GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #129 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Novogodišnji bonus
Marko Savković
Tržište PDA telefona postaje sve zanimljivije - ono što smo pre godinu dana samo priželjkivali, sada već imamo u džepovima. Uređaji bez GSM funkcije se sve teže nalaze, da li će tako proći i oni bez GPS-a? Predstavljamo četiri nova modela bazirana na Windows Mobile operativnom sistemu: FSC Loox T830, HTC 3300, S620 i S310.
- PC #129 (Januar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Novogodišnji bonus

PDA uređaji su od elektronskih adresara i podsetnika prerasli u računare sa brojnim funkcijama, a posebno je napredovala konektivnost: posle kabla i IR porta na red su došli Bluetooth, WiFi i napredne tehnike prenosa podataka putem mobilne mreže (EDGE, UMTS, HSDPA). Vremenom su se po mogućnostima ovi uređaji približili klasi subnotebook-a, pa smo danas u dilemi prilikom kupovine. Implementacija sve većeg broja modula u uređaj po principu „sve u jedan, ali da bude brz i lak“ izazvala je neminovni rast cena. Proizvođači su se utrkivali da korisniku ponude što više, a linije proizvoda koje nisu sadržale sve aktuelnosti su se polako gasile. Pojava mobilnih telefona sa moćnim operativnim sistemima i u određenim slučajevima sa ekranom osetljivim na dodir dovela je do podele ciljne publike. Još uvek se ne zna da li će pobedu odneti pametni telefon ili PDA uređaj sa GSM mogućnostima.

Poslovni komunikator

Nakon velikog uspeha Pocket Loox serije, Fujitsu Siemens je tržištu ponudio high-end PDA uređaj koji poseduje sve aktuelne tehnologije i razne načine povezivanja na Internet. FSC Loox T830 je namenjen prvenstveno poslovnim korisnicima koji dosta putuju, i zamišljen je kao kancelarija u malom. Uređaji za poslovne korisnike sve češće imaju integrisanu tastaturu, iako je za udoban rad preporučljiva eksterna tastatura sa Bluetooth vezom. Za proizvodnju je zadužen tajvanski Compal, a već na prvi pogled se uočava kvalitet izrade. Iznad tastature se nalazi 11 funkcijskih tastera za navigaciju i pozivanje često korišćenih programa, dok je ispod senzor za detekciju osvetljenja u prostoriji. Pošto je QWERTY tastatura smeštena na uskom prostoru, inženjeri su se dosetili da pored zakrivljenosti redova na tastaturi prilagode i same površine tastera, pa je tako donji desni ugao tastera „Q“ potpuno oboren.

Ekran kvadratnog oblika dijagonale 2,4“ je dovoljan za uređaj ovog tipa, mada nam se ne dopadaju vidljive border površine koje ga dodatno smanjuju. Iznad ekrana je zaštitni klizač za sekundarnu kameru od 0,3 Mp koja je predviđena za video komunikaciju u 3G mrežama. Sa donje strane je standardni mini-USB konektor koji se koristi za punjenje i sinhronizaciju, a pored njega je konektor za eksternu GPS antenu. Bočne strane su rezervisane za dodatne funkcijske tastere, među kojima je i jog kružni taster, kao i ležište za SD memorijsku karticu. Obradovale su nas dimenzije, izbor standarda, kao i pristupačnost kartice, ne samo zbog povoljne cene po gigabajtu već i zbog mogućnosti nadogradnje velikim brojem SDIO uređaja. Sa gornje strane je samo konektor za slušalice (ispod kućišta je smeštena i GPS antena). Sa 190 grama T830 ne spada u lake PDA telefone, a po dimenzijama 125×65×21 mm zaključujemo da je predviđen za nošenje u torbici na kaišu a nikako u džepu od sakoa. Kamera rezolucije 2 Mp je solidnog kvaliteta i začudilo nas je što je prilikom snimanja video materijala rezolucija samo 176×144 piksela.

Stylus je čudnog, prlično pljosnatog oblika pa je potrebno vreme da bi se korisnik navikao na njega, ali je njegova veličina adekvatna. Moramo da pohvalimo cradle postolje koje je sve češće izostavljeno iz standardne opreme: ono se putem dva mini-USB konektora povezuje sa ispravljačem i sa kablom za povezivanje sa stonim računarom. Ovim je postignuto da svi konektori budu mini-USB tipa, čak i oni za headset komplet.

Kućište džepnog računara u sebi krije pregršt modula najnovije generacije. Za nesmetano korišćenje VoIP funkcije telefona bio je neophodan moćan procesor, pa se FSC odlučio za Intel XScale PXA270 na 416 MHz, koji u potpunosti zadovoljava potrebe za telefoniranjem preko Interneta i reprodukcijom multimedijalnih sadržaja. Pored GSM modula ugrađen je SiRFStar III GPS prijemnik koji omogućava komfornu upotrebu u automobilu bez posebno preciznog pozicioniranja. GPS Locator softver omogućava „pregled neba“ i grafički predstavlja položaj satelita od kojih je primljen signal. Sa 64 MB RAM i 128 MB ROM memorije odlično se snalazi sa programima za GPS navigaciju, a na testu dolazećeg telefonskog poziva koji prekida navigaciju se pokazao odlično. Kada se pojavio, ekran rezolucije 240×240 je korisnicima zadavao muke jer su proizvođači softvera za PocketPC uređaje kasnili sa izmenom softvera i podrškom za WM5 operativni sistem, što je danas ispravljeno.

Bežično povezivanje obezbeđeno je Bluetooth i IEEE802.11g adapterom. Kroz aplikaciju Wireless manager je moguće upravljati statusom ovih modula ali i uključiti flight režim rada u kom je GSM neaktivan. Za svaku je pohvalu i izbor Bluetooth stack-a koga je potpisao Broadcomm, pa su podržani svi automatski načini prepoznavanja uređaja na koje smo ranije navikli. Kao i kod većine PDA uređaja sa kojima se srećemo ove godine, operativni sistem je Windows Mobile 5. AKU 2.3 verzija omogućava Direct Push tehnologiju, kao i par sitnih izmena samog OS-a. Instaliran je i program FSCSpeedMenu koji olakšava pristup prečicama ka često korišćenim programima. Kao telefon, FSC Loox T830 je quad band a pokriva i UMTS vezu. Baterija od 1500 mAh je dovoljna za par dana korišćenja ukoliko se ne aktivira GPS, a pretpostavka je da će se prilikom duže upotrebe u automobilu koristiti adapter za napajanje.

FSC Pocket Loox T830 je mobilni uređaj koga odlikuju veliki skup mogućnosti i brojni načini povezivanja. U njega su implementirane skoro sve aktuelne tehnologije kada su uređaji ove vrste u pitanju. Kvalitetan GPS čipset nas ne ostavlja na cedilu čak i u uskim ulicama sa visokim zgradama, jedino upućujemo kritiku zbog dimenzija ekrana koji je (u ovom kućištu) morao da bude veći.

HTC P3300

Sa velikim nestrpljenjem smo sačekali da se na našem tržištu pojavi jedan od novih HTC modela koji u sebi objedinjuje i GPS modul. Iza kodnog imena Artemis krije se uređaj koji pleni već na prvi pogled, a ovaj izuzetno lak PDA telefon iz mnogo uglova uvodi novine u PocketPC svet. HTC P3300 sa dimenzijama 108×58×17 mm i masom od 130 g spada u najlakše PDA uređaje danas. U elegantnom tamnosivom kućištu koje je imuno na mrlje od otisaka prstiju smešten je uređaj baziran na TI OMAP 850 procesoru koji radi na 201 MHz.

Gornja strana deluje neiskorišćeno ali se ispod nje nalazi GPS antena (konektor za eksternu je na poleđini). Sa strana su tasteri za pozivanje glasovnog biranja, fotoaparata, klizač, kao i power taster.

Ispod ekrana od 2,8“, već karakterističnog za novije HTC uređaje, nalazi se čak osam funkcijskih tastera. Navigacioni taster nazvan HTC RollR predstavlja posebno iznenađenje – podseća na iPod sistem navigacije. Dilema da li je mudro zameniti četiri smera sa samo dva prestaje kada shvatimo da taster u sredini nije običan – to je minijaturni trackball zahvaljujući kome je HTC P3300 veoma upotrebljiv i jednom rukom. Posebnim softverom (ali i prečicom na today ekranu) je moguće aktivirati ovakav režim rada i tada se na ekranu vidi dobro poznat kursor miša.

U drugom režimu kuglica se ponaša kao kursorski taster. Stylus se izvlači iz donjeg desnog ugla, izrađen je od metala, pri čemu se HTC vratio klasičnom obliku. Sa donje strane je univerzalni mini-USB konektor koji se koristi kako za sinhronizaciju tako i za punjenje ili vezu sa headset slušalicama/mikrofonom. Ležište za microSD kartice je smešteno ispod baterije – iako je uređaj jedan od tanjih na tržištu, smatramo da je bila izvodljiva opcija ubacivanja kartice sa strane, što bi olakšalo rad.

Ekran osetljiv na dodir rezolucije 240×320, već viđen na modelu Qtek S200, nudi odličan kontrast a vidi se odlično i pri jakom svetlu. Kamera rezolucije 2 Mp koja se nalazi na poleđini je prosečna (zajednička boljka svih aktuelnih PDA uređaja) i ne predstavlja primarnu opciju ovog uređaja tako da je izostao LED blic koga smo sretali na ranijim modelima. Iznad kamere je gumena izbočina koja, osim zaštitne, ima i drugu bitnu funkciju – krije konektor za eksternu GPS antenu.

Procesor koji radi na svega 201 MHz se ponaša neočekivano živahno a zastajkuje samo prilikom izvršavanja multimedijalnih zadataka – prvenstveno tokom reprodukcije video materijala. Prilikom WiFi konekcije čak je i Skype radio zadovoljavajuće, iako bi mu dodatna snaga prijala. Operativni sistem je Windows Mobile 5 AKU 3.0 a kretanje po džepnom Start meniju je umnogome olakšano korišćenjem HTC RollR tastera. Inovaciju na ovoj verziji predstavlja i Internet Sharing aplikacija koja omogućava korišćenje bežičnog Interneta od strane stonog računara sa kojim je ovaj PDA povezan. Nakon pokretanja programa ActiveSync konekcija se prekida a Windows XP detektuje uređaj kao Internet Sharing Device.

GPS modul SiRFStar III se ponaša očekivano dobro a brzina početnog pokazivanja lokacije zavisi od broja otkrivenih satelita. QuickGPS softver omogućava lakše lociranje satelita preuzimanjem informacija o njihovim položajima preko Interneta, a moguće je podesiti da se oni automatski preuzimaju kada je uređaj povezan preko ActiveSync aplikacije. TomTom Navigator u verziji 6 ne podržava karte za Srbiju, pa je potrebno preći na stariju verziju ili koristiti neki drugi program za navigaciju. Omogućeno je besplatno preuzimanje jedne karte sa Interneta, a posebno se prodaju verzije ovog PDA uređaja sa snimljenim mapama za pojedine lokacije.

Kao telefon, HTC P3300 se ponaša odlično na svim kontinentima. Iako je izostala podrška za UMTS, radi na frekvencijama 850/900/1800/1900MHz pa je zgodan za sve koji dosta putuju. GPRS i EDGE funkcionišu bez problema na našim mrežama. Podrška za Bluetooth i WiFi (802.11b/g) zaokružuje mogućnosti ovog mališe a kao bonus je dodata i podrška za FM radio koji, poput mobilnih telefona, koristi slušalice kao antenu. Comm Manager aplikacija je zadužena za upravljanje GSM funkcijama i bežičnim povezivanjem i predstavlja najbolje rešenje koje smo sreli na džepnom uređaju.

Baterija od 1200 mAh se ponaša iznenađujuće dobro i dovoljna je za puna dva dana upotrebe standardnih funkcija: džepni kalendar, slanje SMS i e-mail poruka, razgovor... Kada se uzme u obzir koliko je HTC P3300 tanak i to da baterija nije ni mogla da bude veća zaključujemo da je postignut balans. U pitanju je revolucionaran uređaj jer u malo pakovanje smešta skoro sve funkcije koje PDA može da ima. Uz jači procesor i lakšie pristup memorijskoj kartici ovo bi mogao da bude idealan mobilni uređaj.

Posle BlackBerry-ja

Nakon pomame za BlackBerry uređajima bilo je pitanje kada će se masovnije pojaviti uređaji bazirani na WM operativnom sistemu sa podrškom za Push email tehnologiju i sa integrisanom QWERTY tastaturom. HTC S620 smartphone je prvenstveno mobilni telefon kome su dodate napredne funkcije. Iako izgleda čudno (zbunjuje oblik metalne pozadine tastature i okvira ekrana), u pitanju je veoma kvalitetan model nove klase uređaja. Njih karakteriše tastatura sa punim setom karaktera, kao i položen ekran. Glavni konkurenti su mu Motorola Q i Samsung BlackJack a ciljna publika poslovni korisnici koji šalju dosta e-mail i SMS poruka.

Već na prvi pogled smo prijatno iznenađeni dimenzijama i time da S620 odlično leži u ruci. Kućište je klasičnog oblika i podseća na legendarni HP iPAQ 4150. Sa 120 grama i dimenzijama 111×63×13 mm deluje veoma elegantno, čemu doprinose i materijali od kojih je napravljen. Osim QWERTY tastature koja je novost za HTC, inženjeri su se pobrinuli da ovaj uređaj bude ekskluzivan i po navigaciji. Sa desne strane ekrana se nalaze četiri funkcijska tastera koja nemaju prekidače već reaguju na dodir (na skijanju ćemo morati da skinemo rukavice). Sa desne strane se nalazi power taster i na dnu mini-USB konektor. Ugrađenih 128 MB ROM memorije je sasvim dovoljno za instaliranje aplikacija, ali je za svako ozbiljnije korišćenje multimedijalnih mogućnosti ovog računara preporučljiva microSD kartica, koja se smešta ispod baterije.

Iako samo pola santimetra kraći po dijagonali nego na modelu MTeoR, ekran rezolucije 320×240 i dijagonale 6 cm deluje mnogo veće. Landscape položaj u prvi mah zahteva prilagođavanje konfiguracionih datoteka programa koje često koristimo, ali je znatno praktičniji za pregled elektronske pošte, dokumenata i tabela. Do punog izražaja dolazi prilikom korišćenja džepnog Internet Explorer-a. Navigacioni taster je odličan i po kvalitetu možemo da ga uporedimo sa onim na modelu Qtek 9100. Tu je i šest funkcijskih tastera, ali i tastatura punih dimenzija na koju se treba navići. Iako je kod HTC modela sve u zelenoj boji, pozadinsko osvetljenje tastature je neprijatne plave boje – sitan propust koji se naročito primećuje noću.

HTC S620 je quad band telefon sa podrškom za GPRS i EDGE. Podržan je i Bluetooth, kao i WiFi način povezivanja. Kamera rezolucije 1,3 Mp je korektna, mada se lošije snalazi u uslovima slabog osvetljenja. Baterija od 960 mAh je jedina mogla da stane u ovako tanko kućište – dovoljna je za dva dana umerenog korišćenja/telefoniranja uz često korišćenje WiFi veze za proveru pošte. Kada uzmemo u obzir da će ovaj uređaj često biti povezan sa računarom putem USB kabla radi sinhronizacije i da se tom prilikom dopunjava baterija, veoma je bitnija njegova osobina da lepo staje u džep od sakoa. Idealan je za poslovne korisnike koji pored glasovne dosta upotrebljavaju i tekstualnu komunikaciju sa saradnicima. Izostanak ekrana osetljivog na dodir može biti i prednost jer je ekran zaštićen plastikom a uređaj optimizovan za korišćenje jednom rukom.

Džepni Windows za svakoga

HTC je i za korisnike koji od pametnog telefona očekuju samo osnovne funkcije spremio nešto novo. S310 je telefon klasičnog oblika koji pretenduje da popuni prazninu između modela MTeoR i telefona koji nemaju smartphone mogućnosti. U pitanu je jednostavan uređaj koji iza spoljašnjosti klasičnog izgleda krije najnoviju verziju operativnog sistema Windows Mobile 5. Sa samo 100 grama i dimenzijama 108×46×18 mm je jedan od najlakših pametnih telefona klasičnog oblika.

Rezolucija ekrana dijagonale 5 cm je 176×220 piksela (poput prvih WM modela). Tastatura je pregledna i dobra a za vezu sa računarom, slušalicama i punjačem je zadužen mini-USB port. Slično kao na modelu S620 na poleđini se nalazi kamera rezolucije 1,3 Mp. Memoriju od 64+64 MB je moguće nadograditi miniSD karticom koja se smešta ispod baterije. Pored klasičnog povezivanja kablom podržana je i Bluetooth veza sa bežičnim slušalicama ili sa računarom za sinhronizaciju podataka.

Baterija od 1150 mAh obezbeđuje čak četiri dana rada što, uz najnoviju verziju džepnog operativnog sistema i povoljnu cenu, mnogima približava blagodeti džepnog Office-a, savršene sinhronizacije i lakog nalaženja kontakata.

Zaključak

Rivalstvo dva velika tabora i dalje postoji, a stvar je prvenstveno ličnog izbora za koji ćete se pristup odlučiti. PDA uređaji sa dodatnim funkcijama obiluju mogućnostima, ali njihovo korišćenje u pokretu često zna da bude komplikovano (ovo zna svako ko je koristio stylus u automobilu). Sa druge strane, sve pametniji telefoni povećavanjem rezolucije ekrana gube na funkcionalnosti jer nemaju ekran osetljiv na dodir. Dobro je da su proizvođači primetili različite potrebe i prilagodili svoju ponudu a mi se unapred radujemo najavljenim novitetima.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

RRC
http://www.rrc.rs

Fujitsu Siemens
http://www.fujitsu-siemens.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #129
preview
Comtrade za decu
Nenad AkšićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter