GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #105 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Domaći recept
Milan Bašić
Posle porodice desktop računara, Comtrade je predstavio četiri notebook-a čime je domaći brend zaokružio ponudu. Kako rade Comtrade-ovi "mališani"?
- PC #105 (Novembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Domaći recept

Kada sam pre nekoliko meseci u poseti Comtrade‑u imao priliku da razgovaram sa g. Veselinom Jevrosimovićem, on je najavio da će početkom jeseni njegova kompanija predstaviti svoje prve notebook modele. Rečeno‑učinjeno – krajem septembra prikazana je prva generacija prenosnih računara koju čine četiri modela. Time je Comtrade zaokružio paletu PC‑ja sa svopstvenom markom i istakao kandidaturu za titulu lidera među domaćim brendovima.

Sadašnjost i planovi

Gospodin Srećko Miodragović je u kompaniji Comtrade zadužen za plasman prenosnih računara. Kaže da su se za sopstvenu marku odlučili posle ozbiljnog razmatranja trendova na tržištu koji ukazuju na to da sve više korisnika u Srbiji i Crnoj Gori traži računar koji je lako poneti sa sobom. „Comtrade već sada drži značajan deo tržišta notebook‑ova, pošto u distributerskom programu ima HP/Compaq i Toshiba prenosne računare. Svaka marka ima svoju publiku i iz meseca u mesec prodaja raste. Naš cilj je da pokušamo da osvojimo polovinu tržišta i u tom cilju domaći brend, koji će se istaći povoljnom cenom i odličnim kvalitetom, može samo da nam bude od koristi“, tvrdi Miodragović.

Saznali smo, takođe, da planovi Comtrade‑a predviđaju da njihov brend na tržištu notebook‑a uzme oko 10%. Pošto je nezvanično procenjeno da će tokom 2004. godine biti prodato oko 12.000 prenosnih računara, a za 2005. se projektuje povećanje prodaje od oko 50%, to može da se kaže da će sledećeg leta biti proizvedeno i prodato oko 1.800 jedinica. Na ovu našu „kalkulaciju“ Miodragović se samo nasmešio i napomenuo da su to još uvek skromne količine i da je potencijal tržišta, naročito u 2006. godini, daleko veći. Na primer, kaže naš sagovornik, u Hrvatskoj se već sada godišnje prodaje negde oko 30.000 notebook‑a.

CT 1210

Pomenusmo proizvodnju – koliko je Comtrade notebook zaista domaći proizvod? Saznali smo da je model proizvodnje sličan drugim kompanijama sa lokalnim brendom. Od velikih OEM proizvođača se kupuje barebone sa manjim ili većim stepenom modifikacije u dizajnu kućišta, što u velikoj meri zavisi i od naručenih količina. Kod nas se takav računar dopunjuje vitalnim delovima koji određuju karakter računara, a to su: procesor, memorija, hard disk, optički drajv i operativni sistem. „Za početak smo odabrali i konfigurisali četiri modela, ali ideja je da se uskoro kupcima ponudi mogućnost da računare prilagode svojim željama, naravno u meri koliko to izabrani osnovni sistemi dozvoljavaju“, ističe Srećko Miodragović i dodaje: „Plan nam je da uskoro počne da radi poseban Web sajt posvećen Comtrade notebook‑u na kom će kupci moći sami da izaberu izmenljive komponente, a takav računar će im u roku od 48 časova biti dostupan u najbližoj Comtrade prodavnici."

Dok ovaj atraktivan način kupovine ne bude zaživeo, ovi prenosni računari mogu da se kupe u Comtrade Shop mreži, uz sve pogodnosti koje se tamo nude uključujući i mogućnost dobijanja kredita „na jednom mestu“, ali i kroz mrežu ovlašćenih partnera. Što se tiče servisa, tu nema nekih posebnih noviteta i praktično važi sve kao za desktop modele, uz napomenu da je garancija dve godine.

Iz Comtrade‑a smo put Redakcije pošli punih ruku, sa četiri predstavljena računara koja su se ubrzo našla na našem test stolu. Ispostavilo se da su prvi domaći notebook‑ovi sasvim dorasli direktnoj konkurenciji. Dizajn i završna odbrada kućišta su na nivou proizvoda koji dolaze sa oznakama svetski priznatih marki, a kako i ne bi kada su izrađena na istim proizvodnim trakama. Štaviše, sličnost sa nekima od njih je upečatljiva i pomogla nam je da uđemo u trag poreklu ovih notebook‑a. Dva jeftinija modela sa Celeron odnosno Pentium 4 procesorom su „blizanci" nekih Asus, odnosno Fujitsu‑Siemens Computers modela iz Amilo serije. Preostala dva modela, CT1310 i CT1410, dolaze iz druge velike tajvanske fabrike: Mitac. Radi se o proizvođaču bogate istorije koji kod nas nije baš poznat. Kompanija je osnovana 1984. godine, a u 2001. promet je premašio četiri milijarde dolara. Sasvim dovoljno da se može govoriti o pouzdanom i kvalitetnom izvoru glavnog dela CT notebook‑a.

Comtrade CT 1110 i CT 12

CT 1110

Prema današnjim merilima, CT 1110 spada u kategoriju notebook‑a namenjenu onima koji žele ili imaju potrebu za prenosnim računarom, ali im je budžet ograničen. U kućištu teškom 3,4 kg našlo se mesta za Intel Celeron na 2.6 GHz, dobro poznati 82845G čipset sa ugrađenim grafičkim podsistemom, 256 MB DDR memorije koja radi na taktu 266 MHz od kojih je 8 MB odvojeno za prikaz slike na ekranu. Stručnjaci Comtrade‑a su za ovaj model odabrali Toshiba MK4025GAS hard disk kapaciteta 40 GB koji je prilično rasprostranjen i omiljen kod proizvođača. Sony CRX830E kombo optički drajv, s druge strane, ne spada u istu kategoriju i prilično retko smo ga sretali – o pouzdanosti i sposobnosti da čita zapis sa različitih medija nemamo puno informacija, ali Sony nije bilo ko u ovom svetu. Od ostalih karakteristika beležimo čak pet USB 2.0 portova uz već standardne VGA, TV i paralelni port, dok je nešto manje standardan, ali ne i bez svojih kvaliteta ugrađeni PS/2 konektor.

Slika na ekranu dijagonale 15" je na nivou onoga što smo očekivali budući da se radi o notebook‑u koji izlazi iz Asus‑ovih pogona. Prema standardima s kraja 2004, možemo govoriti o prosečnom grafičkom podsistemu, s tim da vas podsećamo na konstataciju od pre dva izdanja „PC“‑ja kada smo u velikom testu poslovnih notebook‑a zaključili da je kvalitet grafike u poslednje vreme bitno uznapredovao pa je sada skoro nemoguće naći iole moderan računar sa lošom slikom. I tastatura je dovoljno dobra da se upustite u dugotrajno pisanje za ovim notebook‑om. Raspored dirki, njihovo međusobno rastojanje i dubina hoda su skoro na nivou tastatura za desktop računare, a neobično je što domaći računari nemaju domaća slova – raspored i natpisi na tasterima su u skladu sa britanskim tastaturama.

Sledeći u gami, CT 1210, je po dizajnu kućišta skoro u dlaku isti, a glavne razlike su Pentium 4 na 2.8 GHz i ATi Mobility Radeon 9000 sa 64 MB zasebne memorije. Sa takvim karakteristikama lako se svrstava u kategoriju zamena za desktop i korisnicima koji notebook neće često seliti sa radnog stola, a traže solidne performanse ovaj računar sigurno će zapasti za oko. U odnosu na slabijeg „brata“ u porodici, izgubio je jedan USB port, ali to je nadoknadio dodatkom IEEE 1394 (FireWire) konektora. Tu su još PC Card slot i čitač memorijskih kartica koji prepoznaje MS, SD i MMC formate. Sve u svemu, solidan kućni notebook opšte namene.

Comtrade CT 1310 i najjači – CT 141

CT 1310

Mada oba modela imaju Intel 82855 GME čipset u verziji sa ugrađenom grafikom i adekvatne procesore, ovi računari nisu u punom smislu Centrino modeli. Da bi se podičili ovim imenom i nalepnicom sa odgovarajućim logotipom, nedostaje im mogućnost bežičnog umrežavanja. Ali, u našim uslovima gde je WiFi još prilično daleko od masovne upotrebe ovaj nedostatak može da bude blagorodan pošto snižava cenu, a ako zatreba, bežičnu komunikaciju može da obezbedi PC Card adapter.

Slabiji od dva modela, CT 1310, opremljen je procesorom Intel Celeron M na 1.3 GHz (Banias) i ima 256 MB DDR RAM‑a od kojih je 32 MB odvojeno za integrisanu grafiku. Hard disk je još jedan stari poznanik, Fujitsu MHT 2040 AH, a kapacitet mu je 40 GB. Kombo-drajv je isti kao kod prethodnih modela. Pored četiri USB 2.0 porta, tu su još VGA i S‑Video portovi, kao i PC Card Type II slot sa podrškom za Card Bus. Audio konektore, ugrađeni mikrofon i utičnice za modem i Ethernet kabl nema potrebe ni pominjati – ovi detalji su postali obavezni deo prenosnog računara, baš kao i tastatura, touchpad ili ekran.

A kada smo već pomenuli ekran, recimo da je slika dijagonale 15.1“ veoma dobra, naročito kada se uzme u obzir da se radi o računaru čija je cena (zajedno sa operativnim sistemom!) tek nešto viša od 1.000 evra. I tastatura se čini kvalitetnija nego kod slabijih modela – nema onog karakterističnog „asusovskog“ zveckanja tipki. Priznajemo da nismo videli ni jednu takvu koja se raspala, ali zvuk koji ispuštaju smeta dok se ne naviknete. Ovde, toga nema, a o izdržljivosti za sada ne možemo da sudimo, barem dok ne skupimo više iskustva sa ovim računarom.

CT 1410

Najatraktivniji i najskuplji je CT 1410 koji se odlikuje Pentium M procesorom na 1.5 GHz sa čak 2 MB keša što ukazuje na Dothan jezgro. Novitet je QSI SBW242B kombo-drajv koji je zamenio Sony‑jev model iz prethodna tri računara. Hard disk je Fujitsu kao i kod CT 1310, a za kraj smo ostavili poslasticu – „široki“ ekran dijagonale 15.4“ sa slikom u rezoluciji 1280×800 tačaka, kao poručen za „krckanje brojeva“ u Excel‑u, ali i za gledanje filmova u pauzi između dva izveštaja o poslovanju kompanije. U korist od širokog ekrana svakog uveravamo se svakim danom, a broj mogućih primena čini se nepregledan.

Lista priključaka je opsežnija nego kod prethodnog modela i obuhvata tri USB‑a, PC Card (1×Type II), S‑Video, IEEE 1394, SPDIF te čitač kartica. Primećujemo da, kao i kod CT 1310, nedostaje paralelni port. S druge strane oba računara na matičnoj ploči imaju po jedan mini PCI slot u koji može da se postavi WiFi mrežni kotroler, a u Comtrade‑u su već poručili izvesne količine za kupce računara koji mreži pristupaju bežičnim putem. Sve u svemu, računar zaslužuje punu pažnju, naročito zbog cene koja je značajno niža nego kod konkurencije.

Kupujmo domaće

Više puta smo pomenuli atraktivnu cenu računara. Naš vodič kroz svet CT notebook‑ova Srećko Miodragović, kaže da će računari biti dostupni sa i bez operativnog sistema. Najjeftiniji CT 1110 košta 890 evra (sa Windows XP Home – 960), dok za CT 1210 treba platiti 1.050 (1115) evra. Dva skuplja i atraktivnija modela koštaju 960 (CT 1310), odnosno 1.150 evra (CT 1410), a doplata za Windows je 65, odnosno 70 evra. Sve u svemu, za kupce koji brinu o budžetu Comtrade je spremio atraktivnu paletu notebook‑ova, a bonus je dvogodišnja garancija. Ako ste spremni da poslušate preporuku Vlade i kupite domaći proizvod umesto stranog, eto lepe prilike da to uradite i na polju PC tehnologije.

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #105
preview
Tabla bez sunđera
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter