GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #105 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Milan Četić, Marko Mihajlović
Projektori su nezamenljiv deo poslovne komunikacije - poslovni čovek želi projektor koji prikazuje kvalitetnu sliku čak i u osvetljenoj prostoriji u kojoj vrši prezentaciju, ali je pritom dovoljno lak da ga može poneti na ramenu. Testirali smo sve modele iz ove klase koji se nude na našem tržištu.  «pročitajte više»
- PC #105 (Novembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Vladimir Cerić
U želji da sistem integratorima ponude što kvalitetniju osnovu za izgradnju računara, u Direct Link-u su kreirali Barebone Assembly Kit, komplet proverenih osnovnih komponenti po povoljnoj ceni.
preview
Aleksandar Veljković
Mju mini, osim što je po dimenzijama jedan od najmanjih aparata na tržištu, pre liči na deo nakita nego na tehniku. Performanse su, ipak, itekako ozbiljne...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Elektronsko glasanje
Sava Zdravković
Novembarski američki izbori ući će u istoriju kao prvi na kojima su klasični glasački listići zamenjeni elektronskim glasačkim tablama. Da li će to povećati ili umanjiti konfuziju sa prebrojavanjem glasova koje se sećamo iz 2000. godine?
nopreview
Najslabija karika
Berislav Todorović
Često kritikujemo (ne)postojeću sigurnost IT sistema u Srbiji, ali ni u mnogo razvijenijem svetu stvari su daleko od savršenstva. Potrudimo se da naučimo lekciju...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
LG LP60
Milan Bašić
LG LP60 je notebook računar koji predstavlja zamenu za desktop, zamašnih dimenzija, sa ekranom dijagonale 15,4" i slikom u rezoluciji 1280*800 tačaka. Cena je mnogo niža nego što biste nakon ovog opisa mogli da pretpostavite...
nopreview
iPod: Šetnja sa stilom
Vladimir Cerić
Ako ste svoj život stilski uredili prema Apple-olikom dizajnu, nemojte preskočiti ni iPod, nezaobilazni deo tog sveta. Šta donosi ovaj kultni MP3 plejer u novom izdanju?
nopreview
Neovo iz tri klase
Branko Maksimović
Neovo profiliše ponudu TFT monitora: jeftini F17C, X17AV za igrače i elegantni E19A.
nopreview
LG 1730P
Branko Maksimović
Modeli LCD monitora iz LG serije 1730 nisu naslednici popularnih "dvadesetica". To su jeftiniji, ali bolji monitori, pa je jasno da se pred nama našlo novo mainstream rešenje.
nopreview
Foxconn Alderwood ploča
Nenad Akšić
Foxconn je napravio i925x matičnu ploču koja u potpunosti prati njegov renome. Kako će ona proći na našem tržištu?
nopreview
Anet notebook
Nenad Akšić
Notebook koji nosi nalepnicu beogradske firme Anet Computers nosi markicu sa cenom od svega 820 evra i solidan spisak opreme ugrađene u kućište. Kako se pokazao ovaj jeftini desktop replacement na našem testu?
nopreview
Allied Telesyn AT AR-210/215
Milan Bašić
ADSL nikako da stigne, ali se mnogi intenzivno pripremaju za njega. Zato predstavljamo dva nova ADSL uređaja iz Allied Telesyn porodice.
nopreview
Prve prenosiva 64-ka
Nenad Akšić
ASUS je napravio snažan notebook kome će se posebno obradovati pristalice AMD tabora, koji uživaju u snazi Athlon 64 procesora.
nopreview
Gigabyte napad
Branko Maksimović
Šireći svoj asortiman, Gigabyte je počeo da proizvodi i LCD monitore. Probali smo GD1703DP i GD1903DP.
nopreview
Fujifilm A120 i A340
Aleksandar Veljković
Predstavljamo dva jeftina Fujifilm digitalna fotoaparata koja mogu da zadovolje sve "turističke" potrebe.
nopreview
Domaći MP3 plejer
Branislav Bubanja
Firma Bluestar je, pored proizvodnje memorija, monitora, grafičkih kartica i USB diskova, pokrenula i proizvodnju MP3 plejera. Isprobali smo MP204I.
nopreview
APC za sve namene
Vladimir Cerić
APC je kreirao novu klasu UPS uređaja, koja obezbeđuje zaštitu od prevelikog napona iz mreže i baterijsko napajanje skromnog kapaciteta. Stigao je prvi predstavnik te klase.
nopreview
Bežična fioka
Vladimir Cerić
Najinteresantniji novi proizvod iz asortimana Asus-ove mrežne opreme je WLHDD, bežična "fioka" za 2,5" hard disk. Za malo novca postavićete svoj kućni file server koji će obavljati i neke funkcije mrežnog uređaja.
nopreview
Staro protiv novog
Vladimir Cerić
Predstavljamo dva PocketPC računara iz Hewlett-Packard-ove porodice iPAQ. rz1710 pripada ekonomskoj, a h4150 višoj klasi.
nopreview
Sony DCR-HC20 DV kamera
Nenad Akšić
HC20 je deklarisan kao MiniDV kamkorder, sa rezolucijom 800.000 piksela, kompaktnim dimenzijama, malom masom i niskom cenom. Da li je to dobra prilika da dođete do svoje prve DV kamere?
nopreview
Lexmark Z612
Milan Đukić
Lexmark Z612 se jasno svrstava u grupu najjeftinijih štampača, okrenutih najmanje zahtevnim korisnicima. Radi sjajno, dok se kertridž ne potroši...
nopreview
Toxic i Excalibur X800
Branko Maksimović
Ako želite najbržu ATI karticu ali biste je rado platili 400 umesto 550 evra, probajte Toxic ili Excalibur X800 Pro. Doduše, biće potrebna mala "hakerska" intervencija...
nopreview
USB lampa
Branislav Bubanja
USB Led Light je jaka LED dioda koja će osvetliti tastaturu ili papirni dokument koji koristite dok radite, napajajući se iz USB porta. Zgodna "igračka" za putnike...
nopreview
Neo Turbo Mars tastature
Nenad Akšić
Neo pojačava nastup na tržištu tastatura. Na test su nam stigli crni i srebrni modeli zvani Turbo Mars - Email Multimedia Keyboard.
nopreview
Logitech komplet i tastatura
Nenad Akšić
Logitech Cordless Desktop komplet nosi oznaku Express, a uz njega je stigla i simpatična tastaturom manjih dimenzija zvana prosto USB Keyboard.
nopreview
HP LaserJet 1160 i 1320
Milan Četić
Čak i najveći moraju da menjaju strategiju da bi bili konkurenti na tržištu laserskih štampača. Prva najava ove promene vidi se na HP-ovim modelima iz niže srednje klase koji se zovu LaserJet 1160 i LaserJet 1320.
nopreview
Plastični, gumeni i metalni
Branko Maksimović
Testirali smo niz novih modela Canyon, Transcend, LG i Gigabyte USB flash diskova.
nopreview
Canon A95
Aleksandar Veljković
Canon je ponovo uspeo da napravi bestseler, aparat koji je otklonio čak i sitne zamerke koje su upućivane prethodnim modelima. Da li je to zaista G5 u jeftinijem pakovanju?
nopreview
NGS grafičke table
Siniša Stojanović
Cadboy Ultra i Draw Master, dve jeftine grafičke table, predstavljaju šansu da do ove vrste periferala dođu i oni koji ne žele da plate za neki od "izvikanih" modela.
nopreview
Printer forensics
Jelena Rupnik
Čuli ste za veštačenje pištolja iz koga (ni)je ispaljen neki metak, ali šta mislite o proveri štampača koji jeste ili nije odštampao neki "sumnjivi" list? Formira se nova nauka...
nopreview
Jelena Rupnik
Predstavljamo BenQ FP785 ekran u obliku torbe. Modni element ili nešto što biste uvek želeli da nosite sa sobom?
nopreview
Jelena Rupnik
Hardver, operativni sistem ili kancelarijski softver? Znaćete kada probate Magic Desktop...
nopreview
X700: Nešto između
Branko Maksimović
Radeon X700 serija kartica je na očekivan način popunila prazninu u ATI-jevoj PCI Express familiji. X300 i X600 sada pripadaju ekonomskoj klasi, X800 donosi visoke performanse a "ono između" testiramo ovog meseca...
preview
Branko Maksimović
GeForce FX serija kartica nije bila uspešna na tržištu, pa smo nestrpljivo očekivali jeftiniji nV40. Konačno je stigao, pod imenom nV43...
nopreview
pc105dvd.zip
(4,577.18 KB)
Prženje u velikom stilu
Vladimir Cerić
Najnoviji DVD pisači se vrlo slično ponašaju i slično koštaju, pa je teško odlučiti se. Verujemo da će vam uporedni test devet najnovijih modela pomoći da napravite pravi izbor.
preview
Milan Bašić
Posle porodice desktop računara, Comtrade je predstavio četiri notebook-a čime je domaći brend zaokružio ponudu. Kako rade Comtrade-ovi "mališani"?
nopreview
Od celuloida do bajtova
Nenad Veljković
Pojavom digitalnog videa javila se i potreba za konverzijom celuloidnog Super 8 formata na digitalni medij. Uspomene, improvizacije i popriličan trud obeležja su našeg iskustva...
nopreview
Digitalni VCR
Branislav Bubanja
Viđali smo kućne DVD pisače, viđali smo risivere sa hard diskom a sada dolazi vreme da obe funkcije stanu u isto kućište. Kako sve to radi i koliko košta, u izvedbi firmi Philips i Panasonic?
nopreview
Canon Pixma štampači
Aleksandar Veljković
Canon već duže vreme predstavlja pravi izbor kada treba kupiti štampač koji sjedinjuje ekonomičnu eksploataciju i kvalitetan otisak, ali nije lako probiti se na izuzetno konkurentnom inkjet tržištu. Zato je pripremljena nova linija štampača kojoj je dato zajedničko ime Pixma.
nopreview
GPS kvartet
Aleksandar Veljković
Ne morate da letite nebeskim prostranstvima ili plovite okeanima da bi vam "vangradski" GPS uređaj koristio. Kako se sve može primeniti mogućnost određivanja pozicije u prostoru pomoću Garmin eTrex i Geko GPS "igrački"?
preview
Aleksandar Veljković
Elektronske demonstracione table unose pravu revoluciju u učionice. Kakve su prednosti Copyboard i Interactive Whiteboard firme PLUS Vision nad kredom i sunđerom? Ima li nedostataka?
nopreview
Oprema na malo
Aleksandar Veljković
Computer shop-ova u našem gradu iz dana u dan ima sve više, a ponuda roba i usluga u njima je sve bogatija. Ovog meseca krećemo u šetnju kroz nove radnje...
nopreview
Dijagrami za svaku priliku
Dragan Grbić
Izrada šema i dijagrama u programu Microsoft Office Visio 2003 liči na igru sa itekako ozbiljnim ishodom. Nova verzija sadrži i neka dugo očekivana unapređenja, pa smo je detaljno analizirali...
nopreview
Linux ulazi kroz prozor
Zoran Dimić
Rado biste probali Linux ali odustanete čim čujete da je potrebna složena instalacija, odvajanje posebne particije, usaglašavanje sa softverom koji već koristite... Pokušajte sa live distribucijom, koja radi direktno sa CD-a ne remeteći ništa u vašem sistemu.
nopreview
SP2: Priča se nastavlja
Kristijan Lazić
Jedni SP2 vide kao ključno unapređenje Windows-a, a drugi kao alat koji pravi više problema nego što ih rešava. Korisnicima ostaje da ga hrabro instaliraju, nakon što upoznaju rešenja nekih standardnih problema...
preview
Peđa Lalević
Putujete puno po Evropi? Auto Route 2005 je dobar izbor, naročito uz nešto dodatnog hardvera.
nopreview
Posrnula Britanika
Peđa Lalević
Posle razočaranja koje smo doživeli sa prošlogodišnjim izdanjem, sa velikim nestrpljenjem smo očekivali verziju za 2005. godinu, nadajući se da će to biti ona stara, dobra "Britanika", referenca i primer za sve elektronske enciklopedije. Šta se promenilo?
nopreview
PC ili Macintosh?
Bojan Stojanović
Stereotipi kažu da je prirodno okruženje PC računara kancelarija ili igraonica, dok je Macintosh u grafičkom studiju kao riba u vodi. Tehnologija se menja mnogo brže od predrasuda, što je dobar razlog da napravimo DTP portrete dve najpopularnije računarske platforme.
nopreview
Internet u džepu
Milan Đukić
Mobilni telefoni su postali mali računari, pa se sve brže razvija softverska industrija čiji se proizvodi uspešno izvršavaju na Palm i PocketPC uređajima. Pogledali smo neke od zanimljivih klijenata...
nopreview
Virtuelna galerija
Berislav Todorović
Želite da svoje slike podelite sa drugima, a nemate vremena da sami dizajnirate albume? Možda je Gallery pravo rešenje za vas...
nopreview
Prehlađene slike
Kristijan Lazić
Bilo je potrebno "samo" deset godina da jedan računarski mit postane stvarnost - virus u JPEG slici. Iako štetnog virusa još nema, pred nama je alat kojim se u slike ubacuje proizvoljan kod...
nopreview
Titlovanje filmova
Zvezdan Dimitrijević
Programi kao što su Subtitle Workshop i Subtitle Processor su nezamenljivi kod titlovanja filmova, a uz to su i besplatni. Uporedili smo ih sa konkurencijom...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
ACDSee 7, Exifer, Pestpatrol, Ultra Magnifier, Icon Developer i BootIt NG.
nopreview
Magija pokreta
Nadežda Veljković
U istraživačkim laboratorijama se naporno radi na razvoju novih, efikasnijih korisničkih interfejsa na koje će se oslanjati softver budućnosti. Bacimo pogled na neke od njih.
nopreview
Google u vašem e-mail-u
Dejan Čabrilo
Google-ov sistem za elektronsku poštu nazvan Gmail izazvao je veliko interesovanje. Njegova očigledna prednost je 1 GB prostora za čuvanje vaših poruka, znatno više nego kod konkurencije. Ipak, Gmail je mnogo više od velikog, besplatnog diska...
nopreview
XP kao VPN server
Draško Drašković
Imate kućnu ili malu poslovnu mrežu priključenu na Internet i želite da upoznate osnove virtuelnih privatnih mreža. Da li je to moguće? Jeste, i pri tom nije uopšte komplikovano...
nopreview
pc105css.zip
(40.48 KB)
Ništa bez tabele
Aleksandar Vacić
U prethodnim tekstovima tabele smo često spominjali u lošem svetlu - dobri dizajneri ih danas ne koriste za kreiranje kostura prezentacija. Ipak, tabele nam mogu ponuditi štošta vredno...
nopreview
Izmereno vreme
Vesna Milošević
Stoti delovi sekunde često odlučuju o pobedniku i gubitniku, a svaki gledalac na tribinama na zglobu ruke ili mobilnom telefonu ima privatni časovnik precizan praktično kao i sudijski. Rekli bismo, ništa neobično. Ali, nije uvek bilo tako...
preview
Esad Jakupović
Međunarodna akademija za digitalne medije podelila je osmi put nagrade Webby, koje su u svetu poznate kao "Oskari za Internet". Istovremeno su glasali i korisnici Interneta...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
S tigrom na kaficu
Dejan Mratinković
Sun je nedavno objavio Java 2 Platform Standard Edition (J2SE) 5.0, najznačajnije unapređenje u devetogodišnjoj istoriji ovog programskog jezika. Šta nova Java, čije je radno ime Tiger, donosi?
nopreview
Svetosavlje, multimedijalna monografija
Branislav Bubanja
Multimedijalno izdanje nastalo u saradnji srpskog pravoslavnog manastira Sopoćani i izdavačke kuće "Radionica Duše" iz Beograda, predstavlja život našeg svetitelja iz sva ugla...
nopreview
E-FBI u akciji
Jelena Rupnik
Prošlog meseca hosting kompanija Rackspace, čije se sedište nalazi u Teksasu, predala je FBI-ju dva servera smeštena u Londonu, nakon što je američki sud izdao nalog da to urade. Sve je teže sakriti se od globalnih policajaca...
nopreview
Pakom Roadshow 04
Uroš Radulović
Već četvrti put firma Pakom krajem septembra na Kopaoniku organizuje Roadshow, manifestaciju na kojoj ugledni predavači iz zemlje i sveta najavljuju događaje koji se očekuju u informatičkoj industriji...
nopreview
Sinergija u punom smislu
Milan Bašić
Najveća informatička manifestacija na Balkanu u svom četvrtom izdanju bila je posvećena upotrebi modernih tehnologija u poslovnom okruženju. Pored stranih iskustava, viđeno je puno interesantnih domaćih rešenja.
nopreview
Frankfurt sa Dunava
Bojana Bojanić
Grad Frankfurt se ne nalazi na lepom plavom Dunavu, ali je put do ambicioznog sajma Paperworld 2005 počeo četiri meseca ranije, u Austriji...
preview
Branko Maksimović
U ugodnom mediteranskom ambijentu upoznali smo neke od strateških planova kompanije Canyon, a događaj je obeležilo i prisustvo najvažnijih partnera: ATI, Intel i Hitachi GST.
nopreview
iDAY među šljivama
Branko Maksimović
iDAY, tradicionalni skup koji organizuje firma PIN Computers, je i ove godine upriličen posle letnjih odmora i osmišljen tako da ljudima iz IT biznisa pokaže da je počela "radna sezona". Oficijelna parola je ove godine glasila "ŠljivITi u Srbiji".
nopreview
Na mobilnom INFOFEST-u
Jelica Protić
Najveći informatički festival u našoj zemlji INFOFEST održan je u Budvi od 26. septembra do 2. oktobra. Pokazalo se da Crna Gora nije samo ekološki, već i mobilno orijentisana država.
preview
Voja Gašić
Teško je naći mesto živopisnijeg kolorita od irskih predela koji prosto mame da se ovekoveče na dobro odštampanim fotografijama. A upravo je o tome bilo reči na skupu kome smo prisustvovali...
nopreview
Izlog knjiga
Branko Đaković
Razvoj Web aplikacija, AutoCAD 2002 Biblija, Projektni obrasci i Red Hat Linux administriranje.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
pc105tcm.zip
(37.74 KB)
Total Commander
Branislav Mihaljev
Total Commander je uslužni program namenjenih manipulisanju datotekama i folderima, poznatiji pod ranijim imenom Windows Commander. To je ujedno i jedan od najpopularnijih shareware programa na svetu, a jedan od razloga za tu popularnost je velika fleksibilnost programa - lako ćete naučiti da koristite njegove osnovne funkcije, ali su Total Commander-u godinama dodavane nove mogućnosti koje bez čitanja dokumentacije teško da ćete i primetiti. Ovaj tekst će vas upoznati sa mnogim opcijama Total Commander-a, promovišući pritom njegovu verziju lokalizovanu za srpski jezik...
nopreview
PC-CD #105
CD prati teme kojima smo posvetili pažnju u novembarskom broju časopisa "PC". Jedan od važnih tekstova govori o novoj verziji programskog jezika Java - J2SE 5.0. Na CD-u se, u statusu PC Aplikacija, našao J2SE Development Kit (JDK) 5.0 koji omogućava razvoj programa u novoj Javi, a tome pomaže i prateća dokumentacija koja je dužine samog JDK. Najzad, za one koji će samo izvršavati Java programe, tu je J2SE Runtime Environment (JRE) 5.0. Druga važna sekcija CD-a bavi se testiranjem ispravnosti i performansi vašeg računara - sakupili smo niz programa koji testiraju sistem ili njegove komponente. Ne zaboravimo ni sekciju PC Pocket u kojoj smo sakupili softver za Symbian telefone, prateći tekst o Internet klijentima za mobilne uređaje.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter