GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #124 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jugodata u CrossFire izdanju
Uroš Radulović
Konfiguracija je zasnovana na najnovijoj Intel Bad Axe ploči, na kojoj se nalazi Intel-ov 975X čipset namenjen high-end korisnicima.
- PC #124 (Jul/Avgust 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jugodata u CrossFire izdanju

Jugodata u svom asortimanu ima konfiguracije namenjene zahtevnijim korisnicima, a od zaposlenih u ovoj firmi smo saznali da se uskoro sprema i nova linija računara koji će, po tehničkim karakteristikama, pripadati srednjem ili višem tržišnom segmentu. Kao nagoveštaj tih promena Jugodata je poslala konfiguraciju, koja odudara od njihovih modela koje smo predstavljali u „PC“-ju.

Konfiguracija je zasnovana na najnovijoj Intel Bad Axe ploči, na kojoj se nalazi Intel-ov 975X čipset namenjen high-end korisnicima. O ovoj ploči nismo imali prilike mnogo da pišemo, što je prava šteta, jer se radi o jednoj od najboljih ploča za nove PentiumD procesore. Intel je po prvi put korisnicima učinio dostupnim opcije BIOS Setup-a koje se tiču overklokovanja, o čemu ćemo više pisati kada se budu pojavile ploče sa 965 čipsetom. Naravno, procesor je PentiumD 830, koji koristi nešto starije Smithfield jezgro i radi na frekvenciji od 3 GHz. Jugodata je razvila odlične poslovne kontakte sa kanadskom kompanijom MDG, što je ovoj domaćoj firmi omogućilo da uvek bude „u trendu“ kada su novi Intel-ovi procesori i tehnologije u pitanju. Pošto je Intel konačno predstavio Core 2 seriju procesora, ne sumnjamo da će se Jugodatina upornost i istrajnost u prodaji Intel-ovih rešenja višestruko isplatiti.

Najsnažniji utisak na nas su ostavili kućište i grafički podsistem. Kućište je nama nepoznate marke Casetek i u potpunosti je izrađeno od aluminijuma, a njegova unutrašnjost (i spoljašnost) je rešena po ugledu na najbolja Cooler Master-ova ili Chieftec-ova rešenja, jer prostora u unutrašnjosti ima na pretek, a šrafova praktično i nema. Dopao nam se i prilično veliki LCD displej sa prednje strane kućišta, preko kojeg ne samo da možete da očitavate temperaturu tri priložena senzora, već i da kontrolišete brzinu kojom se ventilatori u kućištu okreću.

Grafički podsistem računara čine dve ATI 1900 XT kartice povezane u CrossFire sistem. O snazi 1900 XT kartica smo sve rekli u prethodnim tekstovima, ali se CrossFire sistemima sa dve Radeon 1900 kartice nismo „igrali“. Ako se sa jednom X1900 karticom većina naslova može igrati komotno u najvišim rezolucijama, nepotrebno je reći da ćete sa dve pokrenuti šta god da vam padne na pamet, sa sve uključenim AA i AF filterima, HDR renderovanjem... O frame rate-u nećete morati da brinete barem dve godine.

Ako mislite da ovakva konfiguracija predstavlja samo zanimljivost i temu za popunjavanje prostora u našem časopisu, iznenadiće vas informacija da je Jugodata ovaj sistem zapravo već prodala. Sticajem okolnosti smo imali priliku da upoznamo i kupca, koji je na pitanje za šta će koristiti ovaj sistem odgovorio: „Za svašta.“ I zaista, konfiguracija odlično odgovara tako opisanoj primeni.

Korisne adrese:

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

SLEDEĆI TEKST U PC #124
preview
Canon: Generacija 5
Boris StanojevićRoche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter