GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #106 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Džepni PC u punom sjaju
Marko Savković
PocketPC uređaji se sve češće sreću kod nas, pa je i softver za njih sve interesantniji. Isprobali smo neke od aktuelnih programa prilagođenih operativnom sistemu Windows Mobile 2003.
- PC #106 (Decembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Džepni PC u punom sjaju

Baš kao što je količina programa napisanih za Windows vremenom učvršćivala poziciju ovog operativnog sistema među office i desktop računarima, programi pisani za Windows Mobile 2003 PocketPC uređaje su prvo stavili u blagu prednost nad onim zasnovanim na PalmOS-u. Hardver PocketPC uređaja se brzo usavršava, pojavili su se novi modeli Dell, HP i Asus džepnih PC-jeva koje pokreću Bulverde Intel XScale PXA270 procesori koji rade na 624 MHz. Novi uređaji donose i nov trend kada su džepni PDA uređaji u pitanju – VGA rezoluciju. Na tržištu se pojavila prava poplava softvera za PocketPC uređaje koji mogu da im obezbede nove funkcije i poprave neke sistemske propuste.

Unapređeni Windows

Jedan od osnovnih nedostataka Windows Mobile 2003 operativnog sistema (samim tim i njegovih prethodnika) jeste loša sistemska podrška za upravljanje pokrenutim programima. Zato odmah nakon upoznavanja sa Pocket PC-jem vredi instalirati neki od task menadžera. Već smo pominjali neke programe ove vrste, ali se čini da besplatni Magic Button firme TranCreative (www.trancreative.com/mb.aspx ) predstavlja dobitnu varijantu. Ovaj program grupiše ikone task-ova neposredno sa desne strane Start menija. Poslednja ikona u nizu je prečica na Today ekran (desktop na PocketPC uređajima).

Klik na taster X u Windows Mobile 2003 minimizuje, a ne zatvara programe, pa ih morate zatvoriti iz menija, dakle Start / Settings / Memory. Ovu prečicu možemo dodeliti nekom od funkcijskih tastera, ali su ti tasteri previše dragoceni. Zato Magic Button podrazumeva da se programi zatvaraju a ne minimizuju, s tim da se klikom na home ili otvaranjem Start menija može doći do drugih programa bez zatvaranja trenutno aktivnog. Dužim pritiskom na home ikonu iz menija zatvaramo sve programe osim aktivnog ili podešavamo ostale parametre. Ovo je jednostavna i odlična dopuna (inače slabom) sistemskom task manager-u.

Na PC računarima postoji pregršt softvera za održavanje i intervencije na sistemu. Jedan od takvih programa za džepne uređaje je Pocket Mechanic (www.antontomov.com , $14.45). Iako je instalaciona verzija „teška“ samo 700 KB, program može da uradi svašta. Opcija za formatiranje memorijskih kartica podržava FAT12/FAT16/FAT32 standarde. Memorijske kartice je moguće i defragmentirati ili na njima locirati fizička oštećenja i mapirati loše sektore. Jedna od korisnijih funkcija je registry cleaner, kojim tražimo ostatke obrisanih programa i ključeve koji se više ne koriste. Pored opcija za oporavak i reparaciju fajl-sistema, program sadrži i benchmark modul. Pored toga, moguće je videti informacije o svim aktivnim TCP/IP adapterima kao i ponovno osvežavanje (renew) IP adresa.

U svetu komunikacija

Na tržištu postoji pregršt programa za komunikaciju i sinhronizaciju PocketPC uređaja sa mobilnim telefonom, ali doskora nije postojao jednostavan i moćan program namenjen isključivo slanju SMS poruka. Programi ove vrste obuhvataju razne dodatne funkcije kao što su moduli za zvanje (dialer-i), editori melodija i logotipa i slično. Simple SMS firme Visual IT (www.visualit.co.uk/simplesms.htm , $21) omogućava jednostavno slanje i primanje SMS poruka putem infracrvene ili Bluetooth konekcije sa mobilnim telefonom. Simple SMS omogućava slanje poruka višestrukim primaocima kao i pravljenje šablona za slanje. Sistemom standardnih foldera (Inbox, Outbox, Sent Items), sa funkcionalnim interfejsom i malim memorijskim zahtevima, ovaj program zaslužuje „probnu vožnju“. Naravno, mesta za poboljšanja uvek ima, pa od sledeće verzije Simple SMS-a očekujemo pre svega da radi brže.

Kod nas postoji sve više pristupnih tačaka (access point) za bežično umrežavanje. Ukoliko vaš PocketPC ima ugrađenu podršku (odnosno ako koristite add-on karticu) za 802.11b bežični LAN, isprobajte besplatni WiFiFoFum (www.wififofum.org ) koji, u verziji 0.3.3, donosi podršku za dobar deo aktuelnih PocketPC uređaja (podržani su i novi iPAQ modeli 6340 i VGA uređaji sa Windows Mobile 2003 SE operativnim sistemom). Pored tabelarnog prikaza informacija o nekoj pristupnoj tački (WEP, MAC, SSID, Type, RSSI, Channel, FirstSeen, LastSeen), program prikazuje i grafički, u „radar stilu“, raspored vidljivih pristupnih tačaka. Ukoliko vaš PocketPC uređaj ima GPS modul, pristupne tačke možete da vidite i na mapi, s tim što program „pamti“ njihovu geografsku širinu i dužinu.

Ukoliko administrirate udaljene sisteme, ili imate potrebe da se putem SSH1/2 ili telnet konekcija logujete na druge računare, obavezno instalirajte neki od džepnih terminal klijenata. Iako na tržištu postoji svega par programa ove vrste (neke od njih su i besplatne) preporučujemo PockeTTY firme DejaVu Software (www.dejavusoftware.com , $40) koji omoćava komforan rad čak i na maloj rezoluciji kakve većina PocketPC uređaja ima (240×320). Pored sigurnih SSH veza sa mnoštvom ponuđenih tehnika enkripcije, ovaj PocketTTY omogućava i klasični telnet, kao i serijske veze preko IR porta, Bluetooth-a, USB kabla, serijskih portova.... Posebne sekvence tastera koje nisu predviđene za unos u Windows Mobile 2003 operativnom sistemu moguće je uneti iz menija.

Poruke raznih vrsta

Pravi hit u svetu, kada govorimo o instant messaging programima, jeste Skype (www.skype.com ). Pored dopisivanja, osnovna funkcija mu je razgovaranje glasom preko Interneta, i to besplatno! Skype postoji u verzijama za Windows, MacOS, Linux ali i za PocketPC. Njegov sistem kontakata sličan je ostalim IM programima, ali za razliku od konkurentskih VOIP IM aplikacija kao što je NetMeeting, Skype nije „izbirljiv“ po pitanju konekcije – vešto se „provlači“ kroz različite firewall-ove i radi na različitim mrežnim konfiguracijama. Kada je neko od vaših poznanika on-line, možete ga pozvati ili odgovoriti na njegov poziv. Doduše, GRPS nije dovoljno brz, ali ako vaš PocketPC uređaj ima podršku za 802.11 wireless LAN dovoljno je da se povežete na neki hot-spot i isprobate Skype.

Malo je nezgodno to što je na većini PocketPC uređaja mikrofon postavljen sa gornje strane a zvučnik se nalazi na leđima, pa se PocketPC ne može držati poput telefona, što se lako rešava Bluetooth slušalicama. Bez problema smo se povezali na „Tehnikomov" hot-spot postavljen na vodotornju u Košutnjaku. Malo je čudno navići se na besplatan razgovor sa prijateljima iz Amerike ili Novog Zelanda usred parka sa tako malim uređajem kao što je PocketPC, ali vreme je da se i na to navikavamo. Preko Skype-a je moguće pozvati i standardne telefonske brojeve širom sveta, za šta treba otvoriti nalog i uplatiti depozit. Cene minuta razgovora kreću se od 1,7 evro-centi za zemlje Evrope i Amerike do 40 evro-centi za ostrvca na Atlanskom i Tihom okeanu.

U vreme sve popularnijih blogova i RSS čitača vesti, iz firme Alpha Beta Software stiže program za sinhronizaciju RSS, RDF i Atom feed-ova sa Inbox folderom Pocket Outlook-a. Mobile News (www.absoft-net.com , $7) sinhronizuje poruke i pri tom briše zastarele, što znači da se interna memorija PocketPC-ja neće prepuniti. Kako bi se poboljšala čitljivost, Mobile News uklanja nepotreban HTML kod i sve linkove postavlja iza teksta. Ovaj način pregleda RSS feed-ova idealan je za off-line rad – nema potrebe za stalnim posetama Web stranicama, naročito ako se te stranice ne ažuriraju svakodnevno. Mobile News je sjajan način da najnovije vesti dobijate u svom Pocket Inbox-u a samim tim i u „velikom" Outlook-u nakon sinhronizacije. Prednost pregleda news feed-ova na ovaj način je lako forward-ovanje vesti elektronskom poštom.

Sistemski alati

Odmah po upoznavanju sa PocketPC uređajem većina novih korisnika zainteresuje se za unos YU slova. Iako su različiti kodni rasporedi podržani od strane Windows Mobile 2003 operativnog sistema, sistemska on-screen tastatura ne podržava srpsku latinicu i ćirilicu. PocketPC će korektno prikazati oba pisma u Pocket Internet Explorer-u ili bilo kojoj aplikaciji, ali unos naših slova nije moguć. InterKey firme Paragon Software (pocket-pc-software.penreader.com ) proširuje sistemski skup različitih načina unosa teksta. Moguće je izabrati i simultano koristiti 39 jezika i čak 60 kodnih rasporeda. Slično kao kod desktop Windows-a, pojavljuju se indikatori aktivnih kodnih rasporeda (menjaju se Ctrl i Alt tasterima) pa možete koristiti iste kodne rasporede kao na desktop računaru i kucati sa oba naša pisma. Kada se ovome dodaju mogućnosti kao što je automatsko ponavljanje pritisnutog tastera, poboljšavanje vidljivosti tastature (bojom, 3D efektom, promenom fonta) i podrška za preko deset vrsta eksternih tastatura, InterKey je dobar način da potrošite 30 dolara.

Iako današnji PocketPC uređaji rade na visokim frekvencijama, procesorske snage nikad nema previše, naročito ako pokrećete neki od emulatora. Na sreću, i PocketPC može da se overklokuje. Jedan od programa kojim se može povećati brzina XScale procesora na Pocket 2002, Windows Mobile 2003 i 2003 SE operativnim sistemima je XCPUScalar (www.immiersoft.com , $14.50). Isprobali smo emulatore PocketDOS, PocketSNES i razlika pre i posle overkloka se itekako primeti. Naravno, u ovom režimu rada baterija kraće traje, ali se ovaj program može iskoristiti i za tzv. underclock ili smanjenje brzine procesora. Ovu opciju neki ASUS modeli nude standardno u vidu uključenog softvera u ROM (npr. ASUS MyPal 716) – vredi štedeti bateriju dok se bavite manje zahtevnim radnjama kao što je čitanje knjige.

Čak se i prilikom gledanja DivX filmova brzina procesora može smanjiti na 300 MHz i time izvući dodatnih dvadesetak minuta iz baterije. Na uređajima zasnovanim na Intel XScale ARM procesorima koji rade na 400 MHz, u standardnom overklok modu nude se brzine od 100, 200, 300, 400 i 475 MHz. Za najnovije PocketPC uređaje i njihove Bulverde Intel XScale PXA270 procesore na 624 MHz program podržava overklok i do 741 MHz. XPUScalar nudi i opciju automatskog menjanja radne frekvencije u skladu sa opterećenjem procesora – trošićete tačno onoliko procesorske snage (samim tim i baterije) koliko je neophodno, a bateriju čuvati za zahtevnije multimedijalne aplikacije i igre.

Ništa bez multimedije

Većina PocketPC uređaja novije generacije ima mikrofon i zvučnik. Softverska podrška za diktafon postoji, ali je prilično spartanska. Resco Audio Recorder (www.resco-net.com/audiorec.asp , $19.95) pretenduje da se stara o celokupnom snimanju i reprodukciji audio-materijala na vašem džepnom uređaju. To je program za snimanje zvuka, gde su podržani svi aktuelni formati: WAV kada je kvalitet presudan, MP3 i OggVorbis za odličan kvalitet i uštedu prostora, te novi Speex format, optimizovan za kompresiju govora. Korišćenjem ovog tipa kompresije moguće je smestiti preko 250 sati govora na karticu od 256 MB. Tu je i RAF format kompanije Resco. Prilikom snimanja zvuka Resco Audio Recorder zauzima veoma malo memorije.

Ovaj program štedi baterije, pa možete zatražiti automatsko gašenje pozadinskog osvetljenja prilikom snimanja. Sistem aktivacije na govor je veoma zgodan ako PocketPC ostavitljate da snima po potrebi (kada nivo buke u prostoriji dostigne određeni nivo) ili kada između materijala koji se snimaju ima dugih pauza. Tu je i kontrola gain-a za situacije kada je izvor zvuka tih. Pored osnovne funkcije, program poseduje i opcije za editovanje zvuka (isecanje i izvoz) te kreiranje lista za slušanje. U okviru programa moguće je remapirati sistemske tastere i na taj način ubrzati standardne komande. Uz Resco Audio Recorder dolazi i desktop aplikacija za konverziju audio-materijala u različite formate i komunikaciju sa mobilnim delom.

Već smo pričali o prikazu DivX filmova na PocketPC uređajima, pa pomenimo besplatan program namenjen reprodukciji video-materijala. Čak i na HP iPAQ 6340 uređaju, koji ima Texas Instruments OMAP 1510 dual-core procesor (radi na 168 MHz), moguće je glatko gledati filmove. Naravno, treba se pridržavati nekih pravila prilikom kompresije. Najbolje je video-materijal kompresovati u OggVideo format i prilikom kompresije sliku rotirati ulevo za 90 stepeni. Tako će procesor PocketPC uređaja biti manje opterećen prilikom reprodukcije. Postoji više programa za kompresiju video-materijala kojima možete prebaciti omiljene filmove u format pogodan za gledanje na PocketPC platformi. VirtualDub ili Pocket DivX Encoder će dati odlične rezultate.

Pored osnovne funkcije (prikaz video- materijala) Beta Player (betaplayer.corecodec.org ) je koristan i za identifikovanje – saznaćete trajanje, tip kompresije, korišćeni kodek, rezoluciju, broj frejmova u sekundi i parametre audio „trake“. U benchmark sekciji merite performanse svog uređaja (pogledajte rezultate drugih na adresi shintak.japan.webmatrixhosting.net/blogs/articles/667.aspx ), a tokom gledanja filma možete menjati brzinu, koristiti zoom, podešavati opcije za dither i izabrati drajver koji će najbolje prikazati materijal.

U sledećem tekstu pozabavićemo se tehnikama kompresije videa za Pocket PC i najnovijim džepnim multimedijalnim aplikacijama. U međuvremenu, preuzmite softver koji smo testirali sa našeg pratećeg CD-a ili sa Interneta.

SLEDEĆI TEKST U PC #106
preview
Đubre 2.0
Jelena Rupnik


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter