GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #109 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dvostruka zaštita
Kristijan Lazić
Iskusniji čitaoci sećaju se F-Prot-a, jednog od najpopularnijih antivirusnih programa koji su nas štitili od DOS napasnika. Sada je on jedan od elemenata modernog F-Secure paketa...
- PC #109 (Mart 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dvostruka zaštita

(kliknite za veću sliku)

Prva zanimljivost na koju smo naišli posle vađenja CD-a iz kutije je predinstalaciona provera sistema na prisustvo Klez virusa. Da vas podsetimo, u pitanju je parazit koji napada izvršne (.EXE) fajlove, i koji bi (da je aktivan), mogao da onemogući ispravno instaliranje programa. Ako se virus otkrije, automatski se pokreće vakcina koja će ga neutralisati i očistiti sve zaražene fajlove na disku, nakon čega se proces instalacije iznova pokreće.

Pet komponenti

F-Secure Internet Security 2005 sačinjava pet međusobno povezanih i komplementarnih elemenata raspoređenih u par glavnih i nekoliko pomoćnih programa: Antivirus, Firewall, Anti-Spyware, Anti-Spam i Parrental Control. Iako sadrži sve neophodne elemente modernih antivirusa, F-Secure Antivirus je prilično jednostavan za podešavanje. Nivo zaštite možete podesiti na neku od unapred zadatih vrednosti (High ili Normal), a možete i sami odrediti ponašanje aplikacije čije parametre podešavate u opciji Custom. Rezidentni deo antivirusa (real-time scanning) možete podesiti da prati samo karakteristične ekstenzije za koje se zna da mogu sadržati virus (i tako ga učiniti veoma brzim i praktično neprimetnim u radu), ili uključiti opciju skeniranja svih fajlova „u letu“, što će maksimalno osigurati računar, ali i platiti cenu u vidu sporijeg rada.

Može se zahtevati i skeniranje e-mail poruka, pa će F-Secure Antivirus pratiti saobraćaj na POP3, SMTP i IMAP4 portovima i sprečiti maliciozni sadržaj da uopšte bude preuzet od strane e-mail klijenta. Preostale opcije odnose se na elemente periodičnog skeniranja, kao i podešavanja koja će se koristiti prilikom „ručnog“ skeniranja računara.

Iza imena Internet Shield krije niz opcija čijim ćete pravilnim podešavanjem sačuvati računar od hakera i popularnih programa za prodore u sistem. Centralno mesto zauzima firewall, a opcije koje možete menjati raspoređene su u tri dijaloga: Rules, Services i Settings. Poslednji tab sadrži generalne opcije u kojima određujete koje adaptere ćete zaštititi, dok su Services i Rules već po instalaciji „napunjeni“ pravilima koja će većini kućnih korisnika biti sasvim dovoljna za bezbedno krstarenje Mrežom.

Kontrola aplikacija

(kliknite za veću sliku)

Aplication Control je „produžena ruka“ firewall-a za kontrolu aplikacija na disku, od (ne)mogućnosti startovanja (zgodno za roditelje) do kontrole eventualnih pristupa sajtovima na Internetu. Sličnu namenu ima i opcija Dial-up Control sa listom dozvoljenih telefona, koja će vam pomoći da neutrališete pogubno dejstvo „dial-up trojanaca", ali i uvedete red u upotrebu modema. Intrusion Prevention će signalizirati sve poznate predradnje koje prethode ili predstavljaju upad u sistem: skeniranje portova, slanje neispravnih TCP/IP paketa koji mogu izazvati krah sistema i slično.

Kontrola spam-a svodi se na definisanje „crnih" i „belih" lista ali i procenu poruke na osnovu karakteristika koje odlikuju ove neželjene poruke. Spam Control dopunjava filtere koje uvode Internet provajderi, a možete ga koristiti i kao poslednju liniju odbrane za sve sumnjive poruke koje teže vašem Inbox-u.

Sve veća pretnja spyware i adware programa očito inspiriše autore bezbednosnog softvera. F-Secure AntiSpyware je jedna od najznačajnijih aplikacija u paketu, a najprijatnije će biti iznenađeni korisnici popularnog Ad-Aware-a, pošto je F-Secure licencirao ovaj paket i u potpunosti zadržao i izgled i opcije originala. Dopunjen Ad-Monitor-om, koji će blokirati pop-up prozore i aktivni sadržaj koji može naneti štetu računaru, AntiSpyware će vas spasavati možda i više od antivirusnog programa.

Parental Control zaokružuje lepezu elemenata, pružajući dodatnu kontrolu nad sistemom u situacijama kada je „roditeljska“ poslednja. Jednostavan za korišćenje, Parental Control predstavlja listu zabranjenih i dozvoljenih sajtova koje mališani mogu posetiti.

Za administratore

Sekcija opštih opcija je dovoljna za sve administrativne operacije, od kontrole rada programa, do zajedničkog upldate-a antivirusnih baza. Ako želite da nakon podešavanja paketa budete blagovremeno obaveštavani o novim rizicima, nema potrebe da svakodnevno proveravate sajt – dovoljno će biti da uključite opciju prijema F-Secure novosti, koje će periodično stizati u info polje glavnog prozora paketa. S obzirom na kvalitet poznatog F-Bulletin-a, verujemo da će vam povremene informacije iz sveta zaštite biti od velike koristi.

F-Secure Internet Security 2005 je lepo zaokružen paket u kome ćete pronaći sve elemente zaštite koji su potrebni kako kućnim korisnicima, tako i zahtevnijim poslovnim sistemima. Iskustvo duže od jedne decenije garantuje da ćete, poverivši računar ovom proizvodu, biti zaštićeni „sa svih strana“. Jednostavan i razumljiv čak i prosečnom korisniku, FSIS 2005 predstavlja izbor koji treba uzeti u razmatranje.

F-Secure Internet Security 2005 možete preuzeti sa pratećeg CD-a. Uz (besplatnu) registraciju na sajtu www.pcpress.co.yu/pcdvd/109/ program možete koristiti i update-ovati 90 dana.

SLEDEĆI TEKST U PC #109
preview
ADSL: Prve stotine
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter