GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #121 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Aleksandar Veljković
Ponuda LCD monitora je ogromna, svi modeli (barem na prvi pogled) daju odličnu sliku, pa nikad nije bilo teže opredeliti se za pravi. Testirali smo 57 monitora iz aktuelne ponude na domaćem tržištu, trudeći se da obuhvatimo sve bitne proizvođače i širok raspon primena...  «pročitajte više»
- PC #121 (April 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Branislav Bubanja
Već i prvi susret sa PET715 ukazao nam je da se radi o uređaju visoke klase - pogledajmo kako Philips pristupa konstrukciji portabilnog DVD plejera.
preview
Siniša Stojanović
Trust Wireless Tablet TB-2100 pripada porodici grafičkih tabli malog formata (A6+). Podseća na elegantnu podlogu za miša, prijatne je spoljašnjosti i uklapa se moderno radno okruženje. Kakva su iskustva?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Windows Live živi
Sava Zdravković
Da li zbog sopstvene vizije razvoja računara ili zbog sve ozbiljnijih tržišnih pretnji koje dolaze od Google-a, Microsoft intenzivno razvija projekat Windows Live portala, a nedavno je promovisan i Office Live. Treba li se zainteresovati?
nopreview
Internet u službi društva
Esad Jakupović
Na konferenciji eChallenges 2005 oko 500 učesnika iz 46 zemalja raspravljalo je o izazovima korišćenja IKT inovacija. Šta e-tehnologija nudi savremenom društvu?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Komunikacija i organizacija
Vladimir Cerić
U PC #120 predstavili smo Qtek telefon kompaktnih dimenzija sa svim funkcijama PDA uređaja. Sada su pred nama dva nova Qtek-ova modela zasnovana na upravo suprotnom konceptu: 9100 i S110.
nopreview
AMD u visokom društvu
Vladimir Cerić
Kada je AMD početkom 2005. predstavio procesor za mobilne računare, niko nije predviđao njegov veliki uspeh. Ko bi rekao da će za samo godinu dana Turion 64 stići i do notebook-ova najviše klase kao što je FSC Lifebook S2110?
nopreview
Trust Desktop Set
Andrijana Todorović
Komplet tastature i miša nije posebno neobičan, ali se sada u paketu pojavio i "treći musketar" - daljinski upravljač. Kako radi taj u novom smislu multimedijalni komplet?
nopreview
Gigabyte N211U notebook
Slađana Radivojević
Gigabyte-ov adut zove se N211U i težak je svega 1,9 kg, uz ekran dijagonale 12,1". Mala masa ga čini idealnim saputnikom, a implementirana Intel Centrino tehnologija se podrazumeva za jedan ovako štedljiv i lak prenosni računar.
nopreview
Neki drugi GTO
Uroš Radulović
Kartice x1800 GTO će koristiti čipove koje smo videli na x1800XL. Zapravo, x1800GTO predstavlja samo varijaciju na temu, ali bi se ta varijacija mogla pokazati veoma interesantnom za tržište...
nopreview
iPAQ hw6900
Vladimir Cerić
HP je oslušnuo zahteve kupaca i medija i tako je nastao novi, unapređeni iPAQ hw6900. To je i dalje hibrid mobilnog telefona i PDA uređaja propraćen tastaturom, ali...
nopreview
Bežični zvučnici Logitech Z-5450
Nenad Akšić
Wireless tehnologija stiže lagano i među zvučnike, a dobar primer je Logitech Z-5450 Digital sistem.
nopreview
MSI MegaBook M635
Vladimir Cerić
MegaBook M635 je samo jedan u nizu MSI-jevih notebook-ova, ali je privukao našu pažnju jer za oko 1300 evra nudi isti nivo opreme i brzine kao i prilično skuplji modeli poznatih brendova.
nopreview
HP Photosmart 927
Milan Četić
HP-ov 8 Mp Photosmart 927 je prosto "napakovan" funkcijama, koje kontroliše veoma napredna veštačka inteligencija. Kliknete i... to je to!
nopreview
Vatreni znak
Branko Maksimović
Radeon X1900 i GeForce 7900 predstavljaju blagu nadogradnju tehnologije koju poznajemo. Novi grafički čipovi su brži, ali to još nije nova generacija...
nopreview
Efikasniji ADSL
Nenad Akšić
ADSL je pristupačan u sve većem broju srpskih gradova i na sve više centrala, pa raste i potražnja za opremom koja će omogućiti da se dugo očekivani priključak iskoristi na optimalan način. Čime da, uz minimalne troškove, povećate mogućnosti svog broadband-a?
preview
Nenad Akšić
U eri porasta popularnosti notebook računara, sve je teže tržištu ponuditi nešto originalno. Pogledajmo adute firme ASBIS iz serije Prestigio, koju karakteriše minimalistička koncepcija...
nopreview
Lov na terabajt
Uroš Radulović
Tokom 2005. godine svih pet vodećih proizvođača hard diskova je započelo masovnu proizvodnju ploča kapaciteta 100 GB, što je rezultiralo pravom poplavom novih modela u različitim klasama. Vreme je da još jednom analiziramo ponudu na domaćem tržištu...
nopreview
A sada i na plastici
Milan Četić
Nove ideje ugrađene u inkjet plotere uglavnom su rešile problem trajnosti i otpornosti otisaka. Sada se razmišlja o štampi na različitim materijalima, a tu do izražaja dolaze tzv. solventne tehnologije.
nopreview
Bolji DVD zvuk
Branislav Bubanja
Pripremili ste kokice i najnovije DVD filmove i smestili se u fotelju, ali zvuk nije ono što ste očekivali. Gde ste pogrešili i kako otkloniti problem?
nopreview
Elektronikom do sigurnosti
Aleksandar Veljković
Elektronski sistemi za kontrolu stabilnosti u vožnji ne predstavljaju novitet, ali je Tojotin mehanizam aktivnog upravljanja primenjen na novoj verziji RAV4 najkompleksniji do sada. Da li kompjuteri donose novu dimenziju vožnje?
nopreview
Čavrljanje na Zultys-u
Mladen Mijatović
IP telefonija se sve češće koristi u poslovnom okruženju gde njene prednosti dolaze do punog izražaja. Za demonstraciju rada u domaćim uslovima testirali smo opremu firme Zultys.
nopreview
Hardver za entuzijaste
Aleksandar Veljković
U domaćim kompjuterskim šopovima mogu se naći brojni artikli namenjeni hardverskim entuzijastima, a Imtel-ov PC Megastore je jedna od najzanimljivijih adresa za tu vrstu proizvoda. Naravno, ne i jedina...
preview
Nenad Akšić
Naša priča o PC Muzeju ušla je u četvrti mesec. Predloga je sve više, kao što smo i očekivali, a dobre vesti daleko se šire. Dan otvaranja izložbe je sve bliži!
nopreview
WordPerfect Office
Branko Nikitović
U neka davna vremena postojao je program za obradu teksta na PC računarima koji je dominirao tržištem - ime WordPerfect mu je baš odgovaralo. WordPerfect živi i danas, ali je na marginama interesovanja korisnika. Da li će verzija 13 (zvana X3) promeniti stvari?
nopreview
Macintosh sa PC srcem
Bojan Stojanović
Transplantacija srca je komplikovana operacija i u digitalnom svetu, pa su Macintosh računari sa Intel procesorima uzbudljiva tema. Pored preliminarnog prikaza novih Macintosh-a razmotrićemo i neke "frankeštajnovske" ideje, u koje spada razmena operativnih sistema između PC i Mac platformi.
preview
Bojan Stojanović
Adobe Creative Suite 2 ne čine samo "zvezde", već i pomoćni alati u koje spada Adobe Bridge. Ovaj program diskretnog šarma krije mnoge uzbudljive opcije i podseća na vrednog robota koji automatizuje rad sa DTP dokumentima.
nopreview
Interfejs za sve
Voja Gašić
Ispostavilo se da smo prilično pogodili ispitujući moguće verzije budućeg operativnog sistema Microsoft Windows Vista, ali dešava se mnogo stvari koje ni u snu nismo mogli da pretpostavimo...
nopreview
Rutiranje Beograda
Aleksandar Veljković
Dugo očekivani trenutak je napokon stigao - pojavila se beta verzija mape Beograda za Garmin GPS uređaje koja podržava automatsko rutiranje. Šta nam ona sve omogućava što prethodne nisu mogle?
nopreview
Nova kutija za alat
Kristijan Lazić
Jedan od najpoznatijih paketa sistemskih alata, Norton System Works, stigao je u verziji za 2006. godinu, donevši zanimljiva poboljšavnja, ali i problemčiće...
nopreview
Video fantazija
Dražen Dotlić
Kažu da slika vredi više nego hiljadu reči, a koliko onda tek vredi video? Ako ste želeli da prezentaciju propratite demonstracijom rada nekog programa, potreban vam je alat da tu demonstraciju smimite. Predstavljamo paket Camtasia, lidera na polju aplikacija za snimanje događanja na ekranu...
nopreview
Microsoft-ova zaštita
Branislav Mihaljev
Ukoliko ste se do sada štitili od najezde štetnih progama vrlo dobrom alaktkom MS Antispyware, vreme je da svratite do Web sajta Microsoft-a i preuzmete drugu beta verziju ovog programa koja se zove Microsoft Windows Defender.
nopreview
Najsmešniji kućni video
Miljan Jovanović
Sigurno ste mnogo puta poželeli da najdraže video snimke prebacite sa VHS traka na DVD uređaj, ako je moguće u samo jednom potezu. E pa, nije moguće. Ipak...
nopreview
Kvalitetni(ji) MPEG video
Zvezdan Dimitrijević
Tekst iz PC #120 posvetili smo funkcionalnosti programa za video konverziju, a sada ćemo se baviti kvalitetom slike, kao i o drugim aspektima koji mogu da utiču na izbor enkodera.
preview
Dejan Ristanović
Važnu komponentu Microsoft-ovog nastupa na lokalnom tržištu čini Call Centar koji korisnici mogu pozvati da bi dobili informacije o Microsoft-ovom softveru, aktivirali neki programski paket ili potražili rešenje problema na koji su naišli u radu. Šta se zapravo dešava kada pozovete 011/330-55-00?
nopreview
Džepni mobilni facelift
Marko Savković
Kako je broj korisnika mobilnih uređaja zasnovanih na Windows platformi dostigao kritičnu masu, iz dana u dan se pojavljuje sve veći broj interesantnih dodataka i nadogradnji...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Advanced System Optimizer, Avast antivirus, AutoImager, Sprintbit File Manager i Web Button Menu Maker
preview
Nenad Batoćanin
Posle niza godina, domaće softverske firme su najzad napravile udruženje koje treba da se bori za njihove interese. Ovo je priča o nastanku "Udruženja Proizvođača Softvera Srbije", UPSS.
nopreview
Bajtovi umesto papira
Slađana Radivojević
Na CD-u koji je pratio PC #120 objavili smo program Spider 2.0 namenjen prevođenju papirnih dokumenata u elektronski oblik. Da li nas Spider približava idealu kancelarije bez papira?
nopreview
Jedna Srpska banka
Boris Stanojević, Dragan Lazarević, Saša Zečević
Srpska banka pruža primer inicijative u okviru IT odeljenja koja donosi korisne servise klijentima, ali i uspeh banci. Kako je napravljen i kako funkcioniše njihov sistem elektronskog bankarstva?
preview
Mladen Mijatović
Telekom Srbija, uz medijsku podršku našeg časopisa, pokreće veliku akciju za izbor najboljeg školskog Web sajta. Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji biće u prilici da se oprobaju u Web dizajnu i osvoje vredne nagrade u vidu kompjuterskih učionica i prateće računarske opreme.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Lider u regionu
Milan Bašić
Telekom Srbija poslednjih godina investira značajna sredstva u uvođenje najsavremenijih telekomunikacionih tehnologija. O tome smo razgovarali sa prof. dr Miodragom Ivkovićem, direktorom sektora za prodaju u Direkciji za usluge našeg telekomunikacionog operatera.
nopreview
Imagine... CeBIT
Bojana Bojanić
Uprkos lošem vremenu i najavljenom štrajku radnika javnog sektora, 9. marta 2006. otvoren je još jedan, dvadeseti po redu CeBIT, možda malo manji nego prethodne godine ali ipak najveći skup te vrste u svetu. Na šta smo naišli tokom celonedeljnog obilaska štandova?
preview
Zoran Kehler
Propagandna mašinerija se zahuktava - operativni sistem Windows Vista biće promovisan u novembru... Ili će možda malo kasniti? Šta se sve o njemu čulo i hoće li rad sa računarima konačno biti bezbedniji, uprkos virusima koji su počeli da napadaju i mobilne telefone?
nopreview
Jelica Protić
Dvanaesti simpozijum YU INFO održan je na Kopaoniku od 6. do 10. marta 2006 godine, uz prisustvo velikog broja informatičara, niza računarskih firmi i beskrajnih gomila snega...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
Microsoft Access 2003 - VBA programiranje
Branislav Mihaljev
Microsoft Access ćete lako uposliti ako želite jednostavno filtriranje podataka, njihov unos kroz korisnički definisane formulare i prikazivanje izveštaja. Ako pak želite automatizovan program vođen korisničkim akcijama i događajima, neophodno je da savladate VBA i makro programiranje. Ako ste se sa osnovama baza podataka već upoznali prilikom upotrebe čarobnjaka u Access-u i pritom biste želeli da napredujete, predlažemo vam da pročitate ovaj specijalni dodatak koji se bavi makro naredbama, VBA jezikom, presretanjem i obradom grešaka, obradom događaja vezanih za formulare i izveštaje, DAO i ADO objektnim modelima te vezama Access-a i SQL baze podataka.
nopreview
PC-CD #121
Aprilski PCCD je u znaku dve velike PC Aplikacije. Prva od njih je Corel WordPerfect Office X3, koji obuhvata tekst procesor, programe za rad sa tabelama i pripremu prezentacija te gomilu dodatnih alata; Trial verzija će funkcionisati čitavih 30 dana. Druga PC Aplikacija je Xara Xtreme, paket za vektorsko crtanje koji je svojevremeno napravio bum na tržištu, a onda ga je kupio Corel. Danas je Xara ponovo samostalna aplikacija, a trial verzija će vam omogućiti da je testirate i odlučite se za nabavku. U sekciji PC Utility sakupili smo programe koje nam najčešće tražite - alate za optimizaciju sistema i otklanjanje raznih problema koji nastupaju u Windows okruženju. Pomenućemo i sekciju PC Standard Pack, u kojoj ćete naći najnoviju reviziju paketa Nero 7 - eto prilike da uštedite sebi download od preko 100 megabajta. Posebna priča je PC Fun koju smo dopunili u skladu sa brojnim sugestijama pristiglim na našu e-mail adresu posle objavljivanja spota Dzaga...
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter