GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #127 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sutrašnjica počinje u Novom Sadu
Marko Herman
Microsoft-ova konferencija Sinergija je možda šesta po redu, ali je po mnogo čemu i prva - recimo, po prvi put nas je odvela u novosadski Master centar koji je dobro odigrao svoju ulogu...
- PC #127 (Novembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sutrašnjica počinje u Novom Sadu

Kada je 2001. godine Microsoft održao prvu Sinergiju, svi smo bili ushićeni što jedna velika IT kompanija posvećuje pažnju tržištu (i zemlji) kao što je naše. Doduše, tada smo intimno osećali da je sve to vezano i za političku situaciju... Pet Sinergija kasnije, značajno se izmenila situacija a samim tim i ova konferencija koja je prešla put od „spektakularnog poletarca“ do zrelog dešavanja koje zna kojoj publici se obraća.

U Novom Sadu

Od prošle godine se Microsoft putem Sinergije obraća IT profesionalcima, a dobrim delom i programerima. Ranijih godina su sadržaj konferencije mahom činile teme vezane za edukaciju menadžera i zaposlenih u firmama, javnim ustanovama i institucijama državne uprave u pogledu značaja informacionih tehnologija pri svakodnevnom radu. Nakon četiri godine takvog koncepta postali smo svesniji uloge savremene tehnologije, a neke domaće kompanije su proizvele kvalitetna rešenja koristeći Microsoft-ove razvojne platforme. Zato je prošle godine Sinergija postala tehnička konferencija, a sada je takva orijentacija dodatno učvršćena.

Nakon pet godina, Sinergija je po prvi put održana van Sava Centra tj. van Beograda. Razloga ima više, a verovatno najbitniji je sjajni Master centar na Novosadskom sajmu. Lepo osmišljen prostor poseduje šest konferencijskih sala, koje se uklanjanjem zidova pretvaraju u jednu veliku, amfiteatar i dovoljno pomoćnih prostorija. Tako je na prvom spratu, gde se nalaze i konferencijske sale, zaseban prostor za održavanje konferencija za novinare i za hands-on laboratoriju, dok je prizemlje zauzeo izložbeni program. Tu su se učesnicima Sinergije između ostalih predstavili Desk, Quest Software, JP Informatika... Sinergija 06 je, po ugledu na svetske konferencije, imala i specijalizovanu prodavnicu IT opreme, a prostor je odvojen i za zabavne sadržaje: Chill Out soba za opuštanje i igranje na Xbox 360 konzolama, veštačka stena za penjanje, povremene demonstracije karlinga, te nastupi čirlidersica. Iako je prostor nominalno manji od Sava Centra, u praksi je otprilike isti broj učesnika (više od hiljadu), predavača i pripadnika sedme sile lakše manevrisao po holovima.

I sam Novi Sad se pokazao kao pun pogodak. Mirnije i opuštenije okruženje u odnosu na beogradsko a i bekstvo od svakodnevnih obaveza omogućilo nam je prijatnije praćenje dešavanja. Sinergija 06, održana pod sloganom Turn on Tomorrow, je trajala 72 časa iako je obuhvatila četiri dana, pošto je u nedelju 8. oktobra u večernjim časovima održan koktel dobrodošlice.

Uvodno predavanje

Radni deo Sinergije 06 je počeo 9. oktobra u 9 sati prvim delom glavnog predavanja. Predavanje koje je tradicionalno atraktivnije od ostalih otvorio je Marko Stojanović, glumac i predsednik Karling saveza Srbije. Tako je prvi sat Sinergije prošao u razgibavanju učesnika, uz svirku dobošara i demonstraciju karlinga (doduše, ne na ledu). Usledila je pauza koja ni po čemu ne bi bila neobična, da krajem iste nije stigla dojava da je u Master centru postavljena bomba! Neki su odmah zlurado pomislili na ljubitelje GNU/Linux operativnih sistema, ali novosadsku policiju to nije interesovalo. Pregledali su sve prostorije i zaključili da je dojava lažna; nakon 45 minuta Sinergija 06 je nastavljena.

Ovaj incident nije sprečio da nastavak uvodnog predavanja protekne u dobroj atmosferi i da nam predstavnici Microsoft-a, predvođeni generalnim direktorom predstavništva Dejanom Cvetkovićem, predoče najbitnije novine koje će operativni sistem Windows Vista i paket Office 2007 doneti u narednim mesecima. Tako je po prvi put kod nas zvanično predstavljen ovaj paket, koji donosi revolucionarne promene u svakodnevnom radu. Nakon uvodnog dela, velika sala je „rascepkana“ na šest manjih i otpočela su predavanja podeljena u jedanaest oblasti.

Za svakog ponešto

Predavanja su održavana u sedam prostorija istovremeno, a koliko su pažnje privukle neke teme, poput predstavljanja operativnog sistema Windows Vista, dobro govori podatak da sala nije mogla da primi sve zainteresovane. Što se tiče poslovnih aplikacija, u centru pažnje su bili Microsoft Dynamics partneri i korisnici, kojima su ponuđene informacije vezane za kreiranje, održavanje i implementaciju poslovnih rešenja poput proizvoda Dynamics NAV i CRM. Održan je i niz predavanja o poslovnoj inteligenciji i proizvodima potrebnim za razvoj rešenja zasnovanih na Microsoft Business Intelligence platformi.

U kontekstu poslovnih rešenja svakako treba pomenuti i predavanja o povezanim sistemima. Savremene aplikacije ne izvršavaju se unutar jednog računara, već nastaju kao deo povezanih sistema aplikacija koje se prostiru van kompanijskih IT infrastuktura. U tom segmentu predavanja predstavljena su rešenja vezana za Web usluge, integraciju poslovnih procesa, distribuirane objekte, kao i za BizTalk 2006, Commerce i Host Integration servere, te WinFX i .NET Framework 2.0 tehnologije.

Programeri (sve češće ih nazivaju developerima) su svoje apetite mogli da zadovolje na predavanjima vezanim za razvoj i administraciju baza podataka. Tu su naučili da iskoriste prednosti SQL servera 2005, kao i da razviju inovativna rešenja pomoću tog proizvoda. Predstavljeni su ADO.NET 2.0, SQL Server 2005 Express i SQLCLR. Poseban segment posvećen je razvojnim alatkama Visual Studio 2005 i .NET Framework, kao i programerskim tehnologijama za Windows Mobile okruženje. Obrađene su i teme vezane za razvoj Tablet PC, Pocket PC i Smartphone uređaja, a zasebno su predstavljeni Visual C++, Visual Basic i Visual C#.

Za administratore IT sistema posebno su bila interesantna predavanja iz oblasti upravljanja i operacija. Tu su predstavljeni Microsoft-ovi Operations Manager, Systems Manager Server i System Center, koji povećavaju efikasnost na polju upravljanja informacionim sistemima. Efikasan rad u poslovnom okruženju bio je „pokriven“ predavanjima vezanim za Office System. Naravno, prilikom predstavljanja su posebno naglašena poboljšanja uneta u Office 2007 koja nisu mala i koja će značajno izmeniti i olakšati rad u osnovnom setu poslovnih aplikacija. Naravno, biće potrebno izvesno vreme za navikavanje na novi sistem rada. Značajno mesto na Sinergiji 06 su dobili bezbednost računarskih sistema i proaktivni pristup oblasti zaštite.

U tri segmenta predavanja predstavljen je širok dijapazon Windows operativnih sistema i tehnologija. Najviše pažnje je privukla nova verzija klijentskog sistema Vista. Kroz niz predavanja predstavljene su novine koje novi operativni sistem donosi. O ovoj temi možete čitati u našoj rubrici „Vista hronika“ u kojoj već godinu dana pratimo razvoj novog operativnog sistema. Grupa predavanja posvećena serverskom okruženju ponudila je informacije vezane za Windows Server 2003 R2, ali i predstojeći Windows Server Longhorn, osnovu Windows Server System-a. Značajna pažnja je bila posvećena i Windows Mobile platformi za Pocket PC i Smartphone uređaje.

Novinarski kutak

Iako je Sinergija 06 obilovala interesantnim temama i predavanjima, pripadnici sedme sile su skoro sve vreme proveli odvojeni od „običnog pučanstva“ – fizički, ali i obavezama. Naime, održano je čak osam konferencija za medije, što je rekord Sinergije. Njih su iskoristili organizatori da predstave podatke važne za sagledavanje celog događaja, ali i sponzori konferencije koji su prezentovali svoju ponudu i razloge za prisustvo.

Tako smo saznali da je na Sinergiji 06 održano više od 100 predavanja sa oko 90 predavača, a na ovogodišnjoj konferenciji su uvedene i inovacije u vidu posebne prodavnice i multimedijalne Chill Out sobe. Po prvi put je tehnički sponzor Sinergije bila domaća kompanija – Desk je jedini Microsoft-ov DOEM partner, koji je za potrebe konferencije pripremio 105 računara i server, sve to u saradnji sa svojim partnerima – kompanijama Intel i Cooler Master. Sve računare je pokretala Vista, tako da su učesnici konferencije mogli i pre zvanične premijere videti kako funkcionišu novi operativni sistem, Internet Explorer 7 i Office 2007. U različitim prostorijama bili su postavljeni računari Desk B406 DC, B306 DC, H407g+, H307MCE i server M2-X-SATA. Zlatni sponzori Sinergije su bili Quest Software i Intel, a sponzori Epson, ESET NOD32 i Hermes SoftLab.

Zasebnu press konferenciju održao je Microsoft-ov razvojni centar u Beogradu. Na njoj je program menadžer Slaven Mijačić predstavio neke od projekata na kojima je Centar radio (ili još uvek radi), poput prepoznavača rukopisa za evropska ćirilična i latinična pisma, kao i tehnologiju koja će se naći u Windows Live Search servisu. U dalje planove centra ubraja se i rad na machine learning tehnologijama.

Na Desk-ovoj konferenciji smo se informisali o istorijatu njihove saradnje sa Microsoft-om, dok je Hermes SoftLab predstavio svoj ulazak na srpsko tržište, odnosno akviziciju kragujevačke kompanije Virtual Team. Quest, Epson i ESET NOD32 su prezentovali proizvode i usluge koje preko predstavnika nude lokalnom tržištu. Posebno je bila interesantna prezentacija SMS usluge „Beba dolazi“, projekta koji će u pilot fazi obuhvatiti nekoliko porodilišta u Vojvodini. Žene koje se preko SMS poruka prijave za ovu uslugu dobijaće redovno nove informacije bitne za brigu o bebama, a moći će i da zatraže pomoć stručnjaka. Na osnovu rezultata tokom probnog perioda projekat će eventualno biti izmenjen, a nakon toga promovisan na široj teritoriji, sa namerom da njime u budućnosti bude pokrivena čitava Srbija.

Prateći program

Svaki ozbiljan rad zahteva i vreme za opuštanje i druženje. Zato su u Chill Out sobi, pored konzola i računara za igranje, posetioci mogli zatražiti i masažu. Održana su i dva takmičenja – u letenju Microsoft Flight Simulator-om i u brzom sklapanju konfiguracija. Usledile su i tri nagradne igre. Extreme je prvog dana podelio majice sa svojim logotipom, a oni koji su ih nosili tokom konferencije su dobijali skromnije nagrade i ulazili u „bubanj“ za osvajanje Xbox-a 360. Desk je svima podelio kupone sa jednostavnim pitanjem i uručio Cooler Master proizvode petnaestorici najsrećnijih, a Adacta je svakog dana nagrađivala najuspešnije rešavače popularne mozgalice „sudoku“.

U večernjim časovima 9. oktobra je održana tribina Best IT Woman u zgradi Naftne industrije Srbije i tom prilikom su dame na sceni – profesorka Spalević, Olivera Živanović, Tanja Petrović i Sanja Marinković – uz pomoć Marka Stojanovića pokušale da odgovore na pitanja vezana za prisustvo žena u IT industriji, odnosno zašto ih nema više. Iako tribina nije ponudila konkretan odgovor, podstakla je prisutne na razmišljanje koje bi, uz stalnu inicijativu za podsticanje učešća žena u IT-u, moglo doneti i rezultate. Veče 10. oktobra proteklo je u manje intelektualnom duhu, na žurci u prostoru diskoteke „Bastion“ u hodnicima Petrovaradinske tvrđave.

Sinergija 06 je i po mestu održavanja i po temama predstavljala osveženje u poređenju sa prethodnim. Organizatori žele da u narednim godinama dodatno istaknu regionalni karakter konferencije, najpre time što će događaj biti organizovan u još nekom gradu Srbije; mogao bi to biti Niš, ako ponudi adekvatan prostor. U međuvremenu, nadamo se da će i sledeće godine Novi Sad ugostiti IT profesionalce, ali i da će Microsoft razmisliti o tome da regionalni karakter Sinergije istakne njenim eventualnim održavanjem u nekoj susednoj zemlji. Naš utisak je da je šesta Sinergija u potpunosti ispunila očekivanja. A kako posle svakog uspeha očekivanja rastu, organizatorima je izazov sve veći...

SLEDEĆI TEKST U PC #127
preview
WiMAX ili 3G?
Zoran Kehler


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter