GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #124 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Comtrade u osnovi
Uroš Radulović
Nova ComTrade Basic linija računara objedinjuje osobine važne za korisnike koji ulaze u PC svet. Pogađate, cena je jako pristupačna!
- PC #124 (Jul/Avgust 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Comtrade u osnovi

Kao što ComTrade-ova izjava za štampu kaže, svako domaćinstvo u Srbiji može sebi da priušti jedan računar, iako je platežna moć građana izuzetno niska za evropske standarde. Svi znamo da su računari danas postali pristupačni, ali se neki s pravom pitaju da li računar koji košta koliko i prosečan televizor može istovremeno da bude kvalitetan i pouzdan u meri u kojoj se to očekuje. Nova ComTrade Basic linija računara objedinjuje osobine važne za korisnike koji ulaze u PC svet, a to su na prvom mestu pouzdanost i kvalitet, a zatim i pristupačna cena.

ComTrade Basic je platforma koju ćete naknadno, u dogovoru sa prodavcem, proširiti i nadograditi u skladu sa potrebama. Osnovu računara čine Gigabyte 8S661FXMP-RZ matična ploča sa SIS-ovim 661FX IGP čipsetom, koji je namenjen Intel-ovim s478 procesorima. Ploča je opremljena sa samo dva DIMM slota za memoriju, a po ComTrade-ovoj specifikaciji bi svaki računar imao po 256 MB DDR400 memorije. Nemojmo zaboraviti da će integrisani grafički adapter za svoje potrebe „ugrabiti“ još 32 MB (maksimalno 64), što opet predstavlja neki minimum za komforan rad u Windows-u. Na svu sreću, cena DDR modula je povoljna, pa se problem rešava nadogradnjom ili kupovinom još jednog modula od 256 MB. Procesor je inače Intel-ov, a radi se o Celeron-u iz 310 serije, koji radi na 2,13 GHz. Integrisana 5.1 zvučna kartica i 100 Mbps LAN adapter, kao i 56k modem zaokružuju CT-ovu Basic konfiguraciju.

O zahtevnijim operacijama poput igranja najnovijih naslova na ovom računaru nema govora, jer je integrisano grafičko rešenje skromnih mogućnosti. Ako apetiti narastu, jednoga dana možete dokupiti bržu AGP karticu, koju ćete bez problema instalirati, pošto je Gigabyte-ova ploča opremljena AGP slotom. Ploča inače poseduje i dva SATA porta, iako je isporučeni Maxtor-ov disk kapaciteta 80 GB izrađen po PATA standardu. Optički uređaj nije uračunat u cenu konfiguracije, jer ComTrade tvrdi da svaki korisnik i kupac ima drugačije zahteve. Ta opcija je zato ostala otvorena, tako da ćete prilikom kupovine Basic računara u nekom od ComTrade-ovih šopova moći da izaberete i doplatite za DVD-ROM (18 evra), combo uređaj (29 evra) ili DVD pisač (37 evra za LG-jev model).

Za cenu od 200 evra (u koju nisu uključeni monitor i optički uređaj) od ComTrade-ovog Basic računara nismo mnogo očekivali. Ipak, obradovali su nas ComTrade-ov nastup i politika, jer iza svake komponente u ovom računaru stoji renomiran proizvođač, što garantuje visok kvalitet i smanjuje verovatnoću otkaza. Za prvih sto kupaca, CT je obezbedio i prikladne poklone: prenosive Corsair flash diskove od 256 MB. Šta čekate?

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter