GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #112 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Platforma za DualCore
Uroš Radulović
Tekuća 2005. mogla bi biti zapamćena kao godina DualCore procesora. Nakon promocije najnovijih procesora iz 6xx serije, Intel je predstavio i PentiumD modele, koji podrazumevaju dva jezgra na istoj pločici silicijuma...
- PC #112 (Jun 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Platforma za DualCore

Do boljih performansi može se stići raznim putevima: brži procesori, više procesora, a sada i više procesora u istom procesoru. Intel je veoma ambiciozno krenuo u ovaj projekat, a pred nama su prvi rezultati. Pokazalo se da, suprotno nekim ranijim očekivanjima, 915/925X čipsetovi neće podržavati „dvoglave“ procesore, i to iz opravdanih razloga: potrošnja DualCore procesora je znatno veća od propisanih vrednosti za sve Intel‑ove ploče. Zato je Intel obezbedio novu platformu za DualCore, koja pored podrške za PentiumD donosi još par zanimljivih noviteta.

Razmenjene licence

Nakon složenih pregovora kompanija Intel i nVidia potpisano je nekoliko ugovora o licenciranju tehnologija: nVidia je tako predstavila svoj nF4 SLI čipset za Intel‑ove procesore (pročitajte tekst koji objavljujemo ovog meseca) dok je Intel dobio „zeleno svetlo“ za implementaciju SLI interfejsa u svoje 955X čipsetove. Intel‑ove ploče koje zvanično podržavaju SLI se još uvek nisu pojavile, ali je to pitanje dana. Iz zvanične Intel‑ove dokumentacije jasno je da će ovaj čipset ponuditi podršku za Dual x16 PCIe interfejs, a ostaje da se vidi kako će to biti rešeno, pošto je velika verovatnoća da će proizvođači matičnih ploča morati da pribegavaju dodatnim čipovima, pogotovo ako Intel‑ov SLI bude podrazumevao dva nezavisna x16 PCIe kanala.

Sigurno je da će najnoviji čipset koji je stigao iz Santa Klare podržati 22 PCIe linije, što je značajan pomak u odnosu na „stariju“ 925XE logiku. Severni most će u ovom slučaju biti zadužen za x16 PEG slot, dok će southbridge podržavati dodatnih šest PCIe linkova. Većina će 955X ploča tako dolaziti sa jednim x16 PEG slotom i dva, ili čak tri, dodatna PCIe konektora, od kojih će jedan biti širine od x4.

Bitna unapređenja je doživeo i severni most, odnosno Memory Controller Hub (MCH), koji sada podržava i brzu DDR2 667 MHz memoriju. Kao i obično, na udarnim modelima nije posustala ni specijalna Intel‑ova optimizacija, koja se ogleda u Memory Pipeline tehnologiji. MPT će obezbediti bolji protok i viši stepen iskorišćenja svakog memorijskog kanala, što bi u praksi trebalo da obezbedi protok od 10.7 GB/s u dual channel režimu. 955X ploče će podržavati i ECC protokol, što će zahtevnijim korisnicima dobro doći. Memorijski kontroler kod 955X čipsetova inače podržava 36 bitnu adresnu magistralu, koja je u stanju da adresira čak 8 GB memorije. Pored komunikacije sa FSB‑om, PEG‑om i memorijom, severni most je zadužen i za vezu sa južnim mostom i to uz pomoć DMI point‑to‑point interfejsa, čija se frekvencija sinhronizuje sa frekvencijom PCIe magistrale (od 100 MHz), čime je dobijen maksimalni protok od 2 GB/s.

Kada već spominjemo soutrhbridge, vredi napomenuti da je Intel‑ov I/O ICH6 hab dobio dostojnog naslednika: ICH6 je prvi na tržištu doneo podršku za SATA2 i NCQ diskove, ali i Matrix RAID tehnologiju, koja je korisnicima omogućila kreiranje 0+1 nizova na samo dva hard diska. Ovoga puta će ICH7R verzije podržavati i RAID 5 i 10 (0+1) matrice, a korisnicima će i dalje biti dostupna četiri priključaka za SATA2 diskove i samo jedan PATA kanal. ICH7 će i dalje podržavati High Definition audio kodek i osam USB 2.0 porta, a opciono će se isporučivati i gigabitni LAN adapter, za čije će potrebe biti odvojen jedan x1 PCIe kanal.

Vaš dvoglavi PC

Najavljena cena ovog čipseta će se kretati oko 50 dolara, a uskoro se očekuju i 945 čipsetovi, koji će korisnicima skromnijeg budžeta obezbediti podršku za DualCore procesore. Intel će sa ovim čipsetom predstaviti i svoj najnoviji integrisani grafički adapter GMA950. Dakle, 955X predstavlja naslednika 925XE čipsetova (pošto podržava 800 i 1066 QPB), dok će 945 rešenja zameniti 915. Za sada su u ponudi samo ATX modeli, ali se novi BTX, nazvani Chisholm Trail, uskoro očekuju.

Prvi primerak ploče sa 955X čipsetom koji je stigao do nas, potpisao je Gigabyte. Kod GA‑8I955X Royal ploče nas je odmah impresionirala naponska jedinica, koja je izuzetnog kvaliteta i zadovoljava najviše Intel‑ove specifikacije, a Gigabyte ništa nije prepustio slučaju, pa ju je ojačao posebnim DPS modulom, koji obezbeđuje trofaznu filtraciju napona, a sve radi obezbeđivanja odgovarajućeg radnog okruženja za PentiumD procesore. Pošto je reč o jednom od jačih modela, 955X ploča je opremljena sa čak tri RAID kontrolera: prvi je potpisao Intel, dok su za druga dva odgovorni ITE8212F i SiliconImage 3132 logika – ITE će obezbediti dodatna dva PATA kanala, dok će 3132 obezbediti još dva SATA porta koji podržavaju SATAII diskove. Ne treba zaboraviti da je ovaj poslednji izveden preko PCIe magistrale. Na kraju, pohvale zaslužuje i ALC882 audio kodek, FireWire 1394b kontroler, ali i dva gigabitna mrežna adaptera, koja su takođe izvedena preko PCIe magistrale.

Testirana ploča i čitava platforma predstavljaju idealno rešenje za manje servere. Pored podrške za ECC memoriju, većina 955X ploča će biti opremljena sa nekoliko RAID i gigabitnih LAN adaptera, a kada na to dodamo i DualCore procesore, ovakvoj platformi ni sirove CPU snage neće manjkati. Za relativno malo novca ćemo dobiti veoma brzu radnu stanicu ili server. Neko je rekao jeftinu? Da, prilično jeftinu, pošto je najavljena cena za najslabiji (Intel‑ov) DC procesor 240 dolara. Razmišljajte o tome...

Korisne adrese:

Gigabyte
http://www.gigabyte.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter