GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #130 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Corega mrežna oprema
Mladen Mijatović
Na našem tržištu sve češće se pojavljuju mrežni uređaji Corega, koji se izdvajaju solidnim mogućnostima i prihvatljivom cenom. Isprobali smo nekoliko interesantnih predstavnika ove porodice...
- PC #130 (Februar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Corega mrežna oprema

Iza imena Corega krije se zapravo Allied Telesyn – u pitanju je „ćerka firma“ ove velike kompanije koja nam je dobro poznata po mrežnoj opremi. Ne bi bilo zgoreg da odmah na početku razjasnimo čestu nedoumicu vezanu za ovo ime. Na tržištu se mogu naći dve grupe uređaja koji deluju kao da potiču od istog proizvođača – jedni nose oznaku Allied Telesyn, a drugi Allied Telesis. Nije u pitanju nikakvo plagiranje od strane nekog anonimnog proizvođača, već je reč o firmi koja se prvobitno zvala Allied Telesis, ali kako je reč Telesis u svom nazivu već imala jedna kanadska kompanija, bili su primorani da na američkom (a nešto kasnije i evropskom) tržištu nastupe pod drugim imenom, dok je za region Azije ime ostalo nepromenjeno. Pravo na korišćenje originalnog imena je u međuvremenu otkupljeno i sva je prilika da će nam ovaj proizvođač ubuduće biti poznat isključivo kao Allied Telesis.

Corega je linija proizvoda namenjenih tržištu Istočne Evrope. Očigledno svesni niže platežne moći kupaca iz ovog regiona, proizvođači su pokušali da cenu snize ukidanjem nekih stvari koje obično nisu zanimljive kupcima plićeg džepa, a da ipak sačuvaju prepoznatljiv kvalitet svojih uređaja. Na primer, kod Corega-e nećete naći tzv. 24/7 hot-line – „vruću“ telefonsku liniju za tehničku podršku koja radi 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji. Kako služba koju u svako doba nezadovoljna mušterija može da pozove i iskali bes na nesrećnom operateru sa druge strane žice ionako nije u skladu sa našim folklorom, čisto sumnjam da ima mnogo onih kojima bi ova opcija bila važnija od niske cene.

Proizvodi Corega linije namenjeni su SOHO segmentu tržišta (kućno/kancelarijska oprema) a obuhvataju jednostavne i jeftine ali pouzdane uređaje za Ethernet, gigabitni Ethernet i bežične mreže (WiFi). Tako barem kaže proizvođač a mi smo imali prilike da ekskluzivno probamo ponešto iz „žičnog“ segmenta.

BAR SD ruter

Verovatno najvažniji uređaj sa police distributera je BAR SD – Broadband Access Router. U pitanju je prilično mala sprava koja izgleda kao deo medicinske opreme – ovaj potpuno beli ruter veoma lepog dizajna može se postaviti vodoravno ili uspravno i nije ništa većih dimenzija od neke džepne knjige, što će se dopasti svakome ko kuburi sa prostorom na radnom stolu. Za konektore uređaja ove klase kao da postoji nekakav prećutan standard koji izgleda svi poštuju – u svakom je integrisan četvoroportni Ethernet svič, pa tako ni Corega BAR SD nije izuzetak. Jedan Ethernet port je predviđen za povezivanje na WAN, što u najvećem broju slučajeva znači – na Internet. Ovde se vezuje izlaz kablovskog ili ADSL modema ili nekog drugog broadband uređaja kojim se ostvaruje veza sa belim svetom (svič u nekoj firmi ili klijentski uređaj kod bežičnog Interneta).

Četiri porta integrisanog sviča su namenjena za povezivanje najviše četiri mrežna uređaja, što znači da se direktno mogu povezati do četiri računara ili se grananjem uz primenu još nekog sviča ovaj broj može i povećati. Svi Ethernet portovi su 10/100 Mb (gigabitni Ethernet nije podržan) i imaju Auto MDI opciju, što znači da je svejedno da li koristite cross-over ili obične patch kablove. Sa prednje strane su LED indikatori koji signaliziraju stanje svakog linka (aktivnost i brzinu priključenih uređaja), kao i lampice koje prikazuju stanje samog rutera i aktivnost na WAN-u.

Pored toga što primena NAT prevođenja više lokalnih u jednu javnu adresu omogućava većem broju korisnika da budu istovremeno povezani na Internet preko samo jedne adrese koju im je dodelio provajder, BAR SD poseduje DHCP server i integrisani firewall. Podržana je opcija PPPoE za one koji se eventualno ovako povezuju sa svojim provajderom, kao i PPTP, što firme mogu lepo da iskoriste kako bi VPN „tunelovanjem“ proširile mrežu na neku udaljenu lokaciju koristeći Internet kao deo svoje sopstvene mreže. Meniju za podešavanje rutera se pristupa kroz Web interfejs, jednostavnim unosom adrese uređaja u browser (ne zaboravite da prethodno isključite proxy!), odakle se mogu podesiti i neke zanimljivije opcije kao što je filtriranje sadržaja, blokiranje određenih URL-ova ili postavljanje demilitarizovanih zona (DMZ).

Mogućnosti Corega BAR SD su u granicama onoga što se očekuje od uređaja ovog tipa, a jedini problem na testu imali smo sa tasterom za reset koji je, izgleda, otkazao. Da se radilo o ranom demo primerku dokazao je i adapter po američkom standardu od 110 V (iako je ruter namenjen istočnoevropskom tržištu) – verujemo da će se kod distributera naći potpuno „lokalizovani“ uređaji potpuno prilagođeni domaćim potrebama.

Svičevi

U nekoj iole većoj kancelariji će se lako naći više od četiri računara i tada će biti popunjeni kapaciteti BAR SD modela, a ako su tu još i neki print server i bežični access point neminovno sledi ulaganje u dodatnu opremu. Dobro rešenje bi mogao da bude neki od svičeva koje smo imali na testu.

Corega SW05TXE i SW08TXE su jednostavni i jeftini neupravljivi svičevi. Prvi model je petoportni, dok je drugi opremljen sa osam RJ-45 Ethernet portova. Inače, ova dva uređaja se međusobno vrlo malo razlikuju. Svi Ethernet portovi poseduju pomenutu Auto MDI funkciju pa ne morate da brinete o tipu kabla ni ako razgranavate mrežu vezujući jedan svič na drugi. Kućište uređaja je napravljeno od lima koji olakšava disipaciju toplote, pošto nema forsiranog hlađenja ventilatorima. Kako je metalno kućište vrlo izdržljivo, ako ne želite da se bakćete sa zidnom montažom, slobodno ćušnite ovaj svič na pod u neki ćošak gde najmanje smeta – ništa se neće slomiti.

Manji model poseduje dodatne lampice koje pored statusa prikazuju i brzinu linka (10 ili 100 Mbps). Treba reći da ova dva sviča imaju i moćniju braću, modele sa oznakom GTE koji podržavaju i gigabitni Ethernet, ali njih još nismo imali prilike da testiramo.

I naravno – Skype telefon!

Sa rastućom popularnošću Skype-a na tržištu se pojavljuje sve veći broj korisnih gedžeta koji su na neki način namenjeni radu sa ovim besplatnim VoIP servisom. Jedan od najčešćih dodataka koji pripada prvoj grupi gedžeta je Skype telefon, pa je tako i Corega rešila da potraži svoje mesto pod suncem.

To će im izgleda i uspeti jer je njihov model ne baš inventivnog naziva USBPH01 jedan od najlepših koje smo imali prilike da vidimo. Belo-plavi dizajn podseća na medicinski instrument, ali tu je oznaka Skype Certified koja razjašnjava stvari. Telefon se može koristiti i u sprezi sa drugim popularnim VoIP servisima kao što su MSN i Yahoo Messenger. Nakon instalacije softvera koji dolazi na disku, telefon se poveže USB kablom sa računarom (žudimo za tim da konačno vidimo neki bežični Skype telefon po pristojnoj ceni!) i Microsoft Windows ga automatski prepoznaje. Pri prvom pokretanju Skype će vam signalizirati da neko pokušava da preuzme njegov audio ulaz i izlaz – taj neko je, naravno, upravo instalirani Corega Middleware softver, pa mu treba omogućiti nesmetan pristup Skype-u.

Iako telefon nema displej, i potpuni novajlija će brzo skapirati kako se upotrebljava. Tu su dobro poznati tasteri sa zelenom i crvenom slušalicom, kojima se uspostavlja ili prekida veza, te dve strelice za skrolovanje po telefonskom imeniku koji se nalazi u samom Skype-u. Zvuk se može pojačati ili utišati, a mikrofon je moguće i potpuno isključiti pritiskom na samo jedan taster (korisno, ako nešto krijete od sagovornika). Tastatura brojčanika će vam verovatno biti potrebna samo ako koristite SkypeOut servis koji se plaća i služi za pozivanje brojeva u javnoj telefonskoj mreži.

Dve LED lampice su tu samo da signaliziraju stanje veze i isključen mikrofon, a preko dva 3,5 mm džeka možete povezati klasične slušalice i mikrofon. Možda nije baš praktično za „skajpovanje“, ali može da posluži ako vam je iz nekog razloga potrebno da mikrofon i slušalice povežete preko USB-a.

Mali i lagan telefon je odličan pratilac notebook-a, a jedinu zamerku upućujemo zvonu – zvuk je prilično neprijatan i previše tih pa ga možda nećete čuti ako se nalazite u drugoj prostoriji. Kako Corega tek ulazi na naše tržište, cene ovih uređaja nismo mogli da saznamo, jer u vreme pisanja teksta još nisu bile formirane. Poznato nam je da bi trebalo da budu povoljne, pa ako se ovo obistini možemo da računamo na atraktivnu ponudu.

Korisne adrese:

Telephant
http://www.telefant.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #130
preview
HP Photosmart R967
Milan Četić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter