GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #128 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Periferije sa poverenjem
Filip Majkić
Trust je jedna od kompanija koje teže da u potpunosti pokriju tržište periferija, kako bi korisnicima računara omogućili da u potpunosti opreme svoje uređaje dodacima iz različitih klasa. Bacimo pogled na njihove miševe, Web kamere, igračke dodatke i ostalu galanteriju.
- PC #128 (Decembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Periferije sa poverenjem

Na test smo dobili gotovo sve periferijske uređaje firme Trust koji bi korisnicima mogli da zatrebaju, bilo da su u pitanju uređaji za svakodnevni rad ili uživanje u multimediji i igrama. Na zajedničkom prikazu tako su se našli optički miš, Web kamera, komplet bežične tastature i miša, zvučnici i džojstik, slušalice sa mikrofonom (headset) i volan. Krenimo od onoga bez čega se ne može...

Miš i tastatura naši nasušni

Miš Optical Combi Mouse MI-2500X predstavlja solidan proizvod u svojoj klasi. U pitanju je ergonomski dizajniran miš sa pet programabilnih tastera (četiri tastera plus točkić koji se može koristiti i kao srednji klik). Iznenadio nas je njegov dizajn, zahvaljujući kome je ovaj miš podjednako prihvatljiv i za levoruke i za dešnjake: gledano odozgo stiče se utisak da su linije miša takve da je ergonomija podešena za levoruke, ali kada ga uzmete u ruku, postaje jasno da ni dešnjaci nemaju s njim nikakvih problema. Pored toga, back i forward tasteri se nalaze na poziciji koja odgovara dešnjacima. Čini se da je napravljen odličan kompromis, pošto će levoruki korisnici morati samo da se naviknu da back i forward tastere koriste domalim ili malim prstom, na šta su ionako primorani kod većine miševa.

MI-2500X pripada klasi optičkih miševa sa optičkim senzorom rezolucije 800 dpi. Tehnologija je toliko napredovala da se miš ponaša sasvim zadovoljavajuće za svoju klasu, a blago mu zameramo jedino to što je točkić isuviše plitak i mali, ali to može biti i pitanje ukusa – nekim korisnicima će se dopasti ovakav nenametljiv dizajn sa točkićem koji ne štrči.

Sledeći na našoj listi je komplet bežične tastature i miša Wireless Optical Slimline Deskset DS-3200. Domet ovog kompleta iznosi oko 2 metra, što nije malo, ali bismo voleli da vidimo nešto veći domet. Njegovo povezivanje sa računarom je jednostavno – dovoljno je da priključite bazu na USB i aktivirate uređaje; prethodno ćete u miša i tastaturu ubaciti po dve AAA baterije, koje se isporučuju u paketu. Tastatura je dizajnirana tako da bude što kompaktnija i tasteri su plitki slično kao na notebook mašinama, mada bi bilo bolje da je napravljena od nešto kvalitetnijih materijala. Minimalistički dizajn podrazumeva i blago prekomponovanje rasporeda tastera, pa su PgUp, End, Home na ponešto nestandardnim pozicijama. Tastatura poseduje i desetak multimedijalnih tastera čija se uloga definiše pomoću priloženog softvera.

Miš je slabija komponenta kompleta – karakteristike zavise od podloge, a na podlogama iole slabijeg kvaliteta miš se ponaša čudno. Njegov senzor je deklarisan na 800 dpi ali je miš neprecizan u poređenju sa uređajima sličnih karakteristika, a i materijali od kojih je napravljen deluju jeftinije nego što zapravo jesu. Ipak, paket zaslužuje prelaznu ocenu, jer omogućava korisnicima da po povoljnoj ceni dođu do bežičnog kompleta periferija, koje omogućavaju vid autonomije koji žičani uređaji nisu u stanju da pruže.

I zvuk i slika

Trust Webcam WB-5500T je jednostavna i kompaktna Web kamera opremljena optičkim senzorom rezolucije 1,3 Mp, što prevedeno na jezik rezolucije iznosi 1280×1024 tačaka. Kamera poseduje podnožje za lako montiranje na nosač, obično na LCD ili CRT monitoru. Na vrhu kamere je snapshot taster, a okretanjem prstena oko sočiva se može podešavati fokus. Uz kameru se isporučuju neophodni drajveri, kao i jednostavan program za editovanje video sadržaja. Posebno je zanimljivo to da drajveri ovu kameru vide kao ASUS WebCam, što odaje poreklo proizvoda, koji se od ASUS srodnika realno razlikuje samo po Trust natpisu na prednjem delu kamere. Softver se lako kontroliše, a video možete jednostavno da editujete iz isporučenih ili nekih drugih programa. Ukupno gledano, u pitanju je solidan proizvod koji dobro radi ono za šta je i predviđen.

Prelazimo na segment audio ponude i tu zatičemo Trust HS-2100 Headset, odnosno stereo slušalice sa mikrofonom. U pitanju je pristupačan uređaj za osnovnu komunikaciju u popularnim programima kao što je MSN Messenger. Headset se može koristiti za video konferencije, telefoniranje preko Interneta, on-line igranje (ko je rekao World of Warcraft, Battlefield, Counterstrike...) u multiplay naslovima u kojima je pravovremena komunikacija od izuzetnog značaja itd. Na kablu se nalazi i kontrola jačine zvuka. Ovaj model radi sasvim korektno, ali smo prosto morali da ga uporedimo sa MX500 slušalicama kompanije Seinheisser, pošto smo od HS-2100 daleko manje očekivali. Ipak, to mu se ne može uzeti kao mana, pošto je predviđen za sasvim različite zadatke, koje obavlja sasvim solidno, te se može konstatovati da uređaj ispunjava očekivanja.

Trust SP-3550W 2.1 MP3 Speaker Set je komplet 2.1 zvučnika (2 satelita i subwoofer) koji nas je u nekim aspektima prijatno iznenadio. Malo je verovatno da će vas uređaj iz ove cenovne klase oboriti s nogu, ali su nas zvučnici obradovali solidnim srednjetoncima. Iako u ovoj klasi ni visoki ni niski tonovi nisu baš sjajni, uglavnom upravo srednjetonci predstavljaju najveći problem. Sateliti su izrađeni od plastike a subwoofer od drveta. Komplet dolazi u beloj boji, koja će možda nekoga asocirati na iPod uređaje kompanije Apple. Audiofilima će biti dovoljno da pomenemo da je uređaj izuzetno lak pa da odmahnu rukom, ali zvučnici zapravo ostavljaju vrlo dobar utisak. Deklarisana snaga sistema iznosi 15 W, a zvučnicima upravljate pomoću modula na kome se nalaze tasteri za uključivanje, smanjivanje i povećavanje jačine zvuka. Na njemu su i dva izlaza, od kojih je jedan za slušalice dok je drugi „za MP3“; u njega priključujete neki izvor zvuka.

Moguće je aktivirati i 3D zvuk, nakon čega se zvučni talasi izobličavaju u pokušaju da dočaraju 3D efekat. Povrh svega, subwoofer i sateliti su takvih dimenzija da omogućavaju lako uklapanje i ne zahtevaju previše prostora. Ovom kompletu, imajući u vidu cenu, rado dajemo prelaznu ocenu.

Za trenutke dokolice

Na kraju vam predstavljamo periferije namenjene igranju, objedinjene u Predator seriju: GM-3100R Steering Wheel i Predator GM-2600 Joystick. Ovaj volan i „palica zadovoljstva“ predstavljaju ekonomična rešenja namenjena korisnicima koji žele da se povremeno poigraju. Volan je namenjen trkačkim igrama, a džojstik simulacijama leta, kao i nekim drugim tipovima arkadnih igara. Volan GM-3100R je USB volan sa pedalama koji se može okretati za 250 stepeni. Na njemu je šest programabilnih tastera, POV taster i dva tastera za promenu brzine, dok su gas i kočnica na postolju za noge. Volan se priključuje preko USB porta i automatski će biti prepoznat, tako da nije potrebna instalacija dodatnih drajvera. Situacija je slična i u slučaju džojstika, kojeg takođe samo treba povezati na USB port. Na gornjem delu palice se nalaze tri tastera, POV je spreda a taster za paljbu sa donje strane. Palica se može uvrtati, a na postolju se nalazi throttle točkić sa dva dodatna tastera.

Kvalitet izrade bi mogao biti i bolji, ali ipak treba imati u vidu cenu ovih uređaja. Volan je obložen gumom, a njegovo postolje i podnožje za noge su izrađeni od plastike, baš kao i džojstik. U igrama se oba uređaja ponašaju sasvim korektno, pri čemu treba reći da kod uređaja u ovoj klasi problemi nastaju tek nakon nekog vremena, kada se komponente „razglave“.

U celini posmatrano, kompanija Trust je napravila solidnu liniju proizvoda namenjenih mainstream segmentu, odnosno najbrojnijim korisnicima koji nemaju preteranih ili specifičnih prohteva. Ekonomska pristupačnost i isplativost proizvoda garantuje im solidnu prohodnost na tržištu, a pojedini proizvodi nude veoma mnogo u poređenju sa konkurencijom u istom cenovnom rangu. Lakoća korišćenja, solidne performanse i umerene cene su aduti ove linije Trust periferijskih uređaja.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #128
preview
Izraz za budućnost
Dragan Grbić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter