GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #125 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nenad Akšić, Mladen Mijatović
Tržište notebook računara očito cveta - za naš veliki test najavljeno je preko 80 modela koje smo, precizno definišući klasu biznis mašina, sveli na 44 ozbiljna kandidata za poslovne ljude koji traže dobar balans između mobilnosti i računarske snage.  «pročitajte više»
- PC #125 (Septembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Vladimir Cerić
Male su šanse da ste kupovinom notebook-a zaokružili investiranje u svoje mobilno poslovanje. Uobičajeni dodaci su miš i torba, ali ima i stvari kojih se setite tek kasnije. Predstavljamo kompletno okruženje za HP-ovu poslovnu klasu notebook-ova.
preview
Branko Maksimović
Svaki veliki "igrač" na tržištu TFT monitora ima barem dva wide modela, a tajvanski ASUS je, ubrzo nakon predstavljanja "devetnaestice", ponudio ozbiljniji i veći model.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
IT: Ipak je krenulo
Nikola Marković
Tržište računarske opreme u Srbiji se, nakon prošlogodišnjeg šoka, barem delimično oporavilo. Ipak se treba upitati da li je to dovoljan razlog za entuzijazam...
nopreview
Rat čipova
Uroš Radulović
Tržište procesora i core komponenti zatalasalo se kada je objavljeno da AMD kupuje kompaniju ATI. Da li će nam to doneti veći ili manji izbor grafičkih kartica i da li će grafika biti ključni AMD-ov adut u borbi sa Intel-om?
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Dva i dva: četiri u džep
Marko Savković
Savremeni džepni računari sa ugrađenim telefonom (ili telefon sa ugrađenim PDA uređajem) se dramatično menja, a tokom leta stigla su četiri zanimljiva takmičara iz HP-a i HTC-a (Qtek). Očito vas očekuje nova kupovina, ali nije lako izabrati favorita!
nopreview
SyncMaster Magic CX720XT
Branko Maksimović
Samsung nam je još početkom godine nagovestio da će možda krenuti u avanturu zvanu "simbioza lakog PC-ja unutar monitora". Održali su reč - stigao je SyncMaster magic CX720XT.
nopreview
Freecom FHD-2 Pro
Aleksandar Veljković
Freecom 2.5" diskovi spakovani su u moderna, kompaktna i lagana kućišta, tako da predstavljaju idealnog saputnika za vaš notebook.
nopreview
Panasonic Lumix DMS-FX1
Milan Četić
Panasonic Lumix DMZ-FX1 je prvi fotoaparat sa CCD-om koji donosi odnos strana fotografije 16:9.
nopreview
GeForce 7600GS
Branko Maksimović
GeForce 7600GS kartica je bazirana na G73 jezgru ali radi na nešto nižim frekvencijama u odnosu na 7600GT verziju. Kakva je u praksi?
nopreview
Torba notebook čuva
Andrijana Todorović
Kao što odelo ne čini čoveka, tako ni torba ne poboljšava performanse vašeg notebook-a, ali je bitna za ljude u pokretu, pa pomalo i kao modni detalj. Pred nama su se našle tri torbe renomiranog proizvođača Trust.
nopreview
MSI MegaPlayer P610
Branislav Bubanja
Ni MSI nije odoleo iskušenju da napravi jedan model plejera koji makar izgledom podseća na iPod. MegaPlayer P610 asocira na iPod Nano, ali ipak postoje razlike...
nopreview
Omega backup fioka
Branislav Bubanja
Iz velikog broja eksternih kućišta za hard diskove na našem tržištu izdvaja se Omega USB2 On-The-Go. Kućište je napravljeno od aluminijuma i predviđeno je za hard diskove od 2,5", ali to je tek početak...
nopreview
ATI Radeon X1950 XTX
Branko Maksimović
Radeon X1950 XTX je oznaka novog modela koji stiže sa revizijom već poznatog R580 jezgra i biće zapamćen kao prvi akcelerator 3D grafike koji je komercijalno koristio GDDR4 memoriju.
nopreview
GeForce 7300 na dopingu
Branko Maksimović
nVidia nudi sve zanimljivije akceleratore u ekonomskoj klasi, a jedan od noviteta za korisnike-igrače koji ne mogu da plate mnogo više od 100 evra za grafičku karticu zove se GeForce 7300GT DDR3.
preview
Dejan Ristanović
Posebno mesto u Sony Ericsson porodici mobilnih telefona uvek su zauzimali su mali modeli, koje možete staviti u džep od košulje. Svaka generacija je donela neke nove funkcije, a sada je došlo vreme za fotoaparat...
preview
Aleksandar Veljković
Referentni gaming računar promovisan je na WCG turniru kao službena konfiguracija turnira, a rasploživ je u maloprodaji (u ograničenoj seriji) kroz lanac Comtrade šopova. Kako, u interpretaciji Comtrade-a, izgleda računar namenjen beskompromisnim igračima?
nopreview
Odys PDV-57010D plejer za kola
Aleksandar Veljković
Na prvi pogled reklo bi se da je Odys PDV-57010D samo još jedan od brojnih portabl DVD plejera, ali je reč o modelu koji donosi što-šta novo. Pre svega, deklarisan je za korišćenje u automobilu...
nopreview
SyncMaster 971P
Branko Maksimović
SyncMaster 971P nastavlja tradiciju koju je pokrenuo SM171P Porsche - ekstravagantan dizajn, dopunjen izborom vrhunskih materijala i kvalitetnom završnom obradom, ujedinio je visoku ergonomiju sa vrhunskom LCD tehnologijom.
nopreview
Xwave S-40
Branislav Bubanja
Xwave S-40 je dizajniran po ugledu na iPod Nano. Kapacitet memorije je 256 MB, a kao i u slučaju S-20 u ponudi postoje i modeli sa dva odnosno četiri puta više memorije...
nopreview
Epson F-3200 skener
Milan Četić
Epson je ponudio do sada neviđen uređaj u vidu samostalnog film skenera F-3200 - radi i bez računara, a digitalizovane fotografije snima na memorijske kartice.
nopreview
Next Base SDV77 plejer
Branislav Bubanja
Next Base SDV77-BD je inovativan prenosni DVD plejer sa ekranom dijagonale 7" inča. Njegov osnovni adut je multifunkcionalnost...
nopreview
Prirodno uz Microsoft, četvrti put
Branko Maksimović
Novi model Microsoft Natural tastature namenjen je onima koji puno kucaju, a ne žele da se izlože opasnosti od raznih profesionalnih oboljenja. Ovaj hvale vredan koncept sada je modernizovan...
nopreview
Sat za učenje japanskog
Jelena Rupnik
Ako ste oduvek želeli da imate sat koji pokazuje vreme u japanskim Kanji karakterima, Twelve 5-9 L Version Kanji Watch je prava stvar za vas. Spravaće vas uzgred naučiti i nekim tajnama zen-budizma...
nopreview
SmartSwim bikini
Jelena Rupnik
Najzad nešto za devojke! SmartSwim je pametni bikini koji vam skreće pažnju kada da se sklonite sa sunca; ima ugrađen merač UV zračenja koje prikazuje na malom displeju. A onda mu dodajte torbu sa ugrađenim punjačem za gadžete koja koristi sunčevu energiju i bićete glavna na plaži. Barem za kompjuteraše... ako vam je uopšte cilj da budete glavna za njih.
nopreview
Stereo svinje
Jelena Rupnik
Kompjuterski zvučnici su tradicionalno lošeg kvaliteta, ali evo zvučnika koji automatski pretvaraju vašu sobu u svinjac i opravdavaju groktanje koje se iz nje povremeno može čuti. Za 14.95 funti dobijate par slatkih Stereo Squealer svinja...
nopreview
Ploče za (budući) AM2
Uroš Radulović
AM2 platforma će biti sve prisutnija na tržištu, pa analizu počinjemo od njene osnove - matične ploče. Šta se trenutno nudi na našem tržištu?
nopreview
Rikorder umesto rikordera
Milan Četić, Aleksandar Veljković
Napredak je nemoguće zaustaviti a kada zamena jedne tehnologije novom počne, na tržištu se smenjuju sve zanimljiviji uređaji. Sistemi za snimanje TV programa na DVD medije postali su široko dostupni, pa smo analizirali ponudu na domaćem tržištu...
nopreview
Najbolja zvučna karta?
Branislav Jugović
Tražite li nešto bolje od integrisanih zvučnih adaptera ili čak sveprisutnog SoundBlaster-a? LynxTWO donosi komponente ključne za vrhunsko snimanje i reprodukciju zvuka - kvalitetne konvertere.
nopreview
GPS u bespuću
Aleksandar Veljković
Vreme godišnjih odmora predstavljalo je idealnu priliku da performanse ručnih Garmin GPS uređaja isprobamo u najtežim terenskim uslovima, za koje su i namenjeni. Šta je korisnije - barometarski visinomer ili osetljiviji prijemnik?
nopreview
Gigaset sa Ethernet portom
Dejan Ristanović
Prošlo je već osam godina otkako smo predstavili prve Gigaset uređaje. Siemens-ova porodica pametnih kućnih telefona nastavlja da se razvija pa se sa telefonskih linija sele na Ethernet mrežu - pred nama se našao Gigaset C450 IP.
nopreview
Refleksni prvenac
Milan Četić
Iako je na tržištu veliki broj kvalitetnih DSLR aparata, odavno se oko nekog novog modela nije digla tolika prašina kao oko modela alpha 100. Šta donosi Sony-jev prvenac na DSLR tržištu?
nopreview
Zaštita sa dodacima
Mladen Mijatović
Firewall doprinosi bezbednosti firme na Internetu, ali su male firme uglavnom mogle da biraju između preskupih proizvoda tzv. visokih brendova i sumnjivih tajvanskih "igračkica". Networks Defender pretenduje na meste negde između tih krajnosti...
preview
Aleksandar Veljković
Kraj leta baš i nije idealna sezona za kupovinu, ali smo u beogradskim šopovima poslednjih dana avgusta ipak pronašli nekoliko novih i zanimljivih gedžeta.
nopreview
Brojanje na dva prsta
Voja Antonić
Zanimaju vas mikroprocesorski kontroleri ali ne znate odakle da počnete? U Beogradu se uskoro otvara "Digitalent", škola za digitalnu elektroniku. Istovremeno i u časopisu "PC" započinjemo kurs koji će pratiti zanimljivi projekti...
nopreview
Vrlina udobnosti
Dragan Grbić
Nakon testiranja dva nova programa sistema Microsoft Office 2007 Beta 2, ostali smo u dilemi koja je dobit od njihove upotrebe bolja - produktivnost ili udobnost. Šta donose novi Groove i obnovljeni OneNote?
nopreview
Deda Vista
Voja Gašić
Koliko je tržišnih pomeranja nastalo zbog kašnjenja izlaska Microsoft Windows Vista operativnog sistema? Izgleda mnogo, ali se mnogo truda ulaže i u ublažavanje posledica...
preview
Stevan Josimović
U univerzumu 3D programa rođena je nova zvezda koja formacijski pripada sazvežđu Luxology, a kataloška oznaka joj je modo 202. Zvezda privlači pažnju kako 3D ratnika vikendaša, tako i okorelih profesionalaca, a njena "gravitacija" uticaće i na okolna sazvežđa.
nopreview
Microsoft Autoroute 2006
Branislav Mihaljev
Microsoft Autoroute je namenjen planiranju putovanja po Evropi, ili barem delovima Evrope. Nakon verzije 2002, kada je "nestala" putna mreža dela Srednje i Istočne Evrope, nova verzija donosi manja unapređenja - obrađena je Atina i dva važnija puta u istočnoj Grčkoj.
nopreview
Tabelarni InDesign
Bojan Stojanović
Za intenzivan rad sa tabelama nije dovoljna osnovna podrška u InDesign-u CS2. Dva moćna dodatna programa, SmartStyles i Table Styles and Cell Styles pružaju neophodnu automatiku i višestruko ubrzavaju oblikovanje tabela.
nopreview
Montaža kućnih video snimaka
Zvezdan Dimitrijević
Došli ste sa letovanja sa gomilom DV kaseta na kojima su snimci napravljeni vašom novom kamerom? Sve to treba prebaciti na računar, montirati i snimiti na DVD-ove kao osnovu kućnog bioskopa. Srećom, za sve te operacije nije neophodan preskupi softver...
preview
Slađana Radivojević
Usled raznolikosti zadataka koje poslovni korisnici obavljaju, stvaranje i održavanje arhive podataka može biti veoma kompleksno. Pogledajmo šta na tom polju nude naše programerske snage.
nopreview
Virtuelni karantin
Kristijan Lazić
U danima kada je i ekspertima teško da se izbore sa svim tehnikama koje moderni digitalni uljezi koriste da bi zarazili sistem, jedan stari-novi koncept stiče popularnost. Ideja je naoko jednostavna - sve sumnjive akcije izvršavati u virtuelnom karantinu!
nopreview
Softver koji vredi više
Vladimir Cerić
Stručnjaci kompanije Saga su na primeru Rafinerije nafte Pančevo demonstrirali kako se iz postojećih IT resurs a i uz minimalno ulaganje može ostvariti vredan efekat.
nopreview
Džepni PC u kancelariji
Marko Savković
Završavajući pregled najboljeg softvera za PocketPC računare, ovoga puta smo se usresredili na programe koje možete poslovno primeniti, u saradnji sa "velikim" PC-jem ili bez njega...
nopreview
Zamke RAW konverzije
Dragan Grbić
Obrađujemo poslednje dve grupe parametara pri konverziji RAW fotografije. Neki kažu da je to bolje učiniti kasnije, ali nije baš uvek tako...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Actual Windows Manager, Desktop Tray Clock, Free Registry Cleaner, KGB Archiver, StickyNote i Windows Defender.
nopreview
Lični telefonski sistem
Marko Miletić
Čak i najuspešniji komercijalni telefonski sistemi imaju limite u inicijalnom dizajnu, a sada se na horizontu pomalja projekat (i besplatni program) Asterisk koji sve to može da promeni.
preview
Mladen Mijatović
Imena pobednika na konkursu NajŠkolskiWEB objavili smo u prethodnom broju, a sada krećemo iza fasade sajta, da bismo ispitali ko stoji iza nagrađenih radova i šta je sve bilo potrebno da se napravi pobednička Web prezentacija.
nopreview
Direct-to-home
Nadežda Veljković
Direct-to-home je tehnološko rešenje koja omogućava prijem željenih programa na bilo kom mestu i pruža daleko viši stepen interaktivnosti nego klasična kablovska ili satelitska televizija.
nopreview
E-mail iz džepa
Mladen Mijatović
Mobilna telefonija Srbije je odnedavno ponudila novu uslugu - upravljanje elektronskom poštom posredstvom mobilnog telefona. Ispitali smo šta se krije iza marketinškog naziva mail@fon...
nopreview
Alternativne istorije
Vesna Milošević
Brojne su nepoznanice vezane za poreklo drevnih civilizacija i pojavu ljudske rase uopšte, a svetska Mreža nam pruža uvid u intrigantne teorije koje nude moguća rešenja uznemirujućih misterija...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Moj prvi računar 1 i 2
Branislav Bubanja
Multisoft je nedavno, u okviru svoje edicije "Vesela nauka", predstavio dva diska koji se bave računarima. "Moj prvi računar" je dvodelni multimedijalni udžbenik koji korisnike uvodi u tajne računara.
preview
Voja Gašić
Jedna od iznenadnih letnjih vesti odjeknula je 8. avgusta i odnosila se na zajedničko ulaganje ASUS-a i Gigabyte-a u novi pogon za proizvodnju osnovnih ploča i grafičkih kartica. Kako sve to izgleda na Tajvanu?
nopreview
Mikijeva posla
Slađana Radivojević
Pre osam godina HP je u Bergamu okupio pedesetak novinara iz EMEA regiona na jednodnevnoj konferenciji za štampu kako bi približio tehnološka rešenja medijskim poslenicima. Ubrzo je uspostavljena tradicija, pa nas je i ove godine obradovao poziv na HP Lab University u Diznilendu...
nopreview
Baltazari u akciji
Voja Gašić
Microsoft-ov razvojni centar u Beogradu se širi i dobija nove projekte, čije ćemo rezultate videti u budućim verzijama Windows-a. Programerska ekipa koju je okupio direktor Centra, Bodin Drešević, je već dobila i neslužbeno ime - Bodinovi Baltazari.
preview
Nenad Akšić
PC Muzej se u junu uspešno predstavio posetiocima u dve galerije, a planovi za jesen se polako pripremaju. Kako je teklo prikupljanje opreme i "restauracija" starih računara? Pročitajte izvode iz Dnevnika glavnog kustosa Muzeja...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
Sa VHS-a na DVD
Žarko Gojković
VHS video rikorderi živeli su u našim domovima već nekoliko decenija, a kućne videoteke su pune kaseta. U staro vreme se nije snimalo bilo šta - na skupim kasetama su ostale samo TV emisije od posebnog značaja, poneki film, utakmica ili, za srećne vlasnike kamkordera, porodični snimci prvih koraka deteta, nezaboravnog letovanja, svadbe... Vrednost tih video-materijala za korisnika je neprocenjiva, pa je sasvim prirodna težnja da se oni, u danima izumiranja VHS video rikordera, sačuvaju prebacivanjem u digitalni format - DVD će učiniti da snimke možete gledati i u sledećih dvadesetak godina, a posle ćete već videti kako dalje... Ukratko, kako prebaciti sadržaj VHS kaseta na DVD-ove? Razmotrili smo razna hardverska rešenja i dali precizne recepte.
nopreview
PC-DVD #125
Leto je prošlo, vreme je da se vratimo u radnu kolotečinu ili, još bolje, započnemo nove poslove. Možda je jedan od njih preuređenje vašeg Web sajta? Zato smo pripremili opsežnu kolekciju za Web dizajnere i programere, a ako će sajt koji pripremate biti grafički intenzivniji, pogledajte i sekciju PC Graphics u kojoj su Macromedia Flash alati. PC Aplikacija je ThunderSite Web Design, koji je stekao veliku popularnost zahvaljujući originalnoj koncepciji automatskog generisanja brojnih elemenata modernog sajta. Do druge PC Aplikacije došli smo pripremajući postavku PC Muzeja: videćete snimke iz starih igara za Spectrum, Commodore, Amigu, BBC... Ne treba zaboraviti ni novu verziju paketa Nero, kolekciju programa za PocketPC računare, foto-reportažu iz galerije "O3one", te neuobičajeno-uobičajene sekcije PC TimeLine i PC Fun.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter