GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #106 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Poslednji srpski računari
Nenad Akšić, Branko Maksimović, Uroš Radulović
Ako kupujete računar, kupite ga odmah! Kompjuterske firme su se spremile za najezdu kupaca, pa je i na našem testu kofiguracija bilo "vruće". Koji je od 26 testiranih računara najbolji?
- PC #106 (Decembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Poslednji srpski računari

Decembar je tradicionalno mesec rezervisan za pregled trenutnog stanja i ponude konfiguracija na domaćem tržištu. I ove godine u našu Redakciju stigao impresivan broj sistema (da budemo precizni: 26), a mi smo se potrudili da, po ustanovljenim kriterijuma, napravimo što realniji presek onoga što kupac može da očekuje. Kupovina računara je oduvek predstavljala svojevrsnu avanturu, pogotovo na našim prostorima, jer se treba snaći u beskrajnoj listi ponuda različitih firmi. Naše tržište je malo, ali i dinamično - gotovo na dnevnoj bazi pojavljuju se i nestaju firmice čija je glavna delatnost "proizvodnja i održavanje računarksih sistema". Nažalost, na prste se mogu nabrojati firme koje su dosledne u ovoj izjavi i koje su shvatile značenje pojma profesionalizam.

Naravno, i sami kupci imaju svojih specifičnosti. Neinformisanost ili nezainteresovanost potencijalnih kupaca da računarske sisteme nabavljaju iz proverenih izvora često rezultira nezadovoljstvom, problemima u radu, neispunjavanjem garancije pa i dodatnim troškovima. Računica je jasna: par desetina evra ne pravi razliku; razliku čini profesionalnost, tradicija i reputacija trgovca koji je redovan poreski obveznik, koji radi na razvoju prodajne i servisne mreže, edukuje svoje zaposlene i koji će vam izaći u susret ako nešto krene naopako.

Slična priča važi i za softver: legalan operativni sistem čini zdravu osnovu svakog računara. Cena Windows XP Home Edition paketa je oko 70 evra, a zaključak koji sledi je jasan: ukoliko imate novca za bilo kakav računar, verovatno ćete imati i za operativni sistem. Svaki argument u prilog korišćenja nelegalnih kopija pada u vodu onog trenutka kada nešto krene naopako i kada vam zatreba pomoć. Tada ćete platiti kvazi ekspertima iz komšiluka ono što niste platili na vreme, pa vi vidite šta vam se više isplati.

(Informisani) kupac je uvek u pravu

Ako ste mislili da je test-konfiguracija lak posao, to samo znači da u novembru niste svraćali u našu Redakciju. Radi se o nezahvalnom zadatku koji zahteva iskustvo i poznavanje trenutnih tržišnih trendova i mnogo rada. Ovim uporednim pregledom nastavljamo priču koju smo započeli prošle godine, ali smo otišli i korak dalje: pored suvoparnih rezultata dobijenih iz različitih baterija testova, pokušali smo da se koncentrišemo na razne faktore koji čine ne samo kvalitetan računar već kvalitetnu ponudu i da se postavimo u ulogu prosečnog kupca koji želi najbolje za svoj novac.

Zato su na značaju dobile finese kose smo ranije nekako preskakali, što zbog prilično siromašne i monotone ponude, što zbog nezrelosti tržišta. Konkurencija i vreme čine svoje, situacija na tržištu je iz dana u dan sve bolja, ali i dalje treba probuditi svest prosečnog kupca. Nije zanemarljiva ni činjenica da širenjem računarskog tržišta nastaje nova kategorija kupaca koji su daleko manje tehnički upućeni i na računar gledaju kao na sve neophodniju komponentu koja će im omogućiti više zabave, lakšu i jeftiniju komunikaciju ili pomoći da efikasnije završe profesionalne obaveze. Oni, dakle, ne žele da se bave svojim računarom, već žele da ga upotrebe da bi se bavili nečim drugim (bio to posao ili zabava), pa veći deo brige o računaru, njegovoj instalaciji, održavanju, servisiranju ili unapređenju treba da preuzme prodavac odnosno proizvođač.

Odgovor na pitanje šta je dobar računar nije jednostavan, ali sigurno je da dobar računar ne čine (samo) performanse, koje u najboljem slučaju oslikavaju sirovu snagu sistema, već i pažljivo optimizovan i lokalizovan operativni sistem, pedantno instalirani drajveri, funkcionalan softver, kvalitetne periferije, dobro kućište i napajanje. Cena, uslovi kupovine i kreditiranja spadaju u bitne stavke, a ako sve ove faktore stavimo u isti koš, pomešamo i izdvojimo esenciju, kao rezultat ćemo dobiti realnu sliku jednog proizvoda iza kojeg (u punom smislu te reči) stoji neki brend, odnosno firma sa svojom tradicijom i iskustvom.

Kako smo testirali

Sve tri klase konfiguracija su prošle isti skup testova, pod istim uslovima. Indeks ukupnih performansi računara smo podelili u tri kategorije: PC System, PC Media i PC Game, od kojih je svaka ravnopravno učestvovala u kreiranju finalne ocene performansi.

PC System uključuje program PCMark04 (ocenjuje performanse procesora, brzinu memorije i hard diska), i vrlo bitni PC Magazine-ov Business Winstone 2004. Multimedijalne mogućnosti smo procenjivali koristeći WinRAR 3.30 test koji se oslanja na sirove performanse procesora i komprimujući veliki MPEG2 fajl u DivX, čime smo merili optimizacije za SSE ili 3DNow! instrukcije Intel i AMD procesora. Kompresija zvučnih fajlova MP3 Lame kodekom je pokazala određene nedoslednosti u rezultatima, ali smo je usvojili sa nižim uticajem u konačnom indeksu, zbog velike popularnosti MP3 standarda. Najzad, za određivanje gaming performansi mašine smo opteretili modernim 3D igrama - Doom 3 je testirao OpenGL, dok Unreal Tournament 2004 i Half Life 2 daju predstavu o brzini DirectX-a.

U kategoriji softvera presudni faktori su bili prisustvo ažurnih zakrpi i drajvera, podešenost sistema i bogatstvo i upotrebljivost instaliranog softvera. Ocenu za sam računar formirali su kvalitet kućišta, periferija i monitora, kao i ukupan izgled računara i prisustvo preko potrebne dokumentacije. I najzad, ocena brenda je zasnovana na veličini prodajne i servisne mreže, uslovima kupovine i dodatnim pogodnostima poput produžene garancije i besplatnih servisnih intervencija. Ukupan skor pročitaćete u tabeli u kojoj je i važan parametar odnosa cene i dobijene upotrebne vrednosti, na osnovu kog smo dodeljivali markicu "Najbolja kupovina".

Učesnike testa smo limitirali cenom - ekonomski faktor je presudan i veoma je teško ubediti kupca da potroši više nego što je planirao. Testirane konfiguracije smo tako podelili na tri grupe - za najjeftinije, odnosno entry level konfiguracije granica je bila na 550 evra, limit za srednju klasu bio je 800 a za modele iz više klase 1.100 evra.

Za detaljan opis 26 konfiguracija, tabelu karakteristika, rezultate benchmark testova i ocene pogledajte decembarski broj časopisa "PC".

Ekonomska klasa

Anet Office
ComTrade CT210
MD&Profy MD PC
Nomak A280 SX-HA-GP
Pakom Deda Mraz
PiN AMDSEM2500
Strong XL

Srednja klasa

Centra EX2600XP
ComTrade CT410
Dream Multimedia
Jugodata Horizont Game Fokus
Pakom Shop Advance
PC Mega Store Centurion AS2500

Visoka klasa

Adacom Volcano
BBS AMD Profesional
Boox Alien Gamer 1100
Centra PR300 P4
Cores CHI428
Desk H303-800
Desk H705
Imtel Praetorian AS2600
IT PC
Jugodata Vision DeLuxe
MDizajn Intel
Nomak A300+ Extra
Sampro PX2800

SLEDEĆI TEKST U PC #106
preview
Dominantni brendovi
Vladimir Cerić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter