GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #106 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
nVidia u PCI Express areni
Branko Maksimović
PCI Express kartice polako osvajaju tržište prevazilazeći početna očekivanja korisnika. Šta nova nVidia kartica može da ponudi ukoliko ste spremni da odvojite 70 evra? A ako potrošite 500 evra?
- PC #106 (Decembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

nVidia u PCI Express areni

PCI Express x16, kao standardna magistrala za grafičke akceleratore, pruža više od onoga što se u prvi mah očekivalo. Implementacija čipa na sam adapter, njegova komunikacija sa drajverima i ostatkom sistema realizovana je na veoma pametan način, obezbedivši tako proizvođačima više manevarskog prostora. Pored toga što PCI Express video-akcelerator sa sistemom komunicira u oba smera istovremeno i što je transfer znatno brži od AGP-a (u praksi čak i četiri puta), grafičke kartice na sebi mogu imati više ravnopravnih GPU-ova. Dok se u početku ponuda PEG video-kartica svodila na modele iz niže i srednje klase, danas ATI i nVidia u ponudi imaju modele čije se cene kreću od 70 do čak 500 evra. Raznovrsnost ponude PCI Express modela je, barem na stranim tržištima, veća nego kod AGP 8x kartica.

nVidia GeForce 6600, odnosno nV43, zasnovan je na istoj arhitekturi kao i trenutno najjači GF6800 Ultra, ali ima dvostruko slabiji pixel pipeline i geometrijski procesor. Ako je procesor fizički manji, pa još izrađen u novom, 110 nm postupku, jasno je da će biti i jeftiniji. Uz to, nV4x arhitektura mnogo bolje odgovara današnjem zabavnom softveru nego prethodna, za koju se vezuju GeForce FX akceleratori.

Club3D

Kompanija čije su kancelarije i logistika smešteni u Holandiji i ovoga puta se odlučila da PCB za svoju GeForce karticu lakira plavom bojom. Paket (i dalje) nije obogaćen igrama ali su tu kompozitni kabl, RGB i S-Video razdelnik, DVI adapter i propratni CD. Budući da je reč o kartici kod koje je jezgro podešeno na svega 300 MHz a memorija na 500 MHz DDR, jasno je da su dovoljno brzi i TSOP Hynix čipovi od 4 ns, koji su se našli upravo na Club3D kartici. Primerak sa testa je imao radnu frekvenciju od 250/500 MHz, iako je nVidia za GeForce 6600 predvidela 50 MHz viši takt memorije. Kod ove kartice moramo pohvaliti pedantnu izradu, lepo dizajniran i montiran rashladni sistem, kao i stabilnost u radu.

Karticu smo mogli i da ubrzamo koristeći popularni RivaTuner utility, koji nam je otkrio da su njeni limiti na 480 MHz za video-procesor i 570 MHz za memoriju. Uz dodatno hlađenje i tolerisanje pokoje greške u prikazu, moguće je postići i bolje rezultate, ali je za karticu ovog cenovnog ranga dosta i ubrzanje od dodatnih 4 do 6 % (ako posmatramo visoke rezolucije). Pomenućemo da proizvođač u ponudi ima i model sa 256 MB memorije, kojem su ostale karakteristike identične. Jeftine komponente i memorija koja se već dugo i masovno proizvodi, jednostavan kuler i štampana ploča čine Club3D GeForce 6600 karticu dobrim izborom u kategoriji „najviše performanse za uložen novac“.

Gigabyte

GV-NX66T128D je tačna oznaka Gigabyte-ovog GeForce 6600 GT akceleratora, sa kojim je stigla i puna verzija popularne igre Doom 3. U pakovanju se, pored razdelnika za HDTV i DVI adaptere, nalazi samo CD sa drajverima (i V-Tuner 2 aplikacijom za overklokovanje) i pedantno izrađena Gigabyte kartica. Štampa na kojoj se nalazi sva elektronika kartice podseća na onu kod regularnih GeForce 6600 modela, ali se razlikuje u nekoliko bitnih stavki. PCB ima osam slojeva, znatno jaču naponsku jedinicu, te logiku i interfejs za nVidia SLI sistem. Podsetićemo, radi se o konfiguraciji u kojoj dve kartice u jednom PCI Express sistemu (koji za sada podržava samo nVidia nForce 4 SLI čipset) rade zajedno na kreiranju jedne 3D slike. U teoriji, dve GeForce 6600 GT kartice u SLI režimu imaju istu procesorsku snagu i memorijski protok kao jedan GeForce 6800 GT, dok bi dve GeForce 6800 GT kartice pružale snagu kakvu nijedna pojedinačna kartica danas nije u stanju da isporuči. Ako znamo da najjači akceleratori već pružaju trocifreni broj frejmova u najzahtevnijim igrama, postavlja se pitanje opravdanosti takve investicije (preskup nForce 4 SLI sistem i dve high-end GeForce kartice), čak i za one koji imaju višak novca.

Gigabyte 6600GT kartica ima 128 MB GDDR3 memorije koja „kuca“ na 1.000 MHz, pa je logična i njena 2.0 ns deklaracija. Jezgro je hlađeno nešto većim kulerom čiji je ventilator najčešće tih, ali ume da ubrza do blizu 4500 rpm. Primerak koji smo mi dobili nije pokazivao znake nestabilnosti sve do frekvencija od 570 MHz za jezgro i čak 1.120 MHz za memoriju, pa Gigabyte i u ovom slučaju opravdava novostečenu reputaciju „overklokerske“ kompanije.

Sparkle

Da nema nalepnice na kuleru, Sparkle SP-PX43GDH karticu ne bismo mogli da razlikujemo od prethodno opisanog Gigabyte GeForce 6600 GT akceleratora. Sparkle se nametnuo kao odlična alternativa brojnim MSI, Club3D, HIS i Gigabyte karticama, a sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je reč o iskusnom „igraču“, koji sticajem okolnosti nema dugu tradiciju na našem tržištu. Njihova filozofija je slična onoj koju gaji Club3D – prodati kupcu samo ono što je neophodno, dok atraktivni dodaci mogu izostati.

Kartica je podešena na 500/1000 MHz, ima aktuelnu verziju BIOS-a (referentni nVidia nV43 Rev.02), nema konektor za eksterno napajanje (iako je na samoj štampi za njega obeleženo mesto) i pruža solidnu marginu za ubrzanje iznad osnovnih vrednosti. Primerak koji smo mi dobili radio je bez znakova nestabilnosti i na 560 / 1100 MHz, a znamo da moderne igre umeju da osete i nagrade za dodatni broj megaherca.

Zaključak

GeForce 6600 GT je jednako dobar izbor kao i Radeon X700 Pro, pa se slobodno odlučite za karticu koja vam se više dopada. nVidia akceleratori bolje rade sa grafikom koja koristi intenzivne stencil operacije (senke) i oslanja na velik broj poligona, dok ATI tradicionalno radi bolje sa shader-ima, iako su u ovoj generaciji u pitanju samo nijanse. Treba napomenuti da nVidia kartice sa testa imaju 128 MB memorije, dok su Radeon X700 Pro modeli koje smo takođe testirali, imali celih 256 MB. Još uvek se ova prednost ne može primetiti u realnim uslovima, osim ako baš ne preterate sa rezolucijom ili nivoom umekšavanja ivica. Broj pipeline jedinica i vertex shader koprocesora je sasvim dovoljan i za najzahtevnije igre današnjice, ali i za buduće naslove.

Performanse u testovima 3Dmark05, Half Life 2 i Doom 3 lep su indikator kako će se akceleratori ponašati u budućim igrama. Ako u rezoluciji 1.024×768 vaša kartica postiže 2.000 poena u FutureMark-ovom testu, 40 fps (frejmova po sekundi) u igri Doom 3 i 80 fps u Half Life 2 Stress testu, moći ćete ugodno da se igrate najmanje još 18 meseci.

Korisne adrese:

Cores
Makenzijeva 31, Beograd
tel: 011/4443-331

Sinteh
Bulevar vojvode Mišića 37b, Beograd
tel: 011/3693-180

IMTEL Computers
Bulevar M. Pupina 165b, Novi Beograd
tel: 011/141-992

SLEDEĆI TEKST U PC #106
preview
Zadovoljstvo izbora
Aleksandar Veljković


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter