GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #117 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dejan Ristanović
Povodom svog desetog rođendana, SezamPro svakom čitaocu časopisa "PC" poklanja Internet karticu i priliku da se uveri u kvalitet usluga našeg vodećeg on-line sistema i Internet provajdera. Kako da iskoristite svoju karticu i šta sve SezamPro može da vam ponudi?  «pročitajte više»
- PC #117 (Decembar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Dejan Ristanović, Vladimir Cerić
Carol Bartz je za 13 godina transformisala Autodesk od firme koja je imala samo jedan (ali dobar) proizvod u tržišnog lidera, istovremeno upetostručivši prihode kompanije. Kao predsednik i direktor Autodesk-a, ona je najviše rangirani rukovodilac jedne velike IT kompanije koji je posetio Beograd
preview
Nenad Akšić
Trend da veliki proizvođači core komponenti diverzifikuju svoje proizvodne programe nastavio je MSI koji na naše tržište ulazi sa filozofijom barebook-a.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Ali to mi ne treba
Dragan Grbić
Poslovna primena računara podstiče razvoj informacionih tehnologija, ali da li razvoj tehnologije makar ponekad diktira način poslovanja? Ili smo, negde usput, izgubili osećaj za celishodnost?
nopreview
Sony-jev faux pas
Sava Zdravković
Svi se zalažemo za poštovanje autorskih prava, ali sve ima neke granica. Za Sony su te granice očito veoma daleke - usudili su se da, u ime zaštite diskova od kopiranja, na računare slušalaca muzike instaliraju viruse!
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Tri DSLR aduta
Nenad Akšić
Pred nama su tri nova modela starih konkurenata na DSLR tržištu, firmi Canon, Nikon i Olympus. Pogledajmo koliko su napredovali i šta EOS 20D, D70s i E-500 donose korisniku.
nopreview
Ultra-brzo skeniranje
Slađana Radivojević
Poluprofesionalni skeneri donose prednosti koje vredi razmotriti, čak i kada je cena naizgled visoka. Upoznajmo brzinu koju nam nudi kompanija Avision.
nopreview
Panasonic projektor
Milan Četić
Panasonic PT-LB20NTE je prvi projektor za kojeg proizvođač tvrdi da može da projektuje i filmove u punoj rezoluciji i pri 30 sličica u sekundi. Da li je on pogodniji za kuću ili firmu?
nopreview
LC Power napajanja
Uroš Radulović
Dva modela LC Power napajanja, 6550G i 6350, pripadaju Silent porodici. Proizvođač je stavio akcenat na smanjenje buke u radu, pa smo se zapitali da li je za to plaćena i neka cena...
nopreview
XWave MP3 plejeri
Andrijana Todorović
Pred nama su se ovoga puta našla dva XWave MP3 plejera, slična po performansama ali različitog izgleda: S-06 i S-02.
nopreview
Jugodata DVD/DivX plejer
Bojana Bojanić
Dobar je trenutak da nabavite DVD/DivX plejer, a jedan od kandidata je Jugodata DVD plejer, LG-101 DVD-DivX.
nopreview
Antifon "bubice"
Branislav Bubanja
Na nedavno održanoj Apple Expo manifestaciji Altec Lansing je obogatio svoju inMotion seriju slušalica sa dva nova modela, iM616 i iM716, koja su prvenstveno namenjena iPod plejerima, ali se mogu koristiti uz bilo koji audio uređaj.
nopreview
AVerMedia radio prijemnici
Branislav Bubanja
Eksterni USB radio prijemnici se retko pojavljuju na našem tržištu. Do nas su stigla dva zanimljiva dodatka koja računaru dodaju još jednu funkcionalnost.
nopreview
Gigabyte GA-8VT880P ploča
Uroš Radulović
Prvu ploču sa PT880 čipsetom koju smo testirali potpisao je Gigabyte. Reč je o GA-8VT880P Combo modelu, koji ne samo da podržava AGP i PCIe grafičke kartice, već nudi i podršku za DDR i DDR-II memoriju.
nopreview
Microsoft Wireless tastatura
Vladimir Todorović
Bežična tastatura koja nam stiže iz ComTrade-a nosi zvučno ime Microsoft Wireless Optical Desktop 1000 Win USB English Euro Hdwr CD Black. Kakve dodatne funkcije ovaj nominalni i fizički džin nudi?
nopreview
Lexmark X2350
Slađana Radivojević
Lexmark ne proizvodi samo štampače - multifunkcionalni uređaj je prirodan nastavak ideje koja očigledno dobro prolazi na tržištu. Kako izgleda Z735 na koji se "popeo" skener?
nopreview
Digi Bank eksterni disk
Bojana Bojanić
My Digi Bank je eksterni hard disk za smeštanje, čuvanje i prenos podataka kao što su fotografije, filmovi, muzika i multimedijalni fajlovi. Njegov adut je kapacitet...
nopreview
Canon A-610 i A-620
Aleksandar Veljković
A-610 i A-620 su dva najozbiljnije i najstamenije konstruisana aparata A serije do sada. Da li se time A serija približava G modelima?
nopreview
Neće grom u SP6
Andrijana Todorović
Prednaponska zaštita Pulsar MGE SP6 izgleda kao veći produžni kabl sa šest utičnica. Sasvim dovoljno za televizor, kompjuter, DVD plejer, telefon... utičnica nikad dosta!
nopreview
iPod Nano
Branko Maksimović
Ako ste mislili da je dominacija iPod brenda uzdrmana pojavom odličnih Creative Zen ili iRiver audio uređaja, pogledajte još jednom kako izgleda i šta nudi nova familija Apple plejera. Posebno je interesantan "srednji" model iPod Nano.
nopreview
Cisco 1841 ruter
Mladen Mijatović
Kada se do poslovnih prostorija konačno dovede dobar Internet link, treba ga još nekako razdeliti svim korisnicima. Pravo rešenje bi mogao da bude Cisco 1841.
nopreview
Gigabyte GV-3D1: dvoglavi zmaj
Branko Maksimović
Kartica koju smo imali prilike da testiramo ima na sebi dva puta po 256 MB DDR3 memorije i dva GeForce 6800 GT čipa, koja zbirno imaju 32 pixel i 12 vertex pipeline-a. A kad startujete igru...
nopreview
C-Pen OCR ručni skener
Andrijana Todorović
Drevni monasi-prepisivači bi bili presrećni da su imali spravicu kakva je C-Pen. Dovoljno je samo da skener uključite i da vrhom pređete preko ispisanih redova i na displeju će se pojaviti tekst...
nopreview
HP 3000 kolor laseri
Milan Četić
Kolor laserski štampači hvataju korene i u malim i srednjim firmama, pa je HP prilagodio čitavu porodicu 3000 upravo tim uslovima. Isprobali smo HP Color LaserJet 3000, 3600 i 3800.
preview
Aleksandar Veljković
Možda je isuviše pretenciozno prevesti najnoviju oznaku SP Olympus-ove serije "srednjih" foto aparata kao semi-professional, ali Olympus ovim modelima napada segment tržišta jeftinih aparata sa obiljem manuelnih kontrola.
nopreview
V400 bežični miš
Bojana Bojanić
Nova generacija bežičnih miševa zasniva se na korišćenju dvostrukog lasera, što u odnosu na dosadašnje metode donosi veću preciznost i potpuno drugačiji doživljaj.
nopreview
Trimble GeoExplorer 2005
Aleksandar Veljković
Treba vam preciznost veća od GPS-a? GeoXT i GeoXM su dobili nova "odela", nove kontrolne tastere, a predstavljen je i novi član GeoXH sa podrškom za H-Star, što donosi nivo tačnosti reda 30 cm u kategoriju ručnih uređaja.
nopreview
Canon MVX45i kamkorder
Nenad Akšić
MiniDV kamkorderi sa optičkom stabilizacijom su uvek spadali u viši cenovni rang, pa je njihova popularizacija išla sporo. Sada cena pada ispod 1000 evra, a pred nama se našao Canon miniDV sa takvom funkcijom...
nopreview
Dve ASUS nF4 ploče
Uroš Radulović
A8N32-SLI i P5N32-SLI privlače korisnike kvalitetom, overklokerskim mogućnostima i drugim zanimljivim inovacijama. Šta zapravo donosi nova verzija nVidia IE SLI čipseta?
nopreview
Hleba i igara
Bojana Bojanić
Kad već toliko pišemo o hardveru za igrače, da jednom vidimo na šta bi se taj hardver mogao primeniti, a i da pomenemo poklone koje je Extreme CC, kao zastupnik NC Soft-a, pripremio za naše čitaoce koji popune anketni kupon...
nopreview
Plus U5 generacija projektora
Voja Gašić
Pred nama su se našla dva projektora koja koriste najnovije Texas Instruments DLP DDR čipove. Kontrast od preko 2000:1 sjajno izgleda, a nastavlja se i trend povećanja svetlosne moći...
nopreview
Nova OpenGL mladost
Branko Maksimović
U PC #116 predstavili smo ATI-jevu Radeon X1K tehnologiju, a sada analiziramo njene domete testirajući konkretne X1K grafičke kartice koje stižu iz razvojnih odeljenja nekih poznatih firmi...
nopreview
Vaš sledeći mobilni
Milan Đukić
Kako da u izobilju ponude mobilnih telefona izaberete pravi? Sve počinje od kategorije proizvoda koji tražite, a ona opet zavisi od vaših potreba... Uz malo razmišljanja, pametno ćete potrošiti novac.
nopreview
Samsung za sve ukuse
Branko Maksimović
Pripremajući se za ovogodišnji Future Show, Erc Commerce nam je dostavio nekoliko najnovijih modela Samsung monitora čije nas puno tržišno prisustvo tek očekuje.
nopreview
Gigabyte notebook-ovi
Nenad Akšić
Predstavljamo nekoliko notebook računara renomirane firme Gigabyte - šta su Tajvanci smislili za razne kategorije korisnika, održavajući nisku cenu opreme?
nopreview
DivX kućni bioskop
Branislav Bubanja
Na našem test stolu ovoga meseca su se našla dva Home Theater modela koji će vam pružiti i prednosti DivX reprodukcije. Da li izabrati Xoro HSD-6000 ili Samsung HT-P10?
preview
Aleksandar Veljković
GPS uređaji namenjeni auto navigaciji nikad nisu bili pristupačniji - Garmin-ova "c" serija je prilagođena potpunim laicima u ovoj oblasti, "nuvi" nudi mnogo više od globalnog pozicioniranja, a "i3" je šifra za minijaturni GPS prijemnik atraktivne cene...
nopreview
Juniper firewall
Vladimir Petrović
U današnjem svetu mrežnih tehnologija zaštita računara i sistema od neželjenih upada postala je imperativ. Juniper Networks serijom NetScreen proizvoda nudi zanimljivu mogućnost...
nopreview
Čekajući Deda Mraza
Aleksandar Veljković
Zima je uveliko stigla, a sa njom i sezona kupovina. Obišli smo veći broj beogradskih prodavnica kompjuterske opreme u potrazi za korisnim, atraktivnim ili posebno egzotičnim sitnicama (a bogami i krupnicama) koje bi vam mogle dati ideju za idealan novogodišnji poklon...
nopreview
OVS ugovori
Dejan Ristanović
Open Value Subscription ugovor je novi način licenciranja Microsoft-ovog softvera prilagođen potrebama malih i srednje velikih preduzeća. Šta da očekujete ako, kad OSL istekne, pređete na OVS?
nopreview
Visual Studio 2005
Dražen Dotlić
Microsoft-ovi proizvodi dostižu svoj maksimum posle tri ili četiri verzije. Ovih dana promovisani Visual Studio 2005 predstavlja treću verziju u nizu koja se naslanja na sve novija izdanja .NET Framework-a. Treća sreća ili sitno unapređenje?
nopreview
Na pravo mesto Vista
Voja Gašić
Nastavljamo hroniku razvoja operativnog sistema Microsoft Windows Vista. Ovoga puta pokušali smo upgrade sa prethodne pre-beta verzije i završili sa praznim diskom. U drugom pokušaju pojavile su se nove, zanimljive opcije...
nopreview
Oštro oko digitalno
Bojan Stojanović
Stavljajući naglasak na snažnu automatiku i podršku za rad sa digitalnim fotaparatima, FineReader 8 čvrsto stoji na poziciji najboljeg OCR programa. Koji su aduti nove verzije?
preview
Žarko Gojković
PowerDVD, poznati simbol softverske DVD reprodukcije, stigao je do verzije 6. Glavni noviteti vezani su za zvuk, a ljubitelji novih standarda u oblasti multimedije naći će puno razloga za upgrade...
nopreview
Winzip (za) 10
Jovan Bulajić
ZIP datoteke su sveprisutne, za šta su zaslužna dva programa - PKZip koji je u MS-DOS danima koncipirao format i WinZip koji je prvi omogućio komforan rad sa arhivama u Windows okruženju. Sada je stigla i verzija 10 WinZip-a...
nopreview
Konvergencija tehnologije
Dragan Grbić
Tokom ove godine Microsoft je povukao mnoge značajne poslovne poteze. Izbacivanje novih proizvoda je tek vrh ledenog brega, jer iza njih stoji nova strategija razvoja poslovnog softvera...
preview
Branislav Mihaljev
Sa nekoliko meseci zakašnjenja, pred nama se našla finalna verzija paketa OpenOffice.org 2. Reakcije tržišta se tek očekuju a vremena za prepravke više nema - ovo je stabilna, mada prilično spora verzija.
nopreview
Džepna beležnica
Marko Savković
Vremenom PocketPC postaje pretrpan beleškama koje unosimo na svakom koraku, pa se u My Documents folderu nađe "bezbroj" privremenih datoteka. Kako sve to dovesti u red?
nopreview
Mobilni poliglota
Milan Đukić
Dolaze dani kada se treba opustiti i otići negde daleko od gradske vreve. Oni srećniji odlaze u neke druge zemlje, gde se suočavaju sa jezičkom barijerom. Srećom, tu je Symbian mobilni telefon...
nopreview
Digitalna sirovina
Dragan Grbić
Čak i ako ste amater na polju fotografije, želeli biste da izvučete više iz svog digitalnog fotoaparata. A to "više" podrazumeva i mogućnost ispravke greški koje ste napravili slikajući. Najviše prilike za takve ispravke donosi RAW format.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Panda Platinum 2006, Paint.NET, Registry First Aid, Speed Up My PC i The Ultimate Troubleshooter.
nopreview
Perspektivno tržište SCG
Dejan Ristanović
Cisco Systems, globalni lider na tržištu komunikacija, nedavno je promenio svoju strukturu i osnovao odeljenje za perspektivna tržišta, među kojima je i Adriatic region. Direktor tog odeljenja, Istvan Papp, izabrao je Beograd za svoje sedište...
nopreview
On-line banke
Boris Stanojević
Elektronsko poslovanje u domaćim bankama konačno je pristupačno i fizičkim licima. Mnogi projekti su i dalje "u razvoju", pa klijent treba dobro da analizira ponudu pre nešto što odluči pred čiji će (elektronski) šalter stati.
nopreview
Ogoljeni DVB-T
Mladen Mijatović
U PC #114 opisali smo dve PCI kartice za prijem zemaljske digitalne televizije (DVB-T) a sada ćemo pokušati da malo pojasnimo ovu tehnologiju čije vreme tek dolazi...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Pogled u C budućnost
Aleksandar Petrović
Visual Studio 2005 je tek zvanično predstavljen, a već možemo da bacimo pogled na ono što nas čeka u narednoj verziji - C# 3.0, Visual Basic 9 i proširenja .NET biblioteke obećavaju zanimljivu budućnost za .NET platformu
nopreview
Snaga u rukama
Esad Jakupović
Kompanija Dell je u Ternberiju u Škotskoj predstavila niz novih uređaja - stonih i prenosivih računara, štampača, projektora, ručnih računara te LCD monitora i televizora...
preview
Aleksandar Vacić
Aplikacija kojom pripremamo naš prateći CD proteklih meseci je pretrpela razne promene, o kojima smo govorili i na protekloj "Sinergiji". Podsetimo se na par zanimljivih problema...
nopreview
Fizika 2
Branislav Bubanja
Multimedijalno izdanje "Fizika 2" prati plan izučavanja fizike u drugom razredu srednje škole. Važna pomoć za nastavnike, ali i zgodno pomoćno sredstvo za đake...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
Ako nema u PC Izlogu...
Dejan Ristanović
Uz PC #117 dobijate i specijalno izdanje PC Izlog na 32 strane posvećeno našem velikom testu PC konfiguracija. Kako se snaći među obiljem informacija koje objavljujemo i kako pronaći svoj idealni računar?
preview
Vladimir Cerić
U ekonomsku klasu ubrajamo računare koje možete nabaviti za 500 ili manje evra. Na našem testu našlo se 11 takvih mašina - istražili smo njihove jake strane, ali i ukazali mesta na kojima su njihovi konstruktori štedeli...
preview
Vladimir Cerić
U srednjoj klasi konkurencija domaćih konstruktora bila je najžešća, verovatno zato što se računari ove cene najviše kupuju. Za koji se od 15 testiranih modela opredeliti?
preview
Vladimir Cerić
Od računara koji košta preko 800 evra kupac očekuje mnogo: efikasan rad u svim poslovnim aplikacijama, primenu u svetu videa i multimedije i, što je najvažnije, moderne igre u visokim rezolucijama. Na naš test pristiglo je 7 ovakvih mašina.
preview
Voja Gašić
I u naše krajeve stižu računari koji predstavljaju sam vrh PC tehnologije, namenjen onima koji mnogo traže a za cenu praktično i ne pitaju. Zato smo detaljno testirali 7 moćnih konfiguracija...
nopreview
Kako smo testirali
Vladimir Cerić
Četrdeset računara koji su stigli u našu laboratoriju trebalo je podvrći raznim "mukama" kako bi se uporedile performanse, ali i drugi parametri važni pri kupovini. Pročitajte kako smo testirali i dodeljivali markice "Izbor urednika", "Najbolja kupovina" i "Vrhunske performanse".
nopreview
Tabele karakteristika
Vladimir Cerić, Voja Gašić
Uporedite sastav testiranih konfiguracija, pogledajte rezultate na benchmark testovima i ocene naših urednika...
nopreview
Kreditom do kompjutera
Aleksandar Veljković
Kupovina računara predstavlja ozbiljnu investiciju, pa mnogi najpre razmisle o krediti. Uporedite uslove (kamata, učešće, broj rata...) koje daju najpopularnije banke, ali i same računarske firme. Iz tabele ćete lako izračunati koliko će vas PC kupljen na kredit zaista koštati...
nopreview
Kako biti legalan
Vladimir Cerić
Kupovinom hardvera obavili ste tek pola posla - treba da nabavite i operativni sistem (obično ga kupujete zajedno sa računarom) i druge programe koje ćete svakodnevno koristiti. Istražili smo cene softvera u raznim varijantama, ali i dodatne stvari koje dobijate posle kupovine - kada ste već legalni, treba to dobro da iskoristite!
nopreview
PC-CD #117
I decembarski CD je u znaku programa o kojima pišemo u časopisu - prva PC Aplikacija je OpenOffice.org 2.0, popularni i besplatni poslovni paket, a drugi je demo verzija najpopularnijeg OCR programa današnjice FineReader 8.0. Mesto u ovom rezimeu zaslužuju i dva programa "skromno" smeštena u sekciju PC StandardPack: u novembru su izašli Nero 7.0 i WinZip 10, značajne revizije dva paketa koja najveći broj naših čitalaca svakodnevno koristi. Nero je porastao i sada obuhvata čitav niz novih funkcija koje daleko prevazilaze snimanje CD-ova i DVD-ova, dok je WinZip doneo niz zanimljivih noviteta na polju manipulacije fajlovima u arhivi, a i procenat arhiviranja je veći. Pošto smo na disk stavili još Service Pack 2 za lokalizovani Office 2003 i tradicionalne sekcije PC Plus, PC Pocket i (naravno) PC Fun, ostatak prostora smo posvetili sekciji PC Utility koja, koliko smo primetili po porukama koje nam šaljete, uvek izaziva najveće interesovanja.
nopreview
OpenOffice.org 2.0
Branislav Mihaljev
Osnova razvoja paketa OpenOffice je objašnjena kao traganje za idealnim kancelarijskim dokumentom, koji bi bio univerzalan i nezavistan od programa; pri tom bi bio napravljen i prototipski paket koji podržava takav koncept. Kompanija Sun Microsystems se obavezala da materijalno i organizaciono podržava projekat, a da zauzvrat preuzima najbolje ideje i ugrađuje ih u komercijalni paket StarOffice Productivity Suite. Rezultat se zove OpenOffice.org 2.0, paket koji je promenio mnogo što-šta u svetu softvera. Upoznajte njegove mogućnosti i naučite da koristite Writer, Calc, Impres, Draw, Math i Base.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter