GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #127 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Widget i gadget za pocket
Marko Savković
Pred nama su se našle nove verzije dobro poznatih programa, a manija widget-a - malih plutajućih aplikacija - nije zaobišla ni PocketPC tržište...
- PC #127 (Novembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Widget i gadget za pocket

(kliknite za veću sliku)

Jedan od najprodavanijih programa na tržištu PocketPC softvera je PocketPlus firme Spb Software House (spbsoftwarehouse.com ). Ovaj dodatak za today ekran je najbolje ocenjen program kako za nove korisnike koji se navikavaju na mobilni OS, tako i za one koje žele da na today ekranu imaju sve nadohvat ruke. Treću kategoriju čine korisnici koji upotrebljavaju PocketPC Phone uređaje i operacije unosa često obavljaju prstom umesto stylus-om. Za njih je program ove vrste idealan jer omogućava pozicioniranje prečica ka često korišćenim programima i opcijama direktno na osnovni ekran. Grupe ikona su organizovane u tabove i mogu biti prikazane u dve veličine. Tabovi sadrže ikonu i tekst koji je moguće isključiti kako bi u vertikalnom režimu rada na ekran stalo više tabova, a omogućeno je menjanje rasporeda postojećih i dodavanje novih.

Univerzalna alatka

Pored prečica ka programima, na ekran je moguće postaviti pokazatelje o stanju baterije, memorijskih lokacija, kao i vrednosti osvetljaja ekrana. Poseban tab je odvojen za prečice ka sadržaju foldera My Documents a pod kategorijom sistemskih prečica se nalaze opcije za soft reset, suspend, gašenje pozadinskog osvetljenja, podešavanje jačine zvuka, izmenu skinova, kao i rotiranje ekrana. Podržano je i postavljanje prečica ka sistemskim podešavanjima kao što su parametri ekrana, brisanje programa, kao i podešavanje funkcijskih tastera, alarma i sata, mrežnih setovanja i Internet konekcija.

Jedna od dodatnih opcija ovog programa je dodeljivanje funkcija tasterima – PocketPlus / Feature opcija. Pored postojećih aplikacija i sistemskih prečica, na spisku za dodeljivanje se nalaze i nove opcije. Najzanimljivija je Alt-Tab kojom se omogućava kretanje kroz pokrenute programe naizmeničnim pritiskanjem odabranog tastera. Prilikom eksperimentisanja sa različitim dodacima za PocketPC svakome se nekada desilo da sistem uđe u mrtvu petlju tako što se nakon svakog ponovnog podizanja operativnog sistema uvek učitava problematična aplikacija koja ruši sistem. PocketPlus omogućava rad u safe modu u okviru koga se prilikom inicijalizacije operativnog sistema ne učitavaju naknadno instalirani plug-in dodaci za today ekran, kao ni programi koji se automatski pokreću. Na ovaj način je moguće ukloniti problematičnu aplikaciju ili testirati njeno ponašanje u factory modu.

Dodatnu opciju predstavlja i mogućnost enkripcije i ZIP arhiviranje kroz File Manager, a kao još jedna od opcija u kontekstnom meniju se pojavljuje i stavka za direktno pravljenje prečice za selektovani program ili dokument na today ekranu. Još od prvih verzija PocketPlus omogućava zatvaranje aplikacija umesto podrazumevanog minimizovanja, a moguće je aktivirati i pokazivač stanja baterije na samom vrhu ekrana. Interesantne su mogućnosti kojima ovaj program poboljšava džepnu verziju Internet Explorer-a. Sada je dozvoljeno pregledanje stranice sa više otvorenih prozora a korisnici koji nemaju WM5 operativni sistem mogu da koriste pregled preko celog ekrana, baš kao i da snimaju slike sa stranica. Uvedena je i opcija otvaranja linkova u pozadini.

Gadget ili widget?

(kliknite za veću sliku)

U novim verzijama operativnih sistema (Windows Vista, SUSE Linux 10, Mac OS X 10.4) uvedena je podrška za male aplikacije koje slobodno „plutaju“ po ekranu – popularne widget-e (gadgets kod Microsoft-a). Ova novost nije zaobišla ni džepnu platformu pa je tako kroz PocketPlus moguće postaviti plutajuće applet-e na today ekran. Obezbeđena je i integracija sa ostalim aplikacijama firme Spb pa je tako u okviru tabova moguće učitati programe koji su inače zauzimali popriličan deo ekrana.

Jedan od njih je i program Diary čija je nova verzija nedavno objavljena. Osim što je znatno brža, verzija 2.0 je pretrpela i vizuelne izmene – po uzoru na konkurentski Pocker Breeze dodati su tabovi i raspoređeni vertikalno, čime je olakšana navigacija za korisnike koji do podsetnika i kontakata dolaze koristeći prst. Pored ručnog podešavanja visine u pikselima dodata je i mogućnost automatske promene, tako da se Diary prilagođava slobodnom prostoru na ekranu. Statusne informacije se mogu isključiti, čime se povećava koristan prostor. Ukoliko je instaliran i PocketPlus, Diary je moguće učitati u okviru taba. Sada je moguće izabrati način prikaza obaveza i kontakata pošto je dosta unapređeno sortiranje.

U okviru prikaza nastupajućih obaveza možete sakriti pojedine dane a program se lako povezuje sa nekim od poznatih zamena za džepnu Outlook bateriju kao što su Agenda Fusion ili Pocket Informant. Na kalendaru je grafički prikazan raspored obaveza u svakom danu, a pored obaveza je moguće dodavati i ikone radi lakšeg snalaženja. Sekcije za taskove i beleške (notes) nisu pretrpele bitne promene, ali se veliko unapređenje primećuje u baratanju sa kontaktima. Na osnovu želja koje su korisnici izrazili u okviru foruma, Spb je zaključio da je glavni nedostatak kod ovakvih programa mali broj opcija interakcije sa odabranim podatkom.

Tako je Diary od običnog podsetnika prerastao u nešto više – odličnu zamenu za sistemski dialer na PocketPC Phone uređajima. Iznad liste kontakata je moguće prikazati omiljene foto-kontakte koji predstavljaju prečice ka ljudima sa kojima često komuniciramo. Nakon izbora nekog od kontakata pojavljuje se kontekstni meni sa svim podacima pa je tako moguće pozvati i sekundarni broj. Tab rezervisan za e-mail i SMS poruke je organizovan po celinama tj. nalozima na koje poruke stižu. Korišćenjem kontekstnih menija je moguće poslati novu poruku, otvoriti Inbox folder, kao i inicirati sinhronizaciju. U okviru taba Special Events se nalaze predstojeći rođendani i godišnjice, koji su na ovaj način odvojeni od ostalih obaveza. Zameramo mu što nije moguće promeniti veličinu fonta preview prozora za kratke beleške, kao i njihovo loše pozicioniranje. Probne verzije oba programa se nalaze na PC DVD-u pa predlažemo da probate da today ekran iskoristite do maksimuma.

Flash aplikacije na PocketPC-ju

(kliknite za veću sliku)

Pisali smo o mogućnostima PocketPC uređaja kada je u pitanju reprodukcija Flash materijala. Pomoću plug-in-a je bilo moguće pogledati flash kroz džepni IE, ali i ovaj dodatak nije pravo rešenje jer se sadržaj često loše prikazivao na ekranu. Zinc firme MDM je namenjen kreiranju flash sadržaja za PocketPC. Nakon kreiranja .swf datoteke u Adobe Flash-u i učitavanja u Zinc moguće je odabrati izlaznu datoteku, aktivirati podršku za konekciju sa SQLCE bazom, kao i enkripciju. U okviru sledećeg taba se nalazi izbor rezolucije, a pošto je na PDA ekranu svaki piksel dragocen ostavljena je opcija kompletnog uklanjanja menija. Moguće je izabrati proizvoljne dimenzije i poziciju na ekranu, što je korisno ukoliko se Zinc koristi za pravljenje demonstracija za korišćenje nekog programa. U okviru podešavanja parametara flash prezentacije možete izabrati boju pozadine, zatim štiklirati opciju za beskonačnu petlju (loop), odabrati dimenzije menija, kvalitet prikaza, a ostavljena je i mogućnost skaliranja prikazane animacije. Moguće je uključiti ili isključiti uvodni ekran koji može da sadrži statičnu sliku i zvuk.

Zinc omogućava i kreiranje instalacionih paketa u CAB i EXE formatu za instalaciju sa PocketPC-ja ili sa stonog računara preko ActiveSync veze. U okviru opcija je moguće definisati pozdravnu poruku prilikom instalacije u vidu slike, ali i dodati tekstualnu datoteku u kojoj se mogu nalaziti prava korišćenja, detalji o samoj prezentaciji i slično. A da su u MDM-u ozbiljno shvatili ovaj program govori i činjenica da je implementirana podrška za laku integraciju Flash Player-a (potrebna Adobe licenca), .NET Compact Framework-a i kontrole za džepni Media Player. Instalaciji je moguće dodati i prateće datoteke, a podržan je i jednostavan scripting jezik. Probna verzija se nalazi na PC DVD-u.



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter