GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #113 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Supermicro serveri
Milan Bašić
Izbor kvalitetnog servera koji neće biti pakleno skup više ne predstavlja nemoguću misiju. Vredni kandidati stižu iz firme Supermicro, koja je na globalnom planu značajno uticala na serversko tržište.
- PC #113 (Jul/Avgust 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Supermicro serveri

Najnovije analize domaćeg računarskog tržišta pokazuju da je segment servera sa Intel-ovim procesorima napokon zauzeo deo koji mu pripada. Za poznavaoce prilika to nije iznenađenje – veliki deo malih i srednjih preduzeća je u svojim planovima često „zaboravljao“ da pronađe dovoljno mesta za kupovinu centralnog kompjutera u mreži, a i kada ga je nabavljao, uglavnom se težilo maksimalnoj uštedi, pa su desktop modeli „promovisani“ u servere. Sa većim zahtevima koje postavlja moderni softver i investicijama u kupovinu programa, porasla je svest da nije svaki PC – server.

Supermicro predstavnici

Već osam godina iz prikrajka svoju šansu čeka čuveni svetski proizvođač servera Supermicro. Kod nas je bio prisutan prvo kroz Adacom, a danas je tu „Supermikro", firma specijalizovana da pruži najkvalitetniji servis kupcima računara koje godinama prate epiteti kvalitet, pouzdanost i dobra cena. Da se upornost isplatila pokazuje činjenica da je sve više kupaca koji su svoje poverenje poklonili ovoj firmi. „U početku je program kompanije Supermicro bio jedan od segmenata poslovanja Adacom-a, a prvi kupci su nam bile kompanije koje su imale potrebu za beskompromisno dobrim radnim stanicama, naročito za digitalnu obradu televizijske slike“, upućuje nas gospodin Aleksandar Velimirović, direktor „Supermikra”. „Dobar glas se daleko čuje i potom smo, sa proširenjem potreba naših klijenata, zakoračili u segment servera. Na osnovu osmogodišnjeg iskustva mogu da kažem da se svima koji su investirali u ovu tehnologiju svaki dinar višestruko isplatio."

Velimirović smatra da je upravo povećani obim poslovanja i potreba da se na najkvalitetniji način odgovori potrebama korisnika doveo do odvajanja ovog programa od drugih delatnosti Adacom-a, a ime nove firme jasno naglašava jačinu veza sa stranim partnerom.

Na pitanje kakvi Supermicro serveri se nude na našem tržištu nije lako dati kratak odgovor. Kompanija nudi nekoliko desetina matičnih ploča za servere i radne stanice – od onih za najjeftinije i po performansama najslabije računare do višeprocesorskih modela i komponenti od koji se grade sve popularniji blade serveri. Sve to prati veliki broj kućišta, a kakav će računar biti isporučen kupcu najviše zavisi od realnih potreba. Ono što je najvažnije je da Supermicro ima adekvatno rešenje za svaku situaciju, a zajednička osobina svim modelima, od najjeftinijeg do najskupljeg je beskompromisni kvalitet.

Širina ponude

Supermicro je osnovan u Silicijumskoj dolini 1993. godine bio je fokusiran na proizvodnju najkvalitetnijih matičnih ploča za Intel-ove procesore. Ideja osnivača kompanije, Čarlsa Lijanga, bila je da se tržištu ponudi avangarda po pristupačnoj ceni, a veoma brzo su i velika imena IT industrije odlučila da za deo svoje ponude servera odaberu baš ove matične ploče. Kako je vreme odmicalo, u Supermicro-u su primetili da njihove ploče često završe u neadekvatnim kućištima i da su brojni zastoji u radu posledica lošeg napajanja i neprimerenog hlađenja. Pravi način da se reaguje na nastalu situaciju je bio otvaranje programa računarskih kućišta. Pored vrhunske konstrukcije i probranih materijala ova kućišta krase brojna autentična tehnička rešenja od kojih se posebno ističe patentirano redundantno posebno hlađeno napajanje čiji je konstruktor upravo Lijang inače vrsan inženjer sa bogatom biografijom.

Inženjersko iskustvo i Lijangova želja da se uvek bude tehnološki lider u ovih 12 godina postojanja Supermicro-a je dovela do brojnih interesantnih rešenja. Tako je marta 1996. godina iz pogona izašla u svetu prva matična ploča za dva Pentium Pro procesora. U kategoriju „prvi u svetu" Supermicro upisuje se i kao kompanija koja je napravila prvi server sa Xeon procesorom (kako u verziji sa jednim, tako i u verziji sa dva čipa), realizovala sistem u 1U kućištu za montažu u ormane, kao jedini proizvođač servera koji je spreman da isporuči računar sa SATA diskovima čiji je ukupni kapacitet 1 TB i to u tankom 1U kućištu.

Gospodin Velimirović kaže da domaći „Supermikro“ dosledno prati tehnologije koje američki partner prezentuje širom sveta – naši korisnici dobijaju računare jednake onima na Volstritu ili u Silicijumskoj dolini. Godine iskustva su garancija da je servis podjednako kvalitetan, a kako kaže Velimirović, zadovoljstvo servisera je najveće jer Supermicro serveri i radne stanice praktično ne znaju da naprave problem. Na naše pitanje šta je po njegovom mišljenju pravi hit koji Supermicro danas nudi klijentima, Velimirović kaže: „Kada se pogleda bogatstvo ponude teško je odabrati nešto što treba posebno istaći. Verujem da niko ko je nas odabrao za isporučioca opreme nije otišao a da nije pronašao upravo ono što mu treba. Ipak, čini mi se da su nova supertiha kućišta nešto na šta su dugo vremena čekali svi koji server drže u radnom prostoru, a zna se da ovakvi računari zbog potrebe da se obezbedi optimalno hlađenje nikada nisu bili tihi. Barem ne do sada.“

Korisne adrese:

Adacom
Kneza Miloša 7, Beograd
tel: 011/3344-123
http://www.adacom.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #113
preview
Sitnice za leto
Aleksandar Veljković


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter