GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #120 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Bojan Petrović
- PC #120 (Mart 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Milan Četić, Aleksandar Veljković
Multifunkcionalne mašine su se poslednjih godina izborile za mesto u većini domaćih firmi, u kojima su zamenile nekad neprikosnovene faks uređaje, ali i mnoge druge periferije. Pogledajmo šta na tu temu kažu tri najveća proizvođača ove vrste opreme...
preview
Aleksandar Veljković
Veliki LCD ekrani na digitalnim fotoaparatima predstavljaju trend - da li je Olympus SP-700, sa ekranom dijagonale čak 3", u trendu više od bilo kog konkurenta?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Milion na Internetu
Nikola Marković
Prema rezultatima najnovijih istraživanja, u Srbiji ima oko milion korisnika Interneta, što je oko 13% stanovništva. Imamo li razloga da budemo zadovoljni takvim skorom i da li naš Internet trenutno raste ili zaostaje?
nopreview
Skype - nešto novo?
Draško Drašković
Telefonija se, od tradicionalne mreže, polako pretvara u softversku aplikaciju. Ovo je priča o Skype-u, najpopularnijem besplatnom VoIP programu, ali i o ljudima koji su novom paradigmom pomerili granice u tehnologiji.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Veliki trio na mukama
Uroš Radulović
U večitoj priči o starosti kokoške i jajeta često nije jasno da li treba nabavljati najpre procesor ili platformu. Prema Intel-ovim skrivenim porukama, izgleda da je najbolje menjati "đuture"...
nopreview
Telefon i PDA u 106 grama
Miljan Jovanović
Pametni telefoni su sve popularniji, ali ih bije glas da su neprijatno veliki, teški i spori. Qtek 8310 je dovoljno mali da ga stavite u džep košulje, a funkcionalno objedinjuje telefon i PDA uređaj.
nopreview
DVD tablet
Branislav Bubanja
Trend minijaturizacije DVD plejera je sve uočljiviji, ali ostaje problem ekrana koji je uglavnom manji nego što bismo želeli. Mustek je pokušao da problemu priđe nešto drugačije od ostalih, pa je tako nastao PL8A90.
nopreview
LW20: Aždaja u malom
Nenad Akšić
Mali i neverovatno snažni notebook-ovi su po pravilu vrlo skupi, ali i interesantni. LW20-JDMH1 je LG-jev predstavnik u ovoj klasi, a nas je zanimalo šta se krije u kućištu koje košta 2220 evra...
nopreview
Motorola SBG 900 modem
Mladen Mijatović
Motorola SBG900 je "bežični kablovski modem" - sintagma možda deluje neobično, ali kabl je na ulazu, a bežična veza na izlazu...
nopreview
HP mp2220 projektor
Milan Četić
Sa HP-ovim novim mp2220 po prvi put imamo minijaturni projektor koji je po karakteristikama sličan mnogo većim uređajima.
nopreview
Philips prenosni zvučnici
Branislav Bubanja
SBA220 Portable Speaker System je po dizajnu namenjen vlasnicima iPod plejera, ali se može priključiti na bilo koji audio uređaj, a pre svega na notebook-e.
nopreview
ASUS PW191 monitor
Branko Maksimović
PW19 widescreen (16:10) LCD monitor će vam se svideti ili će vam njegova spoljašnjost delovati pretenciozno, no oko kvaliteta prikaza nema mnogo spora...
nopreview
Airis Green 900
Voja Gašić
Airis Green900 desktop replacement notebook će vam ponuditi pun komfor u radu koji očekujete od solidnog stonog računara. Prenosivi Pentium D na 3 GHz, solidna grafika u obliku Mobility Radeon-a 9700, gigabajt memorije, disk od 120 GB... i prihvatljiva masa!
nopreview
Creative X-Files
Branislav Jugović
Najnovija Creative Sound Blaster X-Fi (Extreme Fidelity) serija kartica je napokon došla na red za testiranje. Šta smo čuli?
nopreview
Samsung SM 932 MP
Aleksandar Veljković
Samsung SyncMaster 932 MP je mnogo više od monitora - u pitanju je pravi mali multimedijalni centar koji može da vam ponudi obilje funkcionalnosti čak i kada nije povezan na PC...
nopreview
Canon FAX-L120
Slađana Radivojević
Canon je bio prvi koji je krajem osamdesetih napravio faks mašinu koja koristi običan papir. Danas je pred nama FAX-L120 zasnovan na monohromatskom laserskom štampaču...
nopreview
ASUS Extreme
Branko Maksimović
Jedan od najvećih proizvođača grafičkih kartica, ASUS, ponudio je Extreme AX1300PRO i EAX1600XT. To su kartice koje pripadaju Silent klasi, karakterističnoj po bešumnom rashladnom sistemu na principu toplotnih cevi.
nopreview
Prinove u HP porodici
Milan Četić
HP LaserJet 3050 All-in-One je naslednik modela LJ 3015. Radi se o uređaju koji, sa svojim pass-through skenerom, podseća na poveću faks mašinu, što daje veliku funkcionalnost "u paketu".
nopreview
MSI K8N Diamond Plus
Uroš Radulović
Nije nas iznenadio veliki uspeh MSI Neo4 serije sa nF4 Ultra čipovima na našem tržištu. Nedavno je nVidia predstavila svoj SLI x32 čipset, pa eto savršene prilike za novu reviziju nagrađenog modela.
nopreview
Philips MP3 CD plejer
Branislav Bubanja
Xpanium serija MP3 CD plejera dobila je novog člana - EXP5463 je napravljen u čast predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu, što se odmah vidi po interesantnom dizajnu...
nopreview
Poslovni ASUS W3H00
Nenad Akšić
Serija ASUS notebook-ova sa početnim slovom "W" uvek je označavala skupe i kvalitetne prenosive računare. Tako je na test stigao W3H00, koji po svim specifikacijama predstavlja pravo poslovno rešenje.
nopreview
Motorola WiFi adapteri
Mladen Mijatović
Motorola WiFi kartica WPCI 810G namenjena je desktop konfiguracijama, a pošto notebook i WiFi predstavljaju još prirodniji spoj, isprobali smo i WN 825G.
nopreview
MSI Mega Player 536
Branislav Bubanja
Proizvođače MP3 plejera je obuzela prava iPod-manija, pa ni MSI nije odoleo izazovu - predstavio je Mega Player 536 koji svojom belom prednjom maskom asocira na Apple-ov uređaj.
nopreview
Overklok u tišini
Branko Maksimović
ASUS EN7800GT koristi trenutno najjači GPU koji nVidia ima u ponudi, a ASUS GeForce 7800GTX TOP je imao dual-slot kuler sa velikim ventilatorom. Kako je ASUS uspeo da ponudi pasivno hlađenje tako jake kartice?
nopreview
Motorola ruteri
Mladen Mijatović
Za potrebe umrežavanja manje firme ili ambicioznije kućne mreže potrebna je "razvodna kutija" za Internet i međusobnu komunikaciju. Za mnoge je switch dovoljan, ali prava stvar se dobija tek upotrebom rutera. Predstavljamo dva modela firme Motorola.
nopreview
Hard disk? Hvala, uzeću iRAM
Uroš Radulović
Nekada je virtuelna memorija omogućavala da se mali RAM prividno poveća odlaganjem podataka na hard disk. Sada se javlja obrnuti trend - hard disk zamenjujemo RAM modulom koji emulira SATA protokole. Rezultat je velika brzina za one koji se bave obradom slika i videa, ali i odgovarajuća cena...
nopreview
Novi XPress-ni ATI
Uroš Radulović
Pred samo zaključenje martovskog broja "PC"-ja dobili smo na test ekskluzivni primerak nove matične ploče sa Xpress Radeon 3200 čipsetom...
nopreview
Sinonim za komunikaciju
Nenad Akšić
Ime US Robotics već decenijama predstavlja sinonim za kvalitetna mrežna i ostala komunikaciona rešenja. Pred nama se našla njihova gama proizvoda koji kombinuju wireless i ADSL pristup.
nopreview
Najpametniji telefoni
Marko Savković
Kada bismo birali karakteristike mobilnog uređaja, na spisku bi se sigurno našli VGA ekran, Bluetooth i WiFi podrška, moćan procesor, proširenja memorijskim karticama, GSM, GPS moduli... Postoji li takav PDA? Ispitali smo tridesetak modela koji se hvale maksimumom karakteristika...
nopreview
Za precizno igranje
Marko Mihajlović
Svi znamo da podloge za miša mogu mnogo da se razlikuju, ali koliko te razlike mogu da vam izmene uživanje igranja? Vredi li trošiti novac na dobru podlogu ili se možete osloniti na neki od reklamnih primeraka koje svi naokolo dele?
preview
Mladen Mijatović
"Mama, pa gde je taj autobus? Sad će sine, čike ga farbaju!" U novoj verziji ovog vica mama će pogledati na mobilni pre nego što odgovori. Tehnologija je već tu, a sada je na redu implementacija...
nopreview
Mobilna i Internet telemetrija
Nadežda Veljković
Savremene komunikacione tehnologije bi trebalo da omoguće efikasniju kontrolu i očitavanje potrošnje električne energije. Šta da očekujemo od projekata ovoga tipa, o kojima se govori i kod nas?
preview
Nenad Akšić
Naša akcija se širi, a predloga čitalaca je sve više. Nadamo se da će uskoro moći da bude predstavljena i prva postavka PC muzeja.
nopreview
Igrači, entuzijasti, putnici...
Aleksandar Veljković
Prolećni talas noviteta je stigao u domaće šopove, a mi smo se potrudili da iz bogate ponude proberemo i poneki neobičan artikal kakav do sada niste imali prilike da sretnete...
nopreview
Corel formula 12+1=X3
Bojan Stojanović
Pojava paketa CorelDRAW Graphics Suite X3 predstavlja siguran znak da Corel nastavlja u dobrom pravcu. Orijentacija ka poslovnim korisnicima oslobodila je Corel potrebe za dokazivanjem u prepress areni i razjasnila njihovu tržišnu poziciju...
preview
Jovan Bulajić
Delphi 2006 je najbolja verzija ovog razvojnog alata do sada, ali će verovatno biti i poslednja koju je objavio Borland - čitava paleta razvojnih alata biće uskoro prodata nekoj drugoj firmi. Razloga za upgrade ima dovoljno, kao i za razmišljanje u kom smeru će se nastaviti razvoj ovog jezika.
nopreview
Konje ubijaju, zar ne?
Voja Gašić
U skladu sa politikom pravljenja namenskih paketa koja očigledno daje dobre rezultate, kod Adobe-a su na red došli i video profesionalci. Šta je to što okružuje Premiere Pro 2.0?
preview
Novica Milić
SUSE je Novell-ova varijanta Linux-a koja, zahvaljujući domaćem zastupniku, stiže do nas u verziji 10, kao proveren i dorađen paket kome možete poverite razne važne poslove u vašoj firmi.
nopreview
Symantec-ova brava
Dejan Ristanović
Pitanju bezbednosti umreženih računara posvećuje se sve veća pažnja, ali koja kompleksna bolest ima jednostavan lek? Symantec se odvažio da malim firmama ponudi integrisano hardversko-softversko rešenje koje obuhvata Gateway Security 360 i Client Security with Groupware Protection.
nopreview
Firewall na probi
Đorđe Knežević
Odgovor na pitanje da li vam je firewall uopšte potreban stigao je već poodavno: crvi, trojanci i špijunski programi učinili su surfovanje Web-om sigurnim poput nemirnog dana u Bagdadu. Koliko zapravo znamo o prvoj liniji odbrane - firewall-u?
nopreview
Kancelarija, bilo gde
Dragan Grbić
Zamislite deset virtuelnih kancelarija koje sarađuju i zamislili ste virtuelni poslovni prostor. Verovali ili ne, distribuirani protok dokumenata je moguće organizovati čak i bez servera. Isprobali smo Groove tehnologije koje će postati deo sledeće verzije Office-a...
nopreview
Televizija na desktop-u
Nenad Akšić
Nakon prošlomesečnog testa TV kartica, posvetili smo pažnju softveru koji omogućava njihov rad i od koga uveliko zavisi njihova funkcionalnost, ali i vaše uživanje pri gledanju "računarske televizije".
nopreview
MPEG 4 i ostali
Zvezdan Dimitrijević
Posle MPEG-2 video enkodera, prelazimo na novije generacije, pre svega na programe za kodiranje MPEG-4 sadržaja. Može li se zaista na 700 MB smestiti film koji će na ekranu izgledati kao da ga učitavamo sa DVD-a od 8,5 GB?
nopreview
Vista i tajne Tibeta
Voja Gašić
Naša redovna Vista hronika ovoga puta govori o verzijama budućeg operativnog sistema koje će, izgleda, dolaziti na istom disku - instaliraćete i aktivirati onu koja vam je potrebna. A onda smo sa reči prešli na dela i instalirali Vista okruženje na nešto skromnijem hardveru...
nopreview
Odbrojavanje počinje
Bojan Stojanović
Novi QuarkXPress 7 ima dobre šanse da povrati poverenje korisnika, iako po mogućnostima zaostaje za glavnim konkurentom. Razlika je ovog puta znatno smanjena, a nekoliko originalnih opcija čine Quark-ovu sedmicu prvoklasnim DTP programom. Isprobali smo njegovu beta verziju.
nopreview
Pamet u džepu
Marko Savković
Koliko god eksperimentisali sa softverom za PDA i Smartphone uređaje, na kraju se ispostavi da korisnici žele slične stvari: lakše snalaženje sa listama obaveza, adresar, podsetnik, komunikaciju...
preview
Dragan Grbić
Napravili ste seriju RAW fotografija i preneli ih na računar, a sada je vreme za laboratorijski rad. Srećom, ovu fotolaboratoriju ne morate da zamračujete i provetravate - analizirajmo popularne programe za pregled i obradu RAW formata.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
AppRocket, Foxit Reader, Magic Defrag, MailList Controller i Recover My Files.
nopreview
Godina ADSL-a
Dejan Ristanović
Druga godina projekta ADSL je dobro počela - nova oprema je stigla u centrale, pa je ovaj popularni broadband servis pristupačan sve većem broju korisnika. Planovi Telekoma i Internet provajdera su veoma ambiciozni, pa očekujemo i širenje ADSL podrške po svim većim gradovima Srbije.
nopreview
Dve austrijske
Boris Stanojević
HVB i Raiffeisen su među prvima počele sa pružanjem usluga on-line banking-a za fizička lica. Šta danas nude njihove Web aplikacije?
nopreview
SIP za VoIP
Mladen Mijatović
Prenos glasa preko Internet infrastrukture uzima sve više maha. Možda najbitnija stvar u evoluciji VoIP-a jeste uvođenje SIP protokola. O čemu je reč i ko su nosioci ove tehnologije?
preview
Dejan Bizinger
New Oxford American rečnik proglasio je buzzword podcasting za reč godine. Šta je podcasting i kakve koristi možete imati od njega?
nopreview
(Ne)ispunjeni san
Vesna Milošević
Koliko puta smo pročitali da je neko ostvario svoj "američki san" - da li je to nešto realno ili samo privid koji tera ljude da rade od jutra do sutra? Prošetali smo Mrežom u potrazi za odgovorima.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Simulacija vozačkog ispita
Branislav Bubanja
"Simulacija praktičnog dela vozačkog ispita" predstavlja odlično pomoćno sredstvo za sve koji uče vožnju. Iako ne može da zameni pravu vožnju, CD vas upućuje na mnoge zamke i "cake" na koje treba obratiti pažnju tokom polaganja ispita.
nopreview
Poslovanje ide dalje
Vladimir Cerić
Nova strategija zahteva adekvatnu promociju. Otišli smo čak do Danske da bismo saznali šta se dešava u Microsoft Dynamics projektu i šta nam on donosi...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-CD #120
U snažnoj konkurenciji grafičkih programa, domaći korisnici se opredeljuju za CorelDRAW, pa predstavljamo verziju X3 - trial će vam pomoći da se odlučite za kupovinu. Druga PC Aplikacija je namenjena firmama - MFC Mikrokomerc nudi sistem Spider 2.0 za organizaciju dokumentacije - eto prilike da konačno rešite problem dokumenata koji su "tu negde", ali nikada u vašim rukama onda kada su potrebni. U sekciju PC Utility smo sakupili programe za održavanje Windows-a, a preporučujemo i PC Fun - videćete virus koji je "pogodio" Dnevnik RTS-a, ideju da i Microsoft-ovi programeri podele vaš bes zbog "pucanja" programa, te spot intrigantne pevačice zbog koje su Sezamovci učili poljski. Zanimljiva je i sekcija PC TimeLine - pogledajte kako su domaći časopisi pre 10 godina pisali o dolasku Interneta.
nopreview
Photoshop Elements 4.0
Branko Nikitović
Ekspanzija digitalnih fotoaparata je dovela do toga da sve više ljudi ima ogroman broj digitalnih fotografija na svojim diskovima. Naravno, svako odmah poželi i da te fotografije malo doradi i pri tom mu najpre padne na pamet Adobe Photoshop. Ipak, taj program je složen za upotrebu i skup, a većina opcija nije prilagođena amaterima. Zato je tu Photoshop Elements koji će obaviti sve osnovne operacije na jednostavan i svakome pristupačan način. Naučite da koristite Photoshop Elements i vaš digitalni foto-album će biti ne samo vizuelno atraktivniji, već i lakši za snalaženje!BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter