GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #123 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Airlive džepni ruter
Aleksandar Veljković
Testirali smo proizvod tajvanskog proizvođača mrežne opreme Air Live, dimenzija manjih od mobilnog telefona - Pocket AP/Router 802.11G. To je wireless ruter koji može da radi u tri režima...
- PC #123 (Jun 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Airlive džepni ruter

Proizvod kod nas slabo poznatog tajvanskog proizvođača mrežne opreme Air Live, dimenzija manjih od mobilnog telefona, upravo se tako zove – Pocket AP/Router 802.11G (model WL-5480PAP). U pitanju je wireless ruter koji može da radi u tri režima: access point (AP), client i router. Na taj način on može da odgovori svim potrebama za bežičnim pristupom u kućnom okruženju, čemu je prevashodno namenjen.

Zašto ruter u kući? Oni koji su potrošili silno vreme i trud kako bi kablovski ili ADSL modem priključen na jedan računar učinili ravnopravno dostupnim (bilo putem bežične ili LAN konekcije) ostalim računarima u domaćinstvu znaju vrlo dobro odgovor – ruter je optimalan način da svi vaši računari na potpuno isti način pristupaju svim servisima svetske mreže (HTTP, FTP, mail, telnet, itd.), kao i da međusobno komuniciraju u brzom i jasno organizovanom mrežnom okruženju. Danas, kada se WLAN konekcija kod notebook računara već podrazumeva a WLAN adapteri za desktop konfiguracije koštaju manje od kablova koje biste morali da nabavite da biste „umrežili“ vaš dom klasičnim putem, bežični pristup naprosto nema racionalnu alternativu.

Iako AirLive Pocket AP/Router nema eksternu antenu, uređaji u susednoj sobi će njegov signal još uvek primati dovoljno snažno da komunikacija maksimalnom brzinom (54 Mbps) ne bude dovedena u pitanje. Zahvaljujući maloj potrošnji, ovaj uređaj se može napajati dvojako: preko AC/DC ispravljača koji se isporučuje s njim ili USB porta računara na koji je priključen, specijalnim kablom koji se takođe dobija u paketu. Na taj način štedite strujne priključke, a njegovo korišćenje postaje moguće i u uslovima kada ne postoji fiksni izvor električne energije, npr. kada se sa svojim notebook računarom nalazite negde na terenu (ne zaboravite da ovaj uređaj radi i u client modu!). U skladu s takvom orijentacijom, Air Live Pocket AP/Router stiže spakovan u praktičnu kožnu torbicu manju od nesesera za kozmetiku, koja se sjajno može kao dodatna oprema spakovati u vašu torbu za notebook, a u kojoj su predviđena mesta za sve kablove koji se isporučuju u paketu.

Pocket AP/Router raspolaže samo jednim UTP priključkom, namenjenim LAN ili WAN konekciji, što znači da svoju osnovnu ulogu ostvaruje isključivo kao bežični izvor signala. Uređaj je jednostavan za konfigurisanje, pošto u sebi poseduje operativni sistem i ne traži drajvere – onog trenutka kada ga bilo koji klijent detektuje kao novu mrežu u okruženju i kada prihvatite povezivanje na nju, da biste ušli u menije za podešavanja dovoljno je da u browser-u unesete njegovu matičnu IP adresu (192.168.1.1).

Raspoložive opcije se razlikuju u zavisnosti od režima u kome ruter radi, a parametri su jasno grupisani i uz elementarno poznavanje mrežnog konfigurisanja sve bitne postavke ćete podesiti za manje od minuta. Manje iskusnima na raspolaganju je i wizard mod za konfigurisanje, a čak se i nadogradnja njegovog internog softvera (firmware) može obaviti iz sistema menija.

Cena ovog izuzetno dopadljivog bežičnog rutera još uvek nije poznata – radi se o uzorku koji smo dobili od proizvođača – ali znajući da se AirLive proizvodi nalaze u distributivnom programu eSys lanca koji se sve više širi i u našoj zemlji, verujemo da je raspoloživost Air Live Pocket AP/Router-a na našem tržištu izvesna.

Korisne adrese:

Airlive
http://www.ovislink.com.tw

SLEDEĆI TEKST U PC #123
preview
Sapphire x1900 GT
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter