GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #113 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
"Neuništivi" PocketPC
Aleksandar Veljković
Gotovo svako ko je ovih dana posetio Redakciju obradovan je tako što je prema njemu bačen PocketPC, i to tako da ga je nemoguće uhvatiti. Posle pedesetak padova na zemlju Symbol Technologies računari su i dalje u savršenom stanju. Pravljeni su tako da izdrže još mnogo teža iskušenja...
- PC #113 (Jul/Avgust 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

"Neuništivi" PocketPC

Svi PDA uređaji koje smo do sada testirali, koliko god po spisku mogućnosti bili međusobno različiti, imali su nešto zajedničko – „nežni“ su za bilo kakvu grublju manipulaciju (ne daj bože da vam ispadnu na pod) ili uticaj nepovoljnih klimatskih uslova. Međutim, nisu svi PDA uređaji takvi – postoje i oni koji su do te mere otporni na razne mehaničke potrese i udarce da će ih teško uništiti i pad sa neke višespratnice. Takvi uređaji namenjeni su industrijskoj upotrebi uz intenzivnu, neprekidnu eksploataciju i svojom izdržljivošću (bilo u mehaničkom ili elektronskom smislu) treba da ispune zahtev za višegodišnjim radom bez otkaza.

Firma Symbol Technologies je jedan od svetskih lidera u proizvodnji ovakvih uređaja (drugi po zastupljenosti na tržištu, odmah iza Zebra korporacije), a mi smo od njihovog distributera dobili na probu tri modela (MC 9000, MC 3000 i MC 50), kao i smernice za njihovu moguću poslovnu primenu u domaćim uslovima.

Ovakvi uređaji su na Zapadu već godinama prisutni u industriji, uglavnom u magacinima i u proizvodnji, kao sredstva kojima se ubrzava razvrstavanje, katalogizacija i prikupljanje statističkih podataka o različitim vrstama robe. S obzirom na to da je bar kod danas osnovni vid prepoznavanja robe, nerazdvojni deo industrijskog PDA uređaja je bar kod čitač, koji poseduje svaki od modela. U prvo vreme bazirani na DOS-u kao operativnom sistemu, ovi uređaji su poslednjih godina evoluirali, da bi danas po pravilu bili bazirani na Pocket PC platformi.

Za sva tri računara zajednički je visok stepen mehaničke zaštite od oštećenja: svi eksponirani delovi kućišta ojačani su gumenim ivicama, a unutar kućišta su svi elementi spojeni fleksibilnim plastičnim jezičcima umesto šrafovima, što obezbeđuje da prilikom jakih udaraca ne dolazi do lomova. Ekrani su takođe bitno ojačani, baterije su velikog kapaciteta i obezbeđuju do 8 sati kontinuiranog rada, koji podrazumeva stalno očitavanje bar kodova, stalno osvetljen ekran i bežičnu komunikaciju sa centralnom bazom u koju se šalju podaci.

Ovi uređaji se mogu koristiti kao i standardni PDA modeli, dakle pokretima olovkom na samom ekranu, ali to nije primarni način njihove komercijalne upotrebe. Korišćenjem specijalnih funkcijskih tastera za najčešće operacije postiže se daleko viši stepen automatizacije procesa i brzina rada. Svi modeli imaju elastične trake koje ih stabilno drže u (ili na) ruci, a dopunski tasteri su tako raspoređeni da dolaze pod palac ili kažiprst. Svi modeli imaju i alfanumeričke tastature sa većim brojem dirki za brži unos tekstualnih i numeričkih podataka, a kod nekih od njih može se birati tip tastature. Sem po broju tastera (43 ili 53 kod MC9000, odnosno 28, 38 ili 48 kod MC3000), ove tastature se razlikuju i po tome kako se prelazi iz numeričkog u slovni mod, kao i po rasporedu slova. Praksa iz domaćih uslova pokazuje da se korisnici najčešće odlučuju za tastature sa najmanjim brojem tastera, na kojima se tekst unosi nalik na SMS poruke mobilnih telefona. S obzirom na to da se radi o uređajima koji moraju stalno biti u vezi sa poslovnim aplikacijama i bazama podataka firme u kojoj rade, njihova konektivnost je maksimalna i podrazumeva GSM (sa GPRS-om) i bežičnu komunikaciju po 802.11b standardu, a opciono tu je i Bluetooth interfejs.

Najveći i najrobustniji od ovih modela, MC9000-G, namenjen je pre svega korišćenju u magacinima (popisivanje inventara), radu na pokretnim trakama, u isporučivanju pošiljaka (FedEx i UPS koriste ovakve uređaje za brzo razvrstavanje pošiljaka), u procesu štampanja etiketa, za obeležavanje cena u maloprodaji i slično. MC-3000 je nešto kompaktniji i odlikuje se fleksibilnijim laserskim čitačem bar kodova, koji se može rotirati kako bi se operateru olakšalo dugotrajno držanje uređaja i uvid u podatke na displeju. MC-3000 sem 802.11b podržava i 802.11g bežični prenos podataka. MC 50 je najmanji od tri testirana modela i najsličniji klasičnim PDA uređajima, a može se dobiti sa alfanumeričkom tastaturom ili bez nje.

Polje primene ovakvih uređaja zaista je široko i ne završava se na automatizaciji manipulacije raznim vrstama artikala, već seže i u sam proces proizvodnje, a u današnje vreme kada je analiza tržišta stigla do nivoa nauke korišćenje ovakvih uređaja u utvrđivanju mikroekonomskih parametara i kvalitetna obrada podataka mogu dovesti do porasta profita distributera bilo koje vrste robe. Gospoda iz Veridix-a (koji distribuiraju Symbol Technologies proizvode na području SCG) dala su nam vrlo slikovit primer praćenja cena konkurentskih proizvoda u maloprodaji. U stalnoj komunikaciji sa centralnom bazom podataka operater dobija statističke parametre iz kojih može zaključiti kolika je oštrina konkurencije u kom maloprodajnom objektu, i na osnovu toga u trenutku odlučivati da li je (na lokalnom nivou) neophodno prilagoditi maržu, ili čak proizvod ponuditi po nižoj ceni u cilju poboljšanja prodaje. Na taj način se izbegava „nepotrebno“ obaranje cena u onim maloprodajnim objektima gde konkurencija ne ugrožava vaš proizvod. U današnjoj žestokoj tržišnoj utakmici ne treba propuštati prilike kakve vam ovakav softversko-hardverski sistem nudi da unapredite poslovanje.

Za kraj ćemo vas obradovati jednom posve neočekivanom informacijom; prijatno smo se iznenadili kada smo čuli da ovi „neuništivi“ PDA uređaji uopšte ne koštaju onoliko koliko smo očekivali od nečega što ispunjava tako stroge standarde. MC 50, evidentno robustniji od raznih „konfekcijskih“ Pocket PC modela košta tek oko 700 evra, što je sasvim uporedivo sa cenama slabašnije konkurencije. MC 9000 i MC 3000, u zavisnosti od konfiguracije, koštaju oko 1.500-2.000 evra, što nam se takođe čini kao veoma umereno za uređaje tog stepena robusnosti. Ne zaboravite da se radi o napravama koje su direktno angažovane na tome da vam prave, odnosno štede novac.

Korisne adrese:

Veridix
tel: 011/3347-753

SLEDEĆI TEKST U PC #113
preview
Supermicro serveri
Milan Bašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter