GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #117 > Izlog
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kategorija III: od 800 do 1200 evra
Vladimir Cerić
Od računara koji košta preko 800 evra kupac očekuje mnogo: efikasan rad u svim poslovnim aplikacijama, primenu u svetu videa i multimedije i, što je najvažnije, moderne igre u visokim rezolucijama. Na naš test pristiglo je 7 ovakvih mašina.
- PC #117 (Decembar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kategorija III: od 800 do 1200 evra

Ako su vaši potomci ljubitelji modernih 3D igara (a pri tom i odlikaši), poželećete da ih nagradite beskompromisnom gamer mašinom, a računari iz klase 800-1200 su upravo takvi. Drugi razlog za razmatranje ove klase je želja da sebi obezbedite kućni računar na kom će se sve operacije izvršavati besprekorno i brzo, kada je recimo u pitanju montaža kućnih DV snimaka, koju nikako ne možete obaviti na poslovnom notebook-u. Od multimedijalnog računara se može lako napraviti i kućni multimedijalni centar, koji ćete povezati sa televizorom ili projektorom i kojim ćete upravljati preko multifunkcionalnog daljinskog upravljača kao što je Logitech Harmony. Izbor ovakvog računara zahteva pažljivo planiranje, pošto nepravilnim odabirom pojedinačnih komponenata možete lako stvoriti usko grlo i tako svesti performanse mašine na nivo najsporijeg elementa.

Za obimne proračune koje zahteva kodiranje video ili audio materijala najvažnija je sirova procesorska snaga, pa nije čudno da je u ovoj kategoriji Intel Pentium 4 snažno zastupljen. Doduše, i AMD ima svog aduta u obliku Athlon-a 64, naročito popularnog modela 3500+ koji donosi povoljan odnos cene i performansi. Gigabajt radne memorije je poželjan, mada ne i neophodan - sve zavisi od planirane primene.

Izbor čipsetova u višoj klasi nije se bitno promenio u odnosu na prethodnu godine ali nivo opreme na pločama jeste - srećemo matične ploče sa integrisanim FireWire i RAID kontrolerima, pa čak i sa dve mrežne kartice. RAID kontroler vam može biti značajan ako odlučite da u konfiguraciju uključite dva hard diska i povežete ih u stripe niz, čime ćete dobiti značajno brži sistem. Skrećemo vam pažnju da je u tom slučaju pouzdanost podataka na nešto nižem nivou, pa je backup veoma važan. Zato treba znati da većina DVD pisača na testu ima mogućnost pisanja po Double Layer medijima, a verujemo da će se iduće godine pojaviti i novi standardi sa mnogo većim kapacitetima diskova. Ako ne želite da rizikujete sa stripe-om, ne bi bilo loše da se potrudite da nađete SerialATA II hard disk i tako dobijete na brzini sistema.

Kada je grafika u pitanju, GeForce 6600 i 6600GT drže primat u višoj klasi, a pored velike snage 3D akceleratora vrlo često imaju i napredne VIVO mogućnosti, esencijalne za kućnu amatersku video montažu. ATI-jev adut u ovoj klasi su, pored VIVO opcija, i napredne mogućnosti definisanja izlaza slike na više izvora - televizor, više monitora odjednom itd.

U ovako visokoj klasi i kvalitet zvuka igra važnu ulogu, pa smo iznenađeni da su se svi domaći sistem-integratori odlučili da poverenje poklone softverskim kodecima integrisanim na matične ploče. Njihovo povremeno problematično funkcionisanje, naročito u 3D igrama, predstavlja poznatu stvar, pa vredi razmisliti o odvojenoj zvučnoj kartici, a u tom domenu je kod nas suverena firma Creative sa svojim Audigy modelima (najjeftiniji 5.1 model košta oko 30 evra sa PDV-om).

Gigabitne mrežne kartice vam u kućnoj mašini neće previše značiti (sem ako se niste povezali sa komšijom na spratu), kao ni 56k modemi, pošto pretpostavljamo da ste se već potrudili da dođete do nekog tipa broadband konekcije ka Internetu. Kada su kućišta u pitanju, u ovoj klasi se postavlja pitanje njihovih dimenzija. Najpopularniji Chieftec-ovi modeli su isuviše glomazni i nezgrapni da biste ih sa ponosom držali na stolu i hvalili se svojim moćnim računarom. Cooler Master-ova kućišta su možda srećnije rešenje, kao i kompaktni ali pretesni ASUS-i, a prijatno smo bili iznenađeni i ponudom firme DTK. Tu se negde spisak završava, mada ne smemo zaboraviti ThermalTake i njihova glomazna kućišta namenjena hardverskim entuzijastima. Ipak, u ovoj klasi je mnogo veći problem snaga napajanja, pa ako se odlučite za manje od 400 W možete imati problema u radu.

Što se periferija tiče, preporučujemo oprez kod kupovine bežičnih tastatura i miševa jer oni, pored povećane udobnosti, donose i nešto sporiji odziv, pa se može desiti i da pored savršeno brze i jasne slike koju daje odabrana grafička kartica neslavno prođete u okršaju zato što miš slabo sledi vaše komande u 3D igri.

Za detaljan opis računara iz ove kategorije pogledajte PC #117.

Testirani računari:
Bell 911
Boox Fire X800
Centra Zeus EC3200XP
Desk H305se
Imtel Centurion 3200
Pakom P100A
Sampro Master AMD

Sledeća kategorija (IV) --»

SLEDEĆI TEKST U PC #117
preview
Kategorija IV: preko 1200 evra
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter