GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #118 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Multimedijalna Vista
Voja Gašić
I dok u Microsoft-u vredno testiraju Vista build 5247, radoznalim posmatračima iz CTP zajednice dostavljen je čuveni build 5231, a sa njim i mnogi noviteti o kojima smo "sanjali" pre mesec dana...
- PC #118 (Januar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Multimedijalna Vista

Zavisno od raspoloženja nas koji čekamo, ovo izdanje je nazvano post-Beta 1 ili pre-Beta 2. Naravno, uvek postoji i prigodna pošalica, pa sam se ovaj put setio sirotice koja je nakon tri braka još uvek bila devica. Najpre se udala za starijeg koji je podlegao srčanom udaru na putu do bračne postelje, zatim su joj drugog dragog pokupili sa svadbe i poslali na front odakle se nije vratio, a inženjera Microsoft-a je ostavila pošto joj je šest godina pričao kako će im biti lepo kad budu vodili ljubav...

Bilo kako bilo, build 5231 je daleko zanimljiviji i donosi mnogo više novosti nego prethodni, dajući nama, Microsoft-ovim vernicima, snage da čekamo. Dileme u stvari nema, jer je svaka najavljena verzija Windows-a izašla i svaka je bila bolja od prethodne... uprkos ponekom početnom gunđanju novinara.

Svirka za žurku...

Za početak, ne možete da instalirate 5231 na 5219, instalacija odbija nadogradnju, pa čak i instaliranje na istu particiju ali u drugom folderu. Zauzvrat, sada možete da dogradite Windows XP i nismo primetili da bilo šta gubite, mada nismo eksperimentisali sa preterano komplikovanim i obimnim XP instalacijama. Drajvera ima znatno više i dva glavna grafička tabora su propisno „pokrivena“ LDDM drajverima (6600 radi dobro u Aero Glass režimu). Može da vas iznervira što ćete ostati bez modema (možda je to za Vistu neprimeren atavizam u načinu komunikacije?), ali će verovatno i zvučna kartica proraditi bez dodatnih intervencija. U svakom slučaju, radiće svi Creative Blaster proizvodi (5.1, Audigy...), mada još ima nepokrivenih integrisanih kodeka. Situacija na tom polju nije kritična jer Vista dobro podnosi odgovarajuću verziju zvučnih drajvera za XP (samo je bitno da li su 32 ili 64-bitni, u skladu sa verzijom operativnog sistema). Nakon propisne akcije, dobićete obaveštenje da radite na Genuine Windows proizvodu.

Sa Windows XP izdanjem dobili smo Windows Media Player 9, a prošle godine ekipa iz Redmonda usrećila nas je desetim izdanjem ove alatke koja postaje sve popularnija čak i u poslovnim krugovima. WMP 10 je dočekan sa prilično oprečnim komentarima – na jednoj strani su bili oni koji su pozdravljali kompletniju podršku za nezavisne kodeke i formate titlova, dok su drugi negodovali zbog izmene korisničkog interfejsa.

(kliknite za veću sliku)

„Jedanaestica” ne donosi značajnije promene u upravljačkom delu, a jedina dva noviteta ćemo, verujem, svi pozdraviti. Prvi se odnosi na osnovni skup alatki za reprodukciju medijskih datoteka koji je sada smešten na sredinu donjeg dela aplikacije, tako da menijem dominira veliki play/stop taster. Oko njega su razmešteni tasteri za prelazak na prethodnu i sledeću „numeru“, a blizu je i esencijalna kontrola jačine zvuka. Klasični aplikativni meni je u ovoj verziji otišao zauvek, ali setite se da se i u verziji 10 „običan“ meni gasio, a početnicima nije bilo jasno kako da ponovo dođu do njega. Detaljnije upravljanje je prepušteno tabulatorima na koje smo već navikli, uz blagu izmenu rečnika. Tako je biblioteka (Library) postala pregledanje (Browse), a vodič (Guide) je sada Windows Media Player lično. Iako je ova stavka trenutno praznjikava, očekuje se njeno popunjavanje standardnim sadržajem kao što su naziv albuma, ime autora i izvođača, slika albuma i (eventualni) tekst pesme, a šuška se i o povezivanju sa servisima MSN Music, pa čak i Napster. Kako će se sve to slagati sa Microsoft-ovim insistiranjem na DRM (Digital Right Management) konceptu, prema kome ćete (logično) plaćati sve što slušate, ostaje da se vidi.

U svakom slučaju, ono što već imate od medijskih datoteka ili što prebacujete sa diskova, Browse će uredno složiti i sortirati po nekoliko kriterijuma, a snalaženje je vrlo jednostavno. Sortiranja su uobičajena (po umetniku, albumu, žanru, rejtingu), a dodata je i godina kada je delo objavljeno. Ukoliko izaberete višeznačan kriterijum, sve se slaže na svojevrsne „stekove“ koji izgledaju simpatično, a najdostupniji su vam albumi koje ste poslednje slušali. Zanimljivo je da se prenosni uređaji registruju na nivou operativnog sistema, s tim što je upravo Windows Media Player zadužen za „sinhronizaciju“. Pri tome se i smartphone tretira kao prenosni medija uređaj i odmah je ponuđen prenos slike, muzike i videa na SmartPhone. Naravno, za sinhronizaciju ozbiljnijih sadržaja kao što su adresar, dnevnik ili elektronske poruke, moraćete da instalirate ActiveSync ili neku sličnu alatku.

(kliknite za veću sliku)

Sasvim je drugačija slika kada je u pitanju razvoj MC komponente unutar Vista sistema. U odnosu na zametak medija centra u verziji 5219, ovaj build je skoro funkcionalan, ali se prilično razlikuje od Windows XP Media Center Edition osnove. Svi su elementi tu, ali čini se da nije dovoljno pažnje posvećeno logičnom rasporedu komandi i informacija. Moguće je da će biti potrebno i malo usaglašavanje MC ekstenzije sa medija plejerom, jer ne vidimo razlog da se isti podaci (prateće slike, podaci o autorima i izvođačima...) različito prikazuju na ova dva sistema. Povlačenje podataka iz iste baze bilo bi racionalnije, ali to trenutno nije slučaj.

...i slike za podsećanje

Posle dobre žurke na kojoj se „vrtela“ muzika i gledali spotovi iz medija plejera ili medija centra, ostaće mnoštvo fotografija, pa je to prava prilika da uposlite novi Windows Digital Galery i Windows Picture and Fax Viever. Windows Digital Galery predstavlja pokušaj Microsoft-a da uvede neki red u arhiviranje i pretraživanje fotografija, a sve je bazirano na paketu Microsoft Digital Image Suite 2006 Library, o kome opširnije pišemo u posebnom tekstu. Da se radi o doslednom konceptu, svedoči gotovo isti upravljački mehanizam kakav se nalazi u medija plejeru, a doslednost i jednostavnost upravljanja uvek olakšavaju život budućim korisnicima.

(kliknite za veću sliku)

Windows Digital Media Galery omogućava prikaz slika i videa, ali samo za slike postoji deo koji se odnosi na elementarno editovanje. Nema tu sofisticiranih opcija, ali osnovne stvari kao što su korekcija osvetljenja, kontrasta, promena temperature boje ili uklanjanje preovlađujućeg valera su sasvim dovoljni da koriguju osnovne mane porodičnih fotografija. U velikom broju slučajeva će pomoći auto adjust koji će istovremeno pomeriti „ručne kontrole“, pa ako niste sasvim zadovoljni njegovim dejstvom, možete krenuti odatle i dodatno podesiti ono što želite. Značajno je poboljšana i štampa u odnosu na Windows XP verziju, pre svega po dodatnim opcijama za pozicioniranje slike (ili slika) na papiru.

Izgled i funkcionalnost Picture and Fax Viewer aplikacije su usklađeni sa novim trendom, pa je ona očišćena od viška opcija koje su dostupne u galeriji. Sada ćete iz galerije preuređivati slikoteke, dodavanti tagove, aktivirati prezentacioni režim (nad selektovanim slikama, na primer) i slično.

Kompjuteri i priključenija

(kliknite za veću sliku)

Novom kovanicom Computers and Devices dočekaće vas zamena za My Network Places i Network Neghborhood. Pored računara „iz komšiluka“ ovde će se „naseliti“ obližnji ruter, access point, pa onda mrežni medija plejeri u kakve spadaju dolazeći DVD plejeri sa hard diskom i mrežnom karticom, poput Tatung-ovog modela koji smo pominjali pišući o ovogodišnjem Computex-u. Dakako, voleli bismo da probamo i neku takvu novotariju, ali doći će i to na red. Network Map je prilično rudimentarno predstavljen – ne tako raskošno kao što smo mogli da pretpostavimo iz najava, ali detaljnijem predstavljanju su se protivila i Group Policy pravila definisana na našem serveru (sve pohvale administratorima „dejanr“ i „svga“ – toliko su ga dobro zaštili da ni sami ne mogu da vide topologiju).

Deo odgovornosti verovatno leži i u novim drajverima koji će ukrasiti sve prisutne mrežne adaptere. Pored sasvim jasnih TCP/IP drajvera za Internet protokole IPv4 i novi IPv6, tu su obskurni Link-Layer Topology Discovery Mapper I/O Driver i Link-Layer Topology Discovery Responder koji (verovatno u saradnji) grade sliku topologije mreže. Kako ni mi ni Desk još uvek nismo dovoljno bogati da gradimo eksperimentalne mreže sa Vista klijentima i Longhorn serverima, na potvrdu ove naše konstatacije sačekaćete još izvesno vreme.

Za utehu, Vista je sada mnogo „žilavija“ u opsluživanju domenskih korisnika. Najpre, promena korisnika na kojoj je verzija 5219 najčešće „pucala“ sada je i brža i bezbolnija. Vista „priznaje“ i alias nazive domena pa će uredno korisnike svga@redakcija i svga@pcpress.local prepoznati kao iste, nudeći jednaka podešavanja i dokumente iz Users foldera (nekadašnji folder Documents and Settings) – čudo jedno. U formiranju slike mrežnog okruženja (Network Map), Vista će se ipak opredeliti za FQDN varijantu naziva, dakako ukoliko je ona definisana i uredno će prikazati da ste vezani za pcpress.co.yu mrežu, a preko nje na Internet.

(kliknite za veću sliku)

Mobilnim korisnicima će dobro doći opcije Connect to... kojima se bira primarna konekcija. Tu je i opcija Saved Networks koja pomaže da se upamti neka topologija i kasnije selektuje bez često pipavog podešavanja mrežnih parametara koje ne određuje uvek DHCP server kao kod gorepomenutih administratora. Opcija, naravno, opet ima smisla isključivo kod mobilnih korisnika koji će notebook koristiti na mnogim mestima i koji barem ona češća mesta mogu da upamte kao svojevrstan „mrežni profil“ koji će ih lako povezati sa okruženjem, Internetom i kolegama u kancelariji. Ovim mogućnostima ćemo se detaljnije pozabaviti kad stariji urednik ne bude jedini urednik u Redakciji bez notebook-a (mada moja familija tvrdi da meni uopšte nije potreban mobilni uređaj, pošto sam trajno imobilisan u Redakciji).

Pa na Internet?

Kada se konačno ispovezujete i probate sve u lokalu, vreme je za izlazak na Internet, a tu vas čeka novi Internet Explorer 7.0 sa svim novim mogućnostima prikaza, štampanja dokumenata i sigurnosnim mehanizmima. Ali, kao u svim dobrim latinoameričkim serijama, prekinućemo priču kad je najnapetije (ili najslađe). Zato da ostanem dosledan priči sa početka: zamislite kako će nam tek biti lepo kada upotpunimo pogled na Windows Vista sistem...



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter