GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #116 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dell Latitude X1
Nenad Akšić
Dimenzije Dell-ovog notebook-a odmah ukazuju da se radi o uređaju čiji su aduti budu portabilnost i dug rad na baterijama. Testiranje je pokazalo da Latitude X1 predstavlja mnogo više od malog računara...
- PC #116 (Novembar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dell Latitude X1

X1 je zasnovan na Pentium M procesor koji radi na 1,1 GHz i spada u ULV (ultra low voltage) modele. Očekivano, na njemu smo našli Centrino nalepnicu, a detaljnijim pregledom utvrdili smo da pripada najnovijoj Sonoma platformi. X1 je po dimenzijama zaista impresivno mali.

Monitor je dijagonale 12“, odlične oštrine, ali nešto neravnomernije osvetljen. To se najbolje videlo kada smo procenjivali horizontalni ugao gledanja, koji je praktično maksimalan ali pokazuje i taj mali nedostatak. Vertikalni pogled nas nije toliko oduševio, jer je ugao vidljivosti ipak osetno manji od horizontalnog. Tastatura je nešto tvrđa ali kvalitetna i ne ugiba se, što je karakteristika samo najboljih notebook-ova, a detalj koji nas je oduševio je da računar na sebi ima srpska slova. Touchpad je verovatno najveće razočarenje na modelu X1. Nepraktičan je i često ume da otkaže poslušnost, pa je bolje da koristite miša.

Prijatno iznenađenje su performanse u rangu Centrino računara sa 500-600 MHz bržim procesorima. Postizanju ovako dobrih rezultata kumovala je količina sistemske memorije od komfornih 768 MB, kao i izuzetno brzi hard disk od 60 GB. Zagrevanje je primećeno samo sa donje strane ovog Latitude-a, ali ga i dalje možete držati na kolenima, dok je gornji deo skoro potpuno hladan. Autonomija rada na baterije je ispod očekivanja – 110 minuta pod punim opterećenjem; očito je plaćena cena zbog male mase, pa će kupac kome je potreban duži rad morati da nabavi bateriju većeg kapaciteta, koja je naravno teža.

Za ljubitelje većeg broja priključaka na prenosivom računaru, moramo napomenuti da eksterni DVD pisač zauzima dva od tri USB porta. Na ovaj detalj treba obratiti pažnju, jer ukoliko miš zauzme treći USB port nastaje problem oko mogućnosti priključenja USB drajvova, štampača i slično. Zanimljivo je da je Dell na ovom modelu ugradio dva odvojena card-reader-a, jedan za SD/MMC a drugi za CF memorije, nešto što zaista odavno nismo sretali. Posledica je da nema konektora za PCMCIA komponente. Ugrađen je Bluetooth adapter koji će olakšati komunikaciju sa drugim prenosivim uređajima.

Softverska baza je Windows XP Professional sa solidnom podrškom u vidu Power DVD-a, Sonic softvera za snimanje optičkih medija, i još par sitnijih aplikcija. Cena je za ovakav tip računara korektna, i iznosi nešto više od 1900 evra sa PDV-om. Ako vas ova cena neprijatno iznenadi, moramo reći da je ovo ipak top-model, što po opremi, što po performansama, tako da je ovo sasvim realna cifra. Za ljubitelje portabilnih rešenja X1 je pravi izbor.

Korisne adrese:

List Solutions
Cvijićeva 40, Beograd
tel: 011/2084-000

SLEDEĆI TEKST U PC #116
preview
HP Color LaserJet 4730
Milan Četić


Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter