GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #121 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Philips PET715 DVD
Branislav Bubanja
Već i prvi susret sa PET715 ukazao nam je da se radi o uređaju visoke klase - pogledajmo kako Philips pristupa konstrukciji portabilnog DVD plejera.
- PC #121 (April 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Philips PET715 DVD

Nakon nekoliko interesantnih prenosnih modela DVD plejera manje poznatih proizvođača, dobili smo priliku da probamo i jedan „brendirani“ proizvod iz ove klase. Već i prvi susret sa Philips-ovim modelom PET715 ukazao nam je da se radi o uređaju visoke klase – utisku doprinosi poklopac od aluminijuma koji štiti displej, što nam govori da se Philips potrudio da obezbedi maksimalnu sigurnost najosetiljivijeg dela uređaja.

Displej je dijagonale 7“, odnosa stranica 16:9 i malo pomeren u desnu stranu. Nije nam jasna ideja dizajnera, jer nam je u početku bilo neprirodno da okvir sa leve strane displeja bude duplo širi nego sa desne strane, no čovek se najzad na sve navikne. Kvalitet displeja je odličan – ekran je napravljen u visokoj rezoluciji, pa je slika kristalno jasna. I ugao gledanja bez deformacije boja je najveći u klasi. Ispod displeja su postavljeni zvučnici koji su dovoljno glasni, ali nedostaju duboki tonovi.

Philips je odlučio da uz ovaj model ponudi mnogo ozbiljniji daljinski upravljač od onih koje nudi konkurencija: on je veći od kreditne kartice, mada i dalje manji od klasičnog daljinca; drugim rečima, dovoljno je mali da ne odudara od veličine i dizajna plejera, ali dovoljno veliki da se smeste sve potrebne komande.

Priključci za povezivanje sa ostalim uređajima smešteni su na desnom boku: Philips je napravio specijalni konektor baziran na „banani“, ali tako da se preko jednog kabla isporučuju i audio i video signal (sa druge strane kabla su stereo audio RCA konektori i RCA video konektor). Treba pomenuti i mogućnost istovremenog priključivanja dva para slušalica. Sa donje strane plejera je konektor za eksternu bateriju koja izdržava od dva do dva i po časa kontinualne reprodukcije. Priču o hardveru ćemo završiti opremom: pored baterije i ispravljača dobija se adapter za kola te kvalitetna zaštitna torba.

Softver plejera je daleko lošije urađen od hardvera. U DVD modu PET715 je regionalno zaključan na evropsku zonu, a Philips se držao tradicije da u svaki novi model plejera implementira drugačiji sistem regionalnog otključavanja. Bilo je i većih problema: na nekim diskovima nismo uspevali da pokrenemo sve titlove – na disku koji je imao dva titla, plejer je video samo jedan i samo je njega prikazivao. U drugom slučaju, na disku koji je imao četiri različita titla video ih je sve, ali je hteo da prikaže samo tri. Da misterija bude veća, neki DVD filmovi su čitani bez ikakvog problema, a zakonitost po kojoj se problem javlja nismo otkrili. Ubrzanje reprodukcije je dozvoljeno do 32x, usporenje do 1/16x, a zumiranje od 1/4x do 4x.

Reprodukcija u MP3 modu je tekla uobičajenim tokom. U menijima se prikazuje prvih 10 karaktera u imenu pesme, a za pesmu koja se reprodukuje vidi se prvih 20 karaktera; ID2 tagovi nisu podržani. Plejer bez problema reprodukuje VCD, JPEG fotografije i audio CD-ove, ali nismo uspeli da pokrenemo DTS audio diskove.

Plejer automatski učitava titlove i može da ih menja u toku DivX reprodukcije, ali titlovi moraju da budu u istom folderu kao i video fajl. Titlovi se prikazuju poravnati na levoj strani i dosta su visoko postavljeni na ekranu. Slova su jasno vidljiva, a kako i ne bi bila kada su ispisana na plavoj neprovidnoj traci. Naša slova nisu podržana, a plejer „guta“ njihove pozicije. Sa druge strane, ovaj plejer je jedan od retkih koji je bez problema reprodukovao filmove komprimovane u najnovijem XviD formatu, što je kod mnogih modela samostalnih plejera još uvek „nemoguća misija“. I podrška za DivX 6 format je napravljena na veoma visokom nivou, dok Nero Digital nije podržan.

Cena od 22.990 dinara oslikava realnu vrednost ovog uređaje. Sa hardverske strane, to je najbolje koncipiran i izrađen prenosni plejer koji smo imali prilike da probamo, dok sa softverske strane ima dosta mesta za poboljšanje. Nadamo se da će Philips poraditi i na tom segmentu.

Korisne adrese:

Philips Shop
Srpskih vladara 64, Beograd
tel: 011/2681-075




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter