturni objektiv koji ipak obezbeđuje 2x optički zum. To je svakako bolje rešenje, jer se kod ostalih mju modela pokazalo da grublje rukovanje klizećim vratancima vremenom može da ih rasklati u šinama; ovde je mehanička manipulacija potpuno pod kontrolom finog internog mehanizma. Zadnjom stranom aparata dominira (za ove dimenzije uređaja) ogroman LCD ekran od 1,8", koji sem veličine nudi izvanredan kvalitet prikaza i visok osvetljaj i kontrast.

Korisnički interfejs je uobičajeno jednostavan i sasvim nalik na onaj kod ranijih mju modela, uz diskretna poboljšanja. Na gornju desnu ivicu aparata, pored tastera za okidanje, dodat je točkić kojim birate snimanje fotografskog ili filmskog zapisa, odnosno pregled snimaka. Mju mini, zahvaljujući ubrzanom procesoru, slike u video‑modu snima do rezolucije 320×240 brzinom od 15 fps, sa zvukom i bez ograničenja trajanja video‑klipova. Aparat je i dalje namenjen striktno laičkoj upotrebi, pa ne nudi korisniku podatke o ekspoziciji i blendi, ali su mu dodata neka napredna podešavanja koja mogu itekako biti korisna za kontrolu kvaliteta slike. To se pre svega odnosi na mogućnost manuelnog setovanja osetljivosti (u rasponu od 64 do 400 ASA), čime direktno utičete na stepen šuma u slici (prethodni mju modeli su isključivo automatski određivali osetljivost). Novina su i značajno prošireni i grafički slikovito predstavljeni scenski modovi. Sada ih ima čak četrnaest.

Male dimenzije aparata (95×56×28 mm) zahtevale su novu LiIon bateriju (LI‑30B) koja, za svoj kapacitet od 645 mAh, daje solidnu autonomiju, zahvaljujući maloj potrošnji aparata uporedivu sa standardnom mju baterijom od 1090 mAh. Uz aparat se dobija xD memorijska kartica od 16 MB, koju ćete sigurno poželeti da zamenite nekom znatno većeg kapaciteta. Blic je relativno slab i neće zadovoljiti pri snimanju na razdaljinama većim od 3‑4 metra, što je u rangu ostalih aparata u istoj kategoriji. Kvalitetom snimaka smo veoma zadovoljni, kolorit i ekspozicija su odlični, aparat brzo i precizno fokusira, a vreme potrebno za pohranjivanje snimaka u memoriju bolje je od proseka za klasu.

Olympus je očigledno ponovo uspeo da napravi aparat koji staje u svaki džep, čiji će dizajn biti ukras za večernju toaletu svake dame, koji je zbog svoje lakoće upotrebe i kvaliteta displeja veoma prijatno koristiti, a koji bez ikakvog fotografskog predznanja u svim situacijama pravi gotovo savršene snimke. Možda i najvažnije od svega jeste da je Olympus, za jedan ipak ovako ekskluzivan „dizajnerski" komad tehnike, krenuo sa agresivnom cenom – 290 evra (bez poreza) je cifra sa kojom mju mini može da nađe mesto u srcu mnogih.

Korisne adrese:

Olympus
http://www.olympus.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #105
preview
Novi nVidia mainstream
Branko Maksimović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter