GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #123 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HP LaserJet 5200
Milan Četić
Najstariji aktivni HP-ov laserski štampač, LaserJet 5100, konačno je "penzionisan" a nasledio ga je HP LaserJet 5200. Šta on novo donosi u svet A3 lasera?
- PC #123 (Jun 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HP LaserJet 5200

Najstariji aktivni HP-ov laserski štampač, LaserJet 5100, konačno je „penzionisan“ a nasledio ga je HP LaserJet 5200, koji se po mnogim osobinama razlikuje od prethodnika. Glavni razlog za ovako dug životni vek LJ 5100 leži u činjenici da mono laserski štampači A3 formata kupcima nisu posebno atraktivni. Pri tom su glavni kupci ovog štampača bili oni koji se bave pripremom za štampu – kvalitet otiska ovog štampača je postao legendaran toliko da su ga i neke firme koje proizvode štamparske mašine preporučivale u low-end pre-press rešenjima. LJ 5200 verovatno neće naslediti svog „starijeg brata“ u ovoj oblasti – pokazalo se da štampači koji štampaju jako brzo (a LJ 5200 je 50% brži od prethodnika) nanose sloj tonera koji nije dovoljno „gust“ da bi se njegov otisak bez ograničenja koristio za štampu na pausu (ili, ređe, na mat filmovima).

Sa brzinom štampe od 35 A4 strana u minutu (i 18,5 A3 ppm), LJ 5200 spada među ozbiljne kancelarijske uređaje koji mogu da opslužuju grupe korisnika srednje veličine. Pri tom je maksimalna hardverska rezolucija štampe i dalje punih 1200 tačaka po inču, a 460 MHz procesor i standardnih 128 MB memorije garantuju da se on praktično nikada neće „zagrcnuti“, čak ni prilikom štampe vrlo kompleksnih fajlova. Kvalitet štampe na „običnim“ papirima je veoma visok.

U EIO slotove mogu da se stave dodatne mrežne kartice ili hard diskovi. Inače, štampač se proizvodi u tri verzije, od kojih dve (5200tn i 5200dtn) imaju mrežnu karticu standardno ugrađenu na ploči, dok se kod osnovne mreža ugrađuje dodavanjem EIO kartice koja može biti za 100-megabitnu ili 1 G mrežu. Verzije tn i dtn imaju i dodatnu fijoku, a dtn i dodatak za automatsku dvostranu štampu. U EIO slot (postoji samo jedan) se može staviti i hard disk, sa kojim se štampača dobija i job retention opcije (kao što je sigurna štampa sa PIN kodom kojeg treba uneti pre nego što se dokument odštampa).

LJ 5200 je uspešno nasledio prethodnika u oblasti štampe tehničkih crteža. Naime, u procesu projektovanja često se ukazuje potreba za izlaznim uređajem koji može jako brzo da odštampa radne ili idejne verzije crteža ili delova projekta. U takvim situacijama štampači velikog formata (ploteri) znaju da budu spori i komplikovani za rukovanje, a njihova velika prednost – mogućnost štampe na formatima većim od A3 – i nije toliko važna. Za takve korisnike povećanje brzine štampe i radne memorije štampača imaju vrlo veliki značaj. Važno je da sada ovaj štampač, sa novim instant fjuzerom, može da izbaci prvu stranu za samo 10 sekundi.

Kapacitet kasete sa tonerom je sada 12 hiljada strana po ISO 19752 standardu. Zato je HP LaserJet 5200 interesantan i korisnicima koji ne poseduju veliko tehničko znanje (prosečna frekvencija zamene tonera je 3-4 puta godišnje), pa može da bude zanimljivo rešenje i tamo gde štampa na A3 formatu nije neophodna, ali povremeno dobro dođe.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #123
preview
Airlive džepni ruter
Aleksandar Veljković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter