GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #106 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Allied Telesyn AT-AR250E
Milan Bašić
ADSL modem, IP ruter, firewall i 100 Mbps switch preko kojeg je moguće povezati četiri računara u mrežu, a sve to u jednom kućištu? Teško je dočekati prve ADSL priključke...
- PC #106 (Decembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Allied Telesyn AT-AR250E

Prošlog meseca smo testirali dva Allied Telesyn ADSL modema namenjena pre svega kućnim korisnicima. Uz malo veštine i dodatne opreme, oni mogu da zadovolje i potrebe manjih firmi, ali Allied Telesyn ima efikasnije, a i dalje jeftino rešenje savršeno prilagođeno kancelarijama. ADSL ruteri sa oznakama AT-AR250E i AT-AR255E razlikuju se samo po tome da li je telefonska linija na koju se priključuju „obična" ili ISDN; po ostalim karakteristikama su identični.

Najveće vrednosti ovog uređaja su neverovatna lakoća rukovanja i integracija neophodne opreme u zajedničkom kućištu. Tu su ADSL modem, IP ruter, firewall i 100 Mbps switch preko kojeg je moguće povezati četiri računara u mrežu. Ne treba biti veliki stručnjak pa zaključiti da je to dovoljno za kancelariju ili manje preduzeće. Štaviše, proizvođač navodi da preko ovog rutera Internetu istovremeno može da pristupa do 253 korisnika, naravno uz dovoljan broj dodatnih svičeva.

Priključenje ADSL rutera je toliko jednostavno da na njega ne treba trošiti puno reči. U jasno obeležene konektore sa zadnje strane ubodete odgovarajuće kablove i time je posao završen. Ostaje još da se u softveru uređaja podese parametri i brza konekcija sa Internetom biće dostupna. Podešavanje možete vršiti preko konzolnog priključka ili telnet-om, ako ste spremni da se „borite" sa specifičnim komandama, što preporučujemo stručnjacima. Mnogo lakši način je korišćenje Web interfejsa – odlično korisničko uputstvo pažljivo vas vodi kroz opcije menija i, kada god je potrebno, upućuje u teoriju komunikacija kako biste precizno podesili parametre.

Nas je posebno zanimao stepen zaštite koji pruža AT-AR250E. Uključenjem NAT-a sakrićete mrežu od pogleda spolja, a za nešto više tu je firewall čije dejstvo može da se podesi u tri režima: niski, srednji i visoki stepen zaštite, odnosno izborom moda u kom sami podešavate šta je dozvoljeno a šta nije. Čini nam se da srednji stepen, uz uključeni NAT, predstavlja dovoljnu zaštitu od upada u sistem. Dodatna mera predostrožnosti može da bude uključivanje opcije za automatsku detekciju napada i blokiranje, koji pokriva uglavnom sve najčešće oblike upada, a prag osetljivosti možete da podesite po volji.

Provajderi stidljivo obećavaju dolazak ADSL-a, pa se nadamo da će Allied Telesyn AT-AR250E uskoro postati čest gost u firmama, pa čak i kućama gde ima više računara povezanih u mrežu. Pored niza dobrodošlih opcija, biće privlačna i cena. Prodaja još nije počela, ali smo u predstavništvu Allied Telesyn čuli da uređaj neće koštati više od 100 evra.

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter