GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #120 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Olympus SP-700
Aleksandar Veljković
Veliki LCD ekrani na digitalnim fotoaparatima predstavljaju trend - da li je Olympus SP-700, sa ekranom dijagonale čak 3", u trendu više od bilo kog konkurenta?
- PC #120 (Mart 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Olympus SP-700

Ako pođemo od nesporne činjenice da veliki LCD displeji na digitalnim fotoaparatima predstavljaju trend, čini se da je Olympus SP-700 sa ekranom dijagonale čak 3“ (7,6 cm) u trendu više od bilo kog konkurenta. Ovaj gigantski displej, koji zauzima gotovo celu površinu zadnje strane aparata, ne samo da je detalj koji ćete prvo primetiti kada zagledate SP-700, već vas stavlja pred dilemu da li da ovaj gedžet posmatrate kao fotoaparat ili kao digitalni foto-album u kome biste mogli da nosite svoje fotografije i pokazujete ih prijateljima.

Fascinantan displej odlikuju ne samo velika dijagonala, već i visoka rezolucija (230.000 tačaka), što omogućava da, u spoju sa Sunshine LCD tehnologijom pozadinskog osvetljenja kome ne smeta jako sunčevo svetlo, kadrirate i pregledate fotografije sa zadivljujućim nivoom detalja. U Olympus-u su se potrudili da iz te činjenice izvuku maksimum, tako da ovaj aparat ima i neke mogućnosti koje do sada nismo sretali na konkurentima. Jedna od njih je foto-album, sa raznim mogućnostima organizacije fotografija. Možda još interesantniju, unikatnu sposobnost SP-700 predstavlja opcija istovremenog pregleda i snimanja fotografija, zahvaljujući kojoj možete da kadrirate nove snimke imajući paralelno uvid u prethodno snimljeni materijal – na displeju dijagonale 3“ naprosto ima mesta za sve.

SP-700 spada u klasu visoko stilizovanih aparata sa korisničkim interfejsom maksimalno pristupačnim laičkoj populaciji, što znači da je vrlo blizak mju familiji. SP-700 takođe poseduje čvrsto, metalno telo, pravilnih crta i otmenih estetskih rešenja, veoma slično mju modelima. Po tehnološkom rešenju optike može se svrstati u sve rasprostranjeniju klasu aparata sa sistemom ogledala koja preusmeravaju svetlosni snop, gde se celokupno pokretanje sočiva odvija unutar tela aparata. Samim tim nema izvlačenja objektiva po uključenju aparata, iako SP-700 poseduje 3x optički zum. Ovaj model je jedinstven po tome što se objektiv nalazi na uobičajenom mestu, približno na sredini aparata, tako da je smanjen rizik od nehotičnog uletanja prstiju u kadar.

Ergonomija aparata je solidna, jer je prsten za zumiranje smešten oko okidača umesto „klackalice“ na poleđini aparata, što nam se kao rešenje više dopada. Sa 11 MB interne memorije nećete moći mnogo da uradite, tako da računamo da ćete odabrati xD karticu prema svojim potrebama. Na 256 MB, recimo, staje 170 snimaka u najvišoj rezoluciji, koja na SP-700 iznosi 6 Mp. Struju obezbeđuje tanušna Li-Ion baterija kapaciteta 450 mAh, a u ovako tanko telo teško da bi se moglo smestiti bilo šta većeg gabarita. Ukratko, posle svake seanse fotografisanja sledi punjenje baterije.

Pored poluautomatskog, na raspolaganju su vam čak 24 bogato ilustrovana radna moda, sa detaljnim objašnjenjima koja vam pomažu da odaberete pravi za situaciju u kojoj se trenutno nalazite. Aparat raspolaže i komandama za editovanje fotografija bez njihovog prebacivanja na PC, a od naprednih opcija možemo da pohvalimo odličan supermacro mod koji omogućava izoštravanje na objekte samo 1 cm udaljene od objektiva, kao i mogućnost snimanja video zapisa u VGA modu brzinom od 30 kadrova u sekundi sa zvukom. Brzina rada je pristojna, što treba zahvaliti TruePic Turbo procesoru, a kvalitet snimljenih fotografija je u rangu sa ekvivalentnim modelima mju serije. Sve u svemu, odličan mali aparat za ljude od stila.

Korisne adrese:

Olympus
http://www.olympus.rs/



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter