GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #121 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
PC Muzej
Nenad Akšić
Naša priča o PC Muzeju ušla je u četvrti mesec. Predloga je sve više, kao što smo i očekivali, a dobre vesti daleko se šire. Dan otvaranja izložbe je sve bliži!
- PC #121 (April 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PC Muzej

Naši apeli da se pomogne ovoj akciji daju sve bolje rezultate, tako da se broj predloženih „antikviteta“ stalno uvećava. Kako akcija dobija na popularnosti, tako smo se sretali sa sve neobičnijim komponentama koje su se uz epitet „informacionih tehnologija“ provlačile kroz ruke naših čitalaca u proteklih nekoliko decenija.

Pre nego što se posvetimo predlozima naših čitalaca, ukratko ćemo ponoviti šta je PC Muzej. U saradnji sa Skupštinom grada Beograda, vaš i naš časopis je odlučio da prikupi stare komponente, računare i softver, koji datiraju od pre 2000. godine. Kraj XX veka nam se činio nekako prikladnim za „starosnu granicu“ eksponata, jer većina delova proizvedenih do tog perioda sada predstavlja računarsku istoriju.

Predloge šaljite na adresu muzej@pcpress.co.yu, navodeći puno ime proizvoda, njegovu sliku, a poželjno bi bilo saznati i neke detalje o njemu – kada je nabavljen, koliko je koštao (da se podsetimo vrtoglavih suma koje smo izdvajali za računare), koliko ste ga koristili... Naravno, nemojte zaboraviti da napišete vaše puno ime i prezime, e-mail, da bismo što lakše uspostavili kontakt ako procenimo da vaš „antikvitet“ ima mesto u PC Muzeju.

Prva izložba će biti organizovana u sledećem terminu Noći muzeja, gde će svi posetioci imati prilike da vide na čemu smo radili u proteklom veku, i kojom brzinom je IT sektor napredovao u poslednjih 30 do 40 godina. Posle završetka izložbe, postavka će biti donirana Muzeju nauke i tehnike.

U svaku dobru akciju treba da budu uključeni partneri, a mi smo čekali pravi trenutak da u akciji PC Muzej objavimo prvog i najvažnijeg partnera koji će sa nama raditi na očuvanju IT istorije. To je kompanija koja je svojim procesorima, platformama i raznim drugim rešenjima trajno obeležila, pa često i diktirala IT istoriju na globalnom nivou. Dakle, od ovog trenutka, pa do prve postavke, pažljivo prekopajte sve kutije – pronalazača i donatora najstarijeg Intel procesora očekuje veoma nova i veoma vredna nagrada – od samog Intel-a!

Commodore i Spectrum za istoriju

Kada smo klasifikovali predloge koji su stigli od početka akcije, ustanovili smo da se najčešće pominju dva svojevremeno najpopularnija računara – Commodore 64 i Sinclair Spectrum. Odmah iza njih je Amstrad sa svojim prvim računarima, ali i PC XT klonovima. Još niko nije ponudio Amiga 500 računar ili nekog od njegovih naslednika – ovaj legendarni kompjuter ostavio je utisak na svoje poklonike, te je rastanak od njega izgleda težak – moraćemo da smislimo kako da je nabavimo. Većina ex-amigista na pitanje da li bi prodali svog ljubimca odlučno odgovara odrečno.

Predloga ima puno, pa u njima prednjače računari koje smo pomenuli. Vladan Kovačević iz Raške predlaže starog dobrog „Spekija“, dok Jordan Krsteski iz Beograda i Ivan Kiridžić iz Mileševa kod Negotina šalju „debeljka“, što je popularni naziv za Commodore 64. I ostalih arhaičnih stvari ima dosta: Schneider Amstrad PC1640 računar sa monitorom iz osamdesetih godina predložio je Vlajko iz Inđije. Sa severa, iz Subotice, je stigao predlog u vidu Philips CM 8802/006 koji je dao Franjo Volni, dok nešto južnije, tačnije iz Novog Sada, Nemanja Marjanović javlja da poseduje Borland Paradox paket u originalnom izdanju, kao i Chicony tastaturu (sa „klikom“) od pre 20 godina, kada su one koštale pravo bogatstvo. Da lista ne bude konačna, Nemanja se potrudio da u nju ubaci i 11 godina staru igru Cyberia 2, koju znaju uglavnom stariji poklonici PC računara.

Najzanimljiviji predlog je stigao iz gimnazije u Brusu, koji čini naša Galaksija iz 1982, tri godine mlađi PC XT, kao i još mlađi Commodore 64. Ovaj predlog nam se svideo jer je pokazao da se duh informatike nije širio samo po najvećim gradovima bivše SFRJ.

Kopamo dalje

„PC“ još jednom poziva sve čitaoce, njihove prijatelje, šurake, kumove, snaje i zaove da učestvuju u akciji PC Muzeja. Šalu na stranu, ovim ćemo ostaviti u amanet našim budućim generacijama jednu lepu istorijsku postavku, čisto da znaju da sve ovo nije počelo od Pentium 4 ili Athlon 64 računara, da se nekad nije razmišljalo o shader-ima, DirectX-u desete generacije, diskovima od ko zna koliko gigabajta...

PC Muzej se ne zaustavlja izložbom u Noći muzeja, već će nastaviti da se razvija, uz doniranje zanimljivih predloga Muzeju nauke i tehnike, koji će vašim i našim trudom i žrtvovanjem sentimenta za tim arheološkim iskopinama sa tavana, iz podruma i garaža, postati mnogo bogatiji. Kao i uvek, potrudićemo se da najboljim predlozima uzvratimo nekom nagradom u saradnji sa našim partnerima. Pored nagrada, smatramo da je najbitnije da naša IT ostavština ipak bude prikazana u najboljem svetlu, pre nego što zaista postane predmet proučavanja IT istoričara. Ako se takvi kod nas jednom pojave...

SLEDEĆI TEKST U PC #121
preview
Most za Adobe programe
Bojan Stojanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter