GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #125 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Poslovna klasa
Nenad Akšić, Mladen Mijatović
Tržište notebook računara očito cveta - za naš veliki test najavljeno je preko 80 modela koje smo, precizno definišući klasu biznis mašina, sveli na 44 ozbiljna kandidata za poslovne ljude koji traže dobar balans između mobilnosti i računarske snage.
- PC #125 (Septembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Poslovna klasa

Acer Aspire 5112

Broj pristiglih računara nas je obradovao jer je pokazao da naše tržište sazreva prateći svetske trendove. Notebook je očito postao dovoljno jeftin a performanse su dovoljno blizu desktop platformama da su kupci u sve većem iskušenju. Naravno, i konkurencija je sve oštrija - na testu smo imali modele 11 proizvođača. Dominira HP sa čak devet notebook-ova, a u ga prati LG sa osam. Usamljeni su ostali Gigabyte i Toshiba, sa samo jednim primerkom na testu. Najjeftiniji modeli koštaju po oko 700 evra, a cenovni šampion je dostigao "astronomske" 4,000 evropskih apoena.

Računare je trebalo podeliti u grupe, jer nema smisla porediti mašine sa 12 i 17" ekranima. Da bismo malo "raščistili" listu, najpre smo u jednu grupu odvojili modele uz koje ne dobijate Windows - teško da će iko zaista raditi u nekakvom FreeDOS-u, a Windows XP Professional čini razliku u ceni od skoro 180 evra. Ča i kada tu novčanu razliku stavite po strani, retko će koji poslovan čovek želeti da se bavi instaliranjem Windows-a od nule, podešavanjem drajvera i softvera. Ipak, i "sam svoj majstor" pristup ima pristalica, pa smo ove računare uvrstili u test u posebnoj kategoriji... ili bi možda pravilnije bilo reći "van kategorije".

FSC Lifebook S2110

Notebook računari su podeljeni na mobilna rešenja i poslovne hibride. Po logici stvari, u "ekstra mobilne" spadaju računari sa ekranom dijagonale ispod 15", ali smo među njih stavili i IBM T43 i FSC T7110 (videćete zašto). Naziv "poslovni hibridi" dali smo definisanog statusa na tržištu. Naime, svi proizvođači nude računarima koji su po dimenzijama više prevozivi nego prenosivi, i komotno mogu da zamene kućne mašine. Problem definisanja nastaje kada se u njih implementira XP Professional operativni sistem, pogodan za poslovnu primenu, i nepotrebno skup za kućne poslove. Upravo zbog toga oni imaju dvojaku primenu - kod kuće i u poslovnom okruženju, pa ako korisniku ne smeta masivniji notebook, slobodno može da se upusti u kupovinu. Izuzetak je Dell Latitude D820, koji spada u velike poslovne računare i ima direktnu primenu u svetu 3D grafike.

Kako smo testirali?

HP Compaq NX6125

Tabela poslovnih notebook-ova izgleda drugačije od tabele kućnih prenosivih računara; ovde nije poenta u sirovim rezultatima, broju poena koji grafička dobija u 3D Mark-u ili u brzini DivX kompresije. Pojedini detalji nisu toliko bitni, pošto se bavimo računarima koji predstavljaju celine koncipirane tako da što potpunije odgovore na potrebe poslovnih ljudi. Zato smo tabelu napravili pomoću pondera, koji će iz mnoštva rezultata dati nekoliko čitljivijih i razumljivijih brojki, dovoljnih da biste shvatili o kakvom se notebook-u radi.

Baterija testova je obuhvatala Business Winstone 2004, kome smo dali najveći deo "kolača" u oceni, PC Mark 05 i PC Mark 02, alatka za procenu trajanja baterija pod punim opterećenjem. Ova tri testa su dala Indeks performansi koji možete videti u tabeli. Kako performanse ne čine sve mogućnosti poslovnog notebook-a, morali smo da ocenimo i detalje, poput ergonomije, mobilnosti, konstrukcije i kvaliteta izrade notebook-a, uz bezbednost (implementacija antivirusnog softvera, detekcija korisnika preko otiska prstiju itd.) i priloženi softver, što je rezultovalo Indeksom ocena. Dva dobijena indeksa smo kombinovali i dobili Ukupnu ocenu, koja nam je pomogla da, uzimajući u obzir cenu, odredimo Odnos cena i performansi modela.

Prestigio Visconte 130

Računanjem preko pondera hteli smo da izbegnemo proizvoljno ocenjivanje svake mašine, jer bi inače postojala velika šansa da subjektivnost dovede do nekonzistentnosti. Tabela nam je pomogla da objektivno uvidimo kakvi su notebook-ovi pred nama. Naravno, uvek postoje dodatni subjektivni utisci, koji su uticali na to da neke od notebook-ova dodatno pohvalimo ili pokudimo.

Za detaljan opis računara, tabelu karakteristika, ocene i preporuke pogledajte PC #125.

SLEDEĆI TEKST U PC #125
preview
Za mogućnost više
Vladimir Cerić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter