GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #125 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kako nastaju najWEB sajtovi
Mladen Mijatović
Imena pobednika na konkursu NajŠkolskiWEB objavili smo u prethodnom broju, a sada krećemo iza fasade sajta, da bismo ispitali ko stoji iza nagrađenih radova i šta je sve bilo potrebno da se napravi pobednička Web prezentacija.
- PC #125 (Septembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kako nastaju najWEB sajtovi

(kliknite za veću sliku)

Kada je Telekom Srbija pokrenuo akciju izbora za najbolji školski Web sajt jedna od dilema sa kojom smo se suočili bila je i kako urediti stvari tako da pobednici konkursa budu oni koji su to zaista najviše zaslužili. U moru pristiglih radova mnogi su se izdvojili kvalitetom, ali mi smo želeli da nagrade odu onim školama koje ne samo da imaju najkvalitetnije sajtove, već da to budu Web strane u koje je uložen što veći trud učenika i nastavnika. Jer upravo posao oko izrade sajta nosi sa sobom onu skrivenu vrednost, veću od samih nagrada – obrazovanje učenika za korišćenje novih tehnologija i začetak stvaranja nove generacije informatičkih stručnjaka u Srbiji. Drugim rečima, hteli smo da nagradimo dugogodišnju tradiciju i privrženost onih škola u kojima se, pored obaveznih školskih programa, neguje i neka vrsta svesti o informatičkom dobu u kome živimo.

Naravno, proglasiti za pobednika onu školu koja ima najstariji sajt bilo bi neozbiljno pa nam je ostalo da se nadamo da su tradicija i kvalitet u korelaciji. Sistem bodovanja sa školskim „predmetima“ ocenjenim od jedan do pet i podela na školske uprave, koje smo detaljno opisivali u prethodnim brojevima, možda su isprva delovali kao preterano komplikovani, ali ovako objektivno ocenjivanje od strane čak devet članova žirija dalo je uvid u pravo stanje stvari.

Učenici će svoje zaslužene nagrade dobiti u septembru, a mi smo iskoristili letnji raspust da malo ispitamo ko stoji iza pobedničkih sajtova.

Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“

Sajt osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina pomenuli smo još u jednom od prvih tekstova dok se takmičenje za najbolji Web sajt još zahuktavalo. Razlog za to nije taj što je njihova prijava stigla među prvima, već što njihova Web stranica (www.oszzrenjanin.edu.yu ) jednostavno ne može da prođe neprimećena. Prvo što pada u oči je „dečje šareni“ dizajn sa ukusno razmeštenim ilustracijama školskog života koje podsećaju na nešto izašlo iz čitanki, ali to je tek početak. Posle prvog osmeha koji vam izmami dizajn videćete da je sajt vrlo uredno održavan i prepun kako zanimljivih, tako i vrlo korisnih informacija. Zaista, šta je jednom učeniku osmog razreda bitnije nego da na jednom mestu sazna ono što je najvažnije pri upisu srednje škole? Sa druge strane, iako đaci verovatno ne vole da tate i mame jednim klikom saznaju sve njihove ocene, roditeljima je od neizmerne koristi elektronski školski dnevnik.

Internet uklanja još neke barijere pružajući mogućnost za anonimnost onda kada je to neophodno – svaki učenik ove škole može se obratiti pedagoško-psihološkoj službi elektronskim putem onda kada ga muči neki problem o kome ne želi uživo da razgovara. Na ovim stranicama učenici mogu naći i kodeks lepog ponašanja kao i korisno uputstvo kako da najlakše savladaju školsko gradivo, a vesti iz školskog života i zanimljivosti iz sveta nauke se podrazumevaju. Sve ovo doprinelo je da se sajt osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ nađe visoko iznad konkurencije i zauzme ubedljivo prvo mesto.

Bili smo u prilici da razgovaramo sa medijatekarem ove škole, profesorom informatike Darkom Carićem, koji je učestvovao u izradi sajta i ljubazno podelio sa nama priču o njegovom nastanku. Pokazalo se da ova Web prezentacija predstavlja primer kako se za malo vremena može uraditi puno posla. Tek septembra 2004. godine rukovodstvo škole je pokrenulo inicijativu da se škola promoviše i na Internetu. Da bi sajt delovao kao zaokružena celina sa podjednako zastupljenim temema iz svih oblasti školskog života, angažovali su se ne samo nastavnici informatike već i maternjeg jezika, hemije i fizike. Pažljivo osmišljenoj strukturi sajta dodat je prepoznatljiv šareni finalni izgled pre svega zahvaljujući zalaganju direktorke Mirjane Đurišić koja je, budući da je po profesiji pedagog, smatrala da sajt treba da ima vedar i pomalo neformalni izgled. Ova kombinacija se pokazala kao dobitna.

Bez mnogo žurbe, prva verzija je ugledala svetlo Interneta tek u februaru 2005. godine, a početkom naredne godine sajtu se pridodaje bitan element interaktivnosti – uvode se nove rubrike kao što su aktuelnosti, oglasna tabla i učenički forum na kome posetioci sajta mogu da diskutuju, glasaju kada se o nečemu odlučuje i na taj način učestvuju u važnim odlukama. U ažuriranje sajta se sve više uključuju učenici, posebno sa svojim tekstovima i fotografijama, pa čak i školski list „Školsko zvono“ počinje da izlazi na sajtu u elektronskoj verziji. Sve kulminira uvođenjem elektronskog školskog dnevnika koji, iako kupljen od profesionalnog proizvođača softvera, pobija svaku zaostalu sumnju u korisnost školskog Web portala.

Počev od ove školske godine sajt prelazi potpuno u učeničke ruke, pod komandom webmaster-a Marka Nikolića, učenika sedmog razreda. On i njegovi pomoćnici će sigurno na pravi način iskoristiti prvu nagradu koju su osvojili.

Gimnazija „Sveti Sava“

(kliknite za veću sliku)

Kako se gimnazija „Sveti Sava“ (www.sveti-sava.edu.yu ), pobednik u kategoriji srednjih škola, nalazi u Beogradu, iskoristili smo tu srećnu okolnost da ih lično posetimo i iz prve ruke čujemo priču o nastanku njihovog sajta pre nego što su vredni programeri otišli na zasluženi letnji raspust. Razgovarali smo sa profesorom informatike Aleksandrom Boškovićem i sada već bivšim učenikom (sadašnjim studentom medicine) Dušanom Kekićem, koji su nam otkrili da pobednički sajt vuče dublje korene u informatičkoj tradiciji škole i da nije nastao preko noći.

Prva verzija njihove Web stranice postavljena je još davne 1999. godine. Izrađen kao čist HTML, sajt je bio delo samo jednog profesora i jednog učenika a za hostovanje su morale da prorade „veze i vezice“ – sticajem okolnosti, otac jednog od učenika je radio kod Internet provajdera pa je škola dobila besplatno hostovanje. Entuzijasti koji su se trudili da sajt zaživi u početku su imali velikih problema da prevaziđu nerazumevanje ljudi u samoj školi – retko ko je shvatao potrebu za tom „novotarijom“, a kako su u ono vreme mogli da se oslone samo na dial-up liniju, proglašeni su glavnim krivcima za telefonske račune koji su preko noći narasli na ogromne iznose! Najzad je neko sabrao dva i dva i zahtevao da se stavi ključ na telefon u zbornici, pa su računi ponovo spali u razumne okvire a webmaster-i su se „za dlaku“ izvukli da ne padnu kao nedužne žrtve.

Zlatno doba je nastupilo sa dolaskom sadašnje direktorke Ljiljane Đokić. I sama zainteresovana za računare i IT svet, direktorka je dobro razumela pre svega finansijske probleme, tako da su prastare mašine koje su tavorile u kabinetu informatike uskoro zamenjene savremenom opremom.

U školi radi pet profesora informatike a postoji i informatička sekcija, ali je sajt delo neformalne grupice od nekoliko učenika i profesora. Profesori postavljaju zvanične stvari i važne informacije na sajt, dok učenici rade tehnički deo posla, doterujući i dizajnirajući materijal. Učenici uglavnom rade u paketu Microsoft FrontPage, obično sami uče metodom pokušaja, promašaja i ispravke, a bilo je slučajeva da su čak i prvaci pravili svoje prezentaciju u običnom Word-u! Još jedan dokaz da je osim dobre volje potrebno vrlo malo toga pa da se pojave prvi rezultati.

Pored održavanja školskog sajta učenici na računarima rade i DTP za potrebe školskog lista. Slično osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“, od jeseni se u gimnaziji „Sveti Sava“ započinje sa obukom grupe prvaka koji će ubuduće samostalno održavati školski sajt, a mi smo uvereni da će im nagrada koju su već osvojili njihovi stariji drugovi doći kao poručena za ovaj veliki početak.

Šta je u paketu?

Kao što smo obećali, vredne učenike i njihove nastavnike obradovaćemo i vrednim nagradama početkom septembra, kada ponovo krenu u školu. Do tada će ovaj broj časopisa „PC“ već izaći iz štampe, pa smo zato rešili da zasada samo najavimo šta konkretno sadrže nagradni paketi.

Učenici osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina osvojili su paket opreme koju čini deset istovetnih računara. Mašine sa Intel Celeron-om na 2,53 GHz, 512 MB RAM memorije i hard diskom od 80 GB uz nVidia 7300GS i 17“ Foxconn WinFast TFT monitore isporučiće beogradska firma „Forum računari“. Kako je za pravu upotrebu u informatičkom kabinetu neophodno da računari budu povezani, isti isporučilac obezbeđuje i D-Link-ov svič koji će se postarati da sve to bude umreženo u jednu celinu.

Gimnazija „Sveti Sava“ iz Beograda osvojila je prvo mesto u kategoriji srednjih škola, pa će, slično svojim mlađim kolegama iz Zrenjanina, kabinetima informatike moći da pridoda još deset računara sa Intel-ovim procesorima na 2,53 GHz, 512 MB RAM-a i hard diskovima od 80 GB opremljenim ATI Radeon X300SE grafikom i 17“ Samsung 710N TFT monitorima. Naravno, neophodna oprema za umrežavanje se i ovde podrazumeva, a sve ovo isporučiće Bell Computers.

Druga i treća nagrada je oprema za školski DTP centar koji čine računar, skener i laserski kolor štampač, s tim što će osvajači druge nagrade preko ovoga dobiti još i jedan digitalni fotoaparat da upotpune redakciju svog školskog lista. Za potrebe DTP centra je neophodan malo „mišićaviji“ računar, pa će zato PIN Computers obezbediti AMD Sempron 2800 na MSI K8N NEO3 matičnoj ploči. 512 MB memorije i hard disk od 80 GB su takođe tu, a ATI Radeon X1600XT IceQ Turbo će dobro poslužiti u sprezi sa 19“ LG L1919S LCD monitorom. Štampač HP LaserJet 2600 Color i skener HP 3800 dolaze iz beogradske firme MB Soft.

Dobitnike druge nagrade obradovaćemo i solidnim digitalnim fotoaparatom koji je dovoljno ozbiljan da zadovolji sve potrebe školske redakcije, a opet dovoljno fleksibilan da i prvo nespretno škljocanje pruži nekakav rezultat. Canon PowerShot A610 omogućiće učenicima da zaplove u svet digitalne fotografije a ovaj aparat pribaviće PC Centar.

Kada ova oprema početkom septembra bude predata dobitnicima, „PC“ će svakako biti tu da tom događaju pruži medijsku podršku. Mnogima su nagrade izmakle za dlaku, pa njih pozivamo da ulože još malo truda i snage i da u nekom sledećem nadmetanju pokažu da mogu da zbace sa trona sadašnje pobednike. Jedno je sigurno – ko god da je pobednik, nagrade odlaze u prave ruke, jer je dečja inventivnost neprevaziđena i znamo da će uz malo nastavničkog usmeravanja iznedriti nove rezultate o kojima će tek da se priča.

SLEDEĆI TEKST U PC #125
preview
Kuća izlazećih ploča
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter