GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #123 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sapphire x1900 GT
Voja Gašić
Iako se nVidia i ATI trude da nam objasne kako su SLI i CrossFire naprosto neizbežni, zadovoljstvo je dočekati razumnija rešenja koja se uklapaju u razumniji budžet.
- PC #123 (Jun 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sapphire x1900 GT

Iako se nVidia i ATI trude da nam objasne kako su SLI i CrossFire naprosto neizbežni, zadovoljstvo je dočekati razumnija rešenja koja se uklapaju u razumniji budžet. Čak i ako se opredelite za rešenje na jednoj kartici, vrhunski modeli su često preskupi za prosečan (pa i natprosečan) džep – cifru od 200 evra pominjemo kao „granicu razuma“. Grafički akcelerator od oko 200 evra pokrenuće apsolutno sve aktuelne aplikacije (pa i igre) u punom sjaju, na uobičajenim monitorima od 17“ i 19“, u „prirodnoj“ rezoluciji 1280×1024.

Proizvođači se, prirodno, trude da tu granicu pomere iznad 200 evra, pa su poslednjih meseci u centru pažnje kartice koje koštaju 300 dolara, što bi prevedeno na naše tržište trebalo da obuhvata cenovni rang od 240 do 300 evra, naravno pre svega u zavisnosti od količine (256 ili 512 MB), brzine i vrste memorije. Iako u tom segmentu leže gotovo svi ATI Radeon x1800 modeli sa 256 MB memorije (pa i poneki sa 512 MB), ATI nam je sredinom meseca priredio iznenađenje modelom x1900 GT sa nekoliko zanimljivih detalja.

Radi se o regularnom R580 grafičkom procesoru sa 36 (umesto 48) piksel procesora, 12 (umesto 16) teksturnih i 8 verteks procesora – očigledno su to R580 GPU kartice kod kojih je četvrtina kapaciteta isključena jer nisu prošli test. ATI je odlučio da x1900 GT ponudi kao built-by-ATI rešenje, što je samo po sebi neuobičajeno. Projektovana cena je oko 350 dolara, što je već najniži iznos za karticu x1900 generacije. U natezanjima oko toga šta će od ATI-ja doći ovog meseca, ponovo je proradila veza PC-CT-Sapphire i u rekordnom roku dobili smo primerak GT-a od kompanije Sapphire koji će se početkom meseca naći u ponudi CT Computers-a. Sapphire ponuda je zanimljiva iz nekoliko razloga, pošto dobijate dvogodišnju garanciju, pristojan softverski paket sa PowerDVD plejerom i sedam demo igara. Kad ih „proigrate“, možete naručiti dve od njih u punoj verziji (dobićete kodove koji „otključavaju“ demoe u pune verzije igara). Poslastica ide na kraju, pa Sapphire za svoj proizvod preporučuje cenu od 300 dolara – zato proverite cenu u ComTrade šopovima, jer će kartice do izlaska ovog broja „PC“-ja biti na lageru CT Computers-a.

X1900 GT

Gde smestiti x1900 GT na skali savremenih grafičkih kartica? Vrlo blizu modela x1800 XT od koje jeste neznatno sporiji, ali je inače gotovo isti, što se odnosi na štampanu ploču kojoj nedostaju samo neke komponente za stabilizaciju napajanja. Čak je i sistem za hlađenje potpuno isti i očigledno preuzet od ATI-ja, jer se ispod Sapphire nalepnice nazire Ruby koja je štampana na gornjem limu. Da ne bih izazvao porodični incident vadeći x1800 XL iz AMD64 mašine u sred noći kada se igraju igre, uporedio sam GT sa svojim starim x800 XL na Intel 2.8 platformi, uz uobičajene ograde da su rezultati utoliko slabiji jer ja ne overklokujem sistem, niti gasim servise. Od ekipe entuzijasta ćete već saznati vrhunske domete ovog modela, a verovatno i mogućnosti da ga preradite u „puni“ x1900 aktivirajući komponente shader sistema. x1900 GT na 575/1200 MHz radi skoro kao x1800 XT, manje se greje (R580 je rađen u „sitnijem vezu“ od R520 GPU-a) i vuče nešto manje struje, iako mu je potrebno dodatno napajanje.

Treba li nabavljati x1900 GT ako je x1800 XT za nijansu brža, a u ovom trenutku verovatno i desetak evra jeftinija kartica? Pored bonusa koji nudi Sapphire, odgovori su veoma jednostavni: uvek treba kupovati najnoviju tehnološku generaciju. Primera radi, Vista traži DirectX 9.0c grafički adapter (iako je ugrađen DirectX 10), pa čak i ako vam nije potrebno toliko grafičke snage, radije se opredelite za Radeon x1300 nego za Radeon 9250; razlika u ceni bi trebalo da bude minimalna.

Da se časno ime ATI-ja ne bi izgubilo i bilo predstavljeno samo Sapphire proizvodom pobrinula se ovdašnja kancelarija koja „na mišiće“ izvlači novu XPRESS 3200 platformu za novu generaciju AMD procesora, ali i još jedan x1900 model. Ne bilo kakav, već x1900 All-in-Wonder. Kartica je (začudo) single-slot, dakle za normalne ljude, tjuner je uobičajenio kombinovani PAL analogni i DVB-T, veoma tanak i „raspoređen“ sa obe strane štampe. Nešto masivniji hladnjak i malo veći ventilator spadaju u uobičajene ATI-jeve mere predostrožnosti da kod AIW modela „ništa ne može da krene naopako“. To je i razlog što je punokrvni R580 GPU gonjen na „svega“ 500 MHz, a memorija na 960. To daje mnogo prostora za eksperimentisanje, pa su momci koji se time bave (ne ja) uspevali da poteraju GPU 18% procenata brže, a memoriju da ubrzaju čak za 42% pomoću standardnog ATI overclocking alata.

AIW je najčuveniji po softverskom paketu koji omogućava sve što vam padne na pamet sa TV i video signalom, bio on analogni ili digitalni. Fasciniraju besprekorni prikazi na oba monitora koja koristim (Samsung 960BF i Sony SDM-S74) u Pocket Imager-u. Sapphire ima dva DVI izlaza, dok AIW obiluje opcijama za drugi displej, ali kod oba se jasno vidi uticaj 10-bitnog DAC-a, HDR-a i AVIVO tehnologije pri gledanju videa. Zbog svega toga x800 će biti zamenjen, a da li se odlučiti za AIW ili ipak dopuniti Theater 550 (AIW ima „običan“ Theater) sa x1900 GT (ili bez GT) stvar je detaljnije računice i razmatranja potreba. Ionako ćemo sve ponovo menjati kad izađe Vista...

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #123
preview
Unitek zvučnici
Branislav Bubanja


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter