GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #108 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ključ za mobilni telefon
Milan Đukić
Zaštita podataka nije vezana samo za računare - sve je više uređaja na kojima skladištite važne informacije. Recimo, ne odvajate se od svog mobilnog telefona, ali šta ako se on iz bilo kog razloga odvoji od vas? Osigurajte podatke na vreme...
- PC #108 (Februar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ključ za mobilni telefon

(kliknite za veću sliku)

Zaštita podataka na mobilnim telefonima je izuzetno važna zbog činjenice da nijedan drugi elektronski uređaj koji posedujete ne može tako lako (vašom voljom ili mimo nje) stići u ruke prijatelja, poznanika, pa čak i ljudi koje nikada u životu niste videli. Krađe su česte a da ne govorimo o „servisiranju“ od strane „dobro obučenih službenika“ domaćih firmi za prodaju mobilnih telefona.

Portabl sef

Handy Safe (www.epocware.com ) je pravi prenosni sef za sve vaše dragocene mobilne informacije. Koristeći ovaj program možete čuvati brojeve kreditnih kartica, pozivne brojeve, lozinke, kodove, naloge za e-mail server, Internet, kupovinu putem Interneta, Web stranice, adrese i još mnogo toga. Handy Safe je izuzetno pregledan i poseduje 35 osnovnih formi u koje možete ubacivati podatke koje želite zaštititi, i isto toliko asocijativnih ikonica za dodelu unešenim stavkama, tako da će sve što želite biti nadohvat ruke, lepo i pregledno složeno.

Sve svoje podatke možete rasporediti ne samo po tipu (broj kartice, račun u banci...) već i po tome da li je u pitanju podatak vezan za posao, porodicu ili nešto treće. Ulaskom u svaki od direktorijuma dobićete listing trenutno pohranjenih informacija koje možete posebno konfigurisati, a možete ići i tako daleko da zahtevate samozaključavanje programa nakon nekog vremena – zgodno ako ste zaboravni.

Uz verziju za mobilnih telefon stiže i varijanta za PC, što bi trebalo da vam dodatno olakša sinhronizaciju informacija. Možda najvažnija kod ovakvog tipa programa jeste činjenica da je sve zaštićeno glavnom lozinkom te 448-bitnom enkripcijom podataka (Blowfish), što bi trebalo da obezbedi visoku sigurnost.

Radoznale oči

smsFake (www.symbianbrains.com ) je namenjen onima koje iritira kada neko pretura po njihovom Inbox-u i čita pristigla pisma. smsFake omogućava da sakrijete sadržaje SMS poruka tako što ćete odabrati koje karaktere želite da zamenite nekim drugim, čime će ono što se ispisuje na ekranu postati nečitko. Zahvaljujući tome što znate koju ste „enkripciju“ upotrebili, kasnije možete pročitati poruke, a kompletan sistem funkcioniše kako za dolazeće, tako i za odlazeće SMS-ove. Ovo je ujedno i jedan od najprostijih (ali i najlakše „razbijanih“) načina zaštite tekstualnih poruka.

Media Safe (www.epocnova.com ) je namenjen korisnicima mobilnih telefona sa kamerom, koji su načinili nekoliko fotografija ili video-snimaka koji baš i nisu „za svakoga“. Program štiti sve multimedijalne fajlove na vašem telefonu počevši od fotografija, preko audio-fajlova pa sve do video-klipova. Lako se konfiguriše i u potpunosti je okrenut korisnicima, tako da možete praviti nove direktorijume, dodeljivati im thumbnail-ove i zgodna imena, a sve to pod jakom enkripcijom 256-bitnog Blowfish-a i SHA1 algoritma. Treba istaći da Media Safe podržava i MMC, što će reći da zaštitu možete obaviti ne samo na internoj telefonskoj memoriji već i na prenosnim memorijama. Tako privatne slike možete sakriti unutar MMC-a bez potrebe da ih brišete, ako svoju karticu morate nekome da pozajmite.

MumSMS (www.my-symbian.com ), za razliku od FakeSMS-a, funkcioniše tako što u potpunosti skriva pristigle odnosno poslate SMS poruke u specijalnom direktorijumu kojem možete pristupiti samo ako znate lozinku. Posebno je interesantno to što MumSMS poseduje mogućnost skrivanja poruka od samo odabranih korisnika u vašem imeniku (ili po broju telefona) odnosno skrivanje svih poruka osim od korespodenata koje ste vi odabrali i postavili na listu. Softver za brzu i efikasnu zaštitu teško da može biti prostiji od ovog.

Zaštita od krađe

Anti-Thief (www.softwarefan.com ) je u savremenom okruženju neophodan – ma koliko se trudili, gužva u autobusu, nezgodni prolaznici koji se „slučajno“ očešu o vas i još nekoliko „školskih“ primera pravi su raj za džeparoše i kradljivce mobilnih telefona. Stoga se treba dobro opremiti i makar za nekoliko procenata povećati svoje šanse za pronalaženje uređaja. Anti-Thief vam može u tome pomoći. Kada se jednom startuje, program postaje rezidentan i troši izuzetno malo sistemske memorije, naizgled ne radeći ništa. Ipak, za pravilno gašenje telefona prvo morate isključiti Anti-Thief unosom lozinke, pa tek onda i sam telefon. U protivnom, nakon sledećeg startovanja Anti-Thief će na ekranu ispisati poruku da je telefon ukraden, te i tekst koji vi definišete (preporučuje se kontakt kako bi vam se dobronamerni nalazač javio i vratio telefon). Možda je još važnije što će uređaj emitovati izuzetno glasnu sirenu sve vreme dok je uključen, i to čak i ako je u profilu izabran „tihi mod“. Automatski će biti poslata i poruka da je ukraden na nekoliko mobilnih brojeva koje ste sami definisali.

Ako ste zaboravili da aktivirate Anti-Thief a telefon je ukraden – ne brinite. U opcijama programa možete definisati reč ili frazu koja aktivira softver, te kada vam neko ukrade mobilni na vama je samo da pošaljete SMS poruku sa definisanom frazom nakon čega će je Anti-Thief presresti, pročitati i aktivirati se. Možda nije siguran način da ćete do svog telefona doći, ali je stepenica više u zaštiti.

PowerLock (www.smartappz.de ) je jednostavan, funkcionalan i primamljiv screensaver koji poseduje i zaštitu za telefon. Na ekranu tako možete ispisivati vreme, datume, specijalne pozadine, animacije i još mnogo toga drugog, a glavna karakteristika je zaštita screensaver-a iz kojeg se ne može izaći bez pravilne lozinke.

PhoneSecure (www.wildpalm.co.uk ) ne poseduje toliko opcija kao Anti-thief, ali ga treba uzeti u razmatranje kada razmišljate o zaštiti svog mobilnog telefona. Aktivira se isključivo putem SMS poruke i emituje jak signal, ali u tom trenutku sprečava bilo kakvo korišćenje uređaja, pa čak i gašenje, što ograničava lopova toliko da iz telefona mora da izvadi bateriju. PhoneSecure ostaje rezidentan čak i nakon toga, i pri sledećem uključivanju iznova zaključava sistem. Čini se da je kombinacija ovog programa i Anti-thief-a pravi pogodak za sve koji traže veću zaštitu za svoje „ljubimce“.

FortressSMS (www.fortressmail.net ) je još jedan od načina za skrivanje SMS poruka koje šaljete ili primate – koristićete enkripciju čiji ključ znaju samo dva korespodenta; koristi se 128-bitni Rijndael algoritam. Nazavisno od servisa odnosno mobilnog operatera, možete napisati poruku i odabrati odgovarajuću šifru za njeno otključavanje, šifru reći sagovorniku, čime razmena poruka može da počne. FortressSMS pamti sve šifre koje ste ikada uneli pa je jedino važno da ih vi ne zaboravite. Lozinke možete imati za nekoliko svojih korespodenata i sa svima njima komunicirati bez ograničenja. Podržane su čak i dugačke poruke do 304 karaktera po unicode rasporedu.

Handy PhotoSafe (www.epocware.com ) pravi kompanija koja nam je ponudila i Handy Safe, ali se ovde radi o zaštiti fotografija. Kada uključite program morate uneti lozinku koja će biti zatražena i svakog narednog puta kada startujete PhotoSafe. Na početku u softveru neće biti nikakvih slika, a onda ćete ih ubaciti koristeći predviđeni skript. Slike će iz standardnog foldera biti prebačene u PhotoSafe a proces naravno može biti i obrnut, ako neke fotografije ipak hoćete da podelite sa drugima. Koristi se ista enkripcija kao i kod Handy Safe-a, dakle 448-bitni Blowfish. Interesantno je napomenuti da PhotoSafe podržava veliki broj jezika kao što su engleski, nemački, italijanski, ruski, češki, mađarski pa čak i slovenački, da je izuzetno stabilan i pregledan.

Još nekoliko programa

Mocha Telnet (www.mochasoft.dk ) Ako je telnet sastavni deo vašeg posla ili redovno posećujete Sezamov konferencijski sistem, nema razloga da od svega toga budete odsečeni dok ste u autobusu ili kolima. Mocha Telnet omogućava konekciju na telnet/ssh protokol i emulira VT220 terminal. Podržani su i SSH1 i SSH2, a od opcija koje su vredne pomena tu je specijalno optimizovani sistem unosa informacija i komandi prilagođen mobilnom telefonu, funkcijski tasteri, automatsko logovanje i besplatne nadogradnje softvera.

Yellow FTP (www.yellow.de ) obezbeđuje pristup nekom FTP serveru sa Nokia telefona iz serije 60. Sve vrste fajlova možete upload-ovati, što je zgodno ako dok ste u pokretu hoćete nekome da omogućite download informacija iz memorije telefona, ili ako želite da na Internet trenutno postavite fotografije koje ste napravili koristeći fotoaparat ugrađen u vaš prenosni uređaj. Korišćenje je veoma jednostavno i obuhvata dva prozora – jedan lokalni i jedan udaljeni, među kojima je moguće ostvariti direktni transfer podataka. Moguće je i menjanje imena ili brisanje fajlova, a podržani su anonimni login, aktivni i pasivni FTP modovi te HSCSD i GPRS konekcije. Jedino što treba da znate jeste da ovakav FTP klijent nije predviđen za preuzimanje fajlova od nekoliko desetina megabajta.

VS Httpd (www.httpdserver.com ) Kada načinite fotografije koristeći svoj mobilni telefon, vrlo verovatno želite da ih pokažete i drugima. Tu se javlja nekoliko problema – možda nemaju svi telefon sa kolor ekranom i mogućnost pregleda MMS poruka, a i nikada niste sigurni da li bi i koje fotografije vašim prijateljima mogle biti interesantne. VS Httpd aplikacija od vašeg telefona pravi mali Web server čija je glavna funkcija omogućavanje drugima da pregledaju fotografije koje ste načinili i izaberu one koje zaista hoće da download-uju, bez potrebe da ih vi na tako nešto primoravate. Stranice sa fotografijama se dinamički generišu kad god neko dođe na vaš mobilni server, a vi detaljno možete odrediti kako ta stranica treba da izgleda. Vaše zaštite radi samo je omogućen download fajlova bez mogućnosti brisanja ili menjanja imena, a podešavanja koja posetioci vašeg telefon-servera treba da upišu kako bi se na istom našli, ispisuju vam se pri svakom podizanju VS httpd-a.

SLEDEĆI TEKST U PC #108
preview
ADSL u Beogradu
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter