GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #122 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Avivo video-konverter
Uroš Radulović
Savremeni računari vas prosto mame da se upustite u svet videa, a u tom poslu su često potrebne konverzije između različitih formata. Pogledajmo šta će ponuditi veliki ATI u okviru standardnog paketa koji prati grafičke kartice...
- PC #122 (Maj 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Avivo video-konverter

Od promocije Avivo tehnologije (o kojoj je detaljno pisao naš urednik Voja Gašić u PC #118), kanadski proizvođač video čipova je predstavio nekoliko novih verzija svojih Catalyst drajvera, koji su doneli podršku za SMP sisteme (čitaj dual-core procesore), napredno enkodiranje MPEG-2 strima i "hardversko" dekodiranje H.264 formata. Međutim, ATI još uvek zaostaje za konkurencijom u određenim segmentima (OpenGL) i u podršci "alternativnih" operativnih sistema (poput Linux-a). Toga su svesni pre svega korisnici, koji "utehu" pronalaze na drugoj strani, ali i sam ATI, koji pokušava da ih privuče raznim "pogodnostima". ATI AvivoXCode je jedna od njih.

Softver uz kartice

AvivoXCode je video-konverter koji će se ubuduće isporučivati sa standardnim verzijama ATI-jevih drajvera. Iako je u potpunosti samostalna aplikacija, AvivoXCode se pokreće iz ATI-jevog Control centra (tačnije iz basic profila), dok se za dekodovanje i enkodovanje koristi engine ATI-jevog Multimedia centra. Jasno je da se AvivoXCode u velikoj meri oslanja na ATI-jeve drajvere, pa je sasvim logično da je za njegovu upotrebu potrebna najnovija verzija Catalyst softvera (podržane su i starije verzije - mi smo probali i sa 5.11). Traži se, naravno, i ATI kartica iz najnovije x1k serije, u koju spadaju i najjeftiniji modeli 1300. AvivoXCode koju smo dobili na test je podržavao mnoštvo različitih video formata počev od MPEG-1, 2 i 4, DVD, WMV 9, H.264, Video CD i Super Video CD. Izvorni video koji želite da konvertujete može biti u bilo kom formatu, dok god za njega imate odgovarajući DirectShow filter.

ATI-jev AvivoXCode konverter je prilično jednostavan za upotrebu. Previše jednostavan, dodali bismo, jer se konverzija vrši u dva koraka: u prvoj fazi konverzije se biraju izvorni video materijal i njegova destinacija, dok se u drugoj fazi određuju tip kompresije i njegov bitrate. Za sada ne postoje opcije koje su tiču rezolucije video materijala ili kvaliteta audio komponente, što je neoprostivo kod bilo kog ozbiljnijeg konvertera. Da stvar bude gora, i sama kontrola bitrate-a je ograničena jer zavisi, verovali ili ne, od bitrate-a i formata izvornog fajla!

(s leva na desno) DivX, Xvid, Avivo

Rezolucije komprimovanog materijala se automatski menjaju za neke formate. AvivoXCode je izvorni fajl u MPEG-2 formatu i rezoluciji od 720*576 prilikom kompresije u MPEG-4 samovoljno smanjio na (i dalje prihvatljivih) 640*512. Za druge formate važe drugačiji kriterijumi. Ovo i nije toliki minus, ali ukoliko budete radili sa nekim High Definition materijalom bićete osuđeni na (relativno) niske rezolucije, osim u slučaju da konvertujete HD materijal u MPEG-2. No, AvivoXCode nije ni namenjen takvim akrobacijama, ali ograničen izbor bitrate-a i odsustvo naprednih (tj. bilo kakvih) opcija za kontrolu kvaliteta audio signala predstavljaju ozbiljne nedostatke, koji AvivoXCode automatski diskvalifikuju kao softver namenjen zahtevnim korisnicima.

Brzina kao adut

Naravno, nije sve crno. Za kompresiju MPEG-2 fajla u popularni MPEG-4 AvivoXCode konverteru je trebalo samo 57 sekundi, dok je za isti fajl VirtualDub u kombinaciji sa XviD kodekom, potrošio čitava tri minuta. Iako nam se u prvom trenutku učinilo da je za ovoliku razliku u brzini odgovorna i GPU jedinica, odnosno njeno "sudelovanje" u operaciji komprimovanja, na kraju balade se ispostavilo da ceo posao i dalje obavlja CPU. Temperatura GPU-a je tokom kompresije ostala nepromenjena, što ide u prilog ovoj tvrdnji. Na odlične performanse su uticali efikasni algoritmi (ili samo jedan algoritam?) i odlične SMP optimizacije. Naime, sve testove smo obavili na dual-core PentiumD 830 procesoru, čije je zauzeće tokom kompresije bilo maksimalno, što se ne može reći za XviD i DivX. Kada smo već kod DivX-a, koji je inače koliko-toliko optimizovan za SMP, procesorsko zauzeće je retko prelazilo 60%.

Hladan tuš je usledio nakon reprodukcije komprimovanog materijala. Zbog ograničenja AvivoXCode konvertora, originalni MPEG-2 zapis je bio u 640*348 rezoluciji, a za samu konverziju MPEG-2 zapisa u MPEG-4 su bili zaduženi VirtaulDub i, naravno, AvivoXCode. Avivo je po pitanju kvaliteta bio najgori. Zanemarićemo anomalije (kojih je bilo) i koncentrisaćemo se na probleme koji su izgleda simptomatični za sve formate, što potvrđuje tezu da se koristi samo jedan algoritam za kompresiju. Slike u prilogu ilustruju neke od problema: primećuju se "kockaste" strukture u nekim zonama, jasni "otisci" kompresije, ali i činjenica da AvivoXCode jednostavno zanemaruje detalje (odsjaj u očima). Tada na scenu stupa filter, koji detalje jednostavno eliminiše.

Da li je od alata koji se tek pojavljuje u prvoj verziji moglo da se očekuje više? Iako je AvivoXCode dostupan za download sa zvaničnog sajta, ATI mudro poredi performanse svog čeda sa Windows Media Encoder i Nero Recode rešenjima, u odnosu na koja je superiorniji po pitanju brzine i kvaliteta prikaza. Međutim, DivX i XviD i dalje ostaju neprikosnoveni u pogledu kvaliteta. ATI još nije bacio sve karte na sto, jer je očigledno da ova verzija AvivoXCode-a prilikom kompresije ne koriste resurse GPU jedinice. Do pojave novog konvertera, AvivoXCode će ostati zanimljiv samo korisnicima kojima je neophodno brzo i jednostavno transkodiranje video materijala iz jednog formata u drugi.

www.ati.com

SLEDEĆI TEKST U PC #122
nopreview
ADSL: broadband za vas
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter