GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #127 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jabuke za poneti
Marko Savković
Ako ste korisnik Macintosh-a kome povremeno zatreba neka od Windows aplikacija ili upotrebljavate Windows i zahtevate vrhunski kvalitet izrade računara, put do sledećeg notebook-a možda vodi kroz ovaj tekst - pred nama se našla kompletna paleta prenosnih Apple kompjutera.
- PC #127 (Novembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jabuke za poneti

Od kada je sredinom 2005. najavljen prelazak Mac računara na Intel platformu, postalo je jasno da će u procesu tranzicije Apple morati da se prilagodi novim uslovima na tržištu. Računari bazirani na Intel procesorima sada mogu da se direktno porede po performansama sa pandanima iz suparničkog tabora. Ipak, Apple je i posle ove vesti nastavio da nas iznenađuje, najpre specifikacijama hardvera novih računara koje su ih svrstavale u sam vrh aktuelne ponude, a zatim i mogućnošću instaliranja Windows-a kao paralelnog operativnog sistema (BootCamp), o čemu je već bilo reči u „PC“- ju.

Prethodnih godina su mnogi kao prepreku za ozbiljno korišćenje Apple računara videli nemogućnost pokretanja Visual Studio-a, AutoCAD-a ili nekog malog, korisnog programa koji ne postoji u varijanti za Mac OS. Vremenom se stvar polako popravljala pa je izlaskom Office paketa za Mac bar onaj deo korisnika koji većinu vremena provodi u poznatom okruženju ohrabren da proba Mac računare. Korisnici koji se prvenstveno bave pripremom za štampu, audio i video montažom nisu imali mnogo dilema jer Apple ima dugu tradiciju u pomenutim oblastima. Može se reći i da je novim korisnicima platforma bila manje važna ako računar upotrebljavaju za osnovne operacije slanja i primanja elektronske pošte, slušanje muzike i korišćenje različitih chat klijenata, pa su se odlučivali za onaj model koji bolje izgleda. Apple je mnogo ulagao u promociju svojih proizvoda pa se u filmovima retko može videti računar koji nije iz njihove ponude (čak i skeptična Skali iz „Dosijea X“ svoje dnevnike piše na Mac-u). Doduše, nedostajale su igre – pojedini proizvođači su izbacivali na tržište i Mac verzije igara, ali je PC ostao logičan izbor svih koji su povremeno želeli da se igraju na računaru.

MacBook

Prvi utisak MacBook i MacBook Pro računari ostavljaju ambalažom. Svaki detalj je vrhunski dizajniran i osmišljen, do te mere da je čak i stiropor neobičan. MacBook, koncipiran kao „ulazni“ model Apple notebook računara, je ponuđen u dve boje: beloj i crnoj. Na testu smo imali crni model izrađen od kvalitetne mat-plastike koji se već na prvi pogled izdvaja od konkurencije kada su u pitanju modeli sa ekranom od 13,3“. Dimenzije su 325×227×25 mm a masa 2,4 kg. Odlikuje ga Intel Dual Core T2500 procesor na 2 GHz, a upotrebljen je Intel i945 čipset. Za računar predviđen za kancelarijski rad i korišćenje Internet servisa 512 MB DDR2 memorije na 667 MHz je sasvim dovoljno, ali nas čudi što je ona raspoređena u dva modula od po 256 MB, što komplikuje nadogradnju. Odlično je što čak i najjeftiniji model ima Bluetooth i WiFi module za bežično povezivanje.

Već na prvi pogled vidi se da je MacBook robustan računar, zaobljenih ivica, bez konektora ili baterije koji štrče. Sa desne strane je slot-in optički drajv, a na testiranom modelu smo zatekli DVD snimač osrednjih karakteristika. Apple sve optičke uređaje koji imaju mogućnost snimanja DVD-ova naziva SuperDrive, a u ovom slučaju nije podržano snimanje dual layer diskova, dok je čitanje prilično sporo. Slot-in mehanizam, koji nije uobičajen za notebook računare, deluje solidno ali je prilično bučan i iz njega dopire jedini zvuk koji smo čuli tokom rada ovog mališe. Pored toga što radi neverovatno tiho, ovaj računar minimalnih dimenzija se i sasvim razumno zagreva. Leva strana je rezervisana za sve ostale portove, kao i za konektor za napajanje.

Zanimljiv je MagSafe konektor koji sprečava oštećenja nastala slučajnim zakačinjanjem kabla koji ide ka ispravljaču. Konektor se sastoji od pet pinova postavljenih u sredinu i magneta koji ga privlači ka računaru. Magnet je dovoljno jak da konektor zadrži na pravom mestu, ali omogućava lako otkačinjanje u slučaju nezgode. Iako ovo rešenje nije baš revolucionarno, ubeđeni smo da će ga usvojiti dosta proizvođača. Pored klasičnog konektora za gigabitnu LAN vezu nalazi se još jedna novina – mini DVI konektor. Apple je i u prethodnoj generaciji prenosnih računara insistirao na DVI portu, što je dobra odluka – ako danas na Internetu potražimo 12“ notebook računar sa DVI konektorom, pored par izuzetaka kao što je FSC Amilo Si1520 dobićemo isključivo linkove za PowerBook G4 računar! Doduše, Apple je tu hteo da zaradi još neki dolar: iako je bilo mesta za konektor klasičnih dimenzija, veza je obezbeđena preko adaptera koji se kupuje posebno. Pored njega se nalaze FireWire 400, dva USB 2.0 konektora, kao i konektori za mikrofon i slušalice te Kensington lock, a još jedan USB port bi dosta značio. Modem je, navodno, postao suvišan (?) pa ga je sada moguće dokupiti samo u USB varijanti.

Na baratanje poklopcem na kome se nalazi displej ćete se vrlo lako navići: možete ga otvoriti i zatvoriti jednim prstom, bez pridržavanja računara, pošto je umesto bravice upotrebljen magnet. A da MacBook nije klasičan računar vidi se i po tastaturi: kvalitetna je ali prilično nelogična, sa prevelikim proredima između tastera. Crno kućište nas nije oduševilo: otisci prstiju su vidljivi ne samo na spoljašnjosti računara već i na tastaturi i touchpad-u – ko zna kako računar izgleda nakon par meseci korišćenja, ali je u startu jasno da zahteva pažnju. Izostavljanje nekih tastera nas nije začudilo pošto je u pitanju računar prvenstveno namenjen za Mac OS.

Ekran je glossy, dijagonale 13,3“ sa rezolucijom 1280×800, i omogućava nesmetano gledanje HDTV sadržaja u 720p formatu. Kvalitet prikaza se može uporediti sa konkurentskim, ali je daleko od najboljeg koji smo sreli na sličnim ekranima. Najizraženiji je problem crne boje koja je crna samo pod idealnim vertikalnim uglom gledanja. Iako se otvori za ventilaciju nalaze sa zadnje strane veoma blizu ekrana, protok vazduha je dobar. Za grafički prikaz je zadužena integrisana Intel GMA 950 grafika koja se odlično pokazala u animiranim prikazima kojima obiluje Mac OS X. Na kraju ćemo pomenuti novost koju smo jedva primetili: iznad ekrana se nalazi iSight kamera koja je za sada podržana samo u Mac OS X operativnom sistemu, rezolucije 640×480 piksela – dovoljno za video chat.

MacBook Pro sa velikim...

MacBook Pro je jedan od prvih notebook računara sa Intel Dual Core procesorom. Apple je ponudio nove procesore T2400, T2500 i T2600 koji rade na 1,83, 2 i 2,1 GHz respektivno. U februaru ove godine se neznatan broj proizvođača mogao pohvaliti nekim od pomenutih procesora u svojoj ponudi, a kamoli integrisanim ATI Mobility Radeon X1600 grafičkim adapterom. Ovo je ujedno i najveća razlika „ispod haube“ u odnosu na modele koji nemaju sufiks Pro. Na testu su se našla dva najjača modela iz Pro serije.

Model sa 15,4“ ekranom sa desne strane poseduje DVI, LAN, Firewire 400 i jedan USB 2.0 port, kao i Kensington lock. Sa leve strane se nalazi MagSafe konektor, još samo jedan USB 2.0 port, konektori za mikrofon i slušalice koji se mogu koristiti kao izlaz za 5.1 audio, te ExpressCard slot koji je zamenio PCMCIA ležište. Mnogi su zamerili Apple-u jer je na ovom modelu izostao Firewire 800 port, koji je sačuvan za model sa ekranom od 17“, ali ga možete dokupiti u vidu ExpressCard dodatka. Korišćenje aluminijuma je olakšalo računar, koji je sa 2,5 kg samo malo teži od MacBook-a. Debljina od jednog inča predstavlja zajedničku karakteristiku svih Apple prenosnih računara nove generacije, pa je ovaj računar dimenzija 357×243×25 mm.

Slot-In Super Drive se nalazi sa prednje strane i radi se o uređaju koji može da čita DL diskove ali ne i da snima na njih; brzina snimanja na klasične DVD-ove je 4x. Model je opremljen gigabajtom memorije na 667 MHz, kao i komfornim SATA diskom od 100 GB čije se ploče okreću 5400 puta u minutu. Kod MacBook Pro modela moguće je umesto ovog diska naručiti brži koji radi na 7200 obrtaja. Podržane su i bežične metode povezivanja, pa je pored Bluetooth-a prisutan i WiFi modul koga Apple naziva AirPort Extreme, zasnovan na 802.11g standardu.

Za razliku od MacBook-a, MacBook Pro računari imaju odličan ekran. Kod ovog modela dijagonala je 15,4“ a rezolucija 1440×900, što je zlatna sredina između ekstrema (1280×800 i 1680×1050). Dodatnih 100 piksela po vertikali prilično znači u svakodnevnom radu, kako u Mac OS X aplikacijama tako i u beta verziji Microsoft Office-a 2007. Ekran nije glossy već klasičan, sa zadovoljavajućim uglovima gledanja, mada smo kod Sony prenosnih računara viđali bolje. ATI X1600 grafička kartica poseduje ili 128 ili 256 MB GDD3 memorije i dovoljna je za uobičajeno korišćenje, a na MacBook Pro računarima je moguće pokrenuti i sve novije igre. Pored toga, kartica je dovoljno jaka da preko Dual Link DVI porta normalno prikazuje sliku na Apple Cinema monitoru od 30“ u rezoluciji 2560×1600 piksela. Iznad ekrana je iSight kamera koja postoji u celoj paleti.

Tasteri imaju dobar hod i prijatni su za kucanje, a iznenađenje je usledilo kada smo ugasili svetlo. Ne samo što se automatski smanjilo osvetljenje ekrana već je i tastatura postala osvetljena i to ne pomoću LED-a kao na IBM-u nego kroz same tastere, pa je korišćenje ovog računara u mraku prava milina.

Da sve nije idealno uverili smo se nakon dužeg rada i testiranja različitih aplikacija. MacBook Pro od 15,4“ se prilično greje, pa ga nije prijatno držati u krilu. Ova pojava može imati više uzroka, od problema sa baterijom do loše nanesene termalne paste. Početkom maja se pojavila zakrpa koja delimično rešava problem povećavanjem broja obrtaja dva ventilatora za izduvavanje vazduha. Ipak, problem je i dalje prisutan u situacijama kada je procesor natprosečno opterećen. Pored toga, proizvođaču zameramo što je ugradio svega dva USB porta, kao i DVD uređaj koji ne podržava snimanje dual layer diskova.

...i još većim ekranom

Nekoliko meseci nakon modela sa ekranom od 15,4“, bez prevelike galame najavljen je i model od 17“. Najmoćniji prenosni Apple računar u sebi krije istu kombinaciju procesora i grafičke kartice: Intel Dual Core od 2,16 GHz i ATI Mobility Radeon X1600 sa 256 MB GDD3 memorije. Vodilo se računa o zahtevnim korisnicima, pa je pored trećeg USB porta prisutan i Firewire 800 koji je izostao na manjem modelu. I na ovom modelu se poklopac ekrana može otvoriti i zatvoriti jednim prstom, a sam ekran je rezolucije 1680×1050 piksela tako da omogućava nesmetan rad u programima za obradu videa i zvuka, za šta je ovaj računar prvenstveno namenjen. Pošto Mac OS X lako prilagođava fontove rezoluciji, ni u jednom momentu nismo stekli utisak da je na monitoru nešto previše sitno.

Dimenzije računara su 392×265×25 mm, a ovaj MacBook Pro sa svojih 3,1 kg spada u kategoriju najlakših „sedamnaestica“. Model na testu je imao SATA hard disk kapaciteta 120 GB na 5400 obrtaja, a za sve one koji nameravaju da se na terenu bave obradom video materijala kao opcija je ponuđen i model od 100 GB na 7200 obrtaja. Za najjači model je rezervisan osmobrzinski Super Drive sa podrškom za snimanje dual layer diskova. Prijatno nas je iznenadilo dobro odvođenje toplote, pošto je u većem kućištu nestao problem koji je postojao kod manjeg modela. Nažalost, tastatura je ostala istih dimenzija, a prostim merenjem zaključujemo da bi ona komotno mogla da stane i u kućište MacBook računara sa ekranom od 13,3“. Iako je logično rešenje da se jedna tastatura koristi u velikoj paleti prenosnih računara (to rade svi proizvođači), čudi nas odluka Apple-a da u najmoćnijem (i najskupljem) modelu ne ponudi komforniju tastaturu. Čak i sa izostavljanjem numeričkog dela bilo bi moguće da se u odvojenoj celini nađu kursorski i tasteri PgUp, PgDown, Home i End, koji su sada deljeni. Kao i kod manjeg modela, ispod tastature je sakriven senzor koji u skladu sa nivoom osvetljenja u prostoriji menja osvetljenje na ekranu i po potrebi uključuje pozadinsko osvetljenje tastera.

Stanje baterije na oba modela je moguće proveriti pritiskom na taster sa donje strane, nakon čega sledi paljenje odgovarajućeg broja LED indikatora na bateriji. Sva tri računara dolaze sa daljinskim upravljačem koji služi za pokretanje programa Frontrow iz koga se mogu startovati aplikacije za pregled filmova, muzike i slika.

Mac OS X

(kliknite za veću sliku)

Nakon prvog pokretanja računara započinje inicijalizacija OS-a. U pitanju je verzija 10.4.6 sa kodnim imenom Tiger. Apple u poslednje vreme svojim operativnim sistemima daje imena divljih mačaka, a već je najavljeno da će verzija 10.5 nositi kodno ime Leopard. Srpska ćirilica i latinica su sistemski podržane i već nakon podizanja sistema smo se uverili da je pisanje ćirilicom u Mac OS X-u normalna stvar.

Razlike u odnosu na prethodnu verziju su funkcionalne ali i estetske. Jedna od njih je implementacija grafičkog sloja Quartz koji je zadužen za prikaz na ekranu. Linije prozora su „umekšane“ baš kao i fontovi, a svako pomeranje, minimizovanje ili maksimizovanje je animirano. Quartz koristi i snagu grafičke kartice za prikazivanje ovih efekata. Naročito su efektne ikone visoke rezolucije, kao i Expos metod prikazivanja aktivnih taskova. Pritiskom na taster F9 svi aktivni prozori će biti umanjeni i raspoređeni po ekranu kako bi prebacivanje na željeni prozor bilo olakšano. Omogućeno je i lakše prikazivanje radne površine (takođe uz animirano nestajanje prozora), kao i fokusiranje aktivnog prozora. U verziji 10.4 uvedena je i opcija SmartFolders kojom se definišu virtuelni folderi koji mogu biti rezultat pretrage. U takvim folderima se mogu nalaziti sve slike, dokumenti i elektronska pošta koji zadovoljavaju neke kriterijume, s tim da u folderima nisu fizički podaci već samo pokazivači ka njima.

Sledeća važna novina su dashboard i widgets. Ideja slobodnog raspoređivanja malih aplikacija po radnoj površini, njihovog premeštanja i prilagođavanja potrebama korisnika dopala se svima, pa se brzo raširila po svim operativnim sistemima. Već je napisano na stotine widget-a, a najpopularniji su već ugrađeni u Mac OS X – kalendar, vremenska prognoza, sat itd. Ove aplikacije se pritiskom na F12 prikazuju i uklanjanju sa ekrana, dok su tokom njihovog korišćenja ostale aplikacije zatamnjene. Korisna novost je i poboljšano pretraživanje kroz aplikaciju Spotlight koja indeksira sadržaj celog diska i pretražuje ne samo datoteke već i elektronsku poštu, dokumente sa definisanim tagovima, ali i slike. Uverili smo se da u praksi funkcioniše veoma dobro.

U 9 GB softvera koji dolazi uz Mac OS X nalaze se i programi objedinjeni u iLife paket: iChat, iDVD, iMovie HD za jednostavno kreiranje video sadržaja, iPhoto, iSync, iTunes za sinhronizaciju muzike sa iPod muzičkim plejerima, iWeb koji potpunom laiku omogućava da za tren oka napravi svoju prezentaciju i postavi je na Web. Da stvar ne bude previše ozbiljna zadužen je PhotoBooth kojim je, pored klasičnih fotografija iSight kamerom, moguće praviti autoportrete sa efektima krivih ogledala. U folderu Utilities se nalaze manje korišćene aplikacije kao što su konzola (srce operativnog sistema je bazirano na jednoj verziji Unix-a), aplikacija za snimanje sadržaja celog ili pojedinih delova ekrana, program za razmenu podataka preko bluetooth veze...

Pored probne verzije paketa iWork tu je i vremenski ograničena verzija Microsoft Office 2004 paketa za Mac računare. U pitanju je kompilacija programa Word, Excel i Power Point, a Outlook je za ovu priliku tako drastično izmenjen da je dobio ime Entourage. Instalacije novih programa se najčešće distribuiraju u .dmg formatu koji predstavlja virtuelne sisteme datoteka. Nakon pokretanja ovakvog image-a on se nakon procedure inicijalizovanja pojavljuje kao još jedan disk koji je prisutan dok se ne klikne na ikonu eject. Podrška za mrežna podešavanja je odlično smišljena, pa je profilima moguće definisati i mrežne parametre, kao i izgled radnog okruženja.

Prijatno su nas iznenadili kvalitet i opcije podešavanja WiFi veze. Program za konekciju je prepoznao da se MAC adresa računara ne nalazi na dozvoljenoj listi u ruteru, što je bilo potpuno tačno.

Windows na Mac-u

Kako se dosta programa koje koristimo pravi isključivo za Windows odlučili smo se za dual boot instalaciju. Jedan od programa koji je još u beta verziji (u momentu pisanja teksta 1.1.1) a posebno nam je zanimljiv jeste i BootCamp, dugoočekivano rešenje za instalaciju Windows operativnog sistema na novoj generaciji Mac računara sa Intel procesorima (detaljan prikaz procesa instalacije je opisan u majskom broju našeg časopisa). Finalna verzija BootCamp-a će biti integrisana u novu verziju operativnog sistema Leopard.

Nakon izbora veličine particije koju smo odvojili za Windows i pokretanja instalacije ovog OS-a na drugoj particiji (biće vidljiva u Mac OS X-u samo ako odaberemo FAT32 fajl sistem) našli smo se u dobro poznatom okruženju. MacBook i MacBook Pro računari se na „Windows livadi“ ponašaju kao kod svoje kuće, što pokazuju i merenja programima koji postoje u oba operativna sistema. Jedan od njih je i Geekbench (geekpatrol.ca/geekbench), program za merenje performansi kojim je delimično može proveriti ponašanje kritičnih komponenti sistema pod različitim operativnim sistemima. Rezultati koje smo dobili su potvrdili da se računar ponaša odlično bez obzira na OS, a za poređenje smo uzeli HP Compaq nc8430 sa Intel Dual Core T2400 procesorom koji radi na 1,83 GHz, sa ATI Mobility Radeon X1600 grafičkim podsistemom opremljenim sa 256 MB DDR3 memorije. U grupi je bio i jedan od bržih single core Fujitsu Siemens računara baziran na Intel Centrino procesoru na 2 GHz.

Sva poređenja pokazuju da su performanse slične u oba operativna sistema, čime se potvrdilo da su prenosni Apple računari ujedno i odlične Windows mašine. Ipak, sitnih problema ima. Korišćenje desnog tastera miša je na Mac OS-u donedavno bilo moguće samo kombinacijom Ctrl+click ili korišćenjem miša drugog proizvođača. Touchpad je ostao sa jednim tasterom, koji je u Windows-u nedovoljan. Tu je i problem odsustva tastera Delete koji postoji samo na eksternoj Apple tastaturi. Ova situacija se može prevazići programima različitih autora koji do desnog klika dolaze kombinacijom nekog od funkcijskih tastera (Fn) i standardnog klika, mada se čini da je najjednostavnije korišćenje eksternog miša. Iako je prostor na notebook računarima skučen, svaka PC tastatura ima Home, End, PgUp i PgDn tastere koji su na Mac-u smešteni kao sekundarna funkcija kursorskih dirki. Pošto Fn u Windows-u ne radi, do ovih tastera se uopšte ne može doći preko tastature, što otežava mobilni rad u Windows-u. Idealno rešenje za kućnu i kancelarijsku primenu je eksterna Apple tastatura koja je savršeno snalazi u Mac OS-u, a u Windows-u je moguće remapirati sporne tastere.

Izlaskom novih softverskih paketa (prvenstveno Adobe) biće iskorišćene sve prednosti nove arhitekture. Korisnici već imaju ideje za poboljšanja MacBook računara, a na vrhu spiska želja su Core 2 Duo procesori, te snažniji grafički adapteri. Ponovimo i to da su testirani računari opremljeni odličnim mogućnostima povezivanja (BT, WiFi, DVI i Firewire portovi), da nude izuzetan kvalitet završne obrade i da se po performansama mogu porediti sa aktuelnim notebook PC kompjuterima. Bilo da smo navikli na Mac OS ili na Windows, neko od ponuđenih rešenja će, ukoliko budžet to dozvoljava, zadovoljiti sve potrebe za kvalitetnim prenosnim računarom.

Korisne adrese:

ComTrade Shop
http://www.comtradeshop.com

GlobeNet AppleCentar
tel: 011/4449-243
http://www.applecentar.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #127
preview
Priča u pokretu
Aleksandar Veljković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter