GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #106 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
iPaq h6340
Vladimir Cerić
Komunikacije su u samoj osnovi iPaq računara, a pred nama se našao model koji ideje o mobilnosti, stalnoj povezanosti i visokoj produktivnosti prikazuje u praksi. U prevodu, gomila interfejsa pa čak i tastatura u malom kućištu.
- PC #106 (Decembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

iPaq h6340

Posle dugog čekanja na iPaq modele sa GSM mogućnostima, HP je odlučio da napravi „sve na jednom mestu“ – iPaq h6340 objedinjuje sve opcije povezivanja koje danas možete da zamislite: GSM/GPRS, Bluetooth, Wi-Fi... Da li je to dovoljno za zauzimanje kraljevskog trona među PDA modelima?

Sa svojih 190 grama i 2 cm debljine ovaj model je glomazniji od bilo kog PDA uređaja slične namene, a o mobilnim telefonima da i ne govorimo. No, višednevna upotreba je pokazala da se taj nedostatak može oprostiti, pošto zahvaljujući stranicama obloženim gumom dobro leži u ruci. Neobično je razgovorati direktno u PDA ali ne i neprihvatljivo, ako zanemarimo to što svaki put zamrljate ekran obrazom. Kao alternativu možete koristiti priloženi žični mono handsfree (koji je nepraktičan jer nema prekidač za uspostavljanje i prekid veze) ili neku od modernih Bluetooth slušalica.

Ekran dijagonale 3.5“ je izuzetan i daje kvalitetnu sliku čak i pod jakim osvetljenjem. Pri vrhu uređaja nalazi se Power taster (koji sadrži i indikator napunjenosti baterije) i signalne diode za tri ugrađena bežična adaptera. Najverovatnije zbog mnoštva hardvera, port za SD kartice je izmešten na desnu stranicu, gde se nalaze i dva tastera za podešavanje jačine zvuka, dok je IR port ostao na vrhu uređaja. Na levoj stranici je taster za pravljenje zvučnih beleški, kao i 3.5 mm stereo priključak za slušalice ili handsfree, prekriven gumenim pokolopcem.

Ispod ekrana su četiri komandna tastera, od kojih su dva namenjena aplikacijama i funkcija im se može menjati, a dva su fiksna i namenjena funkcijama mobilnog telefona. Pored njih je mikrofon, dovoljno osetljiv i za bučnija okruženja. Sličnih osobina je i zvučnik telefona smešten pri vrhu uređaja. Nažalost, zvučnik smešten sa zadnje strane zadužen za zvučna obaveštenja nije ni izdaleka dovoljno glasan da bi mogao da služi kao jedini indikator dolaznih poziva i upozorenja; uzpešno a zamenjuje snažna vibracija.

HP je sa ovim iPaq-om predstavio vrlo interesantan koncept kada je unos teksta u pitanju. U standardnu opremu modela spada tastatura sa 39 dirki koja se po potrebi može skidati sa samog uređaja. Tako je korisniku ostavljen izbor između unosa teksta pokretima stylus-om i brzog pisanja SMS i e-mail poruka preko minijature tastature. Njeni dugmići su ispupčeni i dovoljno razdvojeni tako da će retko ko imati problema sa unosom teksta ovim putem. U paketu dobijate i pomenuti handsfree, kvalitetnu kožnu futrolu namenjenu za nošenje oko pojasa, kao i USB cradle. „Kolevka“ osim mesta za uređaj sadrži i mesto za rezervnu bateriju (koja se može dokupiti za oko 100 evra), a svaki put kada sinhronizujete podatke baterija se dopunjava preko USB-a, i to vrlo efikasno.

Texas Instruments procesor koji radi na 168 MHz je prilično spor za merila PDA računara iz najviše klase, ali troši manje energije. Samo korisnici koji su imali mnogo kontakta sa modelima koji imaju procesor brži od 300 MHz primetiće da je ovaj iPaq sporiji, dok će ostali biti zadovoljni njegovim performansama. Ugrađena (izmenljiva) baterija kapaciteta 1800 mAh dovoljna je za celodnevni ozbiljan rad na „PDA telefonu“, a manje zahtevni korisnici će bez strepnje moći da očekuju dva puna dana autonomije. Imajući u vidu performanse smartphone konkurenata ovo je odličan rezultat, koji se može poboljšati kupovinom rezervne baterije (postoji i baterija duplo većeg kapaciteta).

Jedna od retkih neophodnih dodataka je SD memorijska kartica. Ugrađenih 64 MB RAM memorije dovoljno je samo vlasnicima kojima je h6340 pratilac klasičnom notebook-u, pa im ne treba puno mesta za fajlove. Onima koji nameravaju da se „jednim udarcem“ reše više uređaja biće potrebno još mesta. Radi dodatne sigurnosti važnih podataka, HP je odvojio 20 MB ROM-a za iPaq File Store, backup čiji integritet ne zavisi od stanja baterije ili hardverskog reseta. Moguće je uključiti sva tri bežična adaptera istovremeno, a mi u radu nismo primetili smetnje uzrokovane interferencijama. Neki korisnici ovom modelu zameraju odsustvo kamere (ima je samo CDMA verzija), ali uvek postoji mogućnost da je dokupite – SDIO verzija košta oko 120 evra.

Jedan od noviteta u softveru je Wireless Connect aplikacija koja služi za podešavanje bežičnih adaptera. Osim za povezivanje sa mobilnim telefonima i handsfree slušalicama, Bluetooth vam može poslužiti i za bežični ActiveSync, razmenu fajlova sa PC-jem i štampanje. Inbox aplikacija sada služi i za slanje SMS/MMS poruka, a sistem administratorima će pogodovati i podrška za VPN konekcije i Terminal Services klijent. h6340 može da posluži i kao GPRS modem, pa ne isključuje paralelnu upotrebu notebook-a.

iPaq h6340 je veoma upotrebljiva sprava koja će stalno mobilnim poslovnim ljudima značajno olakšati svakodnevne poslove. Ako vam je dosadilo da nosite mobilni i PDA, računica je vrlo prosta – zbir cena adekvatno opremljenog PDA uređaja i kvalitetnog mobilnog telefona sa Bluetooth-om daje iznos koji dostiže 600 evra, a upravo toliko iPaq h6340 košta u maloprodaji.

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #106
preview
Allied Telesyn AT-AR250E
Milan Bašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter