GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #130 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Intermec CN3 robusni PDA
Marko Savković
Pred nama se našao jedan od najmanjih rugged uređaja koji objedinjuje funkcije na kojima bi mu pozavideli i najekskluzivniji PDA telefoni. U kućištu mase 400 g smešteno je sve što bi radniku u pokretu moglo da zatreba...
- PC #130 (Februar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Intermec CN3 robusni PDA

Na tržištu industrijskih prenosnih računara sve je podređeno robusnosti, dužini trajanja baterije i konkretnoj nameni za koju je uređaj predviđen. Navikli smo da prilikom demonstracija uređaji „slučajno“ ispadaju iz ruke, završavajući u blatu ili vodi, ali ne i da vidimo ovakav PDA relativno malih dimenzija

Pred nama se našao jedan od najmanjih rugged uređaja koji u sebi objedinjuje funkcije na kojima bi mu pozavideli i najekskluzivniji PDA telefoni. U kućištu dimenzija 160×82×28 mm (malom za ovaj tip uređaja) i težine 400 g smešteno je sve što bi radniku u pokretu moglo da zatreba. Intermec CN3 koji smo imali na testu ispod ekrana dijagonale 90 mm ima numeričku tastaturu sa 14 funkcijskih tastera (još 4 se nalaze na bočnim stranicama), a postoji i varijatna sa qwerty tastaturom sa 42 tastera. Na poleđini se nalazi traka za stabilnije držanje, dok su ispod baterije dobro sakriveni slotovi za memorijsku (miniSD) i GSM karticu. Da biste doprli do njih potreban vam je šrafciger, što ukazuje na to da česta izmena nije predviđena. Gornjom stranom dominira bar-kod skener a sa desne strane se nalazi stylus koji je povezan za sam uređaj, tako da ga je praktično nemoguće izgubiti. Možete se opredeliti i za model sa kamerom rezolucije 1,3 megapiksela koja se može koristiti za fotografisanje oštećene robe (ili nepravilno parkiranih vozila).

Ovu napravu upotpunjuje i to što je firma Intermec implementirala GPS modul koji radu na terenu daje novu dimenziju. GPS se može iskoristiti za automatsko dodeljivanje koordinata slikanom objektu, lakše snalaženje prilikom dostave robe korišćenjem softvera za navigaciju, direktno upravljanje kretanjem radnika na terenu iz centrale u kombinaciji sa EDGE konekcijom itd. Uz sve to, CN3 se može koristiti i kao tri-band mobilni telefon, što olakšava baratanje u uslovima na terenu (rukavice, samo jedna slobodna ruka, itd.). Proizvođač garantuje funkcionisanje u uslovima od -10 do 50 stepeni, sa dozvoljenom vlažnošću vazduha do 95%, uređaj je otporan na padove sa visine 1,2 m, a otpornost na prašinu i kišu se podrazumeva.

Prisutne su i mogućnosti bežičnog povezivanja putem Bluetooth ili WiFi veze a obradovala nas je i mogućnost direktnog povezivanja na LAN putem dodatka za docking station. Osim ove funkcionalnosti baza omogućava i punjenje dodatne baterije (iako je standardna baterija od 2200 mAh dovoljna za jednu smenu), a svojom težinom i načinom izrade garantuje dugotrajnost. Opciono je moguće poručiti jaču bateriju kapaciteta 4000 mAh. Kako bi povezivanje uvek bilo idealno klizači na ovom prenosnom računaru su napravljeni od metala, a posvećena je i dužna pažnja korišćenju uređaja u vozilu. Bar-kod čitač omogućava lak prenos numeričkih vrednosti u aktivnu aplikaciju na sistemskom nivou i podržava omnidirekcione, 1D, 2D, kompozitne i postal decode mogućnosti.

Srce ovog uređaja čini Intel Bulverde PXA270 koji radi na 520 MHz i sa 64 MB radne i 128 MB storage memorije predstavlja odličnu osnovu za širok spektar namenskih aplikacija. QVGA ekran rezolucije 240×320 piksela je osetljiv na dodir i omogućava dobru vidljivost čak i uslovima jakog svetla. U kombinaciji sa Windows Mobile 5 operativnim sistemom i dosta funkcijskih tastera kojima možete sami dodeliti namenu predstavlja dobru osnovu za različite aplikacije prilagođene radu na terenu. Revizija operativnog sistema podržava i Direct Push mail tehnologiju.

Pored aplikacija karakterističnih za WM5 izdvajamo i Intermec Settings pomoću koga možete definisati ponašanje uređaja u različitim situacijama, kao i odrediti parametre mrežnog okruženja – opcija koju bismo svakako voleli da vidimo i u nekom od klasičnih PDA uređaja. Intermec Smartsystems softver olakšava instalaciju i ažuriranje softvera, a ovaj uređaj podržava i standardizovan način povezivanja u Cisco infrastrukture preko Cisco Compatible Extensions tehnologije.

Korisne adrese:

Alba tehnologije
http://www.albatech.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #130
preview
Corega mrežna oprema
Mladen Mijatović


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter