GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #106 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nenad Akšić, Branko Maksimović, Uroš Radulović
Ako kupujete računar, kupite ga odmah! Kompjuterske firme su se spremile za najezdu kupaca, pa je i na našem testu kofiguracija bilo "vruće". Koji je od 26 testiranih računara najbolji?  «pročitajte više»
- PC #106 (Decembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Vladimir Cerić
"PC"-jevi tradicionalni pregledi konfiguracija predstavljaju zgodnu priliku da se uoči uticaj globalnih brendova na naše tržište. Za čije su se komponente najčešće odlučivali sistem-integratori?
preview
Vladimir Cerić
Komunikacije su u samoj osnovi iPaq računara, a pred nama se našao model koji ideje o mobilnosti, stalnoj povezanosti i visokoj produktivnosti prikazuje u praksi. U prevodu, gomila interfejsa pa čak i tastatura u malom kućištu.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Odložena televizija
Dejan Ristanović
Razvoj tehnologije ne teče kontinualno - povremeni skokovi menjaju naše navike, pa i način života. Koliko će Windows XP Media Center Edition i "protočni" video-rikorderi uticati na organizaciju našeg slobodnog vremena?
nopreview
Spamer iza rešetaka
Sava Zdravković
Koliko puta ste zatekli stotine spam poruka u svom mailbox-u i kroz zube promrmljali da onoga ko vam nudi vizitkarte, Viagru i 10 miliona dolara iz tajnih fontova neke daleke zemlje treba obesiti? E pa, jedan veliki spamer je dolijao...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
A od ATI-ja...
Voja Gašić
Prijatno smo se iznenadili kada smo od ATI-ja dobili poveći paket sa pločom baziranom na novom setu čipova Radeon Xpress 200 namenjenom novoj generaciji AMD64 procesora. Kakvi su prvi utisci?
nopreview
NEC VT660
Voja Gašić
DLP nezadrživo napreduje, ali se zvučna imena kao što su Sony, Epson ili NEC drže LCD tehnologije. NEC je ovim projektorom prikazao neke od njenih prednosti...
nopreview
Pentax Optio S30 i S4i
Aleksandar Veljković
Od pre izvesnog vremena Pentax aparati mogu se kupiti i na našem tržištu, pa smo iz široke palete modela odabrali za prikaz dva karakteristična.
nopreview
Sony VAIO VGN-A117S
Nenad Akšić
Sony je napravio odličan notebook, čiji je jedini protivnik cena - sve ostalo je na svom mestu.
nopreview
Epson Picture Mate
Milan Četić
Štampanje fotografija visokog kvaliteta na inkjet-ovima postala je sasvim uobičajena stvar, ali nju nije lako postići na minijaturnim printerima. Kako je Picture Mate ovladao fotorealističnom štampom sa šest boja?
nopreview
Olympus C-70
Aleksandar Veljković
Olympus-ovi digitalni fotoaparati sa dvocifrenim oznakama usmereni su ka kupcima koji pre svega cene kompaktne dimenzije, ali traže napredni korisnički interfejs sa profi kontrolom radnih parametara. Šta donosi C-70?
nopreview
NGS miševi
Nenad Akšić
Dobri poznavaoci IT industrije znaju da je malo kompanija locirano u Evropi, a o proizvodnji da ne pričamo. Informacija da NGS miševi, sa kojima se prvi put susrećemo, potiču iz Španije, delovala je avangardno...
nopreview
Bluetooth slušalice
Branko Maksimović
Nerado držite telefon uz glavu, ali vam ne prija ni kabl koji izvire iz džepa? Isprobali smo Bluetooth varijantu...
nopreview
Samsung 510N
Branko Maksimović
Samsung SyncMaster 510N je sjajan mali monitor koji će se lepo uklopiti u tesno radno (ili kućno) okruženje, ali i u tesan budžet.
preview
Milan Bašić
ADSL modem, IP ruter, firewall i 100 Mbps switch preko kojeg je moguće povezati četiri računara u mrežu, a sve to u jednom kućištu? Teško je dočekati prve ADSL priključke...
nopreview
BackUPS RS500 i RS800
Nenad Veljković
Testirali smo dva UPS-a firme APC: Back-UPS RS500 i Back-UPS RS800. APC je uvek dobar izbor, a ova dva modela nude i nešto novo...
nopreview
MSI K8N Neo2 Platinum
Uroš Radulović
U svetu socket 939 ploča za sada se kao jedini čipset nameće nVidia nForce 3 čipset, pa je MSI ploča koju smo testirali bazirana upravo na njemu.
nopreview
Gigabyte N203 notebook
Nenad Akšić
Popularnost malih notebook-a raste, a snaga koju oni nude je sve veća. Upravo tu popularnost tajvanski Gigabyte želi da iskoristi promovišući model N203.
nopreview
Hitachi diskovi
Nenad Akšić
Na našem tržištu je poslednjih godina uvedeno "pravilo" da se u konfiguracije smeštaju Maxtor diskovi, pa smo permanentno zasuti modelima ovog proizvođača. Barijeru je prvi probio WD svojom odličnom ponudom, ali smo tragali i dalje. Naišli smo na diskove firme Hitachi...
nopreview
AstraPix XS1
Branko Maksimović
UMAX je cenjena kompanija na tržištu stonih skenera, a AstraPix XS1 se reklamira kao digitalni fotoaparat rezolucije 3.1 megapiksela. Kako se UMAX prilagodio novom tržištu?
nopreview
Philips PC-TV link
Voja Gašić
Zgodan komplet za ovisnike o televiziji koji nudi Philips sastoji se od zasebnog predajnika i prijemnika koji bežično prosleđuju AV signale.
nopreview
Intel HAM modemi
Nenad Akšić
Dva interna PCI modema, koja nose Intel HAM čipove i536EP i i537EP, susrela su se sa verovatno najgorim telefonskim centralama u našem gradu. Rezultat?
nopreview
Canon MV750i digitalni kamkorder
Nenad Akšić
Canon je sve snažniji na tržištu digitalnih kamkordera, a njegovi aduti su niska cena praćena solidnim performansama. Vredi li kupiti MV750i?
nopreview
Lexmark Z615
Aleksandar Veljković
Lexmark Z615 je jedan od ultrajeftinih štampača, čija je upotreba prilično skupa. Pokušali smo da procenimo koliko je to ekonomično za kućne korisnike.
nopreview
Gericom EGO 1560 XL
Nenad Akšić
Pažljivi čitaoci našeg časopisa su primetili "poplavu" notebook-ova koji nose nalepnice Centrino i ATi Radeon 9700 Mobile. Ta kombinacija se dobro pokazuje kod Gericom računara,
nopreview
Epson EPL-6200I
Milan Četić
Epson-ovi crno-beli laserski štampači iz ekonomske klase već su niz godina zasnovani na Minolta mehanici. Sada je došlo vreme za njihovu generalnu reviziju...
nopreview
ViewSonic VG712b
Branko Maksimović
Iz kompanije ViewSonic stiže novi 17" TFT monitor koji prati tržišne trendove.
nopreview
HP Photosmart 2610
Milan Četić
HP Photosmart 2610 je osmišljen tako da pruži maksimum u kancelarijskoj primeni, ali i da zadovolji zahtevne kućne korisnike, uz mogućnost štampe fotografija. Mnogo toga u malom kućištu...
nopreview
Canon G6
Aleksandar Veljković
Canon-ova G serija kompaktnih digitalnih fotoaparata je već godinama trendsetter i etalon prema kome se ravnaju svi koji pretenduju na sam vrh u klasi poluprofesionalnih kamera. Najnoviji pripadnik te porodice zove se G6.
nopreview
NEC Versa C-160 notebook
Nenad Akšić
NEC Versa C-160 je klasičan primer desktop replacement računara, pa nas je pre svega zanimalo zašto on košta samo 930 evra.
nopreview
HP ep7122
Milan Četić
Digitalni projektori namenjeni kućnoj upotrebi, kao zamena ili dopuna za TV ili plazma ekran, napreduju na tržištu. Model ep 7122 na prvi pogled podseća na sve samo ne na projektor, a ipak...
nopreview
Canon LaserBase MF5650
Aleksandar Veljković
Najnoviji model multifunkcionalne mašine iz Canon-a koji nosi oznaku LaserBase MF5650 i funkcionalnošću zadovoljava čak i zahteve većih kancelarija.
nopreview
HP DeskJet 5740
Angelina Vučković
Novi DeskJet 5740 je naslednik modela DeskJet 5150, a glavno unapređenje je manja zapremina kapljice, što podrazumeva kvalitetniji otisak i uštedu mastila.
nopreview
Teretne pantalone
Jelena Rupnik
SCOTTeVEST kargo pantalone sa skrivenim džepovima možda nisu poslednji krik mode, ali zato sigurno obiluju - džepovima. I to specijalno prilagođenim vašim gadžetima, uz mogućnost da kreirate PAN, Personal Area Network.
nopreview
EKG majica
Jelena Rupnik
Dve nemačke kompanije su se udružile i lansirale "EKG majicu" koja prati rad srca onog ko je nosi i pomoću Bluetooth tehnologije prosleđuje podatke gde treba...
nopreview
Fighter kaciga
Jelena Rupnik
Jednoga dana vozićete se okolo na motoru noseći na glavi veoma hi-tech kacigu sa pametnim vizirom. Dok se to ne desi, probajte prelazno rešenje: Motorola se udružila sa italijanskom dizajnerskom kućom MOMO i izbacila na tržište kacigu pod nazivom Fighter, koja ima ugrađene Bluetooth zvučnike, mikrofon i još što-šta...
preview
Branko Maksimović
PCI Express kartice polako osvajaju tržište prevazilazeći početna očekivanja korisnika. Šta nova nVidia kartica može da ponudi ukoliko ste spremni da odvojite 70 evra? A ako potrošite 500 evra?
nopreview
RAID: Ubrzanje i(li) spas
Uroš Radulović
Sve češće diskusije koje se vode na temu diskova i njihovih performansi navele su nas da se dublje pozabavimo pitanjima koja se tiču RAID-a i njegovih mogućnosti, ali i problemima koji se javljaju u praktičnoj primeni.
nopreview
Dejan Ristanović
Često se pominju stripe, mirror i drugi termini koji se odnose na RAID diskove. Šta je tačno koji RAID nivo i šta skraćenice znače?
nopreview
ATI za igrače
Branko Maksimović
Sedeći na tronu proizvođača grafičkih čipova, ATI se nije uspavao. Iz dana u dan stižu kartice koje donose sve bolje performanse, a značaj se sada pridaje optimizaciji softvera, odnosno drajvera.
nopreview
Više (od) MP3 plejera
Branko Maksimović
Digitalni muzički plejeri više nisu "rezervisani" za ljubitelje tehno gedžeta - prisutni su svuda, preuzimaju ulogu USB diska a uskoro ćemo na njihovim ekranima moći da gledamo i filmove. Testirali smo desetak karakterističnih modela.
nopreview
Muva i tableta bez idiota
Branko Đaković
Opremu ne testiramo uvek u našoj laboratoriji - kako izgleda letovanje sa računarom i svim oko njega, na moru, u gradu, hotelu, avionu do Londona, u kolima do Praga, Turske, Barselone... dobra ruta za road test!
nopreview
Od TV-a do DVD-a
Dejan Ristanović
Prošlog meseca smo, u okviru grupnog testa DVD uređaja, predstavili i prve samostalne DVD pisače kombinovane sa hard diskom - Philips HDRW 720 i Panasonic DMR-E95EG. Pošto se radi o novoj stepenici razvoja video-rikordera, odlučili smo da Philips-ov model detaljnije testiramo.
nopreview
Dodaci za lakši život
Vladimir Cerić
Iako PDA uređaji postaju sve moćniji, korisniku uvek ponešto nedostaje. Ako zbog jedne funkcije ne biste kupovali nov uređaj, možete potražiti odgovarajući dodatak. Pored Asus-a A716 predstavljamo i nekoliko zanimljivih proširenja...
nopreview
PDA koji zna put
Aleksandar Veljković
Integracija gedžeta je definitivno u modi, pa PDA uređaj koji koristite možete pretvoriti u sredstvo za drumsku navigaciju i orijentaciju u prostoru. Rešenje se zove Garmin cfQue...
preview
Aleksandar Veljković
Dok vam Jugodata nudi više za manje, uz najširi izbor kreditnih opcija, u List "Speed.store" prodavnicama dočekaće vas prisna atmosfera i šansa da svojeručno proberete ono što želite da kupite. Da, nastavili smo šetnju domaćim prodavnicama računarske opreme.
nopreview
Windows za dnevnu sobu
Branislav Mihaljev
Ispostavilo se da se naziv Windows Reloaded ne odnosi na jedan operativni sistem, već na projekat koji sadrži nekoliko različitih verzija budućeg Windows-a. Pred nama je Windows XP Media Center Edition 2005.
preview
Dragan Grbić
Project 2003 spada u retke programe koji omogućavaju direktnu poslovnu dobit. Naravno, pod uslovom da uložite trud u organizaciju poslovanja...
nopreview
Laboratorija srednje klase
Bojan Stojanović
Paint Shop Pro je skoro savršeno usklađen sa potrebama prosečnog fotoamatera koji želi da primenom jednostavnih opcija poboljša kvalitet svojih digitalnih fotografija. Šta donosi verzija 9?
nopreview
Umreženi Adobe Creative Suite
Bojan Stojanović
Version Cue je Adobe-ov alat za DTP umrežavanje koji je diskretan, ali pouzdan saradnik programa InDesign, Photoshop i Illustrator. Isprobali smo ga u realnim uslovima...
nopreview
Pogled kroz komšijski prozor
Slobodan Ljubišić
Lokalna mreža povezana na Internet karakteriše moderne firme, ali koji se alati koriste da bi čitava kombinacija dobro funkcionisala? Iskustva administratora pomoći će vam da izaberete...
nopreview
Mreža u fascikli
Peđa Lalević
Jedan od osnovnih preduslova ispravnog funkcionisanja informacionog sistema jeste uredna i ažurna dokumentacija. Uz netViz ili Concept Draw i ovaj nepopularni zadatak je rešiv...
nopreview
Kuke i kvake u OpenType fontovima
Bojan Stojanović
Kada se treba uhvatiti u koštac sa FontLab-om i komplikovanim formatom fontova kao što je OpenType, do izražaja dolaze tajne tipografskog zanata. Objavljujemo uputstvo za ugradnju naših slova u OpenType fontove...
nopreview
Put 66 po Evropi
Peđa Lalević
U svetu paketa koji se bave planiranjem i proračunom autoruta, ROUTE 66 je uvek bio korak ispred konkurencije, što ovoga puta potvrđuje i specijalnim izdanjem za PocketPC uređaje.
preview
Marko Savković
PocketPC uređaji se sve češće sreću kod nas, pa je i softver za njih sve interesantniji. Isprobali smo neke od aktuelnih programa prilagođenih operativnom sistemu Windows Mobile 2003.
nopreview
pc106dvx.zip
(41.69 KB)
Softverski bioskop
Zvezdan Dimitrijević
Mnogima odgovara da imaju jedan program za multimedijalnu reprodukciju, ali takva rešenja su najčešće lošija nego zbir više programa koji sadrže samo pojedine funkcije. To se odnosi i na video-plejere, pogotovo ako je kvalitetan prikaz titlova primarni kriterijum prilikom izbora.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
AndreaMosaic, Autoruns, Internet Download Manager, Microsoft Calculator Plus, PopUpCop i RegWorks.
nopreview
Petnaest godina kasnije
Milan Bašić
Na našem informatičkom tržištu brojne su firme koje se bave trgovinom, ali pouzdanih sistem-integratorskih kuća nema mnogo. Jedna od njih je "Saga", koja ovih dana slavi deceniju i po postojanja. Tim povodom razgovarali smo sa Goranom Đakovićem, direktorom kompanije.
nopreview
Vodite li blog?
Dražen Dotlić
U staro doba dnevnike su pisali samo književnici, u prošlom veku "sveske sa tajnim mislima" bile su popularne među tinejdžerkama, a danas je dnevnik široko rasprostranjena pojava. Doduše, upakovan je u visoku tehnologiju i promenio namenu, prestavši da bude intimna stvar...
nopreview
Blindirana vozila
Vesna Milošević
Najpre rezervisani za državnike, danas su blindirani automobili interesantni i za poslovni svet, a i za mnoge "sa one strane zakona". Kako su proizvođači došli do ovih skoro savršenih vozila?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
AddIn za VS.NET
Predrag Tomašević, Velibor Đukić
Automatizacija određenog procesa je gotovo uvek u pozadini programerskog zadatka, ali često u silnoj gužvi zaboravljamo da napravimo nešto što će ukloniti deo ponavljanja iz našeg sopstvenog posla...
nopreview
MasterCook Deluxe 7
Branislav Bubanja
Ono što na polju opštih enciklopedija predstavljaju Encarta ili Britannica, to MasterCook Deluxe predstavlja u sferi elektronskih kuvara.
preview
Jelena Rupnik
Do sada ste bacali stare računare? Poklanjali ih nekome? Vreme je da ih se oslobađate na kontrolisan način, pored pogodnog muzičkog kioska, ako hoćete da vam poreska uprava oprosti dugove...
nopreview
Hrvatska pod kablovima
Davor Konjikušić
Pre dva meseca usluge širokopojasnog pristupa Internetu je u Hrvatskoj predstavila kompanija T-HT, a odmah potom i IskonInternet. Na sve strane lete reklame, plakati, leci... Kakvi su uslovi?
nopreview
Microsoft na delu
Vladimir Cerić
U palićkom "Eko Centru" okupili su se sistem administratori LimIT-ovih klijenata sa željom da se upoznaju sa novim Microsoft-ovim uslugama i prednostima koje imaju legalni kupci, kao i sa Symantec-ovim sigurnosnim rešenjima.
nopreview
IP sa pet zvezdica
Esad Jakupović
U Krakovu je otvoren luksuzni hotel sa dosad najnaprednijim IP i bežičnim komunikacijama. Kako se iz hotelske sobe pristupa svetskoj Mreži?
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-CD #106
Paint Shop Pro je jedan od najpoznatijih shareware programa u istoriji, pa je nedavno promovisana verzija 9 privukla dosta pažnje i zaslužila status PC Aplikacije - čitajte o Paint Shop-u u "PC"-ju i isprobajte ga sa CD-a! Druga PC Aplikacija je konačno promovisani Service Pack 1 za srpski Office 2003 i to u administratorskoj varijanti koja posebno odgovarati kako pojedinačnim korisnicima tako i čitaocima koji održavaju mreže u većim firmama. U sekciji PC Util sakupili smo niz programa za podešavanje izgleda desktop-a, a programi slične namene za PDA uređaje smestili smo u sekciju PC Pocket. Najzad, sekcija PC Fun sadrži nekoliko spektakularnih optičkih varki, jednako zanimljive satirične priloge inspirisane američkim predsedničkim izborima, a tu je i uobičajena doza "uvrnutih" reklama i skečeva...
nopreview
Word 2003 - Osnovne tehnike
Dragan Grbić
Nastavljamo serijal o osnovnim programima sistema Microsoft Office 2003, koji je počeo objavljivanjem priručnika "Sistem Microsoft Office 2003: instalacija, dokumenti, struktura" u PC #104. Bavimo se Word-om, čije ćemo osnovne opcije detaljno opisati, trudeći se da pomognemo korisnicima koji čine prve korake u obradi teksta, ali i onima nešto iskusnijima, koji bi želeli da efikasnije iskoriste mogućnosti ovog moćnog paketa.Roche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter