GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #105 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Microsoft Auto Route 2005
Peđa Lalević
Putujete puno po Evropi? Auto Route 2005 je dobar izbor, naročito uz nešto dodatnog hardvera.
- PC #105 (Novembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Microsoft Auto Route 2005

Microsoft‑ov putni planer za 2005. godnu stiže nam u standardnom pakovanju na dva CD‑a, ali su hardverski zahtevi porasli u odnosu na prethodnu verziju, pre svega zbog akrobacija koje se mogu izvoditi prilikom planiranja puta. U toku instalacije možete izabrati da se instaliraju Pocket Street za PocketPC i Pocket Street za SmartPhone. To su nezavisni paketi koji se, naravno, mogu i nakadno dodati, ako nabavite neki od uređaja sa kojima sarađuju. Puna instalacija planera zauzima oko 1 GB prostora na disku, ako izaberete kopiranje svega. U suprotnom, drugi CD će morati da se nalazi u čitaču.

Malo statistike

Statistički podatak koji najbolje pokazuje kompleksnost i ozbiljnost ove aplikacije je činjenica da je obrađeno oko 4.7 miliona kilometara ulica i puteva, s tim da su u pitanju samo države i gradovi Zapadne Evrope odnosno Evropske unije. Precizno se navodi da je pokrivenost saobraćajnica za većinu zemalja preko 75%; za Grčku, Slovačku i Severnu Irsku pokrivenost je „samo“ 50%.

(kliknite za veću sliku)

Popisano je preko 800.000 Points of Interest, odnosno objekata i mesta koja su bitna za planiranje puta. To znači da su vam na raspolaganju podaci za 145.040 restorana, 62.770 hotela, 26.200 turističkih atrakcija, 5.670 noćnih klubova i mnogo štošta drugo. Obuhvaćeno je čak i 1.161 groblje, što je možda malo bizaran lokalitet ali...

Iako nije obrađena putna mreža ostalih kontinenata, ubeleženi su svi gradovi na svetu koji imaju više od 20.000 stanovnika. Najviše nam smeta to što je naša zemlja, kao i ostale zemlje u okruženju, isključena iz planiranja puta, s obzirom na to da nije ucrtan nijedan putni pravac kroz njih. Ništa novo na tom polju, nažalost.

Iskustva i saveti

(kliknite za veću sliku)

Pre svake akcije, korisno je formirati vozački profil kako bi krajnji izveštaj bio što precizniji. Profil obuhvata podatak o brzini kojom volite da vozite, tip puta ili dužinu trajanja vožnje posle koje se osećate umorno. Kao tačke puta možete izabrati gradove, neku od interesantnih tačaka ili samu ulicu. Dovoljno je uneti deo naziva i iz listinga pronaći tačno ono što vas interesuje, pogotovo kada su adrese ulica u pitanju. Svaka tačka može biti polazna, zaustavna, prolazna i krajnja. Kada formirate plan puta, korisno je aktivitrati opciju Optimize Stops kako biste dobili najracionalniju putanju do odredišta. Budite obazrivi sa ovim jer ako imate dosta stavki u planu puta, optimizacija može da potraje.

Rezultat proračuna je u obliku tabele sa veoma detaljnim opisom kretanja iz minuta u minut, a na samom dnu je prikazano trajanje puta, ukupno trajanje vožnje, broj pređenih kilometara i cena potrošenog benzina. Ispod nje se nalazi auto‑karta na kojoj je debelom zelenom linijom označena ruta od polazne do krajnje tačke. Kliktanjem po tabeli, karta se zumira i obeleži samo traženi deo. U slučaju dužih putovanja od po nekoliko dana, u tabeli će se pojaviti End Of Daypolje. Kada na karti uočite gde se u tom trenutku nalazite, poželjno je kliknuti na to mesto (označeno je sa plavim polumesecom) i izabrati Find Nearby Places kako biste pronašli najbliži hotel ili motel za prenoćište. Opseg pretrage je od 0.1 do 100 km i sva interesantna mesta se pojavljuju u vidu odgovarajuće ikone; klikom na bilo koju od njih dobijate adresu i telefon za kontakt.

(kliknite za veću sliku)

Korisna je i opcija Drivetime Zone. Obeležite tačku na mapi i, pozivom te opcije iz Tools menija, definišete broj minuta čime dobijate odgovarajuću oblast unutar koje možete stići za zadato vreme. Možete kreirati više takvih zona unoseći različit broj minuta koje se iscrtavaju u obliku nepravilnog kruga (oblik zavisi od putne mreže u toj oblasti) oko centralne tačke.

Uz nešto dodatnog hardvera

Posebno je unapređena saradnja Pocket Street sa SmartPhone i PocketPC uređajima. Ona se može definisati prilikom same instalacije ili kasnije iz File menija, pozivom odgovarajuće funkcije. Da bi ovo bilo realizovano, na računaru mora da postoji Microsoft ActiveSync 3.6 ili noviji. Prilikom izvoza dela mape na neki od podržanih uređaja dobija se poruka o veličini u kilobajtima, kako biste proverili da li ima dovoljno mesta u memoriji pre nego što započnete transfer. Uz mapu će biti prebačeni i svi Pushpin‑ovi koji u sebi imaju do 128 karaktera.

(kliknite za veću sliku)

Kao i Autoroute, Pocket Street je snabdeven podrškom za GPS. Da bi se potpuno iskoristile prednosti GPS-a i praćenja u realnom vremenu, on mora da podržava NMEA (National Marine Electronics Association) standard, verziju 2.0 ili noviju.

Ako imate često potrebe da putujete po Evropi, AutoRoute zaslužuje svaku preporuku. Kako je veliki broj gradova prikazan do nivoa ulica tj. u formi plana grada, možete ga koristiti za ovu namenu ako treba da boravite negde kao turista.

SLEDEĆI TEKST U PC #105
preview
Oskari za Google i BBC
Esad Jakupović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter