GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #125 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Za mogućnost više
Vladimir Cerić
Male su šanse da ste kupovinom notebook-a zaokružili investiranje u svoje mobilno poslovanje. Uobičajeni dodaci su miš i torba, ali ima i stvari kojih se setite tek kasnije. Predstavljamo kompletno okruženje za HP-ovu poslovnu klasu notebook-ova.
- PC #125 (Septembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Za mogućnost više

Kao i kod stonih računara, za domaće kupce je cena često jedini bitan parametar pri kupovini prenosnog PC-ja. Samim tim najbolju prođu imaju modeli sa dna ponude, koje sami proizvođači svrstavaju u klasu kućnih (desktop replacement) notebook računara. Oni su opremljeni samo osnovnim opcijama, i neretko su im najvažnije osobine za jedan notebook (poput brzine rada ili autonomije na baterijama, ali i kvaliteta izrade i upotrebljenih materijala) osetno slabije, ponekad i do tačke gde se dovodi u pitanje njihova ukupna upotrebljivost. Retke su firme koje su spremne da svojim zaposlenima kupe računar iz više, poslovne klase, koji je često duplo skuplji, ali i adekvatno opremljen i kvalitetnije izrađen. Na primeru HP-ovih modela nx6110 i nc6220 pokazaćemo vam koje su to razlike i zašto se ponekad zaista isplati kupiti skuplji uređaj.

Biznis... i još ponešto

Najprodavaniji HP-ov notebook na našem tržištu je nx6110, i to njegove verzije sa najsiromašnijom opremom i bez unapred instaliranog operativnog sistema. Za razliku od najslabijih modela drugih proizvođača, ovaj HP je izrađen od prilično kvalitetnih materijala, ima dobru tastaturu i solidan ekran, što čini osnovu upotrebljive platforme. Ipak, procesor bez naprednih mogućnosti uštede energije, (pre)malo radne memorije, odsustvo wireless adaptera i, konačno, izostanak softvera čine rad na njemu manje komfornim, a u nekim situacijama i neprijatno neudobnim (npr. intenzivan rad na terenu). Ako će vam notebook uglavnom stajati na radnom stolu, možda je bolje investirati u desktop računar sa TFT monitorom (mada sa padom cena notebook-ova i to dolazi pod znak pitanja), ali ako vam je posao vezan za čestu promenu lokacije i rad na terenu, trebalo bi da razmislite o investiciji u kvalitetniji i bolje opremljen notebook.

Na stepeniku iznad u HP-ovoj ponudi je serija nc6120, ali ćemo je mi preskočiti i pozabaviti se samim vrhom ponude poslovnih modela, serijom nc6220 (tokom jeseni će ih zameniti novi modeli adekvatnih karakteristika, sa novom Intel Core platformom). Na prvi pogled se ne vide razlike u odnosu na najslabiju seriju: crno, uglasto kućište je i dalje tu, 14“ ekran je doneo nešto manje dimenzije i masu, ali za posmatrača koji zaključke donosi samo na osnovu spoljašnjosti notebook-a ključne razlike nema. One se, dakle, kriju „ispod haube“. Prva važna razlika je magnezijumsko ojačanje poklopca nc6220, koje štiti ekran od udaraca i čini računar mnogo čvršćim i otpornijim. Tu je i osetno kvalitetnija tastatura, koja je po upotrebljivosti i dobrom rasporedu sustigla standard IBM-ovih notebook-a, što može biti presudno kod korisnika koji unose dosta teksta (npr. novinara). Ljudima koji su često u pokretu će značiti i za 500 grama manja masa – 2,25 u odnosu na 2,75 kilograma ne znači puno, ali ako notebook nosite sa sobom svaki dan, brzo ćete shvatiti da je svaki gram važan.

Olakšanje je postignuto ugradnjom 14“ umesto standardnog 15“ ekrana – radna površina se smanjila za inč, ali višemesečno iskustvo u radu za ovim notebook-om govori da to smanjenje nećete osetiti. Rezolucija je i dalje 1024×768, pa ni transfer sa stonog računara opremljenog 17“ CRT-om neće predstavljati problem. Kako je ovo notebook namenjen poslovnim primenama, grafički adapter je integrisan u Intel-ov 915GM čipset, mada postoje i modeli sa ATI Mobility Radeon čipovima. Važan detalj vezan za displej je ambient light senzor, koji podešava jačinu pozadinskog osvetljenja ekrana u odnosu na osvetljenje okruženja. Time se smanjuje zamor očiju korisnika, ali i povećava autonomija rada za skoro 20%.

Upadljiva Centrino nalepnica ukazuje na kompletno Intel okruženje na ovom notebook-u. Intel 2200BG wireless kartica je pokazala solidne rezultate u raznim WLAN okruženjima, od kućnih, preko onih u nekoliko domaćih firmi, pa do javnih hot spot-ova. Takođe imamo reči hvale i za Broadcom-ov gigabitni mrežni adapter, koji vam u svakodnevnoj upotrebi možda i neće puno značiti, ali u momentima kada radite backup gomile podataka sa ovog na neki drugi računar videćete prednosti veće propusne moći. Kako nc6220 koji smo imali na testu (tačna HP-ova oznaka modela je PU982AW) nije bio opremljen DVD pisačem već combo uređajem, backup se svodio na kopiranje fajlova (ili velikog Windows Backup fajla) na stoni računar, opremljen gigabitnom mrežnom karticom i DVD pisačem. Osim veće pouzdanosti zapisa (DVD pisači na notebook-ovima nisu baš poznati po kvalitetu zapisa), ova operacija i kraće traje, jer kopiranje par gigabajta možete meriti u minutima, kao i njihov upis na 16x DVD pisaču. Uz ovakav način manipulacije podacima kapacitet ugrađenog hard diska od 40 GB vam neće predstavljati problem, pa su po tom pitanju skupe i jeftine serije HP notebook-ova ravnopravne.

Pentium M 740 procesor koji funkcioniše na 1,73 GHz se pokazao dovoljnim za (skoro) sve namene, a treba reći da je ovaj računar radio u teškim uslovima. Spisak upotrebljenog softvera je poduži, a vredi spomenuti Adobe InDesign i nezaobilazni Photoshop, kod kojih nije bilo većih problema, najpre zahvaljujući odličnoj DDR2 memoriji (model na testu je imao fabrički ugrađenih 512 MB, a na raspolaganju je još jedan slobodan SO-DIMM slot). Jedino vidno usporenje je primećeno u radu sa Adobe Premiere-om, ali ova serija ionako nije namenjena radu sa tako zahtevnim aplikacijama, najpre zbog malog kapaciteta hard diska. Kad smo već kod softvera, nc6220 standardno dolaze sa Professional verzijom Windows-a XP – po ko zna koji put ponovićemo da je stepen sigurnosti i pouzdanosti koji daje fabrički instaliran operativni sistem mnogo veći od onog koji ćete sami instalirati na model iz nx6110 serije koji ste kupili bez originalnog OS-a, pa tu zapravo i ne možete ostvariti „uštedu“ – firme jednostavno moraju imati licenciran softver.

Sitnice koje život znače

Da su se inženjeri u HP-u pri konstrukciji serije nc6220 ugledali na poznate konkurente dokazuje i prisustvo trackpoint-a koji dopunjuje odlični touchpad. Svaki od ova dva uređaja ima funkciju u određenim situacijama, a ako notebook često koristite na terenu, bez mogućnosti upotrebe miša, trackpoint je dragocen dodatak. Da prikaz serije nc6220 ne ostane bez zamerki pobrinuli su se USB portovi čiji je raspored nepraktičan za desnoruke korisnike (samo jedan port je sa leve, a dva sa desne strane), ali i to je značajan napredak u odnosu na nx6110 koji ima samo dva USB porta smeštena sa leve strane i to jedan ispod drugog, pa ako ste već priključili npr. USB miša, teško priključujete iole deblji flash disk. Slabiji model ima i dva PCMCIA porta, što je i logično s obzirom na nizak nivo opreme, a neke verzije nx6110 imaju FireWire koji nećete naći na skupljim serijama.

Kod nc6220 jedan od PCMCIA portova je zamenjen čitačem Smart kartica koji će dobro doći poslovnim korisnicima recimo kod e-banking aplikacija. Ova serija ima i (kod notebook-ova već zaboravljeni) serijski port, dragocen mrežnim administratorima koji često rukuju uređajima koji imaju samo konzolni port. Mogućnosti povezivanja su kompletirane IR portom smeštenim na prednju ivicu, pored zvučnika. Najslabija serija nema priključak za docking station, ali je i kod nje prisutan konektor za dodatnu bateriju, što je za svaku pohvalu. Zato krećemo upravo od nje.

Za bolju mobilnost

PB993A u HP-ovom katalogu označava tzv. HP Travel Battery koja se na notebook priključuje sa donje strane i duplira autonomiju rada. Oblik baterije je specifičan (podseća na ćirilično slovo P), što je uslovljeno potrebom korisnika da istovremeno priključe dodatnu bateriju i povežu se na docking station. Njen kapacitet je 3600 mAh, što je manje od osnovne baterije modela nc6220 (4800 mAh), pa smo u prvi mah bili razočarani. Kako bez nje ovaj notebook izdržava 3 do 3,5 časa neprekidnog rada, očekivali smo da će uz dodatnu bateriju HP nc6220 moći da „pregura“ puno radno vreme od 8 sati. Realno se pre može govoriti o 6 do 6,5 časova neprekidnog rada, ali ako uzmemo u obzir da retko koji zaposleni može da izdrži 8 sati rada u kontinuitetu (naročito ako je ceo dan na terenu), može se reći da je HP Travel Battery opravdava ulaganje od skoro 200 evra, koliko košta u maloprodaji.

Ova baterija je teška 500 grama i kada se doda na nc6220 dolazimo do mase koju imaju modeli sa 15“ ekranom, što je i dalje prihvatljivo čak i za svakodnevno nošenje (a verovatno ćete prestati da nosite strujni adapter, pa eto uštede). Tačno je da se njenim priključivanjem narušava elegancija koju ima tanko kućište najjače HP serije notebook-ova, ali dobijate bolji položaj tastature (izdignut i blago zakošen), naročito za kucanje velike količine teksta. Iskustvo je pokazalo da se uz dodatnu bateriju priključivanje na punjač svodi na noćne sesije – ujutru vas notebook dočekuje spreman za radni dan. Jedina zamerka se odnosi na nedovoljno precizno urađene spojeve sa kućištem računara, pa se ponekad stiče utisak da će se baterija otkačiti (mada nema šanse da se to zapravo i desi).

Kancelarija kao novi dom

Ako ste prinuđeni da svakog dana donosite i odnosite notebook sa radnog mesta, prva stvar koja će vam dosaditi je „ritual“ priključivanja periferija. Čak i ako ste se pomirili sa manjim ekranom i pomalo čudnom tastaturom u odnosu na stoni računar, ako ne koristite miša produktivnost će vam biti znatno smanjena. Ne računajući retke sretnike koji imaju Logitech MX1000, koji se sa ovim računarom može automatski bežično povezivati preko Bluetooth-a, svi ostali moraju da na USB port povežu kabl klasičnog ili primopredajnik bežičnog miša. Sledi mrežni priključak (broj firmi sa wireless-om je još uvek mali), zvučnici ili slušalice i na kraju ispravljač. Čak i ako imate dodatnu bateriju iz prethodnog pasusa, priključivanje notebook-a na gradsku mrežu je preporučljivo zbog ograničenog broja ciklusa punjenja i pražnjenja. Ako znamo da nova baterija za nc6220 košta oko 150 evra u maloprodaji a da se svakodnevnom upotrebom njen kapacitet može prepoloviti za manje od 2 godine, jasno je na koliki trošak treba računati tokom eksploatacije ovog (ali i bilo kog drugog) notebook-a.

Postoji i čisto praktičan razlog za priključivanje notebook-a na struju kad god ste u mogućnosti. Svi potrošači u notebook-u, a naročito hard disk, imaju mehanizme za uštedu energije u momentima kada notebook radi na baterijskom napajanju, koji se svode na usporenje. Iskustvo rada za ovim računarom govori da se brzina funkcionisanja (inače solidnog 5400 rpm hard diska) može smanjiti i za 20% ako radite na baterije. Ali, svakodnevno nošenje strujnog adaptera i razmotavanje/zamotavanje osetljivih kablova smanjuje i njegov radni vek, a u slučaju gubitka kontakta u kablu ili trajnog oštećenja od udarca tokom prenošenja njegova zamena košta oko 100 evra. Zato vredi razmisliti o kupovini docking stanice.

Oznaka osnovnog modela namenjenog svim serijama HP-ovih business notebook-ova (osim nx6110) je PA286A, a njegova cena na našem tržištu je oko 150 evra. Iz ličnog iskustva možemo reći da će HP Basic Docking Station pojednostaviti svakodnevni rad u kancelariji, a na sebi ima čak i više konektora nego što vam je realno potrebno. Idemo redom: četiri USB 2.0 porta, ulaz za telefonsku liniju, LAN, DVI, serijski, paralelni, D-Sub, dva PS/2, kompozitni i S-Video izlaz; spisak se završava Audio In / Out priključcima. Dakle, osim klasične upotrebe moguće je koristiti ovaj docking i kao vezu sa periferijama za PC kao što su tastatura ili monitor, gde notebook ostaje „motor“ sistema, u pozadini. Priključak za spoljno napajanje se podrazumeva, a u paketu dobijate i (prilično glomazan) adapter koji nažalost ne možete upotrebiti za direktno napajanje notebook-a. U slučaju nestanka struje uređaji priključeni na docking station (npr. USB miš) ne funkcionišu, mada to ne treba tretirati kao ozbiljan nedostatak.

Dodatna pažnja za vaš notebook

Ako barem jednom dnevno uključujete i isključujete neke od navedenih periferija, investicija u docking station je svrsishodnija od sasvim izvesnog servisiranja USB i ostalih portova za 12 do 18 meseci. I dok će kod nc6220 takva intervencija biti obuhvaćena trogodišnjom garancijom, kod svih ostalih modela jednogodišnja garancija to ne omogućuje. Tu na scenu stupa dodatak za HP-ove notebook-ove koji nije baš opipljiv, ali je itekako koristan: HP Care Pack produžava garantni rok za bilo koji HP-ov proizvod. Modelima iz serije nc6220 taj dodatak nije neophodan, pošto stižu sa trogodišnjom garancijom, ali ako kupujete neki od modela iz niže klase, trebalo bi da razmotrite i mogućnost doplate za trogodišnji Care Pack (oko 100 evra sa PDV-om za modele iz serije nc6120). Kako je prosečan radni vek računara u poslovnom okruženju između 2 i 3 godine, dalje od ovog perioda i ne vredi posmatrati stvari – svake godine na tržište izlaze bolji, lakši i brži modeli.

Ako uzmete u obzir dodatke koje smo nabrojali i neke od njih dodate na cenu najjeftinijeg računara, biće vam mnogo jasnije zašto je kupovina skupljeg modela dobra investicija, naročito u okruženju gde sve njegove prednosti (duži rad na baterije, brzina, pouzdanost...) dolaze do izražaja.

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #125
preview
ASUS PW201
Branko Maksimović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter