GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #121 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
NajŠkolskiWEB
Mladen Mijatović
Telekom Srbija, uz medijsku podršku našeg časopisa, pokreće veliku akciju za izbor najboljeg školskog Web sajta. Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji biće u prilici da se oprobaju u Web dizajnu i osvoje vredne nagrade u vidu kompjuterskih učionica i prateće računarske opreme.
- PC #121 (April 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

NajŠkolskiWEB

Personalni računar se danas praktično podrazumeva u svakom domaćinstvu, a informatička pismenost se u modernom svetu izjednačuje sa poznavanjem azbuke – onoga ko danas ne ume da otkuca nešto u Word-u ili da pošalje e-mail, sve češće posmatraju sažaljivo, kao čoveka koji nema mnogo šanse za napredovanje u poslu, pa čak ni za zaposlenje.

Sve počinje u školskoj klupi

Kompjuterska pismenost stiče se tamo gde i „ona druga“ pismenost – u školi. Nažalost, tokom prethodne decenije škole nisu imale mnogo uslova da tu pismenost obezbede – informatički kabineti sa desetak zastarelih računara XT generacija i amber monitorima predstavljali su premiju za mnoge škole, a mladi su se sa računarima najčešće upoznavali „na neviđeno“, uz korišćenje nastavnih sredstava iz XIX veka – krede i table. Dok je Windows revolucija uveliko tekla, kod nas su se bubale DOS naredbe, programiralo na GW-Basic-u... Nastavnom osoblju kompjuteri su često bili veća nepoznanica nego učenicima, a poseban soj su činili nastavnici koji su se tvrdo držali onoga što su svojevremeno naučili na fakultetu – tako su učenici dobijali priliku da u detalje upoznaju važne stvari kao što su bušene kartice za davno zaboravljene mainframe računare. Bilo, ne ponovilo se...

Srećom, mnogo je mladih ljudi koji se dobro snalaze na računaru – čitave generacije možda nisu mnogo naučile iz knjiga, ali su nabavljale kućne računare i učile na njima, metodom pokušaja i pogreške, čukanjem po tastaturama često bez pravog razmišljanja o rezultatima (eh, koliki su operativni sistemi „stradali“ na odru znanja...) a mali trikovi i saveti su se prenosili od usta do usta, preko kompjuterskih časopisa a kasnije i po BBS-ovima. Armije entuzijasta su postepeno načele zidove predrasuda i zabluda i neko je konačno shvatio da je moderan svet mesto u kome je najskuplja roba postala informacija.

Sada je situacija daleko bolja – i dalje pomalo kaskamo za razvijenim informatičkim svetom, ali sad mu već „dišemo za vrat“. Ako neko sumnja u poslovicu da na mladima svet ostaje, neka se osvrne oko sebe i videće armije klinaca koji uče svoje roditelje kako da uključe kompjuter, čemu služi Internet i zašto je elektronska pošta efikasnija od klasične. Oni malo snalažljiviji naprave i po koji Web sajt za obližnju firmu pa vide i opipljivu finansijsku korist od svog znanja.

Pameti i interesovanja kod dece i mladih nam nikada nije manjkalo, ali je uvek trebalo nekako kanalisati tu energiju, usmeriti je tako da pogodi cilj. Insistiranje na učenju apstraktnih stvari koje učenicima slabo drže pažnju i za koje oni ne vide praktičnu primenu je pravi recept za katastrofu. Dete je radoznalo i nestrpljivo biće – njemu je potrebno da odmah vidi plodove svog rada. Ako se čitava stvar izvede u formi nadmetanja, takmičarski duh koji postoji u svakom mladom čoveku će dodatno pojačati motive, a još kada se pomenu i nagrade... Zbog toga se svi trudimo da doprinesemo informatičkoj pismenosti akcijama poput ove.

Konkurs za škole

U cilju poboljšanja računarske pismenosti mladih, Telekom Srbija, uz medijsku podršku časopisa „PC“, organizuje konkurs za izbor najboljeg školskog Web sajta. Nadamo se da će naša akcija podstaći učenike osnovnih i srednjih škola da uplove u vode informacionih tehnologija, a njihove profesore da intenziviraju rad informatičkih sekcija po školama, a sve u cilju razvoja IT svesti kod učenika.

Konkurs koji raspisujemo predstavlja tek prvi korak koji će nam omogućiti da se, kroz sadržaje školskih sajtova i direktne kontakte sa školama, upoznamo sa domaćom obrazovnom scenom i pripremimo teren za dalje akcije u ovom smeru. Nadamo se da ćemo na ovaj način stvoriti „kvasac“ za dalji rast – učenici i njihovi nastavnici koji budu učestvovali u ovom pionirskom poduhvatu oformiće lokalna jezgra za obrazovanje budućih IT stručnjaka ove zemlje. Daljim povezivanjem školskih sekcija i uz pomoć sponzora čije bi učešće bilo osigurano popularizacijom akcije, mogli bismo u bliskoj budućnosti doći do nacionalnog EDU portala po ugledu na najrazvijenije zemlje Evropske unije. A ako jednom pokrenemo takav zamajac, on će dalje sam vući napred – slobodna i jednostavna razmena informacija između škola će ojačati regionalnu saradnju, pa više neće biti „informatičkih crnih rupa“ na mapi Srbije.

Čak i najduži put počinje prvim korakom, pa se tako učenik koji je naučio osnove Web dizajna nalazi na korak ispred ostalih i ima šta da traži na sve zahtevnijem tržištu radne snage. Nismo bogati naftom niti zlatom, nismo turistički raj i baš zbog toga treba da prodajemo ono što se u savremenom svetu najviše traži – pamet!

Pravila igre

U danima kada budete u rukama držali PC #121, takmičenje će već uveliko početi – u vašu školu će stići zvaničan poziv za učešće, pa zavirite u poštansko sanduče! Sve osnovne i srednje škole u Srbiji, kako državne tako i privatne, imaju pravo učešća i svakoj će biti prosleđen zvaničan poziv od strane organizatora kao i sav materijal potreban za prijavljivanje – učešće je besplatno, nimalo ne boli, pomoći će vam da nešto naučite i pri tom se zabavite, a možete dobiti i neku od vrednih nagrada za vašu školu.

Konkurs važi za škole, a ne za pojedince a sajtovi koje treba napraviti su upravo sajtovi škola. Posle „guglanja“ po postojećim školskim sajtovima, naišli smo na šarenilo – od profesionalno urađenih i održavanih sajtova škola, preko majstorija nekolicine učenika koji su napravili nešto za svoj groš, pa sve do nedovršenih sajtova koje je neko grandiozno počeo, pa zanemario posle prvobitnog oduševljena. Entuzijasti, ne dajte se – ako je par kompjuteraša napravio svoj sajt posvećen školi, požurite kod nastavnika informatike kako bi se taj sajt ozvaničio, a onda nastavite rad na njemu. Dopunite ga zvaničnim informacijama i već ste u trci za neku od nagrada.

Oni koji već imaju potpuno funkcionalan sajt su naravno u prednosti, ali čak i oni koji nemaju ama baš ništa imaju vremena da ga naprave. Krajnji rok za prijavljivanje na konkurs je 15. maj, a do tada može dosta toga da se uradi. Ako ne stignete da dovršite posao do tada, setite se da je ovo samo početak – gledajte i učite, „ukradite“ neki trik od pobednika i dobro uglancajte svoj sajt, jer već u septembru počinje novi konkurs koji ćemo detaljno najaviti u julsko-avgustovskom dvobroju našeg časopisa (PC #124).

U čitavoj Srbiji

Uvid u školske sajtove nas je doveo do nekih neočekivanih zaključaka. Uprkos stereotipima, nailazili smo na odlične sajtove škola iz unutrašnjosti dok neke renomirane beogradske škole uopšte nisu imale sajt. Ipak, svesni postojanja manje i više razvijenih regiona, a da bi uslovi bili jednaki za sve, odlučeno je da takmičenje bude po kup-sistemu. Iz svake školske uprave, ukoliko ima prijava, žiri će izabrati jednu do tri škole koje će se nadmetati za finalne nagrade. Pobednici će učestvovati u finalu iz koga izlazi apsolutni pobednik takmičenja, a biće obezbeđene nagrade i za drugo i treće mesto. Pošto je nivo znanja učenika osnovnih i srednjih škola po prirodi stvari različit, konkurs će biti organizovan na dva koloseka – posebno za osnovne i za srednje škole, uz jednake nagrade u svakoj grupi.

Nagrade će, kao što smo već napomenuli, biti dodeljene školama – Telekom Srbija će obezbediti IT učionicu (računari i prateći softver) i DTP centre (računari, skeneri, štampači, digitalni fotoaparati) za redakcije školskih časopisa i školsko izdavaštvo, obuke za Web dizajn i programiranje itd., a PC Press će ovome dodati svoja izdanja. Biće i drugih nagrada, o kojima ćemo pisati u narednim brojevima našeg časopisa.

Tekst Konkursa biće objavljen u časopisu „PC“ i drugim sredstvima javnog informisanja, kao i na sajtovima www.telekomcentar.com i www.pcpress.co.yu , a ovde ćemo ukratko reći na šta treba obratiti pažnju. Pri ocenjivanju sajtova biće vrednovano pet elemenata: dizajn (opšti utisak, izgled, korišćene Web tehnologije), pristupačnost (lakoća navigacije i dostupnost informacija), ažurnost (veoma bitna kategorija – kod nas ima mnogo sajtova koji se postave jednom, a onda ih mesecima i godinama niko ne menja), zanimljivost sadržaja (da li su informacije na sajtu interesantne za učenike) i interaktivnost (da li učenici mogu da utiču na sadržaj sajta, da li postoje njihovi blogovi, fotografije i priče). Kako je ovo školsko takmičenje, ocene u ovim kategorijama će biti u rasponu od 1 do 5 i dodeljivaće ih stručni žiri koji će 15. juna ove godine proglasiti pobednike. Žiri će činiti poznata imena iz sveta informatike, prosvete i javnog života, ali o tom – potom. Rezultate konkursa ćemo objaviti u PC #124.

Nema ovoga, onoga...

Pošto smo opisali kako Konkurs treba da izgleda, ne bi bilo loše da ukažemo i na par stvari kojih ne treba da bude. Pre svega, ovo je Konkurs pre svega namenjen učenicima – nastavnici su tu da im pomognu i da ih vode kroz izradu sajta i prateće aktivnosti, ali ne bi trebalo da oni odrade čitav posao. Prednost će imati sajtovi koje učenici prave i održavaju a sajtovi koje su uradili profesionalci za račun pojedinih škola biće potisnuti u drugi plan. Ovakvi sajtovi ionako najčešće bivaju urađeni jednom za svagda i posle toga se ne održavaju. Ako nije obezbeđeno ni najosnovnije održavanje od strane učeničke sekcije, ovakav sajt, ma koliko lep bio, može da računa na čistog keca iz ažurnosti i teško da će biti u konkurenciji za neku od nagrada.

Kad smo već kod školske terminologije, da nastavimo jezikom razumljivim učenicima – prepisivanje ćemo takođe sankcionisati slabim ocenama. Nemojte ovo shvatiti prestrogo, niko vam neće zameriti ako ideju za svoj novi sajt pronađete na nekom već postojećem (tako se uči). Štaviše, želimo da vas ohrabrimo da koristite Internet kao alatku za rešavanje problema – tokom trajanja konkursa pratićemo vaše napredovanje i povremeno objavljivati sajtove koji su za primer. Jedino želimo da sprečimo povrede autorskih prava – uzeti source kod neke stranice i prikazati ga kao svoj je neprihvatljivo. Za pohvalu je ako sajt sadrži neku zanimljivu flash animaciju, ali ako na Internetu slučajno naletimo baš na istu animaciju na nekom stranom sajtu... Ne zaboravite nikad da je Internet svima dostupan medij, a moderni pretraživači su pravo čudo. Ne brinite, nećemo izigravati školskog policajca – ovo upozorenje shvatite samo kao naše nastojanje da konkurs protekne u sportskom duhu dobre volje i fer-pleja.

Ograničenja nema – prijavite se na Konkurs i pravite sajt kakav vam drago – svaki sadržaj koji ima veze sa školom i školskim životom je sasvim primeren. Na samom kraju, ono najvažnije – ne dozvolite da vas pokolebaju. Akcija je ovde i sada, a pozvani ste baš vi i vaša škola. Ako vam je pri ruci neki primerak Domanovićevog „Mrtvog mora“, zafrljačite ga kroz prozor. Ako naiđete na nerazumevanje kod nastavnika, poturite im ovaj članak pod nos. Svima osim nastavnici srpskog, naravno – zamerila bi nam Domanovića. I zapamtite – to kod nas može da bude!

Telekom Srbija u saradnji sa Ministarstvom prosvete i sporta Republike Srbije raspisuje

Konkurs za izbor najboljeg skolskog Web sajta

l Pravo učešća na Konkursu imaju sve osnovne i srednje škole koje rade na teritoriji Republike Srbije, a registrovane su kod Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije.

l Takmičenje je organizovano u dve kategorije – osnovne i srednje škole. Iz svake školske uprave (ukoliko postoji prijava) žiri će izabrati najmanje jedan, a najviše tri Web sajta škole, koji će konkurisati za pobednike i nagrade. Od tako izabranih Web sajtova škola biće proglašeni finalni pobednik i dobitnici druge i treće nagrade u obe kategorije (za osnovne i srednje škole).

l Škola koja želi da učestvuje u takmičenju dužna je da se prijavi na Konkurs. Prijave se šalju elektronskom poštom na adresu najskolskiweb@telekom.yu. Prijavu podnosi direktor škole. Prijava treba da sadrži pun naziv škole, mesto, opštinu, adresu, kontakt telefon, ime i prezime direktora škole, te naznaku kojoj školskoj upravi škola pripada. U prijavi se takođe navodi URL (Web adresa) školskog sajta kao i kategoriju u kojoj se škola takmiči (osnovna ili srednja škola)

l Rok za prijavljivanje sajtova je 15. maj 2006. godine

l Ocenjivanje sajtova će vršiti stručni žiri koji će imenovati Telekom Srbija.

l Ocenama od 1 (najniža) do 5 (najviša) biće vrednovano pet bitnih elemenata sajta: sadržaj, pristupačnost (navigacija), dizajn, interaktivnost i ažurnost.

l Stručni žiri će proglasiti pobednike u obe kategorije 15. juna 2006. godine. Rezultati Konkursa biće objavljeni u letnjem dvobroju časopisa „PC“ (PC #124)

l Nagrade za pobednike će obezbediti Telekom Srbija u saradnji sa IT kompanijama i PC Press-om. Spisak nagrada biće objavljen u PC #122. Pobednici će biti obavešteni o načinu preuzimanja nagrada u letnjem dvobroju časopisa „PC“ (PC #124)

SLEDEĆI TEKST U PC #121
preview
Pametni telefon i glupi virus
Zoran Kehler


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter