GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #106 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Zadovoljstvo izbora
Aleksandar Veljković
Dok vam Jugodata nudi više za manje, uz najširi izbor kreditnih opcija, u List "Speed.store" prodavnicama dočekaće vas prisna atmosfera i šansa da svojeručno proberete ono što želite da kupite. Da, nastavili smo šetnju domaćim prodavnicama računarske opreme.
- PC #106 (Decembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Zadovoljstvo izbora

Ekspanzija kompjuterskih šopova na našim prostorima je novijeg datuma, ali poznavaoci domaće IT scene sa nešto dužim pamćenjem svakako će se setiti domaće robne marke koja je starija od aktuelne „mode“ promovisanja brendova – Jugodata. Ova firma je aktivna u kontinuitetu već gotovo dve decenije (osnovana je 1987. godine) i od samih početaka je bila dosledno orijentisana na prodaju računara pod sopstvenom robnom markom. Takva orijentacija se isplatila, jer je danas Jugodata po obimu prodaje jedan od najvećih snabdevača našeg tržišta računarima, a samo ime je široko prepoznatljivo. Danas Jugodata svoje računare promoviše pod sloganom „više za manje“; u želji da otkrijemo čega to kupci dobijaju više, posetili smo Jugodatinu prodavnicu u Bulevaru kralja Aleksandra 326 u Beogradu.

Bez obzira na činjenicu da lanac Jugodatinih prodajnih objekata trenutno čini 16 prodavnica širom Srbije, ne radi se o maloprodajnim objektima u kojima ćete pronaći obilje računarskih komponenti, periferija i potrošnog materijala. Jugodata je potpuno usredsređena na promociju i distribuciju sopstvenog računara, a prateći sadržaji su u funkciji podrške kupcima. Koji argumenti stoje iza Jugodata ponude? Pre svega iskustvo i prodajni model velike kanadske korporacije MDG Computers, u čijem sastavu posluje i sama Jugodata. Upravo zahvaljujući toj specifičnoj poziciji, Jugodata domaćim kupcima može da ponudi prvu klasu PC komponenti koje odgovaraju onima koje se prodaju na severnoameričkom tržištu, po cenama koje su nedostižne za većinu evropskih distributera. MDG Computers posebno plodnu saradnju ima sa Intel-om, čiji procesori i matične ploče čine i okosnicu ponude u Jugodata računarima (poznato je da Intel procesor nigde ne radi pouzdanije nego u Intel ploči). Testiranje kvaliteta gotovog proizvoda je vrlo egzaktno i Jugodata za svoj proces proizvodnje poseduje ISO 9000 sertifikate. Operativni sistem na svakom Jugodata računaru instalira se individualno, umesto da se njegova kopija prebaci na disk Norton Ghost aplikacijom.

Iako u ponudi Jugodate postoje četiri linije računara (Value, Horizont, Vision i Netmaster), oni se po pravilu sklapaju za poznatog kupca (built to order sistem, koji sem MDG-a koristi i takav gigant kakav je Dell). To znači da se, nakon specificiranja individualnih zahteva u konsultacijama sa komercijalistom i završavanja finansijske procedure, izdaje nalog za izradu računara, koji se kupcu isporučuje u roku od 3 do 5 dana (zavisno od lokacije) s tim što je isporuka na kućnu adresu besplatna u svim gradovima gde Jugodata ima prodavnice.

Koji su to „viškovi“ koje kupci dobijaju u okviru istinski vrlo konkurentnih cena Jugodata računara? U pitanju je niz poklona koji prate svaki računar iz Horizont i Vision serija: kupon za besplatnu servisnu intervenciju, mesec dana besplatnog pristupa Internetu preko SezamaPro, CD sa kolekcijom korisnog softvera u javnom vlasništvu, šestomesečna pretplata na KAV antivirusni paket, kao i „Dunav“ osiguranje. Jugodata uz svoje računare uvek poklanja i neki simbolični komad hardvera; trenutno je to digitalni fotoaparat rezolucije 1,3 Mp. Cene konfiguracija uključuju licencirani Windows XP operativni sistem, s tim što kupac ima mogućnost da zatraži i računar bez operativnog sistema.

Jugodata je posebno ponosna na bogatstvo mogućnosti kreditiranja. Sem ponude bankarskih kredita sa rokom otplate od 12-36 meseci kod Raiffeisen, Societe Generale i Delta banke, moguće je i kreditiranje putem čekova na 6 ili 12 meseci. Jugodata je i prva ponudila kreditiranje bez posredovanja banaka, uz izuzetno povoljne kamatne stope (kasnije su taj model preuzeli i drugi), pri čemu se cela procedura završava na relaciji između firme u kojoj je kupac zaposlen i Jugodate. U svakom slučaju, možda vam Jugodata neće prodati miša, ali smo iz prodavnice u Bulevaru kralja Aleksandra izašli sa uverenjem da itekako umeju da vam prodaju računar kojim ćete biti zadovoljni.

Laka kupovina u „brzoj" radnji

U najužem centru grada, kada krenete Nemanjinom ulicom od Slavije nizbrdo, u broju 32 naići ćete na radnjicu sa punim izlogom raznovrsne kompjuterske opreme; radi se o najbolje opremljenoj od četiri prodavnice u speed.store lancu šopova List Computers-a. Prvi utisak je – ni manje radnje, ni veće ponude. Na samo 50 kvadrata u dva nivoa naći ćete gotovo sve što biste mogli da poželite od komponenti, periferija i potrošnog materijala.

Radnja je moderno koncipirana, poput sličnih lokala na Zapadu, u kojima možete opušteno da šetate između rafova sa robom, da uzmete u ruku i razgledate sve što vas zanima bez potrebe da čekate na asistenciju prodavca i, kada pronađete ono što vas zanima, samo došetate do kase i platite. Daleko od toga da nema prodavaca koji bi vam pomogli ukoliko imate nekih dilema: dovoljno je da ih potražite pogledom i uvek su tu, neuniformisani, opušteno ljubazni ali ne i napadni i jako dobro obavešteni o robi koju prodaju. Princip koga se u komunikaciji sa mušterijama drže jeste – tačna informacija pre svega. U speed.store radnjama davanje poluinformacija kako bi se pospešila prodaja pojedinih artikala je strogo zabranjeno. Ispravan stav, jer se zadovoljna mušterija, kojoj je prodavac pomogao da učini pravi izbor, uvek vraća.

Za razliku od nekih drugih šopova, koji su pre svega orijentisani na prodaju distributivnih programa matičnih kuća, u speed.store-u je fokus pre svega na tome da se kupcima ponudi što širi izbor. Ponuđene cene su povoljne u odnosu na iste artikle u drugim radnjama.

Najznačajnije mesto u ponudi speed.store-a svakako zauzima List-ov program Nomak PC računara. Princip prodaje je da se kupac opredeljuje za konfiguraciju koja je već sklopljena i koja je prošla 48-časovni test kvaliteta, ali kojoj nedostaje pet komponenti – optički uređaj, tastatura, miš, monitor i zvučnici. Kupac bira osnovu, bira ono što želi od pomenutih pet komponenti, formira se konačna cena i u roku od 15-ak minuta računar se kompletira i pakuje za transport. Brzo, nema šta! Kada smo mi posetili šop bilo je na raspolaganju šest Nomak konfiguracija, sa osnovnom cenom u rasponu od 18.600 do 31.000 dinara.

Od monitora dominiraju jeftiniji Samsung i ADI modeli (CRT i LCD), pretežno dijagonale 17“. Multimedijalni segment je svakako jedan od jačih, sa bogatom ponudom zvučnika od 2.1 do 7.1 surround sistema i izborom brendova koji obuhvata vodeća imena kao što su Creative i Logitech, ali i manje poznatih, kao što je Ozaki. Svi izloženi zvučnici priključeni su na konzolu preko koje se jednostavno pritiskom na dugme može izabrati koje želite da čujete! Tako na licu mesta možete da uporedite zvuk bolje nego što bi vam to dočarao bilo kakav tekst ili posredna informacija. U ponudi multimedije možemo da izdvojimo i razne MP3 plejere, među kojima su i jeftini modeli manje poznatih firmi, mada za 9700 dinara i iRiver iFP-880 kapaciteta 128 MB može biti vaš.

U speed.store-u se naročito ponose bogatom ponudom miševa, verovatno najvećom u gradu. Ovde ćete naći najskuplje bežične modele iz Logitech-ove MX serije, ali i sasvim upotrebljivog miša (sa točkićem, naravno) za samo 154 dinara. Ako svoj računar želite da nadogradite novom grafičkom karticom, naći ćete brojne Club3D modele, među kojima bismo posebno izdvojili Radeon 9800 LE, koji ne morate da platite više od 15.615 dinara. Ljubitelji digitalne fotografije pronaći će celokupnu paletu jako dobrih i mahom minijaturnih Pentax-a, a oni koji bi da prođu jeftinije mogu da odaberu neki od modela iz podjednako bogate ponude kineske firme Premier. Ako štampate u koloru, dokazani HP DeskJet 5150 ćete kupiti za samo 5.313 dinara. Opredelivši se za neki od Lexmark modela možete da prođete još jeftinije, a ako uistinu puno štampate i boja vam nije bitna, možda će vas više zanimati neki od HP ili Samsung laserskih štampača, čije cene počinju od 8.855 dinara.

Našu pažnju privukao je eksterni TV tjuner firme XPert TV, koji može da radi potpuno nezavisno od PC-ja, dovoljno ga je priključiti na PC monitor. Koliko je ponuda speed.store-a sveobuhvatna svedoči i činjenica da je ovo prva od beogradskih radnji u kojoj smo u ponudi videli čak i plazma displej (u ovom slučaju Gericom), artikal koji se ne prodaje baš svaki dan. Tu je i širok izbor CD i DVD medija, potrošnog materijala za štampače (tonera, kertridža, papira)...

Od metoda kreditiranja speed.store za sada prihvata čekove, sa 6 meseci odloženog plaćanja. Osim akcijskih popusta, koje uvek možete naći na svetlećem panou sa desne strane izloga, speed.store nudi i druge vrste popusta. Najpopulariji je family day, popust koji dobijate kada subotom dođete zajedno sa članovima svoje porodice da jedni druge obradujete nečim iz bogate ponude ove radnje. Kupujući poklone svojim najdražima na ovaj način možete uštedeti i po nekoliko desetina evra, u zavisnosti od toga koliko ste darežljivi. Vredi probati, u svakom slučaju... Nova godina stiže, ne sumnjamo da će je speed.store dočekati spremno.

Korisne adrese:

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

List Computers
tel: 011/3168-630



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter