GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #124 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
28, za poneti kući
Slađana Radivojević, Nenad Akšić
Već nekoliko godina vas ubeđujemo da početak letnje sezone predstavlja idealnu priliku za nabavku prenosnog računara, pošto veliki proizvođači baš tada pripremaju lepa iznenađenja za kupce. Da li je i 2006. godine tako pokazaće pregled 28 aktuelnih modela sa domaćeg tržišta...
- PC #124 (Jul/Avgust 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

28, za poneti kući

Uporedni test je bio idealna prilika da sagledamo situaciju na domaćem tržištu, ali i trendove razvoja notebook računara namenjenih kućnim korisnicima. Za početak vas možemo uputiti na uporedni test objavljen u letnjem dvobroju 2005. godine, kada su obuhvaćeni desktop replacement notebook-ovi sa Pentium 4 i Athlon 64 procesorima. Sada se stvari malo menjaju: nijedan računar nema "čistokrvni" desktop procesor, a potencira se Centrino standarda u svim segmentima, uz dodavanje multimedijalnih opcija koje su bile rezervisane za desktop računare. Bežična povezivanja su u postala nezaobilazan deo svakodnevnice, na poslu ili u kući, pa prenosnici koji nemaju wireless adapter predstavljaju retkost. Direktna posledica ovakvih trendova su manji, tanji, opremljeniji, ali i jeftiniji notebook računari - bilans našeg testa je čak 16 Centrino računara. Sa druge strane, čak 13 modela prošloj generaciji Centrino standarda (Sonoma), dok su se na testu našla samo dva Centrino Duo i jedan Centrino (Solo) računar, koji inače čine veći deo ponude na razvijenim tržištima.

Šta je potrebno kupcu? Kada imate priliku da vidite i probate dosta modela, apetiti postaju veći, a kriterijumi viši. Možda se vama čini da nije problem da gledate film na dijagonali od 12" ili da na more nosite računar čija je masa 4 kg, ali tako rezonujete samo zato što to niste zaista i radili. Zato se najpre zapitajte: "Za kakve namene mi je potreban računar?" U slučaju da su vam se smučili kablovi razvučeni po stanu, a želite da koristite vaš notebook za "Internet i Office", onda će skoro svaki notebook zadovoljiti vaše potrebe. Sledeći nivo upotrebe računara podrazumeva "malo muzike i filmova" tj. elementarnu multimedijalnu primenu, za koju je već potreban "ozbiljniji" hardver. Monitor dijagonale 15" je apsolutni minimum, pa prema tome i kriterijum da bi se neki notebook našao na testu. Na sledećem nivou su korisnici koji vole "ponekad nešto da odigraju". Za nekoga je igranje i besomučno "ubijanje" kuglica u Zoom-i, dok za druge ni rezolucija od 1024*768, sa srednjim nivoom detalja u F.E.A.R-u nije dovoljna. Za 2D igranje će vam biti dovoljan bilo koji grafički akcelerator (pa i onaj integrisani), dok za neke igre nije dovoljan ni najjači grafički adapter u svojoj mobilnoj varijanti. U slučaju da želite ugrađeni TV tjuner, izbor je jako sužen, ali uvek možete dokupiti eksterni.

Kako smo testirali?

Testiranje notebook-ova namenjenih kućnoj primeni se u nekoliko tačaka razlikuje od testa notebook-ova namenjenih poslovnim korisnicima. Testu autonomije baterije se ovde posvećuje nešto manje pažnje, a i performanse se posmatraju na različite načine. Za merenje performansi smo koristili tri benchmark programa: Business Winstone 2004 nam govori kolika je upotrebljivost računara u "kancelarijskim" poslovima, 3D Mark prikazuje performanse u 3D aplikacijama i igrama, a PC Mark05 je pogodan za merenje važnih parametara koji opisuju performanse sistema.

Nismo se bavili (tabelarnim) ocenjivanjem upotrebljivosti touchpad-a, tastature ili displeja - opaske ćete pročitati u komentarima koji se odnose na konkretne modele. Naime, u kućnim uslovima uvek možete prikačiti miša, tastaturu ili čak povezati notebook na monitor. Hardverske prepreke na testiranim modelima ne postoje: svi modli imaju D-Sub izlaz i dovoljan broj USB priključaka. U slučaju da želite da povežete eksternu tastaturu ili miša koji imaju PS2 priključak, situacija se drastično menja jer od svih testiranim modela samo IBM ThinkPad R52 ima PS/2 priključak. Slična je situacija i sa serijskim i paralelnim portovima, koji su postali pravi raritet.

Nismo se bavili ni računanjem raznih vrsta indeksa, jer je kod izbora notebook-a najvažniji način na koji ga neko subjektivno doživljava. Naše preporuke uzmite kao okvirne, pogledajte rezultate, podvucite crtu i odlučite šta vam je potrebno. Pre kupovine svakako isprobajte touchpad i tastaturu da biste videli možete li "živeti" sa njima.

Za opis 28 notebook računara, tabelu karakteristika i preporuke za kupovinu pogledajte PC #124.

SLEDEĆI TEKST U PC #124
preview
Comtrade u osnovi
Uroš Radulović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter