GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #121 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #121 (April 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

U prvim danima kućnih računara malo ko je sebi mogao da priušti monitor (crno-beli, naravno), pa smo kompjuter povezivali sa televizorom - ekran je ekran, zar ne? Sada se sve obrnulo - naš veliki test LCD-ova pokazuje da se moderan monitor najčešće može koristiti i kao televizor. Ekran je ekran...

Televiziji predstoje krupne promene (makar sa tehničke strane), mada i dalje nije jasno kojim će se putem stvari razvijati. Ništa neobično - istorija televizije je priča o stranputicama. Krajem XIX veka Paul Nipkow je zamišljao elektro-mehaničku televiziju koju je 1926. realizovao John Baird - diskovi koji se vrte i prenos signala na daljinu telefonskim kablom. Krajem četrdesetih godina ljudi su zaključili da RF modulacija predstavlja pravi način distribucije programa - stavite antenu na krov i gledate TV. Posle mnogo antena i još više smetnji, došli smo do toga da je "prava stvar" kablovska televizija - bezbroj programa i perfektna slika. Danas smo sve bliže ideji da se slika i zvuk prenose preko Interneta - kod nas se za to još nisu stekli uslovi, pošto brzina komunikacije retko prelazi 768 kbps (eh, kako nam je ta brzina delovala svemirski... pre godinu dana!), ali u svetu su višemegabitni linkovi do svake kuće u urbanom području sasvim standardna stvar. Tako zatvaramo krug i vraćamo se na prvobitnu ideju - televizija kroz telefonsku žicu.

Medijum za prenos signala je jedna stvar, a sam taj signal druga. U opticaju je nekoliko varijanti HDTV standarda, a u prodavnicama ćete naći niz "televizora nove generacije" - koji od njih treba kupiti? Naša infrastruktura katastrofalno zaostaje za svetom - u Americi je propisano da TV kompanije do 2009/2012. potpuno pređu na emitovanje digitalnog signala, a kod nas digitalna televizija praktično i ne postoji. Dok će čitava Evropa gledati Svetsko prvenstvo u fudbalu na HD televizorima pa i na džepnim digitalnim prijemnicima, mi se pitamo da li će TV stanica koja je kupila prava za "obične" prenose uopšte doživeti jun mesec. Trendove, izgleda, još i pratimo kada se radi o stvarima koje čovek može da kupi, ali kada je potrebna saradnja nekog velikog sistema ili (daleko bilo) države... dve godine da se formira komisija i još četiri da se ona konstituiše, pa ćemo posle videti.

Istini za volju, ni u svetu se ne zna koji će standardi pratiti HDTV, pošto Holivud stalno traži nove zaštite od neovlašćenog kopiranja programa. Zato je možda najbolje kupiti neki od LCD monitora koje smo testirali, a dekodiranje signala prepustiti računaru - on se barem može svemu prilagoditi. Ako biste ipak više voleli ogroman ekran u dnevnoj sobi, za mesec dana ćemo imati zanimljive predloge za vas. Vidimo se pred 1. maj!



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter