GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #118 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
PC Muzej
Nenad Akšić
Možda je četvrt veka, koliko kod nas izlaze računarski časopisi, sa istorijskog aspekta kratak period, ali je za nas on veoma značajan. Došao je trenutak da sakupimo sve one stvarčice koje su nas za sva vremena privukle u IT svet...
- PC #118 (Januar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PC Muzej

Kada se zapitamo gde su računari na kojima smo radili pre 10 i više godina, teško je dati odgovor. Većina članova naše Redakcije je na to pitanje pominjala podrume, tavane, vikendice i improvizovane ostave, dakle mesta na kojima se, uz stare računare, slaže i debeli sloj prašine. Uostalom, autor ovih redova je bio u pelenama kada su neki od zagriženih IT fanatika radili na arhaizmima od računara, kada se sve pokretalo sa disketa, pa čak i traka ili kaseta...

Ko nije mrzeo onaj užasni kasetofon za C64 kome se za svaku kasetu morala štelovati glava, ili matrični štampač koji je bio bučniji od omanje fabrike? Rad sa prvim kućnim računarima predstavljao je „igranje po žici virtuoznosti“, što reče jedan naš sportski novinar u komentatorskom zanosu. Sve se svodilo na neko „budženje“, a uz njega je dolazila i etiketa „kompjuteraš“. Sad je taj naziv upakovan u moderno ruho zvano IT stručnjak. E pa, kompjuteraši ili IT stručnjaci, idemo u akciju!

Dom za vaš stari računar

Ideja o muzeju postoji u našoj Redakciji već duže vreme, ali smo je stalno odlagali zbog „važnijih stvari“. Zimski period koji nam predstoji je uglavnom tih u industriji kojom se bavimo, pa smo odlučili da razbijemo letargiju opremanjem našeg muzeja. Ni najbolja ideja ne vredi mnogo bez pomoći onih na koje uvek možemo da računamo, a to ste pre svega vi, naši dragi čitaoci. Tu su naravno i naši partneri koji su i gradili istoriju srpskog IT-ja, ponekad i uz našu pomoć (da ne budemo preskromni).

Molimo vas da pregledate sve budžake na kojima se možda krije vaš ili nečiji zaboravljeni IT mezimac – bio to ceo računar, omiljena kartica sa čak 256 boja, hard disk od čitavih 5 MB koji vam je olakšao život ili procesor najnovije osmobitne number cruncher generacije.

Kako prostorije Redakcije nisu baš toliko velike da prime sav hardver koji bi naši čitaoci mogli da dostave, odlučili smo se da olakšamo posao i vama i nama. Slikajte potencijalni eksponat digitalnim fotoaparatom i pošaljete fotografiju na adresu muzej@pcpress.co.yu sa kratkim opisom uređaja i njegove istorije, ukoliko vam je poznata. Možete, naravno, poslati i klasične fotografije na adresu PC Press, Dositejeva 51/1, 11000 Beograd, sa naznakom „za PC muzej“. Prilikom slanja obavezno naznačite vaše ime i prezime, adresu, kontakt telefon i e-mail.

Dalja procedura predviđa angažovanje stalnih kustosa muzeja, potpisanog Nenada Akšića i Bojane Bojanić, uređivačkog odbora našeg časopisa (odlučili smo da ih ne uvrštavamo među eksponate... za sada) i delegiranih predstavnika partnerskih kompanija. Ovako formirana komisija će izdvojiti najinteresantnije uređaje i formirati stalnu postavku muzeja. Kao moralno i materijalno obeštećenje predvideli smo niz poklona – po sistemu „staro za novo“, u zamenu za najvrednije muzejske eksponate dobićete neki vredan hardver, a svi učesnici će dobiti majice „PC muzej“.

Podrška čitalaca i partnera

Akcija ne mora da ima rok trajanja, jer ukoliko ne pošaljete svoj predlog do izložbe, on će i dalje imati svoju vrednost. Uz podršku Skupštine grada Beograda napravićemo prvu izložbu komponenti i računara sa kojima smo radili tokom prethodnih decenija. Gde će se održati ta izložba nek` ostane tajna, barem do zvanične najave. Nakon održane izložbe, uređaji i sakupljena dokumentacija biće donirani Muzeju nauke i tehnike, uz stalnu prezentaciju na sajtu www.pcpress.co.yu/pcmuzej/ .

Ako se pitate šta treba slati kao predlog za izložbu, odgovor je – sve! Bušene kartice, Intel-ov 8008 procesor, Epson MX-80 štampač, Motorola 6800 procesor, Atari konzolu za igre, Speki-ja, popularnog „Debeljka“, sve vrste Amiga i Apple računara, neki prastari PC... Ako je neko na volšeban način došao do ENIAC-a ili Altair-a 4 mogu i oni, poslaćemo kamion ako treba...

Izložbu bi trebalo upotpuniti originalnim verzijama softvera – ako imate diskete i trake sa pratećim kutijama najstarijih verzija DOS-a, Lotus-a, Word Perfect-a i drugih aplikacija ili operativnih sistema, pošaljite i njih. Na kraju, ako bude bilo moguće, mogli bismo da napravimo i jedan turnir u igri Elite...

Toliko pričamo o dolazećim tehnologijama, da smo postali dosadni sami sebi. Vreme je da se posveti malo vremena i istoriji, jer je ona upravo najbolji pokazatelj napretka. „PC“ se zato i angažuje na formiranju muzeja kakav još ne postoji na našim prostorima, a za uspeh nam je neophodna pomoć čitalaca. Zato učestvujte u ovoj nesvakidašnjoj akciji, čije ćemo rezultate videti već za nekoliko meseci. Pišimo zajedno PC istoriju!

SLEDEĆI TEKST U PC #118
preview
Multimedijalna Vista
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter