GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #126 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Netscape: uspon, pad i...
Branislav Mihaljev
Ako pomenete Netscape, neki noviji korisnik će se verovatno zapitati o čemu se uopšte radi. A Navigator je, ne tako davno, bio najpopularniji Web browser. Sada pokušava da se vrati na scenu...
- PC #126 (Oktobar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Netscape: uspon, pad i...

(kliknite za veću sliku)

Netscape (Navigator) je dobar primer kako vreme u IT industriji teče asinhrono u odnosu na realno vreme. Za 11 godina Navigator je prešao put od prve verzije do najčešće korištenog browser-a, zatim je gotovo nestao sa scene da bi se onda ponovo pojavio. Verzija 1.0 je lansirana krajem 1994. godine, a tokom prvih nekoliko izdanja program se pojavljivao i u komercijalnoj i u besplatnoj verziji. Ideja o profitabilnoj prirodi ovog programa je ubrzo napuštena a puna verzija je ponuđena za besplatno preuzimanje sa Interneta. Postojale su verzije na disketama ili na CD-ROM-u sa ograničenom tehničkom podrškom.

Slava je prolazna...

Zanimljivo je pomenuti da je radni naziv Netscape browser-a bio Mozilla, a tako se zvao i modul programa koji je slao zahteve za prenos sadržaja HTTP protokolom. Mnogi drugi programi su tvrdili da su kompatibilni sa Netscape browser-om i koristili su isti naziv. Danas se naziv Mozilla generički upotrebljava za open source naslednike Netscape Communicator-a (zvuči poznato?).

Navigator je dostigao vrhunac popularnosti početkom 1996, kada mu je svoje poverenje poklonilo preko 80% korisnika. Do kraja 2004. godine broj korisnika vernih ovom browser-u postao je gotovo zanemarljiv, za šta je najzaslužniji Microsoft, koji je četvrtom verzijom Internet Explorer-a preuzeo primat u tzv. „ratu browser-a“. Tada su programeri Navigator-a povukli pogrešan potez: u Gold verziju programa ugradili su sve i svašta (e-mail i news klijente, prikaz strana u WYSIWYG oblicima...) i, u žurbi da što pre izađu na „bojište“, ponudili bagovit program kome ni novo ime (Communicator) nije pomoglo.

Iako su razlike u funkcijama i prikazu bile male, podverzije Communicator-a 4 su imale ozbiljnih problema sa prikazom Web stranica koje su sadržale sve više grafike, kompleksniji HTML kod i sve češće JavaScript komponente. Program je često „pucao“ i radio sporo, a pojedine verzije su morale da prenesu kompletnu stranicu kada promenite dimenzije prozora. Mnogim korisnicima sa običnom modemskom dial-up vezom sve to je zaista smetalo.

Netscape gubi primat i na drugim platformama. Microsoft 1997. invenstira u Apple 150 miliona dolara („ako neće silom, uzmi veći čekić“), što dovodi do međukompanijskog dogovora da Mac OS ubuduće koristi Internet Explorer kao podrazumevani Web browser. Prvi deo priče se završava 1998. godine kada Netscape objavljuje veći deo programskog koda Communicator-a pod open source licencom (Mozilla Open Source). Pomenuti kod je bio toliko bagovit da od njega nikada nije nastala verzija 5, a ovaj potez će zapravo označiti početak projekta od koga će nastati danas popularni Firefox. Ostatak istorije Netscape browser-a čine verzija 6 iz 2000. godine (PC #63) i verzija 7 iz 2002. godine.

Verzije 7.0 i 7.1 nastaju pod okriljem AOL-a. Program je baziran na Mozilla jezgru i mnogo je brži i pouzdaniji. Iako možda vredna pažnje, ova verzija prolazi nezapaženo u konkurenciji sa veoma dobrim „alternativnim“ browser-ima kao što su Firefox ili Opera. AOL „raspušta“ razvojni tim, a tada dolazi i do sudskog „anti-trust“ poravnanja sa Microsoft-om, nakon koga i AOL prelazi na distribuciju Internet Explorer-a. Mnogi su pretpostavljali da je verzija 7.1 poslednja, ali se Netscape nije predavao. Polovinom 2004. izlazi v7.2 koja se po malo čemu razlikovala od verzije 7.1. AOL zvanično nije pokrenuo razvojni tim, ali se polovinom 2005. (ipak) pojavljuje verzija 8.

Verzija 8

Konačno stižemo do verzije 8.1, koja se zove jednostavno Netscape i treba da označi (još jedan) novi početak. Naravno, program je besplatan jer je danas teško zauzeti deo „tržišta“ browser-a, naročito ako imamo u vidu lošu reputaciju pojedinih verzija, a možete ga preuzeti sa browser.netscape.com/ns8 ili sa našeg DVD-a. Puna verzija ima 18,3 MB (!), a na sajtu piše da „instalacija može sadržati“ Netscape 8.1, Netscape ISP, McAfee, Rhapsody, Real Arcade i WheaterBug. Od „internacionalnih verzija“ na raspolaganju je jedna jedina – na kanadskom engleskom.

Ako koristite neku raniju verziju sa integrisanim e-mail-om (npr. 7.2), pre nego što pokušate da ga instalirate napravite kopiju e-mail-ova i liste kontakata za svaki slučaj, jer postoji mogućnost da ranije verzije više neće funkcionisati. Instalacioni paket je neobično veliki jer ćete preuzeti i instalirati dodatke koji vam verovatno ne trebaju. S druge strane, nagomilavanje dodataka u osnovnoj instalaciji je neophodno jer za Netscape, iako podržava instalaciju i uklanjanje dodataka kao npr. Firefox, nijedan dodatak nećete pronaći na sajtu dodataka. Tokom instalacije možete da odaberete koje od (nepotrebnih) dodataka ne želite da instalirate. Za početak, pored RealArcade isključite i WheaterBug jer ga možete koristiti isključivo ukoliko živite u Americi... ili vas recimo zanima da proverite vremenske prilike u šest „Beograda“ širom Amerike.

(kliknite za veću sliku)

Zauzvrat možete biti sigurni da će ovaj browser sprečiti instalaciju raznih spyware programa, dialer-a ili upozoriti na theft sajtove pomoću ugrađene zaštite. Netscape neprestano radi na ažuriranju liste phishing sajtova, tako da ćete biti bezbedni(ji) prilikom Internet kupovine. Jednim klikom na Security Center ikonu možete pristupiti oknu zaštite i u njemu brzim pregledom videti podatke vezane za bezbednost Web stranice ili proveriti i preuzeti po potrebi noviju verziju. Ugrađena spyware zaštita radi dobro u realnom vremenu ali takođe može i da, ukoliko to želite, skenira sadržaj svih diskova u sistemu vašeg računara.

Dodatne usluge

Netscape može da učita stranicu koristeći jednu od dve dostupne rendering mašine. U zavisnosti od potrebe, jednim klikom možete birati IE ili Firefox mašine, što vam omogućava učitavanje i ispravno prikazivanje većine Web stranica. Primetili smo da se u Firefox režimu ne prikazuju svi delovi stranice kao u samostalnom Firefox browser-u, npr. liste sa vertikalno pokretnim tekstom („skrolujuće tekst liste“).

Prebacivanje render mašina se može desiti i bez vaše intervencije. Usmerite Netscape ne neku od stranica koju je kreirao Microsoft (npr. www.msn.com ) dok je aktivna Firefox render mašina, sačekajte malo i pogledajte na ikonu za izbor mašina: Netscape je sam prešao na IE render mašinu! Štaviše, ukoliko ste gledali stranu za koju je Netscape procenio da je bolje da je prikaže koristeći FireFox mašinu, zatim otišli na stranu gde je koristio IE mašinu i vratili se na prethodnu stranu, Netscape će ponovo promeniti render mašinu.

Netscape brzo iscrtava stranicu, ali je ipak nešto sporiji od Firefox-a i pri radu troši nešto više memorije. Zapravo, Firefox sa oko 30 dodataka troši manje memorije nego sam Netscape.

Uz Netscape ćete moći da definišete više korisničkih profila, što je zgodno kada jedan računar koristi više ljudi, što je čest slučaj kod u kućnim uslovima. Svaki korisnik će, u okviru svog profila, imati različita podešavanja baš kao da je reč o različitim instalacijama. Ukoliko želite, svoj profil možete zaštititi šifrom, tako da ćete ga samo vi videti. Za zaštitu mlađih korisnika možete uključiti Parental kontrolu nad svakim pojedinačnim nalogom, koja će onemogućiti prikaz nepoželjnih sajtova.

Zahvaljujući ugrađenom „čitaču“ RSS feed-ova, neće vam biti potrebni dodatni programi ove namene. Kada program detektuje da postoje feed-ovi na stranici koju je učitao, prikazaće ikonu narandžaste boje u desnom uglu polja za unos adresa. Jednim klikom na ovu ikonu će biti prikazani dostupni feed-ovi. Na raspolaganju su dve opcije: možete dodati feed kao bookmark ili ga prikazati kao pokretni tekst u toolbar-u. U prvom slučaju feed-ove možete organizovati kao bilo koji drugi bookmark, s tim da će Netscape prikazati koliko nepročitanih naslova svaki od njih sadrži.

Kod ovog browser-a ste limitirani u pogledu promene izgleda jer ne postoji izbor maski odnosno skinova, ili ga barem nije bilo u trenutku kada je ovaj članak pisan. U razvoju je Netscape Theme SDK pomoću koga će ovaj „problem“ biti prevaziđen, tako da ćete jednostavno sami moći da definišete svoju masku.

Rezime

(kliknite za veću sliku)

Bezbednost prilikom surfovanja je na visokom nivou, tako da vam, uz ugrađeni RSS čitač, neće biti potrebni dodatni programi. Netscape može da upotrebljava više korisnika i za svakog ponaosob možete definisati poseban profil, pojedine zaštititi šifrom, a za najmlađe korisnike uključiti Parental kontrolu. Prilikom iscrtavanja Web stranica na raspolaganju su vam dve mašine – Firefox i IE kompatibilne – tako da ovaj browser ispravnom prikazuje praktično sve Web stranice. Tu su i ostale sitnice kojih se drugi možda nisu dosetili, npr. višestruki toolbar koji menjate jednim klikom i koristite ga u zavisnosti od prikazanog sadržaja stranice. Netscape takođe može da pamti unete podatke u raznim formularima, kao i šifre koje koristite, tako da će prilikom ponovne posete stranici na kojoj ste popunjavali neke podatke program to učiniti umesto vas. Ipak vam savetujemo da šifre pamtite na neki drugi način, jer praktično sve što ste jednom negde upisali može da se ponovo pročita tj. zloupotrebi. Pomenimo još i to da se sve odvija u jednom prozoru – stranice se otvaraju pod zasebnim karticama.

U iščekivanju finalnih verzija IE 7 i Firefox 2, preporučujemo da isprobate Netscape, naročito ako ste nostalgični (kao pojedini članovi naše Redakcije). Izvesno je da ćete se iznenaditi. U svakom slučaju je dobro da postoji što veći izbor na tržištu browser-a kako bi korisnici mogli da biraju u skladu sa svojim afinitetima. Netscape će tako naći svoje „mesto pod suncem“, barem u sledećem periodu.

SLEDEĆI TEKST U PC #126
preview
Quark i Adobe megdan
Bojan Stojanović


Takovo

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter