GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #125 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Comtrade WCG računar
Aleksandar Veljković
Referentni gaming računar promovisan je na WCG turniru kao službena konfiguracija turnira, a rasploživ je u maloprodaji (u ograničenoj seriji) kroz lanac Comtrade šopova. Kako, u interpretaciji Comtrade-a, izgleda računar namenjen beskompromisnim igračima?
- PC #125 (Septembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Comtrade WCG računar

Kada novac nije ograničavajući faktor, lako je sastaviti vrhunski računar – dovoljno je skupiti najkvalitetnije komponente iz svake kategorije i performanse tog računara će prilično izvesno biti referentne za većinu oblasti moguće primene. Daleko je teže pametno sastaviti namensku konfiguraciju, nastojeći da se ponudi maksimum peformansi i kvaliteta za uloženi novac. ComTrade-ovim inženjerima nije prvi put da uspevaju, znalačkim odabirom komponenti i mudrim osmišljavanjem konfiguracije, da prepoznaju kvalitetan kompromis i naprave računar koji će savršeno odgovarati nameni za koju je projektovan i od koga se može dobiti nešto bolje samo uz bitno veća ulaganja. Ovoga puta radi se o referentnom gaming računaru, koji je promovisan na WCG turniru kao službena konfiguracija turnira i koji će potencijalnim kupcima biti ponuđen u ograničenoj seriji kroz lanac ComTrade šopova. Kako, u interpretaciji ComTrade-a, izgleda računar namenjen beskompromisnim igračima?

Praktično sve komponente od kojih se sastoji ComTrade WCG potpisane su od strane vrhunskih imena, kao što su Intel, ATI, Gigabyte, Corsair, Sony, WD i CoolerMaster. U srcu mašine je najpopularniji DualCore procesor, Pentium D 805, koji je predviđen za rad na taktu od 2,66 GHz, ali koji je poznat kao procesor sa najvećim overklokerskim potencijalom, što populacija igrača itekako ume da ceni. Gigabyte ploča sa i945G čipsetom garantuje stabilan rad, vrhunske performanse i odličnu saradnju procesora sa memorijom (dual channel), a bolji izbor od Corsair DDR2 memorijskih modula (2×512 MB) danas je teško napraviti. Za sjajne disk performanse zadužen je WD-ov SATA 2 disk od 160 GB (7200 o/min) sa 8 megabajta keša, a optički uređaj je Sony DVD RW DW-Q120A.

Pored brzog procesora, najbitnija komponenta za igračku konfiguraciju je grafička kartica visokih performansi. ComTrade se opredelio za Gigabyte karticu baziranu na ATI Radeon X1600 Pro GPU jedinici, za koju nijedna igra poslednje generacije nije previše zahtevna (rezultat preko 4000 u 3D Mark 05 kako na testu grafike, tako i procesora). Sve pobrojane vrhunske komponente lako bi se mogle degradirati neodgovarajućim odabirom napajanja i kućišta, ali ComTrade nije napravio takvu grešku; Cooler Master Centurion 534 je savršen okvir za neometan rad računara čak i pri najvećim naprezanjima, a njegova crna boja i moderan dizajn bez viška detalja će čak i kupcima istančanijeg ukusa imponovati. Vođeno je računa da se postignu dva osnovna cilja – optimalno hlađenje i tih rad i možemo reći da se u obe namere u potpunosti uspelo. Dodatni ventilator prečnika 12 cm smešten je sa prednje strane neposredno uz hard disk, a plastičan vazdušni tunel koji vodi do perforiranog usisnika na stranici kućišta obezbeđuje direktan pristup hladnog vazduha spolja do procesorskog hladnjaka. Grafička kartica ima pasivno hlađenje, pa je buka u radu smanjena bez ugrožavanja stabilnosti u uslovima jakog opterećenja.

Naša konačna „presuda“ je da je ovo zaista PC dostojan svetskog prvenstva u kompjuterskim igrama (WCG), kojim retko koji pasionirani igrač može da ostane nezadovoljan. Pritom konfiguracija poseduje i odličan potencijal za nadogradnju, a dve godine garancije, ISO 9001 sertifikat i servisni rok od samo 48 sati garantuju vam bezbrižnost za duže vreme. Jedan od pametnijih načina da uložite 715 evra u „igrački“ PC računar.

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #125
preview
Šopovi u međusezoni
Aleksandar Veljković


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter